Horké vafle a ledové koupele

Horké vafle a ledové koupele https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521312/bmid_horke-vafle-a-ledove-koupele-a8l-521312.jpg 4 110 31

Helena chystá večeři na oslavu narozenin svého muže, když vtom jí zavolá kolegyně ze školy a oznámí jí, že má s jejím manželem už dva roky vztah. Heleně se zhroutí celý svět, protože ji zradil ten, komu věřila ze všech nejvíc. Učiní zásadní rozhodnutí, odejde z města, opustí svůj zažitý stereotyp a odstěhuje se na samotu do hor v Härjedalenu. Ocitá se v pekle samoty, tíživých vzpomínek z minulosti i strachu z budoucnosti. Postupně však nachází sama sebe, a když se posléze seznámí s mladou energickou dívkou Louise, které začne pomáhat v horské kavárně, uvědomí si, že vlastně celý život chtěla dělat něco úplně jiného než doposud.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Kallbaderskan bland fjällen , 2022


více info...

Přidat komentář

petulkapeta
13.04.2024 3 z 5

Krásný,milý příběh prakticky o hledání vlastního štěstí o objevování nových věcí...nádherné prostředí.

Martule44
01.03.2024 5 z 5

Život nás občas přivede na rozcestí a my hledáme ten správný směr stejně jako Helena. Poprat se s vlastními pocity není jednoduché a i tento příběh vypovídá o tom, že nejlepším lékem bývá čas!

Tahle kniha přišla v pravou chvíli a její čtení mi neskutečně sedlo. K tomu hory, túry... to prostě zbožňuji!


zdehan
27.02.2024

Moc pěkně napsaná kniha ktera se čte sama.

Lotuska96
05.02.2024 5 z 5

Moc se mi líbilo téma knihy. Nikdy není pozdě jít za svým snem. A přesto, že se nám může v jedné chvíli zdát, že se nám hroutí celý svět, možná je to jen impuls pro změnu. A změna je život! :)

blebuska
31.01.2024 5 z 5

Kniha se mi líbila... Přestože mi ufňukaná Helena a Martin k srdci nepřirostli, popis krás a života v okolí Vaflárny vše vynahradil...

Áňa 998
30.01.2024 4 z 5

Horké vafle a ledové koupele mě nalákala v před zimním období minulého roku svou obálkou, ze které vyloženě proudí teplo a pohoda. Zároveň samolepka "švédský feel-good román roku 2022" mi dost napověděla, že tohle bude čtení pro mě! Hygge totiž já vyloženě můžu!
.
Kromě obálky mě zaujala také anotace, která nám slibuje silný životní příběh Heleny, která to rozhodně nemá snadné. Podrazí ji muž, ale i kamarádka. Helena neví co má dělat, ale brzy jí svitne, že nic nekončí a je čas na nový začátek.
.
Trošku jsou doufala, že příběh bude podobný knihám od Julie Caplin, ale ne. Je to hlubší, není to jen zábava a romantika. Co se týká ale čtivosti, vůbec si nemůžu stěžovat. Autorka píše čtivě, má krásné popisy (hlavně přírody) a jsou tu krátké kapitoly! To je za mě úplně super, čtení mi pak krásně utíká!
.
Co se týká Heleny, tu jsem si oblíbila rychle. Nejdříve mi jí bylo líto, ale postupně si získala mé sympatie. Je to takový hodně lidský charakter, na nic si nehraje. Líbilo se mi, jak postupně nechávala čtenáře poznat samu sebe a jak i ona se poznávala, své nitro, tužby.
.
Tohle je perfektní kniha, když si chcete odpočinout, vypnout. Moc se mi líbilo hledání nového začátku, ale i celá realističnost knihy. A pak to krásné prostředí, ve kterém se kniha odehrává. To jednoho chytne za srdce!

Karoll_ina
18.01.2024 4 z 5

Pěknej popis přírody, klidné počtení, trochu smutný příběh hlavní hrdinky, ale krásně z toho vybruslila.

leny.wood
14.01.2024 4 z 5

Skvělé popisy přírody. Líbil se mi posun Heleny, její myšlenkové pochody, pochyby o sobě samé, které máme všichni a jak se s tím popasovala. Uvítala bych méně pití alkoholu u postav.

Kaja1
04.12.2023 5 z 5

Bylo to moc příjemné čtení, které se hodí do počasí, jaké venku vládne. Cítíte se úplně jako někde na severu Švédska. Kniha vás nutí k zamyšlení, vždycky je čas plnit si své sny a vždycky je čas na usmíření a odpuštění, jen se to nesmí moc dlouho odkládat. Může nastat čas, kdy už nebude komu a co odpouštět. Už se těším na další knihy, snad budou k dostání co nevidět.

rumova_kulicka
04.12.2023 5 z 5

Kniha může trochu připomínat tvorbu Julie Caplin, jak už je tu dříve zmiňováno. Trochu ano, ale zároveň mi místy připominá Staré odrůdy od Ewalda Arenze. Asi tím vztahem k přírodě, popisem přírody. A to vše je okořeněno severskou přímostí a drsností.
Moc pěkná, i když poměrně smutná kniha. Ale její čtení je i přesto takovým pohlazením po duši.

13werka
24.11.2023 4 z 5

Příběh je vyprávěn v i-formě z pohledu Heleny a je členěn do krátkých kapitol, což přispívá k tomu, že se dobře čte. Svým charakterem se trochu podobá knihám Julie Caplin - ostatně i obálka má podobný charakter jako její knihy a tak tento dojem evokuje. I tady si užijete krásné přírody i vaření nejrůznějších dobrot. Jen nespěje k romantickému konci, kde si ti dva přes všechna protivenství padnou do náruče (i když nebojte - o šťastný konec ani tady nepřijdete). Trochu obtížně jsem si hledala ze začátku vztah k hlavní hrdince Heleně. Na můj vkus se příliš utápěla ve svých pocitech a především ublížeností z nevěry manžela. Ale postupně začínala působit sympatičtěji - hlavně díky tomu, že začala snažit vzít svůj život do vlastních rukou. Z mého pohledu je to pěkný, nepříliš náročný příběh o tom, že i když se člověku zboří život jako domeček z karet, je třeba se tomu postavit čelem a jít dál. Příběh, který se hodí do dlouhých zimních večerů, kdy si uvaříte horké kakao, rozsvítíte si svíčku a zachumláte se do deky... (a možná si dáte i tu vafli).

Knihomolka97
23.11.2023 4 z 5

Horké vafle a ledové koupele mě zaujaly na první pohled krásnou obálkou a taky názvem. Původně jsem myslela, že to bude příběh ala Julie Caplin, ale tak to úplně není, protože se nejedná romantický příběh.
Příběh se opravdu krásně čte. Je vyprávěn v ich-formě a kapitoly jsou krátké, což je značka ideál. Heleně jsem od začátku fandila, ale sympatie jsem si k ní našla postupně. A myslím, že i ona sama k sobě. Ze začátku mi vadilo, jak často zmiňovala svého manžela. Snad na každé straně! Martin to, Martin ono.. Po tolika letech manželství je samozrejmě pochopitelné, že jen tak nezapomenete, ale co je moc, je moc. Navíc Martin byl fakt korunovanej v*l a to nejen kvůli nevěře.
Helena měla i zvláštní vztah s rodiči, ze kterého mi bylo smutno. :(
Prostředí malé horské švédské vesničky se mi moc líbilo, tamní příroda, troška historie, zvyky, jídlo i lidé. Především energická Louise, která Heleně vlastně dost pomohla.
Je to odpočinkový román o hledání sebe sama, znovunabytí sebevědomí, také vyrovnání se se ztrátou blízké osoby a novém začátku.
Kdybych byla starší, pravděpodobně bych ho dokázala ocenit ještě víc

karoli77
20.11.2023 5 z 5

Tohle bylo super počtení. Příběh dobře vystavěný a ty reálie! Úplně jsem se tam dokázala přenést a tak strašně moc se mi chtělo být tam také a to nemám ráda zimu :-) Opravdu pěkná kniha, doporučuji.

princesse
20.11.2023 4 z 5

Věděla jsem co očekávat, takže zklamaná určitě nejsem. Pár věcí, které mi trošku nesedly, by se našlo, ale vcelku jsem si četbu užila. Nebylo to špatné. Takže s horkou vaflí je to příjemné čtení, ledová koupel mě už tolik neláká.

knihveru
10.11.2023 3 z 5

Tahle kniha byla velký přehmat. Podle obálky jsem čekala příjemné čtení na podzimní večer, něco ve stylu Julie Caplin, místo toho je kniha spíše depresivní. Autorka nechává hlavní hrdinku větší část knihy pospávat, sebelitovat se, pít a neustále opakovat, jak na nic nemá sílu. Ke konci se to pak zlepšuje. Tři hvězdy hlavně za to, že to přelouskáte za pár hodin.

Martina023
04.11.2023 4 z 5

Pěkná oddechová kniha o strastech v životě a o odhodlání najít sebe samu. Kniha se mi líbila a četla se dobře.

Evaho73
02.11.2023 5 z 5

Horké vafle a ledové koupele maximálne uspokojili moje čitateľské chuťky. Osobne mi sadol tento román o sebaobjavovaní sa možno práve použitým štýlom jazyka, ktorý ho odlišuje od obdobných príbehov. Musím pochváliť autorku, ako tu vzdáva hold prírode jej úžasnými opismi, z ktorých bolo cítiť neskutočnú harmóniu.
Ďalej som sa tu dozvedela trochu viac z inej kultúry, ktorá sa odlišuje od tej našej, či už iným životným štýlom, zvykmi alebo mentalitou ľudí. Bolo pre mňa tiež zaujímavé sledovať osobnostnú premenu hlavnej hrdinky a som zvedavá, ako bude jej vývoj pokračovať aj v ďalšej časti.

alnahu
01.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Životní příběh učitelky Heleny,která prochází těžkým obdobím,kdy se po třicetiletém manželství dozvídá o nevěře manžela.S tím se velmi těžko směřuje a tak odjede na čas na chatu kolegyně ,aby si zde vyčistil hlavu a rozhodla se jak žít dál.V knize je také pěkně popsána nádherná příroda švédského venkova .Příběh se mi četl dobře,ale přeci jen mu něco chybělo. O těchto životních situacích ,kdy se ženy musí vyrovnat s nenadálou situací a hledají samy sebe jsem již přečetla docela dost knih,za mě pouze za3*.

luculi
24.10.2023 3 z 5

Já osobně mám nejrůznější životní příběhy ráda. Osudy postav, které se musí s něčím vyrovnat, něčemu se postavit, znovu začít žít, změnit se a tak podobně. Je v tom vidět síla člověka jednat a bojovat. A to si občas ochotně přečtu.

Je tedy jasné, že už jsem jich pár zpracovala a tohle je další z nich. Musím však říct, že zde jsem tolik ohromená nebyla. Sice se to četlo výborně, potíže jsem měla akorát s těmi švédskými názvy, ale jinak mi to přišlo takové suchoprázdné. Bez pořádných emocí, které to obvykle vyvolává.

Helena je skoro padesátnice, která opouští svého manžela kvůli nevěře. Nejdřív změní místo působení, potom začne přemýšlet o práci a budoucnosti. Neustále vzdychá nad minulostí, což je sice pochopitelné, ale točí se v kruhu stále stejných myšlenek, což je škoda, když jejich manželství trvalo skoro třicet let. V knize se akorát řeší její černé myšlenky, tečou litry kafe a občas se něco uvaří a upeče. Spousta věcí, které už udávají nový směr, který čtenář pochopí dřív než samotná hrdinka.

Po tematické stránce nic nového, takže by bylo lepší, kdyby to zpracování bylo hlubší. Sice se o emocích stále píše, ale nějak jsem to v tom necítila. Navíc veškeré ty změny, které nastanou během několika měsíců jsou povrchové a díky pomoci Louise takové pohádkové. Nemůžu si pomoct, ale v tomhle tématu mi třeba taková Lucy a hotýlek v Bretani sedla stokrát víc...

PeťulaV.
24.10.2023 4 z 5

Tady půjdu možná tak trochu proti proudu. Asi hlavně díky prozatím vysokému hodnocení a pochvalným komentářům, jsem měla zřejmě až moc velká očekávání a ta se alespoň v mém případě úplně nenaplnila. Je to pěkný příběh, vyloženě odpočinková záležitost, ale mě to zkrátka nedokázalo zaujmout tak, jako třeba jiné knihy tohoto typu. Tak trochu jsem očekávala nenáročnou romantiku, ale o té tahle kniha není. Je to spíše o hledání sebe sama, o vnitřní síle, pochopení a přátelství. Moc se mi líbilo popisování krásné horské přírody, dokonce nechyběly ani recepty a spousta dobrot, které bych si také s chutí dala. Ale mě, i když podle komentářů budu jedna z mála, vyloženě nebavil ten věčný kolotoč okolo nevěry Helenina manžela. Oproti tomu bylo moc hezké vnímat tu změnu, kdy se z uzavřené ženy plně oddané manželovi stávala silná, nebojácná žena, která se znovu naučila žít, konečně si věřit a s pocitem nového začátku si začala plnit své dlouholeté sny. Nakonec dávám přeci jen 4*, ale věřím, že za chvíli nebudu ani vědět, o čem to bylo.

Štítky knihy

švédská literatura kavárny hory a pohoří

Autorovy knížky

Karin Härjegard
švédská, 1972
2023  84%Horké vafle a ledové koupele

Kniha Horké vafle a ledové koupele je v

Právě čtených7x
Přečtených141x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených5x
Knihotéce136x
Chystám se číst149x
Chci si koupit30x
dalších seznamech6x