neexistence

neexistence https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501892/bmid_neexistence-PWK-501892.jpg 4 132 45

Romantický, drsný a filozofický příběh, který vám uštědří pořádnou facku. Elias Prescott nemá zrovna tu nejlepší pověst. Naopak. Po škole se o něm šíří nejrůznější zvěsti. Že je to rváč. Opilec. Feťák. A možná je každá z nich pravdivá. Kenneth Nolan oproti němu působí jako ten nejhodnější kluk. Nejspíš ale není důležité, jací jsou, ale kým se teprve můžou stát. Pro sebe navzájem. Jestli jeden druhého zachrání, anebo zničí. Protože k tomu, aby se všechno pokazilo, stačí málo. Třeba se zamilovat. Varování: Užívání návykových látek, explicitní sexuální scény, popsané násilí, vulgarismy.... celý text

Přidat komentář

Airelle
10.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Poslední dobou se do čtení štafet nutím, je to jeden z důvodů, proč jsem řadu z nich opustila. I do této štafety od @terr_books se mi nechtělo, nakonec jsem se vzmužila a knihu v neděli otevřela.

Než jsem se nadála byla jsem v půlce knihy, natolik mě kniha pohltila.

Příběh Eliase a Kennetha je plný toxicity, závislosti, manipulace, drog, sexu, ale i lásky! Vtáhlo mě to natolik, že jsem měla pocit, že jsem tam s nimi. Chvíli jsem na ně ječela, že si snad dělají srandu, a měla jsem chuť s nimi pořádně zatřást.

Kniha je rozdělena do dvou částí, přičemž v první půlce blíže poznáváme Eliase a v té druhé právě Kennetha. Oba prošli velkými charakterními změnami, což jde ruku v ruce se závislostí.

Knihu si rozhodně pořídím i domů, protože se k ní určitě v budoucnu vrátím. Určitě není pro každého, věřím, že někomu určité scény mohou vadit.

Je to syrový, pravdivý, zabalený do filozofických myšlenek a konec Vás rozseká, lepší doporučení už pro Vás nemám.

Hodnocení: 4,8/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

Ahmose
04.03.2024 3 z 5

Neexistence je YA heavy contemporary, ktorej ústrednou témou sú toxický vzťah, závislosť a drogy. Som si celkom istý, že moje 17-18 ročné ja by tú knihu milovalo. Kniha mi svojou atmosférou pripomínala film My deti zo stanice zoo. Opisy v knihe sú naturalistické a autorky nechodia okolo horúcej kaše. Neexistence má veľmi úderný úvod a silný záver. Zároveň ale kniha obsahuje určité prvky, ktoré ma frustrovali. Veľmi mi vadila časová a priestorová neohraničenosť príbehu. Kým niektoré kulisy svedčili pre začiatok milénia, iné naznačovali skôr súčasnosť a rovnako to bolo s miestom. Podľa mien a vystupovania postáv by sa zdalo, že sa dej odohráva v USA, ale druhá polovica knihy sa viac podobala Česku. Postavy na mňa pôsobili zvláštne. Neboli mi vôbec sympatické, ale s odstupom času musím priznať, že sa mi dostali pod kožu, hlavne Elias. Kniha obsahuje aj erotické scény. Tie sú síce krátke, ale dosť repetitívne a miestami pôsobia neprirodzene, až trochu rušivo. Naozaj zvláštna kniha, ktorú síce nemôžem odporučiť všetkým, ale jej čítanie nepovažujem za stratu času. Svoju rolu určité hrá aj fakt, že už nie som cieľovka.


ctu_a_pisu
16.02.2024 5 z 5

Drogy, násilí, sex a... spousta emocí!

Tohle není kniha pro každého - je tolik autentická a nádherná a k#s{d]cĐjđr ...

Dobře, zkusím to shrnout...

Písmo i kapitoly hezky čitelné a čtivé, děj ubíhá a kniha nejde odložit (pokud nejste plačka jako já, fakt se mnou zacloumala).

Všechno popsáno naprosto surově a bez okolků, děj je chronologický, v polovině knihy skok o několik let - ale klidně bych přidala 200 stran o tom, co se dělo v mezičase.

Postavy i okolí hezky vykreslené - ani moc, ani málo. Aktuální příběh.

Primárně je kniha zaměřena na emoce, děj a vývoj vztahů mezi postavami - postavy se vyvíjí až do samotného konce knihy.

Hodně přemýšlivá kniha (můžu to tak napsat?). Popis velice nezdravého a toxického vztahu, vyobrazení toho, co s námi udělá láska. Spousta úžasných filozofických úvah a zamyšlení - to mě moc bavilo.

Velice zajímavý pohled do hlavy někoho, kdo je závislý - neomlouvám nikoho, ale dost mi to osvětlilo počínání závislých lidí...

Další kniha od holek, kde se mi moc líbí, přijetí orientace okolím i samotnými postavami naprosto idealisticky - tak by to mělo vypadat!

Ač je téma hodně složité a těžké, kniha se mi MOC! líbila a užila jsem si ji. Těším se, až si ji za pár let koupím a znovu přečtu, a pak znovu.... a znovu.

Akorát pořád bojuju se jmény, no - já bych chtěla v český knize český prostředí, ale i tak dávám 100 %, protože tohle je srdcovka prostě.

Zuzi_cte
29.01.2024 5 z 5

Jezis to byl tak toxickej vztah ale pritom tak jedinecnej a krasnej. Jak rekl Kenneth, Elias byl ta prvni kostka domina... Klobouk dolu pred autorkami ale co ta posledni veta sakra!?

Carolxc
26.01.2024 5 z 5

S touhle štafetou jsem váhala. Romantické příběhy nevyhledávám a už vůbec ne příběhy, kde jde o drogy, alkohol, neboť mě osobně to nikdy nelákalo a přirovnala bych se k postavě Kennetha, jenž hraje roli toho odpovědného, narozdíl od Eliase. Elias žije přítomností a budoucnost pro něj neexistuje. Je to grázl, kterého budete nenávidět, zároveň milovat.

Jeden druhému vstoupí do života a láska otřese jejich životy, ovšem každému úplně jinak. Ten vztah je toxický, je destruktivní a dalo by se říct, že jeden na druhém jsou závislý. A na jednu stranu je to krásný, když se dva lidi takhle milují, ale na druhou stranu autorky ukazují, že láska může mít i svou temnou stránku.

A i když byli části, kdy mě vždy štvala jedna z dvou hlavních postav, tak jsem si je užívala oba dva. Milovala jsem jejich konverzace. To, jak filozofovali a střetávaly se dva různé pohledy na svět. Interakci a napětí mezi nimi. Ponořila jsem se do příběhu a zcela mě pohltil.

V druhé polovině mě štvala tvrdohlavost Kennetha, ačkoliv jsem pro něj měla pochopení. Nenáviděla jsem Eliase za to, co mu udělal. A zároveň věděla, že on sám udělal jen to, co si myslel, že je nejlepší. Ale někdy naše nejlepší rozhodnutí, jsou ta nejhorší.
S druhou polovinou jsem měla problém uvěřit jisté věci, jistým změnám, neboť druhá polovina se odehrává pět let po té první, ale nechci tu házet spoilery. Nakonec to, ale nebylo nic zásadního.

V knize je hodně drog, sexu a alkoholu. A já vím, že bych do toho spadnout nikdy nechtěla. Je lehké tomu propadnout, ale horší se z toho dostat. Poskytnou na chvíli úlevu, ale realita se tím nezmění, bohužel.

A ten konec? Bože, proč? I když si nejsem jistá, jestli to takhle není pro mě lepší a já se s tímhle otevřeným koncem vyrovnán lépe, než kdyby b uzavřený a skončilo to tak, jak bych nechtěla.

Lenucha77
20.01.2024 4 z 5

Nevěděla jsem, o čem kniha je. Nalákala mě skvělá obálka a někdy mi to prostě jako doporučení stačí. Během četby jsem se sebou bojovala, jak si u mě vlastně kniha stojí. Nevím to přesně ani teď. Rozhoduji si mezi 3 a 4 hvězdami. Nakonec dávám vyšší hodnotu, protože erotické scény na mě působí v knihách brakově a v podstatě je nevyhledávám, ale tady mi prostě nevadily, navíc gay erotika?? Zvláštní, velmi zvláštní, každopádně emoce ve mě kniha zanechala (ať už jakékoliv), a to je důležité.

Keitinka
31.12.2023 5 z 5

Tak tahle kniha je jedním slovem wau. Jak láska dokáže někoho ovlivnit, úplně změnit a obrátit život vzhůru nohama...Měla jsem tady docela velká očekávání ani ne proto, že bych nějak zkoumala anotaci, ale protože mě ta kniha dostala už svým vzhledem. Dlouho jsem po ní pokukovala a ta obálka ve mě vyvolala pocit, že tohle bude dobré čtení a můj instinkt mě nezklamal. Ano, je tam hodně temnoty, takové té reálné temnoty. Alkohol, drogy, sex..ale... Ale taky spousta filozofickych myšlenek, které se mě hodně dotkly. Proste nářez. Za mě další kniha českých autorek, která ve mě zanechala obrovský dojem a budu o ní dlouho přemýšlet. V poslední době mě opravdu baví číst české autory více než zahraniční. Děkuji za takové knihy.

Leena87
29.12.2023 5 z 5

Když jsem četla anotaci a přemýšlela jestli knihu číst, řekla jsem si no co - žádnou knihu s gay tématikou jsem ještě nečetla, tak si rozšířím obzory. Čekala jsem takovou tu klasiku kdy si bad boy nebude chtít připustit, že se mu hodnej kluk líbí, bude s tím vnitřně bojovat, pak budou svůj vztah tajit,.. Ale víc jsem se mýlit nemohla a hned při prvních stránkách mě čekalo velké překvapení Tahle kniha totiž není o popírání. Takhle kniha je o tom, že i něco tak krásného jako je láska může být toxické, zničující, může z vás vytáhnout to nejlepší, ale taky vás může poslat do horoucích pekel.. Co jsem trochu čekala, tak že bad boy Elias bude mít svůj svérázný pohled na svět a dost hluboké myšlenky. Několikrát jsem se ale překvapeně pozastavila nad jeho názory. Mile překvapeně A Eliasova a Kennethova debata o vlaku na kolejích a výhybce mi změnila názor a dlouho ve mě zůstane

chodícírohožka
05.12.2023 3 z 5

Po Páté minutě, která se mi moc líbila, jsem se těšila na další knihu těchto autorek, ale byla jsem zklamaná. Podle všech těch varování na obálce jsem čekala drsnější, vyspělejší příběh spíš pro dospělé... A dostala jsem takovou zvláštní slátaninu, která mi připadala nevyspělá postavami, dějem i způsobem, jakým byla napsaná (a přitom vím, že autorky psát umí!). V průběhu čtení jsem přemýšlela, jak bych chtěla, aby to dopadlo, abych mohla změnit názor a říct si, že to bylo vlastně super, ale nepodařilo se mi nic vymyslet. Tato kniha mi prostě nesedla.

lena.o.knihach
21.11.2023 3 z 5

Musím se k vám něčemu přiznat. Každou chvíli jsem se sama sebe ptala, jestli se mi ta knížka vůbec líbí. Položila jsem si tuhle otázku a otočila další stranu. Po pár minutách zas a zas, až jsem se dostala na konec.

Nějak mě tahle otázka provázela celou neexistencí, protože co by se mi na tom příběhu mělo líbit? Jak brali drogy? Lhali? Podváděli? Měli to, kde jen mohli (veřejnost, neveřejnost)?
Bohužel, Elias a Kenneth si mě nezískali tak jako ostatní čtenáře a doufám, že příběh o takhle toxickém vztahu jsem četla naposledy.

Kniha rozhodně není pro slabé povahy, protože je tu vše velmi dopodrobna naservírované. Díky varování, které je vzadu uvedené, jsem s tím ale počítala.

Že láska umí být velmi složitá? To víme, ale v neexistenci se ta komplikovanost dostává na úplně jiný level, který zkrátka ne každému může sedět. A pro mě to bylo až příliš.

#spoluprace @szabi.writers

Peťula96
16.11.2023 5 z 5

Příběh Eliase a Kennetha ve mně v letošním roce vyvolal největší emoce a troufám si říct, že patří mezi ty, na které nikdy nezapomenu. Když mi holky o příběhu říkaly, tak mě varovaly, že není pro slabé povahy. Četla jsem už ledacos, a tak jsem se rozhodla, že se do toho pustím. Nečekala jsem však, že se na mě s otevřením knihy vyvalí až tak velká emocionální vlna, která mě naprosto smetla.

Kromě toho jsem ale dostala také velmi čtivý příběh o tom, jak láska dokáže být krásná, ale i nebezpečná zároveň, o tom, jak naše dětství může ovlivnit celý náš život, o drogách, alkoholu, násilí, sexu, snech, ale i o hledání štěstí a svého místa v životě. Najdeme tu velmi hluboké filozofické myšlenky, které mě i po několika měsících stále nutí přemýšlet.

Když bych si měla vybrat, kterého z kluků jsem měla radši, tak to byl Elias. Nedokážu vysvětlit, proč tomu tak je, ale tak nějak mi okamžitě přirostl k srdci, a to i přes jeho chování, nebo možná právě kvůli tomu. S Kennethem jsem ale také neskutečně soucítila a bylo mi líto, jak s ním zlomené srdce zamávalo a změnilo mu život.

Ke konci knihy jsem začala cítit neskutečnou úlevu a radost z toho, jak se jejich osudy vyvíjí, pak ale přišel samotný konec, který byl tak neočekávaný, že mě absolutně srazil na kolena

Na závěr bych řekla jen, že u žádné jiné knihy jsem necítila tak velkou úzkost a tlak na hrudi během toho, co jsem byla ponořena do jejich stránek, a přesto je to ta jedna z nejlepších knih (možná dokonce ta nejlepší), která se mi dostala do rukou. Děkuji autorkám za ni a za možnost si ji přečíst.

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s autorkami.

Eimeria
24.09.2023 5 z 5

Neexistence je první knížka, co mi nedala spát. Přemýšlela jsem o ní před usnutím, během spánku i po probuzení. Nejspíš se jedná o nejlepší knihu, co jsem, kdy četla. Tahle knížka mi sedla úplně vším, stylem psaní, příběhem, hlavními hrdiny... Příběh má neuvěřitelný spád, stále se něco děje. Několikrát jsem během čtení uronila slzu a do příběhu se dokázala krásně vžít, autorky píšou perfektně, nemohu se dočkat na další jejich tvorbu. Jsem ráda, že konec knihy je trošku otevřený a můžu si i tak domyslet jejich šťastný společný život. Jedním slovem dokonalost a určitě to není naposledy, co jsem neexistenci četla.

cornetka
24.09.2023 5 z 5

“Když se moc soustředíš na to, co bude, přestáváš žít teď.

“Když se ti podaří dosáhnout toho, že budeš žít v přítomnosti, nemusíš se přece trápit tím, co jsi provedl, ani tím, co bude. Život je pak mnohem opravdovější.

Elias a Kenneth - dva naprosto odlišní mladí kluci, kteří nemůžou být spolu, ale ani bez sebe. Jeden namachrovaný frajírek, který se ničeho nebojí a nic ho nezastaví, druhý skoro andílek. Ale jak se říká - protiklady se přitahují. Chvíli je všechno v pohodě, chvíli naopak. Nejdůležitější ale podle nich je žít tady a teď.

Líbilo se mi, jak se kluci nebáli a šli se svým vztahem na veřejnost. Nejdřív mě štval svým chováním Elias, pak samozřejmě Kennet.

Kniha je vulgární, plná sexu a drog, ale čtivá a pro mě i trochu děsivá, že se takhle mladí lidé baví a žijí.

Byla to pro mě emocionální smršť. Líbilo se mi, tak téma autorky uchopily - bez zabrán a na rovinu nám servírovaly život mladých takový, jaký je. Nějakou dobu mi asi potrvá, než to vstřebám. Taky mě bavili filozofické úvahy a myšlenky. Rozhodně stojí za přečtení.

Ctenar1202
14.09.2023 5 z 5

Tohle byla totiž neskutečná jízda.

Elias a Kenneth. Dva studenti, kteří jsou povahami rozdílní jako den a noc. Elias je bouřlivák s ne moc hezkou pověstí. Kenneth je proti němu hodný chlapec, který by neublížil ani mouše. Tito dva lidé spolu prožijí turbulenci emocí, lásky, nenávisti, která je pro oba dva téměř smrtelně nebezpečná. Jak lehce lze lásku přeměnit na nenávist a naopak. Jak moc může jeden člověk ublížit druhému. A co vše je člověk ochoten udělat, aby dosáhl svého? Rozhodně vám doporučuji si tento příběh přečíst.

Při čtení jsem byla od prvního písmenka ochromená tou syrovostí a autentičností, kterou autorky Eva a Klára Pospíšilovy dokázaly vylíčit. Vždy jsem erotiku považovala za něco, co nemám potřebu číst. A ano, tu prvoplánovou číst nebudu, ale tahle kniha v sobě ukrývá tolik filozofie, že si až říkáte, kde se to v tom Eliasovi bere. A to, že si sem tam přečtete gay scény, no proč ne. K příběhu patřily a byly, ač to zní divně, skvělé. Ale myšlenky, pocity a emoce nad celým příběhem převládaly a já dočetla knížku s otevřenou pusou a před autorkami smekám. Pro mě je to jedna z top knih roku 2023.

Kalokaghatia
12.09.2023 5 z 5

Drsný příběh o naprosto toxickém vztahu dvou dospívajících kluků. Sex, drogy, vulgarity, deprese. Přečetla jsem jedním dechem, příběh mě vtáhl a nepustil.

katerina0952
01.09.2023 4 z 5

Já vlastně nevím, jestli se mi kniha líbila. Po Páté minutě jsem nečekala něco tak syrového, temného, toxického. Oba hlavní protagonisty na střídačku nesnášíte. Ale přesto mám nakonec pocit, že nemůžu dát méně než čtyři hvězdičky. Zanechalo to ve mě totiž přesně ten pocit, jaký to nejspíš zanechat mělo. Ale teď budu potřebovat něco sakra romanticky přeslazeného, čím bych to spláchla.

Rainbowdreamer
03.08.2023 5 z 5

Hodně drsný příběh psaný drsným jazykem, takže ne každému bude vyhovovat. Ale přesto pěkná gay romance dvou dospívajících kluků, o hledání lásky a svého místa v životě, a najde se tam i kus romantiky a naděje. Autorky mám velmi rád, myslím, že umí moc dobře psát, škoda, že většina jejich tvorby je zatím jen na internetu (szabi.cz), snad časem vyjdou i jejich další knížky.

Mikoláška
03.08.2023 5 z 5

Anotace knihy sedí naprosto přesně, takže opravdu dostanete to, co je tam napsáno. Přesto kniha v některých částech nutí k zamyšlení, ale to hlavně záleží v jaké životní fázi se jako čtenář nacházíte, čím jste si prošli, co prožíváte a kam směřujete. Nicméně smekám před autorkami, že se nesnažili příběh zlehčit, nebo mu nasadit mu růžové brýle, nebo vše zalít sluncem, a ten konec....No posuďte sami.

dufkys
28.07.2023 4 z 5

Měla jsem pocit, ze se některé scény moc opakují - jinak ale, myslím, stojí za přečtení.

Teriiii
11.07.2023 5 z 5

Neexistence je hodně specifická kniha. Jak stojí v samotné anotaci, je to romantický, drsný a filozofický příběh, který vám uštědří pořádnou facku. Nemůžu jinak, než souhlasit, protože tu facku jsem při čtení rozhodně dostala.
Autorky vypráví příběh o dvou klucích, kteří jsou každý úplně jiný. Jeden se neštítí ničeho - je vulgární, užívá si, rve se, opíjí, bere drogy a všechno je mu totálně u p*dele. Druhý z nich by naopak mohl mít na hlavě svatozář.
Tedy jen do doby, než si jejich životy propletou.
Není to příběh pro každého. Autorky se s tím nemazlily a prostě ukázaly taky jinou realitu života a popsaly ji dost názorně. Příběh obsahuje sexuální scény i detailní popis braní drog. Ani to mě neodradilo a musím říct, že nelituji přečtení ani v nejmenším. Svým způsobem se totiž postupně dokážete vžít do obou hlavních hrdinů a v různých situacích, dokážete chápat vždy alespoň jednoho z nich. V příběhu se taky moje sympatie často střídaly a přeskakovaly z Kennetha na Eliase a zase zpátky. Oba kluci totiž mají něco do sebe, oba mají nějaké své vnitřní démony a každý se s nimi vypořádává po svém. Já si víc svým způsobem ale oblíbila Kennetha, hlavně ve druhé části knihy.
Celkově se mi druhá část knihy četla lépe, což hodně přisuzuji tomu, že kluci v ní mi byli věkově daleko blíž.
Jinak je styl autorek stále stejně čtivý, dokáže vtáhnout a vy prostě musíte číst, dokud nejste na konci. Měla jsem to tak s Pátou minutou a bylo to tak i v Neexistenci, i když téma knihy je hodně náročné a nesedne každému.
Co ale taky musím na závěr říct je, že vztah Eliase a Kennetha je šíleně toxický a rozhodně bych se nechtěla ocitnout na jejich místě. Což ve mně vyvolává zároveň i myšlenku, že by se kniha neměla dostat do rukou dětí. Ono bude stačit, když si přečtete prvních pár vět a budete vědět, jestli to je kniha pro vás nebo ne.

Láska z tebe udělala sráče.