Terka1975

Nechci opakovat, co už bylo zde napsáno, ale tady si Tilly opravdu vychutnáte, v minulém díle mi trochu "chyběla", a příběh byl hodně napínavý a mně se líbil zatím nejvíc...

Madison tentokrát vyšetřuje smrt matky, po které zůstane malý synek, a to je teprve začátek. Ve hře bude její otec, Nate v pozadí, nový (ne)sympatický kolega, syn a kamarádka Kate. Zkrátka je to zase nadupaná akční jízda, kdy vrah překvapí, motiv překvapí a konec také překvapí.

První polovina se táhla, vypadalo to hodně nudně, postavy se chovaly podivně, ale věděla jsem, že to lepší mě ještě čeká, konec mě fakt překvapil a motiv vlastně taky, nicméně já si knihy od této autorky užívám a vždy ve mně zanechají nějaký dojem, který si i pamatuju.

Tentokrát Tilly byla jen okrajově a spojení s Poem nebylo tak markantní. Nicméně vyšetřování to bylo zajímavé, jen jeden detail mi přišel nelogický, ale už tady byl zmíněn ve spoileru, takže ho nechci prozrazovat.

Velmi silné čtení, příběh 3 generací žen v jedné rodině na vsi od začátku 2. světové války, poválečné době až okrajově do 80 let minulého století. Těžký úděl hlavně Emilky a její dcery Jany, příběh Johanky je zachycen jen z rychlíku a klidně by stál za delší časový úsek. Příběh je to neveselý, ale dobře dobově zpracované postavy mě ihned vtáhly do historie.

Alma a její život, možná, že taková Alma v době komunismu opravdu žila, ale...
Průřez do doby od 50- 90 let minulého století, co frčelo, co se dělo, kdo to zažil, pochopí a možná i zavzpomíná na věci dávno zapomenuté z dětství, kdo nezažil... tak to musí posoudit jiní čtenáři, protože pro mě to bylo jako vytahovat šuplíky dávno zapomenuté.

Chtěla jsem si tuto sérii vychutnat pěkně od začátku... A první díl nezklamal. Detektiv Poe je přemýšlivý a hodně spontánní, tak trochu horká hlava a jeho pomocnice analytička Tilly je malý Sheldon, geniální mozek s praktickou nemotorností. Jejich spojení je okouzlující a vyřešili případ Upalovače, nebylo to nijak náročné, jen jsem měla pocit, že mi chvílemi unikají souvislosti. A konec dal předzvěst dobrému dalšímu dílu.

Duben je krutý měsíc... ano, trefila jsem čtení přímo do doby, kdy se v době covidové odehrává toto psychothriller, v době, kdy nám nebylo do zpěvu. Dvě sousedky se střídavě podílejí na vyprávění, které je plné napětí, strachu, nechutnosti a autorce se dokonale povedlo naladit atmosféru. Posloucháno jako audiokniha. Zaslouženě udělená cena Magnesie Litera.

Kniha se čte dobře a rychle. Hodně dlouho se seznamujete a žijete životy hlavních postav, všechno vypadá tak strašně nelogicky a řešení se zdá na dosah, ale velmi nepřekvapivé. A ejhle ... konec snad překvapí každého čtenáře, protože rozuzlení je ta třešnička na dortu. Nemůžu si pomoci, ale mám pocit, že už jsem podobnou knihu četla.

Poslouchala jsem audioknihu a byl to opravdový psychothriller. Autorka byla v hledáčku již delší dobu, a protože je tato kniha v nominaci na knihu Magnesia litera, chtěla jsem vědět víc. A milovníkům psychothrilleru mohu doporučit. Co tedy oceňuji je rozvitý český sloh, krásná hra se slovy, který mi někdy u českých překladů chybí. A čtení paní Jirešové bylo přesně takové, jaké mělo být. U mně už tato kniha vyhrála.

(SPOILER) Kniha vyprávěná matkou unesené Mii, únoscem a vyšetřovatelem. Hned na začátku se dozvíte, že se Mia vrátila domů a celou knihu jsem čekala, co se vlastně stalo. Nakonec za to Mia zaplatí cenu nejvyšší. Psychologie postav se mi líbila, příběh byl poklidný a oddechový, thriller se nekonal.

Erika pátrá po minulosti transženy Loly a její dcery, Patrik vyšetřuje vraždu fotografa, každý zvlášť, ale jejich vyšetřování se propojí. Když si myslíte, že už víte, tak vlastně nic nevíte. Je to napínavé a plné zvratů až do konce, trošku překombinovaný závěr, ale Patrik s Erikou mě baví...

Myslím, že je to nejlepší počin této spisovatelky, nenudíte se ani vteřinu a když si myslíte, že už vše víte, tak nevíte nic. Příběh vystavěný na skutečném případu s trochou fikce vás nenechá v klidu. Myslím, že letos má jedna z top čtených knih.

Souhlasím s tím, že tento příběh byl o trošku lepší než ten první v sérii. Nechybí tam romantická linka a drsná kanadská příroda v zimě.
Anne Loreth White je mistrná vypravěčka a její příběhy jsou barvité a velmi dobře čtivé.

Drsný thriller z mrazivé Kanady, pro tyto mrazivé dny jak dělaný, myslím, že to hlavní tu bylo napsáno, jak napsala Šánka - temný romantický thriller, a s tím se ztotožňuji. A hned si přečtu druhý díl.

Vrah opět souvisí se Sebastianovou minulostí, jsou zde zvraty, které nutí číst pořád dál, dojde na odhalení záhady Tima a Cathy a na scéně se objeví Eleanor. To vše je na jeden díl, který doufám bude mít zajímavé pokračování až až, aby si čtenář přišel na své.

Díl od dílu lepší a napínavější. Také doporučuji číst tuto sérii od začátku. Vracíme se na začátek, kdy se Sebastian potýká se svou tragickou minulostí a nezbývá jen žasnout, jak se život Sebastiana vyvíjí.

Sebastian je na zabití. A to slíbí při dalším vyšetřování, že bude v sexu zdrženlivý. Ale znáte Sebastiana, aby se udržel. Tento díl mě opravdu hoooodně bavil. Vraha jsem neuhodla a poslední pár desítek stran je naprosto šokujících, jak už je u této série zvykem, nejde jinak, než začít číst další díl.

Další díl Aristokratky jsem nečekala, ale proč se nepodívat do minulosti se starými známými postavami? Už to je takové slepované, ale humor tam stále je, a pokud se budu chtít pobavit a nečekat kdovíjaké zázraky jako v prvním díle, tak je to taková milá povinnost, ať nás aristokratka baví, dokud o ní bude cokoli napsáno. Humor je zkrátka kořením života, tak proč si ho občas trochu neokořenit.