Carrie Soto se vrací

Carrie Soto se vrací https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528472/bmid_carrie-soto-se-vraci-657f5a6d01df1.jpg 4 175 71

Carrie Soto je urputná tenistka, která se nechvalně proslavila svým rozhodnutím vždy vyhrát za každou cenu. Ale ve chvíli, kdy odchází do důchodu, je nejlepší tenistkou všech dob. Překonala všechny rekordy a vyhrála dvacet grandslamových titulů. Sama Carrie si myslí, že si zasloužila každý jeden z nich. Obětovala téměř vše, aby byla nejlepší, s velkou podporou otce. Javier – sám bývalý šampion – ji trénoval už od dvou let. Ale šest let po odchodu do sportovního důchodu, v roce 1994, Carrie najednou sedí na tribunách, sleduje US Open a vidí, jak si její rekord přivlastňuje brutální, ohromující britská hráčka jménem Nicki Chan. V sedmatřiceti letech Carrie učiní přelomové rozhodnutí vrátit se z důchodu a ještě jeden rok se nechat trénovat otcem ve snaze získat rekord zpět. I když sportovní novináři tvrdí, že ji stejně nikdy neměli rádi. I když se její tělo už nehýbe tak rychle jako dřív. A i když to znamená spolknout hrdost a trénovat s mužem, jemuž kdysi málem otevřela své srdce: s Bowem Huntleym. Stejně jako ona si i on ještě potřebuje něco dokázat, než vzdá hru definitivně.... celý text

Literatura světová Romány Sport
Vydáno: , Kontrast Vintage
Originální název:

Carrie Soto Is Back , 2022


více info...

Přidat komentář

Njangu
včera 5 z 5

Úžasné
Poslechnuto jako audiokniha. Interpretace byla super. Při čtení by mě to asi moc nebavilo, proto tento typ knížek mám radši v audiu, kde mně tolik nevadí delší popisy.
Tenis je pro mě vcelku neznámý sport, základní pojmy naštěstí znám, tak jsem si to dokázala dobře představit.
Měla jsem strach, že mě to nebude moc vadit, ale vtáhlo mě to do děje od samotného začátku.
Líbila se mně syrovost děje, žádné líbivé zvraty za cenu sladkého konce.
Myslím, že knížka přiblížila, co všechno musí sportovci na vrcholu obětovat a jakou změnou si v průběhu kariéry prochází - uvědomění si sama sebe. Je mně jasné, že každý to má jinak, nicméně tohle se mně hodně líbilo.

alzbeta4340
předevčírem 5 z 5

K románům popisujícím život aktivního sportovce se zase až tak často nedostanu, proto pro mě bylo tenisové téma příjemným zpestřením. Děj pěkně gradoval, stejně jako každý dobrý tenisový zápas. Líbilo se mi to.


Yanny
20.04.2024 3 z 5

Taylor Jenkins Reid je moje oblíbená autorka, ale bohužel tady se mi do vkusu příliš netrefila. Moc mě baví, jak si vybírá neotřelá témata, vymýšlí nový svět celebrit a vše působí velmi reálně. Ale bohužel tenis není můj koníček a celkově sledování sportu prostě neholduji. Doufala jsem, že tam toho tenisu nebude tolik, ale bylo ho tam fakt spousta. Podrobné popisy zápasů, speciální výrazy z tenisového prostředí, které jsem nechápala, ale nezajímalo mě to zas natolik, abych si googlila… Celkově jsem si zápasy jen těžko představovala, protože pro mě je bohužel tenis jen sport, kde si dva lidé vyměňují míček nad sítí a u toho se hodně heká. :D
Mám docela ráda třeba film Wimbledon, ale to spíš proto, že tam si nemusím nic představovat, ale souboje rovnou vidím.
Tady mi chybělo, že tu nebyla zas tolik rozvinutá romantická linka, ani Carrie normální život bez tenisu nebyl zas moc vysvětlený… líbil se mi vztah otce a dcery, který byl popsaný vážně hezky.
Carrie mi ale jako postava celkem vadila, byla hodně osekaná o emoce, přehnaně si šla za svým cílem, chovala se velmi povýšeně…
A tak celkově jsem byla vlastně ke konci už ráda, že to mám dočtené.
Možná mi tam vadila i ta nepřeložená španělština, díky čemuž se to četlo docela blbě.
Tentokrát dávám jenom 3,5 hvězdy. Ale na další knížky autorky se těším. Její styl je skvělý.

kusma
20.04.2024 3 z 5

Kniha s krásnou obálkou, lákavým a netradičním prostředím. Přesto se mi většinu času nečetla moc dobře. Něco tomu chybělo. Knihu jsem klidně odkládala a její nedočtení by mi nevadilo, zároveň ale její čtení mě vyloženě nenudilo, takové dilema... dobře uspávala. Co mi hodně vadilo byla nepřeložená španělština. Zavěrečná část knihy byla hezká, ale ta cesta k ní mě moc neoslovila.
Ale hodně mě potěšila poznámka o Daisy Jones a The Six.

orson
19.04.2024 5 z 5

Přečteno na jeden nádech. Skvělé! A to tenis fakt nemusím a nikdy jsem nepochopil, jak se to počítá, boduje a vlastně hraje. Za mě jedna z nejlepších knih, kterou jsem letos přečetl.

Markéta:)
17.04.2024 3 z 5

Komentář píšu pár dní po přečtení a původní 4 hvězdičky opravuji na 3,5 *. Bohužel, možná to knížka schytala tím, že můj výběr dalších knížek ke čtení mi prostě sedl více.
Tenisové prostředí mám ráda, baví mě. Ale hlavní hrdinka mi nebyla sympatická. Postupem knihy jsem si k ní vybudovala lepší vztah, ale nic to nemění na tom, že příběh a návrat Carrie Soto k profesionálnímu tenisu mi přišel trošku pohádkový.

petrarka72
17.04.2024 3 z 5

Ultračtivé. Tenistka Carrie Soto je v 37 letech zpět a chce obhájit rekord, který jí proklouzává mezi prsty. Po boku má otce a trenéra Javiera "Jaguára" a občas i někoho jiného. A po letech se pokouší naučit neděsit prohry, smířit První a Druhé já a hru si jen tak užívat. A pustit si občas lidi k srdci a tělu... Přečteno za dva dny a byla to zábava. A způsob, jakým autorka propojuje všechny své knihy, mě vysloveně baví...

Andynka
16.04.2024 4 z 5

Neměla jsem od knihy moc velká očekávání, protože tenisu není zrovna sport, kterých bych měla radost. Ale moje mamka ho zboznuje ( alespon ten v TV :D) a díky ní, alespoň vím něco málo o tenusi a tenistech.
Každopádně jsem nečekala, že by mě příběh nějak moc bavil. A ze začátku tomu tak i bylo, ale najednou jsem skoro u konce. Rychlostí blesku .... a já se nemohu od příběhu zase odtrhnout. Tohle prostě T. J. Reid umí. Ať píše o čemkoliv, tak vás vždy dokáže vtáhnout do příběhu.

Ivka14
14.04.2024 5 z 5

Carrie Soto je zpět a sleduje legendární tenistku Carrie, která se vrací do tenisového světa ve snaze zachránit svůj rekord. Ale poté, co byla roky v důchodu, má to, co je potřeba k návratu, o který usiluje.

Tenis sleduju ráda a ke čtení nepotřebujete žádné znalosti tenisu, abyste mohli sledovat, co se děje. Moje jediná kritika byla, že se kniha často přesunula do španělštiny bez jakéhokoli překladu.

Celkově to byla kniha, kterou jsem nechtěla odložit, ale měla v sobě i krásnou jednoduchost. V jednu chvíli jsem se stal neuvěřitelně emotivní.

Airelle
10.04.2024 4 z 5

S autorkou jsem se poprvé setkala při čtení knihy Malibu v plamenech a říkala si, že už se do dalších jejich knih pouštět nebudu. Na Malibu jsem ale zpětně změnila názor, dodnes ve mně kniha rezonuje, což je vlastně výsledek dobře napsané knihy.

Reid dokáže psát fiktivní autobiografie tak věrně, že pak dvě hodiny googlíte, a říkáte si, že to prostě není možný.

Všechny její postavy mají jedno společné, jsou dokonale nedokonalé, mají tolik lidských chyb, že je dokážete nesnášet, jsou protivní, sebestřední (zdravím Evelyn a Daisy), ale projdou takovou cestou, že je ve finále pochopíte.

Carrie Soto je nafoukaná, asociální, protivná hvězda tenisu a vítězka všech možných tenisových turnajů včetně Wimbledonu. Jejím jediným životním cílem je být nejlepší tenistka na světě a v tom jí nezabrání ani to, že už je pár let ve sportovním důchodu.

Když jí totiž mladá a velmi úspěšná Nicki Chan začne šlapat v získaných grandslamových titulech, neváhá a vrátí se znovu na tenisový kurt bojovat o svůj rekord.

Carrie nikdo nemá kvůli její povaze rád, přezdívají jí Válečná sekera, je jen na ní jestli dostojí své přezdívce nebo se změní. Pomůže jí k tomu víc její otec a zároveň trenér nebo její bývalá láska Bowe Huntley?

Pravidla tenisu jsou tu sice popsány z rychlíku, ale celkem pochopitelně a není vynecháno nic podstatného. Tenis jsem nikdy nehrála, ale jsem olympijský fanoušek, a tak si ho nikdy nenechám ujít.

Styl psaní je prostě typická Reid, nechybí tu čtivost, syrovost a emocionální jízda. No a co by to bylo za Reid, kdyby se tu alespoň jednou neobjevilo jméno Mick Riva, fajnšmekři jistě tu propojenost ocení. Navíc tady je větší propojení s Malibu a postavami, takže ani Carrie není úplně neznámá postava.

Objevuje se zde hodně španělštiny, sice je z kontextu pochopitelné, co věty znamenají, ale rozhodně si s tím mohli v rámci překladu poradit lépe, i kdyby se pod čarou vyskytovaly překlady, tak by to bylo lepší.

Pokud jste od autorky ještě nic nečetli, tak to musíte napravit! Taylor Jenkins Reid je jedna z autorů, od níž by si každý měl alespoň jednu knihu přečíst.

IG: @freya_zlaskykpribehum

hanap
05.04.2024 5 z 5

Krásná kniha, už obálka nás upoutá. Nádherně vystavěný příběh úspěšně tenistky a otce a trenéra v jedné osobě. Autorka nás zavede na tenisové dvorce a rozvine úžasný příběh.

Aiden888
05.04.2024 5 z 5

Po hollywoodské legendě Evelyn Hugo nám autorka naservírovala další neexistující osobnost a její životní příběh, tenistku Carrie Soto. Tak dlouho jsem se knížky bála, až jsem podlehla a přečetla si ji. A díkybohu za to! Tohle byla neskutečná jízda. Má to všechno - biografické prvky, při kterých si říkáte, že Carrie Soto snad musí být skutečná. Má to lásku, má to napětí, má to emoce, prostě na sto procent dotažená práce. Přiznám se, že jsem měla strach ze čtení o prostředí tenisu. Přeci jen se na něj prakticky nedívám a znám z něj jenom základy. Ano, tenisové terminologie je v knize dost, ale to vám celkový dojem rozhodně nepokazí. Já se upřímně bavila. A i když mi Carrie dlouho připadala neskutečně nesnesitelná, nakonec i její charakter měl samozřejmě zásadní vývoj.

Jenny46
04.04.2024 5 z 5

TJR její knihy jsou realistické nádherné a myslím, že je to zatím moje nejoblíbenější kniha vytváří tak neuvěřitelné a silné ženské hlavní postavy!!!

Tady nepotřebujete žádné znalosti o tenise, i když jeden čas jsem byla uchvácená a sledovala tenis. Doporučuji všem fanouškům Taylor, protože hlavní postavu Carrie si zamilujete, i když má své chyby, ale má své odhodlání a motivaci. Příběh je vzrušující, inspirativní a Carrie je velká bojovnice. Vyprávění je fascinující historická fikce, kde sledujete každodenní život a přejete štěstí...
Moc doporučuji kniha se vám dostane pod kůži a okouzlí vás

zuzana2599
03.04.2024 5 z 5

No, no, není pro mě vůbec lehké Carrie hodnotit. Předesílám, že je to první kniha od této autorky, kterou jsem četla a přiznávám, že je psána čtivě a chytlavě hned od prvních stran. I když nejsem tenisová fanynka, příběh mě zaujal, ale pak jsem začala přemýšlet, co ti čtenáři tak obdivují, kdy to asi přijde a co bude s dějem dál. Dvě stě stran přečtených a pak to přišlo ! Emocí v příběhu začalo přibývat a knížka se mi začala líbit víc a víc. A skvělý konec byl pak třešinkou na dortu. Zkusím i další autorčinu knížku, dávám Carrie Soto 4,5 * !!!!

iceVS
02.04.2024 5 z 5

Vše už tu zaznělo... nebudu tedy psát stejné komentáře jako ostatní :-)
Autorka je fakt velmi nadaná, kniha se čte sama. Kdyby mě už strašně nebolely oči, dala bych ji během jediného dne :-)

c.svetlana
31.03.2024 5 z 5

Vztah k tenisu nemám žádný, ale to vůbec nevadilo. A co se mi líbilo úplně nejvíc, že to byla taková nenásilná psychologická kniha- za mě super popsáno, co udělá s dítětem - člověkem výchova směrem k výkonu a bez máminy lásky....čímž vůbec nezpochybňuju popsanou hloubku citů lásky otcovy. Prostě beletrie je to čtivá!

PetraBery
31.03.2024 4 z 5

Carrie je bývalá profesionální tenistka, která se vrací z tenisového důchodu obhájit rekord v největším počtu získaných titulů. Ze začátku jsem se nemohla začíst, později mě příběh Válečné sekery pohltil. Zajímavé prostředí tenisového světa, co bych ocenila, je překlad španělských frází.

LenkaMacak
30.03.2024 3 z 5

Velmi čtivá kniha, a to i přes fakt, že o tenisu nevím vůbec nic a už vůbec mě nezajímá. Jinak děj vcelku předvídatelný, neurazí, nenadchne. 3/5*

Grohlinka
29.03.2024 4 z 5

Od Taylor Jankins Reid se mi už poměrně líbila Evelyn Hugo, ač to rozhodně nebyla kniha, kterou bych četla vícekrát a s čistým svědomím můžu říct, že už od téhle spisovatelky nemusím číst vůbec nic, nejlepší její knihu totiž držím právě v ruce a je to Carrie Soto se vrací.

Kniha asi není pro každého, nedokážu si představit, že by z ní měl plný zážitek člověk, který niky nedržel v ruce raketu, nerozumí jednotlivým úderům, komplexnosti tohohle nádherného sportu a všemu, co tenis obnáší. A taky neumí alespoň trochu španělsky. Ale i tak, do tohle jděte, kdyby pro nic jiného, tak kvůli brilatně zpracovanémi vývoji Carrie Soto, smekám. Skvělá kniha.

Pitbullka
27.03.2024 4 z 5

Ačkoliv mi je prostředí tenisu naprosto cizí, čtení mě bavilo. Příběh je uvěřitelný a postava Carrie mě bavila. Co se mi však nelíbilo, že některé části měly tendenci se opakovat a poslední třetina knihy byla už dost předvídatelná.