Někdo z nás

Někdo z nás https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516117/bmid_nekdo-z-nas-656085d253632.jpg 4 243 76

Sourozence Herelovy od dětství pojí silné pouto, a přestože už jsou všichni dospělí, nedají na sebe dopustit. Rodinnou idylku jim však jednoho dne naruší hrůzný nález na zahradě matčina domu, jenž spustí lavinu nečekaných událostí. Minulost se probouzí k životu a spolu s ní i mučivé tajemství, které nikdy nemělo spatřit světlo světa. Jak snadné je ztratit důvěru v někoho, koho známe celý život? A opravdu víme, co jsou naši nejbližší vlastně zač?... celý text

Přidat komentář

broskev28
včera

Někdo z nás je další knihou Kristýny Trpkové – detektivním příběhem, jak jinak.
Někteří v komentářích poznamenávají, že jde spíše o thriller, a já s nimi souhlasím. Některé scény jsou vylíčeny tak, že se mi zvedal žaludek, a to jsem docela otrlá; rodinné poměry a vztahy a vztahy v podobě pro mě neuvěřitelné.
Ano, i já jsem odhadla, kam se ubíráme, ale to mi nebránilo vžívat se do role jednotlivých postav a přemýšlet, jak bych se asi v jejich situaci zachovala já. A velmi jsem litovala především Nelu.
Takže kniha určitě stojí za přečtení a já ji našim čtenářům doporučím.

Tichéroky2023
včera 5 z 5

Psycho thriller od princezny české detektivky a možná teď i princezny českého thrilleru???
Reálně popsané domácí násilí jak psychické tak fyzické. Je vidět, že autorka to má zmáknuté do detailu, kdo ji asi inspiroval??? Nebo to musela s někým konzultovat??? To řekne rozhovor v Blízkých setkáních na Českém rozhlase Dvojce.
Konečný zvrat a hlavní zápletka opravdu povedené. Vraha jsem tedy odkryla, ale i tak mi spadla čelist.
Detektivky a thrillery jsou pohádky pro dospělé, kde vše začne zlem a my chceme to zlo dopadnout a potrestat a to se v těchto knihách děje, i když občas trochu nereálně, ale ne vždy se vše v životě vyřeší, tak aspoň v knihy nám dávají naději, že zlo může být potrestáno. Je dobře, že se o domácím násilí mluví a píše, protože to je tak těžko prokazatelná věc. Je dobře, že mladá generace upozorňuje na to, jak se chovali jejich otcové, dědové, že už si to ženy nenechávají líbit, když muži své problémy řeší tím, že týrají svou ženu. Děkuji, Kristýně, že na to vše upozornila svou knihou a dala námět k diskuzi.


soukroma
předevčírem 2 z 5

Neuvěřitelné (zápletka a důsledky), nevěrohodné (postavy a dialogy a jednání), vše jen na efekt (rádoby čtivé, ALE!).

Jako první titul od pro mne nové autorky mne to zcela odradilo od výběru čehokoli dalšího z jejího pera.

Knižní střípky
předevčírem 4 z 5

Velice silné kafe pro mě byla jedna určitá situace, kterou si prostě nedovedu představit, že by ona osoba byla schopná opravdu udělat, s tím se tedy nesrovnám. Ale co já vím – zoufalé situace plodí zoufalé činy.

Jinak opět skvělé.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

romika
24.04.2024 5 z 5

Celou dobu jsem čekala něco úplně jiného,jinou hlavní zápletku. Skvěle napsané, překvapivé,prostě bomba. Kam se hrabou zahraniční bestsellery.

Dardos
24.04.2024 5 z 5

Super! Čtivé, neobvyklý příběh. Ani chvilku jsem se nenudila. Ostatně jako u všech knih autorky..
Doporučuji!

Kiikuus
24.04.2024 5 z 5

Wow! Já nemám co vytknout. Skvělý, napínavý, nepředvídatelný příběh a navíc skvěle vykreslené postavy. Moc se mi to líbilo.
Kristýna Trpková je knihu od knihy lepší a nápaditější. Těším se, co přijde dál.

hana4834
24.04.2024 5 z 5

Naprosto skvělý příběh a nečekané rozuzlení

Barbaanek
23.04.2024

A mně se to líbilo. Někdo si tu stěžuje na rozvláčnost, ale to jsou podle mě ti, co jsou zvyklí na ty novodobé "jednohubky", kde akce střídá akci. Já si naopak užívala, že vyprávění plyne přirozeně a postupně poznávám jednotlivé postavy, jejich situaci, charakter. Od třetiny knihy je jasné CO, jen člověk neví KDO. A nechybí ani zvrat nakonec, i když i ten se dá odhadnout dřív. Ale mně to nevadilo, nepotřebuju být pořád zaskočená, o to víc jak si užila pozadí a důvody. Jediné, co mi nesedlo, byl "nápad" matky, co s tím, to by podle mě žádná milující matka prostě neudělala, určitě ne TAKHLE. Ale i tak jsem spokojená a po dlouhé době jsem neměla chuť hned začít číst něco dalšího, prostě jsem měla chuť nechat knihu "doznít". Téma každopádně těžké a stále aktuální, bohužel.

alnahu
22.04.2024 5 z 5

Tentokrát nám Kristýna naservírovala psychologický thriller na téma domáciho násilý.V knize autorka rozpletá příběh jedné rodiny a postupně odhaluje jejich děsivé tajemství - rozuzlení je naprosto překvapivé.

Misabi
22.04.2024

Tak toto byla jízda! Neuvěřitelný spád, neotřelý příběh, skvěle popsané postavy. A ten konec... To jsem nečekala. Ani v nejmenším snu... Mám přečtené všechny knihy této autorky a tato byla asi nejvíc drsná.

karoli77
22.04.2024 5 z 5

Ty kráso, tohle byl mazec! Neuvěřitelný spád, příběh, skvěle popsané postavy, Kristýna Trpková je fakt mistryně pera. Četla jsem všechny její knížky, všechny byly skvělý, ale tahle byla fakt hustá. Nebudu prozrazovat, přečtěte si, stojí to za to. 10/10, fakt jo.

mili.h
20.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Autorka napsala oblíbenou detektivní sérii, která mě minula. Proto jsem ráda, že mě neminula tato její nová kniha.
Do knihy jsem se od prvni stránky začetla a nemohla se odtrhnout. V knize nejsou žádná hluchá místa, rozhovory jsou zajímavé a děj rychle plyne. Někde v půli knihy mi došlo, co se vlastně stalo a upřímně říkám, že jsem z toho měla husí kůži a bála se toho, co si přečtu...

Knihu vnímám jako výpověď obětí domácího násilí. To, jak tyto děsivé a bolestivé zážitky mohou mít vliv na budoucí život týraných dětí. Člověk dokáže to špatně odsunout někam do šuplíku a ten nechat po desetiletí zavřený, ale pak stáčí jedna připomínka a vše je zpět. To, co vypadalo idylicky se najednou změní a celý život se otřese v základech a dokáže zničit i ty nejpevnější vztahy.
To, jak jedno špatné rozhodnutí ovlivní život několika lidí a jak tragické následky to může mít.

Knihu opravdu doporučuji. Vyvolá ve Vás tolik emocí, že vše budete zpracovávat ještě několik dní poté.

krevetka79
20.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak takhle autorka podle mě umí zaujmout .
Už podle anotace jsem čekala, že to nebude lehké čtení, ale příběh mě velmi šokoval.
Téma domácího násilí , které různě poznamená všechny členy rodiny.
Návraty do minulosti i osudy všech sourozenců a jejich matky.
Za mě skvěle napsaný, ale děsivý příběh, od kterého se nebudete moct odtrhnout až do konce.
Ještě teď mám husí kůži z té vší hrůzy, která rodinu potkala i z bolesti, kterou dokázala způsobit.

le21nka
19.04.2024 4 z 5

Po trochu pomalejším začátku, kdy se seznamujeme s členy jedné rodiny následuje obrat a kniha začíná mít spád. Třetí část jsem četla v kuse, protože bylo těžké se od knihy odtrhnout. Doporučuji si přečíst.

EvieS
17.04.2024 3 z 5

Tak tohle se nepovedlo. Na knihu jsem se moc těšila protože detektivní trilogie byla pecka. Bohužel přišlo velké zklamání. Všechno už tady zaznělo, tak se nebudu opakovat.

Markéta:)
17.04.2024 4 z 5

Mé první setkání s touto autorkou. Během čtení jsem si říkala: "Tohle bude na 3 hvězdičky." Četlo se pěkně, svižně, ale některé rozhovory - obzvlášť ze začátku knihy - mi přišly zbytečně zdlouhavé a vlastně o ničem. Na 4 hvězdičky to povýšil závěr knihy, který jsem nečekala.

Martiiiik
15.04.2024 5 z 5

Tak moc jsem se těšila na novou knihu jedné z mých nejoblíbenějších autorek.. Věděla jsem od ní samotné, že kniha bude jiná než předchozí, je to i jiný žánr.. Po dočtení jsem ji musela nechat pár dní vstřebat.. Je zde velmi mnoho emocí, čtenář je natvrdo konfrontován s průběhem a důsledky domácího násilí.. Je to velmi napínavé, od začátku víte, že všichni něco tají a všichni jsou tímto traumatem z dětství zasaženi a má to smutné důsledky.. Jsem vcelku otrlá, ale jedna událost se mnou velmi zamávala, tak hrůzná a nepochopitelná (kdo již četl, přesně ví) a pak také její následky... Ještě teď mě mrazí pokaždé, když si na to vzpomenu.. Konec je nečekaný, ale vlastně jsem za něj ráda.. můj obdiv autorce a jistě si přečtu i další knihy.. úplně všechny :-)

ArwenAragorn
15.04.2024 5 z 5

85%

"Začali jsme s důkladným ohledáním jímky," pokračoval komisař, " a zjistili jsme, že tam dole pod nánosy tlející trávy se zřejmě nachází celá kostra - lidská..."...
_______________________________________________________________________
Parádní psychologický thriller. Domácí násilí se strašnými důsledky. Přestože se tam udála vražda, není to na knížce to nejpodstatnější. Velmi pomalu, což ale na čtivosti neubírá, jsou odhalovány útržky pravdy. V závěru je pak naservírována celá. Přitom s napětím sledujete chování hlavních postav, protože někdo z nich asi bude vrah, ne?
Ráda doporučím.

Agatha68
14.04.2024 2 z 5

(SPOILER) Spoiler!
Dvě hvězdičky za čtivost, napětí, slibný začátek.
Víc dát nemůžu. Ta poslední noc před zmizením “otce-psychopata, to bylo moc…šok a znechucení… mám nápad…tohle napadne milující matku?? To není uvěřitelné.

Štítky knihy

česká literatura sourozenci rodinné vztahy

Autorovy další knížky

Kristýna Trpková
česká, 1996
2021  84%Stvůra
2022  85%Vesnice
2023  86%Vetřelec
2024  85%Někdo z nás
2021  75%Rozsudek smrti

Kniha Někdo z nás je v

Právě čtených32x
Přečtených309x
Čtenářské výzvě65x
Doporučených19x
Knihotéce175x
Chystám se číst462x
Chci si koupit121x
dalších seznamech9x