Vesnice
Laura Linhartová a Adam Beneš série
V polích nedaleko obce Lipová jsou objeveny lidské ostatky. S největší pravděpodobností patří jednomu z pohřešovaných dětí, které zde během uplynulých let beze stopy zmizely. Nejenže vše nasvědčuje tomu, že chlapec byl dlouhé roky vězněn někde bez přístupu na denní světlo, dokonce se zdá, že se i navzdory rozsáhlému pátrání a nejrůznějším hypotézám policistů vesnici nikdy neopustil. Kriminální komisařka Laura Linhartová a její kolega Adam Beneš znovu otevírají dávno odložený případ a pouštějí se do dalšího napínavého vyšetřování. Je možné, že se pachatel ukrývá mezi zdejšími obyvateli? A existuje naděje, že jsou zbylé dvě děti ještě naživu?... celý text
Komentáře knihy Vesnice
(SPOILER) Půl hvězdičky jsem ubrala za ten konec, ve kterém není jasné, kdo mohl za třetí vraždu, každopádně jinak opět skvělá detektivka. Dějová linie mezi Adamem a Laurou mě dost překvapila, čekala jsem něco víc předvídatelného. Za mě super.
Průměrná detektivka s vcelku dojemnějším koncem, který u mě hodnocení vylepšil mírně nad průměr. Smutný konec se mi líbil a přiznávám, že jsem ho nečekal. Motivoval mě dokonce k tomu, že bych si mohl přečíst i 3. díl této série. V díle jsem ale také objevil dvě jasné faktické chyby, které nesedí..
Příběh je čtivý, se spádem, rozuzlení celé zápletky řekl bych v pořádku. Dějovou linii zahrnující osobní život hlavní hrdinky bych spíše osekal, takto zaujme spíše ženské čtenářky.
Podle komentářů, které jsem četl před tím, než jsem začal číst, jsem myslel, že bude až moc prostoru věnováno osobním vztahům. A ono vůbec, vůbec to tam nerušilo. Jo kupodivu i detektivové jsou jen lidi a mají i nějaký svůj život a svoje trápení. Nejsou to roboti. Za mě dílo čtivé a mrazivé. Já tedy vraha předem neodhalil.
Stejně jako u první knihy, jsem věděla, kdo je vinen, ale příběh je čtivý a to co rozhodně táhne, je příběh hlavních hrdinů v pozadí. Takže třetí díl, si přečtu z tohoto důvodu.
První kniha letošního roku dočtená... Díky tématu hrozná, jako detektivka ale povedená, napínavá. Jen v té osobní lince bych ubrala...
Výborné. Napínavé jako kšandy. Bavila mne i osobní linka, oblíbila jsem si Lauru i Adama. Je to taková krimi pro holky, ale vůbec mi to nevadilo.
(SPOILER)
Vynikající krimi a sonda do duše jedné kriminalistky bojující nejen s pachateli, ale i vlastními démony.
Ještě lepší než Stvůra. Tajemné a temné prostředí vesnice Lipová. Pachatele celou dobu sami pro sebe tipujete - a odhalíte spolu s vyšetřovateli až v samotném závěru. Bylo to odhalení nečekané.
Kniha je stejně jako Stvůra perfektně napsaná. Je mi líto, jak to dopadlo, ti dva byli perfektní tým.
Téma knihy upoutalo mou pozornost a rozhodla jsem se začít číst i bez znalosti prvního dílu. Dějově by byla kniha na 4*, bohužel mi vadil styl - nadužívání přirovnání a přídavných jmen na mě působilo až moc nuceně a chyba formulace o jednom z pohřešovaných chlapců mě dost zamrzela: "Rodiče ho ihned po návratu z práce nahlásili jako podezřelého..."
Nakonec hodnotím velmi kladně. Sice mi první třetina přišla rozvleklá, bez dynamiky, další část to ovšem zachránila. Skvělá práce s postavami, líbil se mi i smaotný uvěřitelný příběh a dokonce mi tentokrát ani nevadili exkurze do soukromí vyšetřovatelů.
Je to velmi dobře rozpracované i když děsivé téma. Mladá spisovatelka mě dostala. Zatím jsem četla dvě knihy a budu se snažit dostat i k dalším. Jsem ráda, že i osobní život Laury a Adama se posunuje a vyšetřovatelku dohání její minulost. Člověk někdy platí za své chyby v mládí, až hodně pozdě. Laura i její spolupracovník však mají snad času na urovnání dost. Téma uvedeného případu je hrozné a jako matka si nic takového nedovedu představit. Skvělý jazyk i spád děje. Baví mě i to, že jsou popsány i případné chyby v úsudku kriminalistů a díky tomu, se zdá příběh více uvěřitelný.
(SPOILER) Je to čtivý. Detektivka dobrá, ale polovina knihy je červená knihovna o vztahu Laury a Adama, bohužel.
Tohle NENÍ detektivka, ale hloupá červená knihovna s detektivní zápletkou. Jsem zklamaná, protože potenciál zajímavé, ač nepříliš sympatické dvojice je pryč. Ona kráva, on submisivní macho. (Kde se to vzalo, probůh??)
Navíc se hlavní hrdinka v průběhu knihy ukázala jako zcela nevyrovnaná koza, která na kriminálce, navíc u těchto brutálních vražd dětí nemá co dělat. A samozřejmě by tam nikdy taky nebyla... Její nesympatičnost vzrůstá a vzrůstá, uvidíme ve třetím díle, jestli to dopadne v její prospěch. Zatím teda hrůza, holka je nejen dost hloupá, ale i velice protivná.
Ovšem vrchol je neobjasněná vražda. To jako fakt?? Jakože to takhle necháme, ono se to vstřebá?? Už autorku tlačil termín, nebo bude rozřešení v třetím díle?? Upřímně- je to JEDINÝ důvod, proč ten třetí díl zkusím...
Četlo se mi velmi dobře a nedokázala přestat číst,abych se dozvěděla kdo je vrah chlapců,proč to udělal tak ....?
Moje první knížka od této mladé autorky. Téma to bylo velmi silné, ale knížka se četla dobře a určitě ještě zkusím další knihy této autorky.
No, abych pravdu řekla, tak příliš oslněná prvním setkáním s autorkou nejsem. Za mě je tato kniha takový slabší průměr, hodně jednoduše napsaný docela zajímavý příběh. Kniha trochu profituje z těžkého tématu, který citlivé duše chytí za srdce, ale to je trochu nefér. Dost mě vadily dialogy a až příliš nevyzrálá hlavní vyšetřovatelka, která dokáže podupat vše kolem sebe. V druhé půlce knihy bylo víc času věnováno osobní lince než vyšetřování.
Na druhou stranu autorka je ze stejného kraje jako já, za známé prostředí má jednoznačně plusové body (i když je to pro mě trochu znepokojující) a věřím, že knihy budou lepší a lepší.
Slabší, než předchozí díl, ani mi nevadilo, že se z toho v polovině stala červená knihovna, naopak mi to možná nakonec spíš chybělo, užíval jsem si to víc, než detektivní prvky, jejichž vystavění na mě nefungovalo tak dobře jako u prvního dílu. Označení Adama Beneše jako "jednoho z nejlepších kriminalistů" je fakt vtipný.
Silný psychologický thriller zasazený do prostředí, které působí tíživě a tajuplně od první stránky. Autorka dokázala skvěle vystihnout atmosféru malé komunity a postupně odkrývat temná tajemství, aniž by příběh ztratil na napětí. Postavy jsou dobře vykreslené a jejich jednání často nutí k zamyšlení. Zvlášť u komisařky Linhartové. Za mě nejlepší kniha z celé trilogie, i když zároveň nejděsivější, asi protože jde o dětské oběti. Děti nebo mladí lidé jsou ostatně ve všech dílech. Čte se skvěle a rychle, příběh vtáhne tak, že se od něj nedá odtrhnout. Postavy jsou živé a uvěřitelné a děj se přímo nabízí k filmovému či seriálovému zpracování Čtení mě udrželo v napětí až do konce a doporučila bych ho všem, kdo mají rádi mrazivé příběhy z českého prostředí. Trochu mi vadil otevřený konec ohledně skutečného vraha jednoho z chlapců, ale i tak to zřejmě v realitě někdy dopadne.
Byla to první kniha od této spisovatelky a vlastně se mi líbila. Když jsou oběti děti, tak je to vždycky děsivé. Tady mi asi nejvíce vadilo, že to není úplně dořešený případ, což je ve skutečném životě více než pravděpodobné, protože zmizelých dětí, které se nenajdou je bohužel dost, ale v knize to mám prostě raději všechno uzavřené. Určitě si přečtu i další její knihy.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Kristýna Trpková také napsal(a)
| 2021 | Stvůra |
| 2022 | Vesnice |
| 2024 | Někdo z nás |
| 2023 | Vetřelec |
| 2025 | Šmírák |
Externí recenze
- Detektivka z prostředí, které dobře znáte / Nikola Košnářová, blog Martinus.cz
- RECENZE / Časopis Párek
- RECENZE: Vesnice / Lucie Dvořáková

93 %
53 %
61 %

Jednu hvězdu musím ubrat za to, že pachatel jedné vraždy nebyl potrestán. Proto si čtu detektivky, že jsou to pohádky pro dospělé, a alespoň v nich by zlo mělo být dopadeno a potrestáno!