Zmije a křídla noci
Carissa Broadbent

Koruny Nyaxie série
1. díl >
Oraya si vydobyla místo ve světě, který ji chce zabít. Aby adoptovaná lidská dcera upírského krále přestala být pro ostatní jen kořistí, musí se zúčastnit Kejari: legendárního turnaje bohyně smrti. Spojenectví s tajemným upírem Raihnem může naklonit misky vah na její stranu, ale také ji může zničit. Je to nemilosrdný zabiják, nepřítel koruny jejího otce... a její největší konkurent. Ještě víc však Orayu děsí to, jak neodolatelně ji přitahuje. V tomto království totiž není nic víc smrtícího než láska.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
The Serpent & the Wings of Night, 2022

Po celkem dlouhé době jsem dala knize 5*.
I přesto, že mi kniha nepřišla nějak moc originální a celý příběh plynul až moc hladce nějaké větší zvraty se nekonali když nepočítam ten konec tam bylo jasné že se něco stane tak jsem si příběh užila více než jsem čekala.
Hlavní hrdinka mě bavila.
Romantická linka nebyla tak přehnaná jako v jiných romantasy což mi vyhovovalo.
S tím jaký to mělo konec pokračovat musím.

Tenhle příběh miluju. Do poslední chvíle jsem netušila, jak se to vyvine. Některé moje teorie, které jsem během čtení měla a pak je zavrhla, se nakonec opravdu staly skutečností – a to mě dost šokovalo. Celkově mě vývoj událostí opravdu překvapil. Moc se těším na pokračování. Kniha byla plná emocí od začátku až do konce. Na začátku se mi sice četla trochu hůř, protože jsem se v ději snažila zorientovat, ale postupně jsem si ji zamilovala čím dál víc. Byly tam zajímavé zápletky, ale stejně byl nejlepší konec.

(SPOILER)
Oraya je adoptovaná lidská dcera upírského krále Vincenta, aby všem dokázala že není jen kořist pro všechny upíry zúčastní se Kejari. Kejari je legendární turnaj bohyně smrti. Aby v tom nebyla rozhodne se, že uzavře spojenectví s upírem Raihnem, který nenavádí jejího otce. Co když ji začne Raihn přitahovat dokáže Oraya dosáhnou svého cíle nebo dá přednost lásce.
Oraya jsem si oblíbila je to bojovnice život vůbec neměla jednoduchý žít jako lidská dívka mezi bandou upírů.
Raihn mi vůbec nepřišel jako typický zlý upír pro mě byl starostlivý a oddaný přítel moc se mi líbilo jaký měl hezký sourozenecký vztah s Mische.
Romantická linka mezi Oraya a Raihnem hezky plynula. Až bych řekla že měl kolikrát Raihn s Oraya velkou trpělivost a vůbec to s ní neměl jednoduché. Nejlepší moment v knize pro mě byl, když spolu byli v jeskyni a Oraya nabídla Raihnovi svoji pomoc a tím mu dala najevo že mu věří a jejich vztah se víc prohloubil. Konec byl hodně napínavý a plný dramatu a velmi šokující.

Tohle píšu z vězení, protože sedím za zločin nepřečtení tohoto absolutního díla dříve. Tohle je přesně ta knížka, co potřebujete ve svém životě 24/7, když ji čtete. Fakt. Když jsem ji neměla v ruce, pociťovala jsem absťák.
Všechno mi naprosto sedlo. Oraya je tak zajímavá a silná hrdinka! Všechno, co dělala, mělo smysl a je napsaná tak uvěřitelně, že člověk celou dobu cítí to, co ona. Raihn je kapitola sama o sobě, celou knihu mi byl příjemný a řekla bych, že je ztělesněním takové pravé mužnosti (dle mých kritérií). Je silný, ano, ale dokáže cítit, a to hodně silně. A když tyto osoby spojíte do páru, vznikne chemie, která se krásně rozvíjí po celou knihu.
Jak jsem řekla, nemohla jsem knihu odložit, takže tam bylo po celou dobu děje akce habaděj. A scény boje byly tak živě popsané, že jsem to skoro viděla a prociťovala sama.
Konec byl zajímavý… ale ne špatný podle mého názoru.
Nicméně už si musím jít stříknout druhý díl do žil ;)

(SPOILER)
Spoiler!
Co to bylo zatraceně za konec???
Tohle jsem fakt nečekala, a příšerně mě to naštvalo. Fakt šíleně. Nemám absolutní chuť číst další knihu, ale sakra... budu, protože moc doufám, že mu bude chtít nakopat zadek za to všechno, co provedl.
Kriste!! Co těm autorům je? Proč do všeho tahají city, když je čas na to, aby se člověk bil? Achjo!
Nemůžu uvěřit, že mě nějaká kniha dokázala tak naštvat, to se mi už dlouho nestalo... asi je to příprava na Onyx storm, kde mám pocit, že budu ještě víc rozložená než teď.
Nicméně celá kniha je super. Raihn je trochu jinej, než jsem si myslela, že bude. Trochu mi přijde jako ňouma oproti jiným knižním hrdinům... Oraya je mi moc sympatická, a doufám, že všem ještě ukáže.

Recenzi píšu o 2 měsíce později, nějak se vždy nemám k tomu naspat je sem a znovu vše přeformulovávat do češtiny. Tak to zkrátím.
Zatím jsem tolik romantasy knih nečetla. Ale tato jediná mi dává naději, že by mě toto nové odvětví mohlo bavit. V této knize totiž nechybí worldbuilding a děj je tu i logika plus do toho vztah dvou hlavních hrdinů, který není úplně zcela jen o fyzické přitažlivosti. Tedy v přiměřené míře. Já bych osobně snesla mnohem víc. Navíc je tam i docela dost akce a mě akční, hrdinské, epické, high fantasy s bitvami baví, takže pokud to trochu jde zakomponovat do romantasy... Počítejte se mnou.

V podstatě moje první "romantasy". Naposled, když jsem něco podobného četla, mi bylo 16 a tenhle žánr ještě neměl své jméno. :D Přesto mě tahle knížka bavila. Sáhla jsem po ní naslepo v knihkupectví, když jsem hledala nějakou fantasy oddechovku, a četla jsem ji v originále. Zpočátku jsem teda musela překonávat svou averzi vůči upírům s andělskými křídly, ale nakonec jsem si na to zvykla. Děj je do první poloviny dost předvídatelný a najde se v něm pár logických zaškobrtnutí, ale na konci přišla řada zvratů, které jsem nečekala, čímž mi autorka všechny výtky vynahradila. Hlavní hrdinka je snad nezabitelná a na to, jak je mladá, na mě působila až moc suverénně, ale nebyla mi vyloženě nesympatická. Baví mě, že postavy nejsou čistě kladné ani záporné. Škoda, že svět a vlastně i ty postavy nebyly rozvinutější, ocenila bych víc popisnosti. Momentálně čtu druhý díl a vypadá to, že autorka má v oblibě se pořádně rozepsat až v polovině knihy. :D

Tak tohle byla jízda. Po poslední stránky jsem byla jak u vytržení a ten konec?.. WTF..
Už od půlky knihy jsem tušila, že Oraya nebude jen tak obyčejná holka, ale že až tak.. Mazec prostě.
Navíc jsem si hodně oblíbila Mische, bože, to je tak parádní postava
A Rain, ach.. ten mě ke konci fakt naštval, tohle jsem fakt nečekala, i když jeho pohnutky chápu.
Jsem hodně zvědavá, co bude v dalších dílech a jestli spolu ty dva zůstanou nebo naopak se stanou i přes svojí lásku nepřáteli..

,,Chystáš se mě zabít, Orayo?''
Napadlo mě: možná.
,,Dnes ne,'' odpověděla jsem.
Tahle kniha byla neuvěřitelná. S třesoucími se prsty jsem otáčela další a další stránku se strachem, co se stane dál. S touhou zjistit, co se stane dál. A teď proklínám všechny svaté, že doma nemám druhý díl.
Zamilovala jsem se nejen do malé zmije, ale také do nepřítele, se kterým se nikdy neměla ocitnout v jedné místnosti. Zamilovala jsem si svět, ve kterém žije.
Prostě dokonalost.

Toto byla jízda.
Kniha z počátku mě dost odpuzovala zdlouhavými kapitoly v podstatě o ničem, ale když započala akce, chytla se mě a už nepustila. Hlavní hrdinka Oraya mě dost zklamala, od začátku mi přišla taková... nijaká - takže je vám jasné, že jsem fandila Raihnovi. Konec dost překvapil, čekala jsem "Žili šťastně až do nekonečna", toto bylo rozhodně lepší. Určitě budu v sérii pokračovat.

Chyběl mi tam větší worldbuilding. Celé se to odehrává v aréně a paláci, takže dost nuda. Knížka je mnohem lepší až v poslední třetině. Oceňuji vztah mezi hlavní dvojkou, který nebyl cringe nebo moc tlačenej na sílu.

Skvele se cetla. Pribeh je zajimavy a poutavy. Hry dobre vymyslene. Ale nejak mi tam jeste neco chybelo. V kazdem pripade se tesim na dalsi dil a jsem zvedava jak to bude mezi Orayou a Rhainem.

Skvělé čtení! Přečetla jsem v podstatě za jeden den! Jedná se o takové upíři Hunger games, dost akční, s velkým množstvím sympatických postav. Konec byl neskutečně dojemný a zároveň přesně na (nutně potřebuji!) další díl.

Mě to moc bavilo a byla jsem z této knihy poměrně nadšená , četlo se to jedna báseň a já se těším na další díl.

Na tuhle knihu jsem se hodně těšila. Ale nakonec jsem přišla na to, že to nebyla moje karafa krve...
Nemohla jsem se začíst a vlastně jsem se knihou většinu času spíš prokousávala a těšila se na dočtení. Nechci ale říct, že byla vyloženě špatná, byly i scény a nějaké části knihy, které mě ukotvily na místě a já se od knihy hnout nechtěla, bavily mě, ale bylo jich méně. Do druhého dílu se mi vůbec nechce, ale uvidíme. Třeba někdy.
Příběh je originální, ale zároveň je tam pár klišé. Děj je předvídatelný možná v jedné, dvou věcech, ale jinak ne. Konec byl rozhodně zajímavý.
Tentokrát asi nemám víc slov. Mně to zkrátka nenadchlo, ani se ke knize neplánuji vracet, ale děkuji kamarádce za půjčení. Čtenářům, co rádi kombinaci hodně boje, nesmrtelnosti ve více podobách, monster, žhavosti a hodně krve, sem tam malé klišé, ale doporučuji.
PS: Jak může někdo vypadat jako hodně dobrý v posteli? Nemyslím si, že svaly a sexy tělo chlapa hned dělá dobrým v posteli. Ale ok, to už jsem hnidopich.

Až mě překvapilo, jak byla tahle kniha dobrá... Většinou jsem z vyhajpovaných knih zklamaná, ale Zmije a křídla noci je fakt bomba. Hrozně mě to bavilo, byly tam super zvraty, nečekaná akce, fakt bomba. Navíc pomalu se vyvíjející vztah mezi hlavními postavami a zakončení první knihy? Bezchybný! Hvězdičku ubírám jen za to, že mi některý popisy či situace nedávaly chvílema smysl - ale to si myslím, že je spíš vina překladu.

Tak toto se mi četlo skvěle.Kniha má spoustu zvratů, napětí,romantickou linku.Jen bych to nedoporučovala dětem...je tam dost násilí,krve a pár sexuální scén...
sex upíři přátelství, kamarádství magie, kouzla boj o přežití erotika zrada tajemství násilí pro dívky pro dospívající mládež (young adult) vampyrismus romantasy od nepřátelství k lásceAutorovy další knížky
2024 | ![]() |
2024 | ![]() |
2025 | ![]() |
Toto je přesně ta kniha, která potřebovala svůj čas. Knihu jsem rozečetla již vloni ve společném čtení, ale po cca 50 stranách jsem ji odložila, že se k ní časem vrátím. Měla jsem v té době jiné závazky a tohle prostě byla nudná ztráta času.
A opravdu to pomohlo a já si zbytek knihy moc užila ve správný čas!
"Využij ho. Ale nedovol, aby on využil tebe."
Nejprve pro mě nebylo moc pochopitelné, jak a proč dokáže Oraya vyrůstat vedle upírů a ještě se s nimi chce utkat v souboji... Až později jsem společně s Orayou vše pochopila, že se v ní ukrývá mnohem více.
Raihn je opravdu osobnost! Je úžasný, i přes to, že se občas zachoval jako hajzlík. Vždy šel ale za tím, čemu věří.
A body k dobru má rozhodně za to, že se Oraye snažil krýt zadek.
Konec mě tedy naprosto rozsekal a vůbec jsem ho nečekala. Uvidíme, co přinese pokračování, ale trochu se obávám, aby autorka děj lehce nepřekombinovala.
Moment překvapení jí ovšem nikdo nemůžeme upřít.
Takže i když jsem z knihy ve finále nadšená, nemohu jí dál plný počet hvězdiček, protože začátek je slabej a má hluchá místa.
Příběh Zmije a křídla noci je důkazem, že každá kniha musí přijít ve správný čas.
"Zítra možná zemřeme.. Tak mi ukaž něco, pro co stojí za to žít."