Terka1975 Terka1975 komentáře u knih

☰ menu

Kdyby to věděla Kdyby to věděla Blake Pierce

FBI agentka ve výslužbě, ale je to docela čilá agentka a bez práce nemůže být a vrhá se do všeho s nadšením. A je úspěšná. Mně se to četlo překvapivě dobře a vraha jsem netipla. Nemusí být všechny agentky mladé, že.

22.07.2024 4 z 5


Sisi: Císařovniny hvězdy Sisi: Císařovniny hvězdy Mara Andeck

O císařovně Sisi bylo napsáno mnoho knih a tato výrazná panovnice je mou srdeční záležitostí. Tato kniha vypráví autentický příběh její kadeřnice Fanny Angererové, která k ní měla velmi blízký vztah. Je to příběh vyprávěný z jiného úhlu, Fanny byla svá ale naprosto císařovně oddaná a její účesy jsou zachyceny na mnoha fotografiích císařovny (ne v knize). A dozvíte se i tajemství císařovniných symbolických hvězd do vlasů.

18.07.2024 4 z 5


Dokonalé městečko Dokonalé městečko Kateřina Karolová

Kniha ve mně zanechala rozporuplné pocity. Námět je skvělý, vytvořit za nějakým účelem dokonalé městečko, kde lidi budou zdraví a šťastní. Má to obrovský potenciál, který autorka využila jen v malé míře. Ano, lidé to nedokážou tím, že seberou ostatním svobodnou vůli. To už je pak jako Velký bratr se dívá. Ema i Ela v tom hrají důležitou roli. Škoda jen, že autorka knihu více nerozvinula a nepohrála si s postavami víc do detailu, klidně by mohla mít i 100 dalších stran. Ale je to určitě k zamyšlení.

04.07.2024 3 z 5


Pán hory Pán hory Anders de la Motte

Syrové, mužské, thrillerové, tak bych ohodnotila příliš namlsaná sérií ročních období. Je to zkrátka jiné, mně to přišlo těžkopádné. Někde detailů příliš, někde žádné. Zaujala mě zápletka a systém vyměňovače. To bylo bravurní. Ale někde se mi ztratila motivace k tomu všemu zvláštnímu počínání. Rozhodně si přečtu další díl.

02.07.2024 4 z 5


Temná cesta Temná cesta Linda Castillo

Tentokrát taková trošku sonda do dětství Katie a její první lásky, jehož kriminální aféru zrovna řeší. To, že je to velmi osobní a i velmi náročné a emotivní dodává tomuto případu jiskru.

20.06.2024 5 z 5


Horké vafle a ledové koupele Horké vafle a ledové koupele Karin Härjegard

Tato kniha je jako pohlazeni, donutí se Vás zastavit a přivonět si k ranní kávě, vychutnat si pohodu, ticho a klid v přírodě, takový je tento příběh, kdy se s Helenou dostanete do švédských hor, kde hledá sama sebe a znovu se odrazit po manželově zradě. To se ji daří za pomoci novych přátel, ujasnění si svých priorit a odpuštění svým blízkým . Vafle, káva, příroda a koupání v chladných jezerech.

15.06.2024 4 z 5


Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

Kniha je napínavá a přečte se rychle. Ale patří mezi ty horší knihy paní spisovatelky, bylo to opravdu překombinované a konec se mi příliš nelíbil. Chudák Amelie. Byla zmítána životem ode zdi ke zdi.

10.06.2024 3 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

(SPOILER) Česká rodina z 80 a 90 let, máma se neustále snaží zavděčit, hlavně aby získala od rodiny uznání a svym nedoceněnim neustále štěká na svoji rodinu. Nu i dnes si myslím, že se v tom mnohá z nás pozná. Táta je také frustrovaný člověk, který útěchu hledá v alkoholu. A dcery mi připomněly moje vlastní dětství svými touhami, zájmy, zkratka ta doba jejich dětství mi byla hodně blízká. Na konci ukáply i slzy beznaděje. Rozhodně kniha k zamyšlení - chybí tu základní a budující komunikace.

06.06.2024 4 z 5


Vražedná naděje Vražedná naděje Wendy Dranfield

Moc zdařilé pokračování dvou originálních vyšetřovatelů. Je to trochu poklidnější vyšetřování než díly předešlé, ale o to více osobnější. Až konec je velmi dramatický. Objeví se zde nová postava, která dává příslib dalšího pokračování. A také jedno nové zvířátko.

03.06.2024 5 z 5


Dívka beze jména Dívka beze jména Lisa Regan

Emotivní pátrání po ztraceném novorozenci, příběh s tolika postavami byl těžko uvěřitelný, napětí bylo více až v závěru, i když o oběti nebyla nouze. Nebyla to pecka, ale kniha se čte dobře. Akorát se člověk někdy ztrácí. A Josie se ztrácí ve svém životě.

31.05.2024 4 z 5


Pohřbení andělé Pohřbení andělé Patricia Gibney

Zase jeden velmi povedený, i když drsný případ Lottie. Je smutné, že obětí je dítě. Jediné co mi chybělo bylo objasnění motivu vraha, to jsem nějak nepostřehla.

28.05.2024 5 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Tato knížka je lahůdka pro milovnice psychodramat. Rychlé čtení a napínavé do poslední stránky a ten konec... třešnička na dortu. Chvílema jsem měla pocit, že už je děj předvídatelný, ale nic není, tak jak vypadá. Četla jsem knihy s podobným námětem, ale tato byla jiná, detaily byly propracovanější, takže jsem jí povýšila na vyšší level v tomto žánru.

21.05.2024 5 z 5


Hotel U devíti koček Hotel U devíti koček Radmila Tomšů

Milé kočičí čtení, kdo kočky má, ten se najde, kdo nemá, nevadí, kočičí vyprávění je docela dost vtipné, milé a pohladí. Jo s kočkama se nejde nudit.

17.05.2024 5 z 5


Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Děj je opět hodně napínavý, téma je také dobré, ale mně úplně nesedělo, kromě nenávisti k různým skupinám lidí mi to připadalo takové slepené, jen aby se něco dělo. Méně akčnosti by tady asi nebylo na škodu.

17.05.2024 3 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Velmi čtivě napsané, je to neradostné čtení plné emocí, německé versus české rodiny v pohraničí po válce, kde vše platí oko za oko, zub za zub. Lidé jsou plní naději a rozhořčení zároveň, v srdcích jsou plní pomstychtivosti a zároveň se bojí o své životy a do toho začínající komunistický režim.

12.05.2024 5 z 5


Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Kniha o dospívání a emocích s nimi spojené s dvojčaty, které proti sobě soupeří a zase skládají své vztahy zpět. Řeší se zde rodinné vazby, trauma a láska. Všichni v rodině jsou rozbití, ale ne všichni jsou spravení. Vyprávěno ve dvou časových linkách a z pohledu bratra i sestry. Probíhá zde mnoho myšlenkových a emocionálních pochodů.

02.05.2024 4 z 5


Pod Ďáblovým mostem Pod Ďáblovým mostem Loreth Anne White

Děsivé rozplétání pravdy... když ji najdete, tak vás osvobodí, a to v této knize platí o většině zúčastněných. Napínavé vyšetřování vraždy mladé dívky inspirované skutečnou událostí. Je to napsáno i hodně emotivně, prostě vše, co od thrilleru můžete čekat.

29.04.2024 5 z 5


Manifest menopauzy Manifest menopauzy Jen Gunter

Jsou zde z medicínskeho hlediska probrány všechny neduhy menopauzy, sice z amerického hlediska, ale přehled si člověk udělá. Někdy jsem měla pocit, že menopauza rozjíždí tolik nemoci, že už se mi nechtělo číst dál. Ještě si něco přečtu k tomuto tématu od české autorky a budu doufat, že to nějak zvládnu já i me okolí.

20.04.2024 2 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Tak nenápadný název, a tak zajímavá kniha. Příběh, který byl nedávno zfilmován a je o Litevcích, kteří se během války na udání dostali do sibiřských pracovních táborů. Příběh je vyprávěn z pohledu mladé dívky Liny a jejího bratra. Je to neuvěřitelně nelidské zacházení a člověk se musí zamyslet nad tím, kde se tolik krutosti za války bralo. Ne to by nechtěl zažít nikdo.

18.04.2024 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Dlouho odkládaná kniha, na tu prostě musí být nálada. Když ne hezké čtení, tak rozhodně k zamyšlení, principy Strany mě nebavily, ne že by asi nebyly reálné, ale degradace člověka jako takového v nejvyšším měřítku je proti mým zásadám a mému přesvědčení o člověku jako jedinci myslícím a se svobodnou vůlí. Hodnotím s obdivem k roku napsání této knihy. Jinak k takovým knihám už sahat nebudu.

12.04.2024 5 z 5