Vetřelec

Vetřelec
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491453/bmid_vetrelec-63b458ca880c2.jpg 4 811 811

V domě na okraji Holic jsou nalezena tři těla: mladí manželé a jejich tříletá dcerka. Byť nejdřív vše nasvědčuje tomu, že chladnokrevnou vraždu má na svědomí jedna z obětí, brzy se ukazuje, že místo činu bylo pouze narafičené. A že rodinu, která jako by vypadla z reklamy na štěstí, někdo dlouhé týdny, možná i měsíce, sledoval. Komisařka Laura Linhartová postupně odhaluje, že tahle rodinná idylka byla pouze zdánlivá, a na povrch vyplouvají přísně střežená tajemství, o kterých se neměl nikdy nikdo dozvědět. Jak vysokou daň si vyžádají? A kolik nevinných životů budou nakonec stát?... celý text

Přidat komentář

Ava365
21.07.2024 3 z 5

Zklamání, od autorky nejlepší české detektivky by člověk čekal mnohem víc. Tady byla velká řádka nelogičností, rovněž autorčin sloh svědčil o "nevypsanosti". Nepřesvědčivé dialogy, některé postavy v chování nekonzistentní, některá slova užívaná v nesprávném významu. A celou knihou uměle a zbytečně (snad jen kvůli názvu) šroubované téma jakéhosi vetřelce. A ten závěr? Ten už raději komentovat nebudu. Kvůli tomu, že jde o naši autorku, navíc mladou, přidávám jednu hvězdičku.

85098211
19.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Ve svém hodnocení knihy bych se s klidným svědomím mohla podepsat pod komentář uživatelky princesse. Také se mi poslední díl líbil nejméně, bohužel, přestože jsem se na něj opravdu moc těšila... Laura mi byla opět silně nesympatická a to, co se stalo Adamovi, se podle mého názoru do děje vůbec nehodilo. Přitom i tento případ se rozjel hodně dobře, to zase musím uznat. Všechno podstatné ostatně prozrazuje anotace. No a asi nikoho nepřekvapilo, že zavražděná rodina, tedy konkrétně oba rodiče malé holčičky, měli svoje kostlivce ve skříni. A že jich nebylo právě málo... Laura se spolu se svojí kolegyní Veronikou dost dlouho motají v kruhu, protože vyšetřování se ne a ne pohnout z místa. Až teprve po smrti Adama (která byla zbytečná a určitě k ní nemuselo dojít) se konečně Laura dostane na tu správnou stopu...
Pokud jde o úplný konec knihy, tak já jsem byla dost rozčarovaná z toho, jak autorka případ uzavřela. Jinak skvělou sérii takhle nešťastně poslat do kytek, to se hned tak nevidí. Navzdory tomu tento třetí díl hodnotím poctivými čtyřmi hvězdičkami a časem zkusím další autorčinu knihu.


HaHa11
15.07.2024 3 z 5

Hodnocení této knihy je v podstatě totožné s předcházející Vesnicí. Námět zajímavý, potenciál rozhodně měl, ale to zpracování.... Tolik literární vaty, tolik klišé.... Nekonečné rádoby ponory do nitra hlavní hrdinky mě nudily, povětšinou ani neměly nic společného s vyšetřováním; bylo to pofňukávání po jejím dřívějším životě pracovním i osobním. Autorka nastavovala stránky tím méně vhodným způsobem - poměrně úzký okruh podezřelých, nepřesvědčivé vykreslení charakteru aktérů (včetně těch zavražděných), slepé uličky nenechala náležitě doznít. A navíc - hrubě porušené jedno z pravidel detektivek - čtenáři znalci už vědí! Konec vyzněl spíše bezradně než překvapivě.
A ona občas zmiňovaná česká Tana French?! Absolutně nesouhlasím!

JIVaJaH
12.07.2024 5 z 5

Tato kniha je třetí, kterou čtu od této spisovatelky a mohu vřele doporučit. Není to jen tím, že je krimi z českého prostředí, psaná českou spisovatelkou. Čtenář se vpije do děje a mrzí ho, že kniha končí, přestože o jistou dramatičnost není nouze!

veronika3878
08.07.2024 4 z 5

Detektivky Kristýny Trpkové mají vzestupnou tendenci. Jak mě první díl (Stvůra) vůbec ale vůbec nenadchl, tak si mě druhý díl (Vesnice) svým motivem a temností získal a třetí díl byl třešničkou na dortu - napínavý a srdcervoucí, až do samého konce. Musím se sice přiznat, že mi dvojice vyšetřovatelů Laura a Adam, nebyli moc sympatičtí - ale ten konec panebože - ten si nezasloužili :-( Celkem škoda dobře rozjetou sérii takhle poslat k ledu.

Oksalakka
08.07.2024 5 z 5

Roste nám tu česká Tana French. Říkal jsem to už u Vesnice a to jsem netušil, že Vetřelec bude mít v sobě celkem dost motivů z Frenchové Ztraceného přístavu. Celá trilogie je dobře nadávkovaný mix příběhu detektivního týmu a příběhu zločinu. A ten konec! TEN KONEC!!! Souhlasím s kolegyní petrarka72 - antická tragédie.

Jiho226
01.07.2024 2 z 5

Naprosto nesouhlasím s nadšenými pětihvězdičkovými komentáři. Nevěrohodné dialogy, čeština občas zaplakala při používání určitých výrazů ve zcela nevhodném významu, Lauřina profesionalita tkvěla pravděpodobně v její neprofesionalitě, posun ve vyšetřování přinášeli ve většině jiní - patolog, technici, IT specialisti.. A jak
může oceňovaná autorka detektivek odtajnit osobu pachatele až na posledních 20 stránkách? Navíc v celé knize až směšně uměle podsouvané slovo ,,vetřelec", aby čtenář pochopil, proč je vlastně v názvu knihy. Velmi slabé dílko.

Aya81
30.06.2024 4 z 5

Celá série byla dobrá. Klasický styl detektivky, zároveň i příběh hlavních hrdinů na pozadí. Příjemné dialogy, uvěřitelné zápletky. Trochu mi připomíná série Bryndzy. Konec vcelku originální, i když fanouška kriminalistického dua Linhartová - Beneš nepotěší. Ale autorka zjevně nechce jet jen po jedné koleji a chce se pustit v tvorbě i po jiné cestě, což oceňuji. Stokrát nastavovaná kaše není vždy optimální varianta.

baji42
22.06.2024 2 z 5

Autorka se evidentně snaží psát "literárně", ale právě ta snaha působí těžkopádně a úporně. V popisech osob má občas rozpor. Veroniku např. charakterizuje na straně 66 jako sebejistou, profesionální.O 22 stránek dále ale vystupuje nesměle a naivně jako dívenka z lycea. Autorka několikrát užívá slova v nesprávném významu, což působí až komicky. A dialogy? Ty často zní jako z jiného století. Možná se autorka časem vypíše, ale Vetřelec zatím vyznívá hodně amatérsky.

Luulu
18.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Celá trilogie mile překvapila! Nemusela nechat Adama zemřít :( ale za mě na českého autora top!

PetK
11.06.2024 4 z 5

Tahle trilogie mě bavila, přišlo mi to trochu jiné než ostatní české detektivky. Třetí díl byl hodně překvapivý. Zajímalo by mě, jestli se chystá další díl.

Ajina76
22.05.2024 5 z 5

Opět moc hezké čtení. Všechny tři knihy od této autorky mě zaujaly. Dobře se četly. Příběh byl vždy podle mě dobře zpracován. Po nějaké době jsem teď četla detektivku, kde byla vražda, jejíž podrobný popis se netáhl celou knihou. Opravdu doporučuji všechny tři díly.

marky7
20.05.2024 3 z 5

Toto byla první moje kniha od teto autorky. Az kdyz jsem mela knihu doma jsem zjistila, ze je to zaverecny díl trilogie, i presto jsem se do ní pustila. Kniha byla ctiva, nicméně na me moc prostoru věnovanému vztahu s Adamem. Ale hlavně mi tam prislo hodne veci přitažených za vlasy, co se tykalo jejiho pocinani/vyšetřovacích metod hlavně v závěru knihy, z meho pohledu značně nerealistické a samotný závěr uz úplný úlet....

Clara_C
15.05.2024 4 z 5

Ale jo. Přečteno rychle, knížka má spád, občas si říkáte, že je ten postup ve vyšetřování nějaký ne úplně posloupný, ale asi to tak je. Nicméně při čtení bychom se neměli tímto zabývat. Téma perfektní rodinky bylo na můj vkus omílané až moc často. Ale to jsou jen drobnosti u knížky, kterou jsem přečetla téměř na posezení.

NicaCola
08.05.2024 5 z 5

No, co Vám budu povídat... pro mě nejslabší díl z celé série, ale nemůžu dát nižší hodnocení než 4,5 hvězdiček.

Laura v tomto díle více řešila své osobní dilema než samotný případ. Přišlo mi, že se více zajímala o to, jak urovnat svůj vztah s Adamem než o hledání vraha. Veroniky mi bylo docela líto, přišla mi v tomto díle trošku odstrčená.

Vraha jsme neměli šanci jen tak uhadnout, objeví se až na samý závěr knihy, ale líbilo se mi, jak celý příběh do sebe začal zapadat. Kniha se četla hezky, rychle a stránky ubývaly vcelku sami.

K závěru knihy se nechci moc vyjadřovat, abych se vyhnula spoilerům, napadají mě jenom otazky: WTF? PROČ? PROČ, PROBOHA?!

berila
06.05.2024 5 z 5

Musím se opakovat, takhle mladičká autorka a takhle nadějná. Není tady co dodat, sérii jsem přečetla celou a jsem maximálně spokojená. Všem milovníkům krimi vřele doporučuji k přečtení.

princesse
06.05.2024 4 z 5

Pro mě nejslabší ze série, ale i tak se mi skvěle četla. V tomto díle mě Laura místy dost naštvala - viz smrt Adama, která jde na její triko. Laura mi přišla v závěrečném dílu až moc bezohledná a urputná. Nicméně autorku jsem si oblíbila a mrknu se na další její knihu - Někdo z nás. Určitě ale doporučuji dočíst trilogii Laura Linhartová a Adam Beneš do konce, takže i tento díl.

Iva095
04.05.2024 2 z 5

Zavěrečný díl a zároveň nejslabší díl. Příběhy kde se vyšetřuje smrt celé rodiny už jsem četla, takže celé vyšetřování nebylo nějak extra zajímavé.
Co se týče konce nevím proč, ale tak nějak jsem to takhle čekala.
Ani Lauru ani Adama jsem si nějak moc neoblíbila.
První díl byl fajn, ale druhý a třetí tam už to šlo z kopce.

Ďobi-1968
23.04.2024 5 z 5

Perfektní krimoška

Lucciella_L
15.04.2024

Moje oblíbená autorka a její další povedená česká kriminálka. Tentokrát třetí a závěrečný díl s Laurou Linhartovou.

Jak už to bývá zvykem u této autorky, kniha má skvělou zápletku a pachatele neodhalíte ani v polovině knihy.

Tentokrát Laura vyšetřuje smrt mladé rodiny, která na první pohled má vše a nic jí nechybí.... Přesto se ukáže, že matka byla nevinná a svou rodinu nezabila.... a nebo snad ano?

Na závěr knihy doporučuji balení kapesníčků ;)

Štítky knihy

detektivní a krimi romány česká literatura Holice

Autorovy další knížky

Kristýna Trpková
česká, 1996
2021  84%Stvůra
2022  85%Vesnice
2023  85%Vetřelec
2024  83%Někdo z nás
2021  74%Rozsudek smrti