Když padaly hvězdy

Když padaly hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476608/bmid_kdyz-padaly-hvezdy-IKR-476608.jpg 4 54 23

Koruna snů série

1. díl >

Původní česká fantasy ze světa, v němž zmizela magie Před šesti sty lety se lidé vzepřeli bezohledné tyranii prastarých mágů a rozpoutali válku, díky níž z povrchu země nenávratně zmizela kouzelná moc. Dávný svět se stal pouze vzpomínkou. Teď se však zdá, že se magie vrací, a nikdo netuší, co všechno by se mohlo navrátit spolu s ní. Erik je synem nejbohatšího šlechtice Elisianského království. Jeho bezpečný a poklidný život, točící se kolem studia a knih, se však ze dne na den úplně změní. S dávným otcovým přítelem se Erik vydává na výpravu za tajemným magickým stromem, která ho zavede na palubu pirátské lodi, do špinavých měst a nakonec až do hlubokých lesů, kde se stíny minulosti stávají stále temnější. Mezitím se Erikův starší bratr Dorian potýká se zkaženým zločineckým podsvětím i se svými vlastními rozhodnutími, která toho způsobí mnohem víc, než by ve světě bez nadpřirozena mělo být možné. Odpovědi se vydává hledat i legendární stárnoucí pirát Solomon Hejk. Ten vždy těžil z toho, že byl pokaždé o krok před ostatními. Jenže pokoušet osud i vlastní štěstí se nikomu nemůže dařit donekonečna.... celý text

Přidat komentář

Airelle
10.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Jedná se o autorovu prvotinu a já smekám, čekala jsem všechno, ale dostala jsem ještě mnohem víc. Svět autor vystavěl velmi originálně včetně magických prvků.

Moc neholduji zdlouhavým popisům,a ač autor píše čtivě a stránky ubíhají pod rukama, bohužel jsem občas sklouzávala ke stavu, že jsem četla a nevnímala děj.

592 stran je opravdu dost a i já zastávám názor, že kdyby měla kniha o klidně polovinu stran méně, sedla bych si z ní doslova na zadek.

Co se týče postav, tak mi všechny přišly charakterově stejné. Jediný, kdo trochu vyčníval byl pirát Solomon, proto se taky stal mou nejoblíbenější postavou v příběhu.

Těším se na druhý díl, jsem zvědavá, kam nás autor spolu s postavami zanese. Knihu si určitě přečtěte.

Hodnocení: 3,5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

FialováKosice
10.03.2024 4 z 5

Upřímně - od této knihy jsem neměla velká očekávání. Prostě jsem měla chuť na epickou fantasy, a tuto zrovna napsal český autor, tak jsem se do ní pustila. Z knihy jde cítit, že je prvotina, dialogy jsou místy kostrbaté a styl hodně popisný. Taky zde potkáme plno žánrových klišé: nesourodá skupinka se vydá na dobrodružnou výpravu, aby našla tajemný magický předmět (nebo strom, to je fuk). Dívka, která je klíčem ke všemu, a navíc disponuje mocí, kterou sice neumí ovládat, ale příhodně ji dokáže aktivovat vždy, kdy se to hodí. A jako bonus ten nejpitomější plán na mocenský převrat v podsvětí (neslyšel jsi nikdy o jedu, Vladimíre?)

Nenechte se však mýlit - výše zmíněné výtky mě od čtení neodradily, maximálně mě přiměly zdvihnout obočí. Co mě však hodně potěšilo, byly postavy. Bertonovic, Lovci a především příslušníci pirátského stavu - všichni mi přirostli k srdci a jsem zvědavá na jejich další osudy. Z toho důvodu, a taky proto, že se jedná o prvotinu, hodnotím možná s přimhouřeným očkem ;-)


Temika
09.03.2024 3 z 5

Musím říct, že celkově velmi hezká série Koruna snů. V prvním díle se příběh odvíjel pomaleji, v druhém díle nabral grády.
Velmi hezký způsob psaní, čtivý a nakonec ani nevíte, jak přelouskáte 600 stran.
Já osobně nemám moc ráda piráty a tuto tématiku, tak mně to ubíralo na atraktivitě. Když se od toho oprostím, tak příběh byl moc hezký. I jednotlivé postavy.
Velmi se mi líbili „šedé stránky“ – vstuvky ze starých spisů, legend – kouzelně popsané, poutavé, opravdu velmi zdařilé.
Druhý díl byl pro mne o poznání lepší než první. Věřím, že další díl bude ještě zdařilejší. Skvělá práce @Jan Kucin.

nela3812
13.02.2024 3 z 5

Nebudu lhát – velikost knihy mě dost děsila. Ale po přečtení několika prvních stran jsem byla mile překvapena, jak příjemně děj plyne a způsobem, jakým nás autor se světem seznamuje. Na přečtení knihy by vás mohlo nalákat nejen samotné vyprávění, ale také to že: chybí romantická linka, postavy hravě spočítáte na svých prstech a nejsou zde žádné komplikované názvy a označení.

Jedná se o první díl série, proto je toho k seznamování opravdu hodně, ale autor to umí krásně vysvětlit a vykreslit. Ani na chvíli jsem se necítila zmatená, znuděná nebo přehlcená informacemi. Svět je vykreslený naprosto dokonale a dokážu si jej živě představit. Jen vyprávění je pomalejší a na můj vkus místy až zbytečně zamotané v detailech. Například na cca 60 stranách jsou vyprávěny příběhy u ohně, kterou jsou sice zajímavé – ale samotný příběh a hlavní dějovou linku vůbec neobohatí – naopak vytváří dojem umělého protahování příběhu a to zde opravdu není potřeba.

Věřím, že stejně jako já, oceníte malé množství postav. Na fantasy o nějakých 600 stránkách je zde necelých 15 hlavních postav. Pro zapamatování je to velké plus, osobně mi to vždy dělá problém. Na druhou stranu je však mnohem výrazněji vidět, že charakterově žádná postava nevyniká. Chybí mi rozmanitost. Několik postav je „negativních“ či záporných, chcete-li, ale všichni jsou obecně velmi nápomocní, komunikativní a klidní. V románech mám klidné a rozumné postavy ráda, ale do fantasy se mi to nehodí. Jedinou, lehce se vymykající postavou, je průbojná Lily s prořízlou pusou a nevhodnými mravy. Zbytek postav mě příliš neoslovil.

Celý příběh jsem nakonec přečetla rychleji, než jsem očekávala. A ačkoliv je děj pomalejší, bylo to velmi příjemné čtení. Těším se, až se pustím do pokračování a doufám, že se nám děj trochu více rozjede.

Hodnocení: 3,5/5

Kate3003
12.02.2024 4 z 5

Kniha Když padaly hvězdy mě uchvátila svou obálkou, která je opravdu velmi povedená. Navíc kniha obsahuje hned dvě krásně zpracované mapy, jednu detailní a druhou strohou. Celkové grafické zpracování knihy je na skvělé úrovni a opravdu se povedlo. Líbilo se mi proložení textu výstřižky z kronik či knih vytvořených pro tento svět.
Co mě osobně na začátku trošku rozčilovalo, byla skutečnost že kniha nemá klasické kapitoly. Je sice po malých částech rozdělena, takže opravdu nečtete celých 600 stran bez členění, ale je to trošku nezvyk.
Jedná se o první díl ze série takže nás čeká seznamování se světem, který má autor moc hezky vymyšlený. V knize se nešetří popisy, ale díky autorově stylu psaní jsou příjemné a i když jsou opravdu dost květnaté tak vás neutahají k smrti, jak to u některých knih s delšími popisy bývá.
Líbí se mi rozmanitost postav, protože nechybí lovci, učenci, piráti, ale i mořské panny nebo démoni. Jediné co bych maličko vytkla, je že i postavy u kterých by člověk čekal trošku horší charakterní vlastnosti jsou vlastně celkem klidné a povahově se na první pohled od těch kladnějších postav výrazně neliší.
Já si asi nejvíce oblíbila Erika, který byl velmi milý, ale hlavně nad věcmi i uvažoval což bylo opravdu skvělé. Celkově mě bavila chemie mezi jednotlivými postavami a vlastně bylo fajn i to, že v knize nebyla romantická linka, protože by mi sem úplně nezapadla.
V průběhu knihy sledujeme hned několik postav jejichž osudy se v postupně prolínají. Začátek má trošičku pomalejší rozjezd, ale jakmile se jednotlivé linky příběhu střetnou začne to být zajímavější. Možná kdyby kniha měla o pár stránek méně děj by byl poměrně svižnější již od začátku.
Konec příběhu byl maličko natahovaný dodáním příběhů, které neměli velký vliv na děj jako takový. I přes těch pár drobností bych knihu rozhodně doporučila, protože příběh je opravdu zajímavý a cestu s hrdiny této knihy si užijete.
Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji autorovi knihy a nakladatelství Host a už se těším na další díl.

PosPol
07.02.2024 4 z 5

Vítejte ve světě bez magie. Ta zmizela před šesti sty lety. Jenže nic netrvá věčně a tak když začne být divočina nemocná, okolo zapáchají hnijící mrtvoly, zvířata šílí a lidé jsou vyděšení k smrti, je jasné, že se svět mění. Vydejte se na dobrodružnou výpravu hned několika hlavních hrdinů.

Empatický a hloubavý Erik, který nevystrčí nos z knihovny se najednou vydá v ústrety nebezpečnému světu. Mezitím jeho bratr Dorian a otec bojují s podsvětím, kde poteče krev. Spousta krve! Poznáte piráta Solomona, který už má sice pár křížků na krku, ale přesto mu svaly hrají varovnou píseň a v očích má pořád tu nezdolnou jiskru, jako před třiceti lety. Poznáte se s Lovci, vyvrhely, kterých se každý radši straní. A v neposlední řadě budete mít čest nechat se okouzlit přidrzlou pirátkou Lily. A možná vám ani moc nepocuchá krovky, když přinesete ten správný RUM.

Tahle prvotina od českého autora mě překvapila. Bravurně vystavěný magický svět, bohatá slovní zásoba, text proložený výstřižky z kronik a mýty. Fakt cením absenci romantické linky! A rozhodně se knize nedá upřít značná čtivost. Jde spíše o dílko vhodné pro trpělivější čtenáře. Přeci jen jde o skoro 600 stran fantasy. Co mě mrzí, je především chybějící prostor pro přímou řeč, děj je psaný ER formou a tak jsem se občas nedokázala vžít do děje.

Kniha by byla skvostná, mít tak o 200 stran méně. Bohužel délka je za mě to jediné, co oslabuje jinak tak silný příběh. Konec mi přišel natahovaný uměle, kdy si postavy vypráví příběhy na snad padesáti stranách, ale nic z toho de facto nesouvisí s dějem. I tak ale mohu doporučit ke čtení a už se těším na druhý díl. Autor rozhodně umí zaujmout, například popisy bojových scén byly na profesionální úrovni, stejně tak plíživý příchod temnoty a rozklad stávajícího světa...

Hodnotím 3,5/5 a děkuji nakladatelství Host za poskytnutí knihy.

Dája1990
23.01.2024 3 z 5

Tak tahle kniha se četla sama , ani nevím jak ale skoro 600 stran přečteno za dva dny . Nutilo to člověka sednout a číst jak to vše bude dál . Solomon je super pirát , hned jsem si ho oblíbila . Erik a jeho parta taky super skupinka lidiček díky nimž se z bichle stala jednohubka . Kniha mě vtáhla do děje a pustila až s poslední stránkou . Hned jsem se vrhla na druhý díl protože nutně potřebuju vědět jak to vše dopadne . Jako prvotina smekam , české fantasy ale dá se podle mého srovnat se světovým autor můj ročník takže tady ještě hvězdy navíc , že mladý člověk dokáže napsat takový skvost .

Meg1
01.01.2024 1 z 5

Nedočteno. Zhruba tři čtvrtiny knihy jsem přečetla jedním dechem. Postavy, děj, příbeh - vše bylo tak pěkně napsáno. Knihu jsem doslova vdechovala. A pak se příběh zastavil. Několik kapitol, ve kterých se nic nedělo a dokola se omílalo to stejné, jsem s vypětím sil přelouskala, ale když se nuda nechtěla chýlit ke konci, knihu jsem odložila. Škoda, vypadalo to na parádní fantasy.

ElfkaEleanor
30.12.2023 5 z 5

první díl fantasy série. Čtivé, děj plynule utíká, originální zápletka i skvělé vykreslene postavy. Už dlouho jsem nečetla něco tak poutaveho! těším se na další dil

strana394
08.09.2023 3 z 5

Hrůzostrašní démoni, kteří se snaží dostat do světa lidí, piráti, městský gang, kronikář, tajemní Lovci. To vše a mnohem víc nabízí česká fantasy Když padaly hvězdy. Autor vytvořil opravdu propracovaný svět, včetně historie, pohádek, mýtů, legend a dějin. Bylo vidět, že si s příběhem dal opravdu velkou práci. Součástí knihy je i mapa, která mi při čtení pomohla se orientovat.

Musím vás upozornit, že tato kniha je pro trpělivé čtenáře. Děj se rozjíždí pozvolna a autor nás uvádí do poměrně složitého světa s velkým množstvím postav. Zpočátku to je hodně popisné. Autor přeskakuje z jednoho příběhu do druhého, až občas zapomenete, co se stalo předtím. Ale později se dějové linky vzájemně proplétají a furt se tam něco děje.

Z postav bych moc ráda vyšvihla Erika. Strašně mi sedla jeho povaha, je přemýšlivý, milý, laskavý, svůj čas rád tráví obklopený knihami a dávnými příběhy. Ačkoliv se může zdát pošetilé zvát na nebezpečnou výpravu snílka, ukáže se, že Erik je stejně nápomocný jako bývalý voják a pirátka. Setkáme se tady i se Solomonem, legendárním pirátem, Dorianem, bratrem Erika, Devou s Kerinem z klanu Lovců, Mistrem, Králem, lordy a dalšími. Všechny spojuje jedna věc. Návrat magie ať už té dobré nebo té zlé, která nabízí spoustu možností a nikdo z jich si tuto moc nenechá utéct.

Konec byl za mě možná trochu až moc natahovaný a určitě šlo skončit dříve. I tak je to velice vydařené fantasy, a ačkoliv se jedná o autorovu prvotinu, můžu s klidem prohlásit, že toto dílo můžeme srovnávat s fantasy na světové úrovni. O to víc mě těší, že v listopadu vyjde druhý díl.
Děkuju nakladatelství @host za zaslání knihy. #spoluprace
IG:@strana394

evickakyticka
08.08.2023 3 z 5

Zhruba do poloviny knihy jsem měla oči na šťopkách, bavila se a užívala si čtení. Pak se to nějak zlomilo a nějak js m před sebou neviděla cíl. Druhá polovina už mi přišla jako zbytečně natahovaný konec.

hungryreader00
26.07.2023 5 z 5

Wow! Nečekala jsem, že mě to hned tak vcucne a že to bude skvělé až dokonce! Na prvotinu fakt skvělý. Párkrát mi tam sice drhly nějaké slovní obraty nebo dialogy, ale to pořád dávám 5*. Doufám, že další díl bude.

Terrexantence
18.06.2023 4 z 5

Po přečtení předchozích komentářů mám pocit, že už nemám co dodat jiného. Kniha mě vtáhla hned od začátku, od epické fantasy prostě popisy a složitý svět a kupu postav očekávám. Bonusem je, že každá postava byla dost svébytná, takže se nepletly. Každá mi přirostla k srdci a na každou jsem se těšila, kdy se její linka zase poposune dál.

Velmi rychle se autor dostává do akce napětí střídá napětí. V tomto ohledu jsem měla dojem, že dostávám stejně povedenou jízdu jako od Honzy Hamouze. Naštěstí Honza Kucin má své hrdiny (a čtenáře) rád ;-)

Jediné, co se knize dá vytknout je opravdu dlouze natahovaný konec. Čtyři příběhy hlavních hrdinů, navíc skutečně "vypravované" (nikoli prožívané), to už bylo trochu moc. Rozbila bych to akčním dějem se Solomonem nebo děním v Mořské Bráně nebo seškrtala. Ano, vymyšlený svět byl obohacen o legendy, ale už tak je dost propracovaný, takže to úplně nutně nepotřeboval.

Doufám, že se brzy dočkám dalšího dílu :-)

dpxcz
25.03.2023 4 z 5

Příjemná prvotina začínajícího autora. Tady jsem se rozhodně nenudil.

knihomolkajanca
31.01.2023 4 z 5

Pokaždé, když se mi do ruky dostane high fantasy, tak jásám. A v momentě, kdy jsem přečetla první stránky Hvězd, dýchl na mě blažený pocit, že tohle nejspíš bude fungovat.

Ve Hvězdách sledujeme hned několik dějových linek a postav. Erika – mladého syna bohatého šlechtice a učence, který celý život vyrůstal v bezpečí u svých knih a aniž by sám chtěl, je zatažen do víru událostí. Doriana – bratra Erika, který potýká s městským podsvětím. Solomona – legendárního piráta, který ač toho zažil mnoho, to největší dobrodružství má nejspíš ještě před sebou. Devy a Kerina – sourozenců, lovců, kteří v sobě mají mnohem více, než se na první pohled může zdát. A k tomu si přičtěte mnoho dalších postav, z nichž bych rozhodně vyzdvihla Lili, pirátku, vychytralou schovanku Solomona s pořádně prořízlou pusou.

Hvězdy jsou příběhem pro trpělivé čtenáře, a to minimálně na začátku. Děj se totiž rozjíždí pozvolna. Autor nás uvádí do poměrně složitého světa a seznamuje s velkým množstvím postav. Tato část je velmi popisná, a ačkoliv já už jsem díky Tolkienově škole vycvičená, mám dojem, že některé čtenáře by to mohlo odradit. Já ale říkám – vydržte a budete odměněni. Od té chvíle se mi totiž od knihy jen velmi těžce odcházelo. Dějové linky se vzájemně proplétají, rozplétají a já se dočkala napětí i klidnějších, emocemi nabitých momentů.

Hvězdy na vás dýchnou atmosféru starších fantasy, kdy autor staví na léty prověřených prvcích. A za mě to dobře funguje i tady. Ocenila bych ale, kdybych se informace dozvídala od samotných postav, než-li z úst vypravěče. Některé scény k tomu vyloženě vybízely a postavy by tím získaly větší hloubku. Na prvotinu se přesto jedná o velmi solidní záležitost. Osobně bych první díl zasekla trochu dříve, aby ke konci neztratil ten pečlivě vybudovaný drive, ale i tak jsem po dočtení byla spokojená a natěšená na pokračování. High fantasy totiž není nikdy dost, obzvláště těch českých!

Hodnocení: 75%
Za knihu k recenzi moc děkuji autorovi.

katerina6763
25.11.2022 5 z 5

Tak toto bylo moc dobré. Určitě by mohl být i druhý díl, abychom věděli, jak bude příběh pokračovat. Je to napsáno velmi příjemně, moc pěkně se celá kniha četla. Fantasy svět je zde hezky popsán, součástí obálky knihy je i mapa, která mi při čtení pomohla se orientovat v prostoru. Velmi mě překvapilo, že se jedná o autorovo první dílo; dle mého mínění má autor opravdu velký potenciál, zvláště v popisu prostředí. Těším se na další díl (pokud bude)!!!

Alex.Barunka
12.09.2022 4 z 5

Příjemný, velice příjemný překvapení. Z kombinace prvotina a český autor jsem měla upřímně obavy. A na co mě Honza Kucin dostal? Rozhodně na styl psaní. Obsáhlejší, výpravnější, výživnější. Je z toho cítit první dílo, nějaký to zaváhání, ale já jsem si celou dobu užívala tu, nechci říct obyčejnost, ale přirozenost toho všeho.

Paradoxně mi styl psaní začal být lehce na obtíž v momentě, kdy si ukrajoval z prostoru, který mohl být jinak věnován postavám. Od nich je potřeba víc, je do nich potřeba vložit víc. Na straně emocí, myšlenek a tvarování.

Má to moc fajn atmosféru (lesy, ty já můžu) i svět, obojí hbitě reagující na změnu prostředí. Všeho všudy je to úvod každým coulem. takže je tu taky plno otazníků. Takových, na jejichž odpovědi jsem upřímně zvědavá. Jsou věci, který potřebují dozrát, na druhou stranu jsou tu i věci, které možná trochu přezrály a je potřeba najít nějakou zlatou střední cestu.

Ale ráda na téhle lodi nějakou dobu popluju. To zase jo!

Doug
20.02.2022 4 z 5

Ačkoli žánr fantasy v této víceméně standardní podobě úplně nevyhledávám a rozvláčnost vyprávění mě občas trochu odrazovala od pokračování, knihu jsem přečetl s chutí. Hlavní postavy jsou vesměs uvěřitelné (a v rámci možností sympatické), těším se na další setkání s nimi a jsem zvědavý, co bude dál. Řekl bych, že to, co je v knize popsáno, je vlastně jen začátek rozsáhlého příběhu.

Terie
02.02.2022 4 z 5

Na to, že jde o prvotinu, je dílo velmi zdařilé. Sice mi cca prvních sto stran trvalo se pořádně začíst, uvažovala jsem i o tom, že knihu odložím a nedočtu, ale jsem ráda, že jsem vytrvala. Nakonec se děj slušně rozběhl a příběh byl zajímavý. Uvidíme, jakým směrem se série bude ubíhat dál. Držím palce :)

ctenar2846
24.01.2022 3 z 5

Tři hvězdy, dal bych dvě a půl, ale to bohužel nejde.
Hlavní námět o světě ze kterého se před stovkami let ztratila magie, a teď se pomalu vrací se mi moc líbil. Realizace mi ale přišla tak nějak polovičatá.
Ze začátku jsem měl problém se začíst, ale pak se děj rozjel, dalo se do něj ponořit a potom... bohužel následovala část kde vše zase pro změnu poněkud stagnovalo. I přes sympatickou partu hrdinů se během mého čtení stále střídaly tyto dva výše popsané pocity, takže lépe knihu hodnotit nemohu i když věřím že si své příznivce určitě najde.

Štítky knihy

magie piráti česká fantasy

Autorovy další knížky

Jan Kucin
česká, 1990
2021  80%Když padaly hvězdy
2023  89%Nekonečný krok

Kniha Když padaly hvězdy je v

Právě čtených3x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených3x
Knihotéce70x
Chystám se číst159x
Chci si koupit32x
dalších seznamech5x