Pán hory

Pán hory
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527339/bmid_pan-hory-657828d5eeeba.jpg 5 256 256

Leo Askerová série

1. díl >

Novinka od mistra krimi, tentokrát pro fanoušky severských thrillerů – stejně jako klasici Jo Nesbo a Stieg Larsson nás nechá nahlédnout do temných stránek lidského nitra. Inspektorka Leonore Askerová s kolegy moc nevychází, proto ji odsunuli do Oddělení ztracených duší, kde se zabývá odloženými případy. Ale i tam se začne řešit aktuální zmizení místní dívky. Jak to souvisí s maketou města, kam zničehonic přibyla nenápadná figurka? S opuštěnými budovami a zákoutími, jejichž objevování se pro někoho stalo vášní? Leo se brzy ocitá na stopě sériového únosce. Je odhodlaná ho chytit. A on prahne po další trofeji... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Bortbytaren , 2022


více info...

Přidat komentář

JustWomen
včera 5 z 5

Originální námět, sympatičtí vyšetřovatelé, zvláštní úchylka, opravdu super čtení. Plynule pokračuji na další díl.

Sarka25
včera 5 z 5

Dlouho mě trvalo než jsem se do knihy zacetla a než jsem ji vůbec otevřela ale musím říct že to stálo za to. Do Leo a Martina jsem se zamilovala a vraha jsem tentokrát vůbec nevěděla. Na to že severské krimy nečtu tak už se těším na další díl


gordon13
21.07.2024 5 z 5

Parádní thriller! Autor píše skvěle, ale tady nasadil ještě vyšší laťku!
První díl sympatické inspektorky Leo je velmi napínavý a podle mě
dost nápaditý. Těším se na pokračování!

Pavlína2019
13.07.2024 5 z 5

No - tak naprostá pecka! Přečteno za dva dny, nemohla jsem toho nechat. Autora mám ohromně ráda. Píše výborně! Skvěle popisuje prostředí. Navíc s velkým tematickým záběrem. Dlouho se mi tak žádná detektivka nelíbila. Napínavá, tajemná a navíc s velmi zajímavým netypickým dějem. Jsem ohromně ráda, že budou další díly. Rozhodně všem doporučuji!!! A nečtěte ty trapné hanlivé komentáře níže, těch, kteří umí jen kritizovat. Tohle je totiž skvělá věc!

Martule44
11.07.2024 5 z 5

...a je to, mám dalšího oblíbence!
Překvapil! Neotřelé, svižné, sjížděla jsem stránku za stránkou a plynule jsem přešla k pokračování :-)
Ani jinak nešlo, hora si podmanila i mně....

Lavender756
06.07.2024 2 z 5

(SPOILER) Tak tu máme opět dnes snad už typický model super policistky s pohnutou minulostí a i rivala v podobě egoistického detektiva, samozřejmě mají obě postavy společnou minulost. Askerova není nakonec taková otrapa, jak se zpočátku zdálo, ale jinak klišé jak vyšité, jen s malými obměnami. Vedlejší postava Hilla, světě div se, starý známý Askerove, mi přišla jakoby nastrčená, aby byl příběh více zamotaný a bylo více co odkrývat. Hlavně o Askerove. A tim se dostáváme k tomu, že toliko nudné vaty a zbytečných kapitol o ničem tu zase dlouho nebylo. Vlastně se nevyšetřuje, ale jen odhaluje minulost hlavních postav a k tomu, aby se neřeklo, se tu a tma vyšetřuje. Popisy zdlouhavé, celé je to jaksi úmorné. Za mě nedotčeno.

borupet
05.07.2024 5 z 5

Za mě skvělé. Autora jsem zařadila mezi oblíbené po přečtení Zimního ohně. Ostatní díly ze série ročních období mě teprve čekají. Ale dostal se mi do rukou Pán hory, moje první knížka zakoupená a přečtená v podobě e-knihy. A jsem nadšená! Když pominu podobu s Jussi Adler - Olsenem a jeho oddělením Q..... Hned co jsem knihu dočetla vyšel Skleněný muž, tak pokračuji........

KlaraD851
03.07.2024 5 z 5

Anders prostě umí. Temný severský thriller, při kterém budete mít husinu. Miluju jeho kostlivce ve skříni a tady jich teda bylo:-) Přesto že roční období byly o chlup lepší, ve čtení série stopro pokračuju.

Terka1975
02.07.2024 4 z 5

Syrové, mužské, thrillerové, tak bych ohodnotila příliš namlsaná sérií ročních období. Je to zkrátka jiné, mně to přišlo těžkopádné. Někde detailů příliš, někde žádné. Zaujala mě zápletka a systém vyměňovače. To bylo bravurní. Ale někde se mi ztratila motivace k tomu všemu zvláštnímu počínání. Rozhodně si přečtu další díl.

intelektuálka
02.07.2024 4 z 5

Tak konečně ke mně ten pán hory doputoval ....
A já hned tušila, že hory nedovolí nikomu zasahovat do svébytné existence ....

Tento autor má svůj rukopis - a dokáže zaujmout ....
V kapitolách sdílených z několika pohledů se rozvíjí příběh o zlu v člověku ....

Hlavní postava inspektorky Ley je sympatická a neohrožená - a já se ani nedivím, po tom, co prožila v mládí se svým otcem ....

I když je odsunuta do oddělení ztracených duší - ona se nevzdává ....

Příběh je místy klaustrofobický - a zajímavá je zmínka o urbexu - záhadné pátrání v osamělých objektech ....

Já napětí nepostrádala - autor mne zaujal již v případech ročních období ....

Je to téměř na 5 hvězdiček - ale ještě si počkám na " skleněného muže "....
Možná tuším - dle závěru této knihy - kdo by to mohl být ?

Monika1528
22.06.2024 2 z 5

Nechápu tak vysoké hodnocení. Příběh se táhne jako smrad. A těch ,,náhod,, tam na mě bylo až moc. Divná spatlanina.

Ka-čí
20.06.2024 1 z 5

Vůbec nechápu halo okolo této knihy. ..zase reklama jako hrom a kniha průměrná...předvídatelná...postrádala jsem napětí ... je to taková spatlanina několika autorů a ještě se to nepovedlo...pochopila bych,kdyby kniha byla prvotina..... 512 stránek a teda fakt bída...další díl si nejspíš nepřečtu.

Christie2020
19.06.2024 2 z 5

Tak já půjdu proti zdejšímu proudu. Za mě úplně obyčejná, ničím zvlášť zajímavá kniha. Dala jsem na zdejší pochvalné recenze a tuto knihu koupila, přestože jsem si po poslední autorově knize řekla, že už do další nepůjdu. A měla jsem to dodržet.

Jenny46
19.06.2024 5 z 5

Páni!!! Já četla až do rána to se nedalo odložit. Autora mám dlouho na seznamu a první seznámení s takovou peckou fantastické a promýšlené do poslední stránky!!! Leo je úžasná sympatická a silná postava, příběh zajímavý. Nemá cenu už víc psát je tu už vše napsáno. Já vřele doporučuji a těším se na další případ z poslední věty na konci je jasné kam příběh bude směřovat, nemůžu se dočkat...

Zonia0118
18.06.2024 5 z 5

Tento spisovatel je zkrátka záruka kvality! Miluju jeho knihy a tato kniha byla opět perfektní.

harena
18.06.2024 5 z 5

Naprosto skvělá, svižná detektivka, kde sympatická inspektorka Lea je také díky ambicióznímu a arogantnímu Jonasovi z národního operačního centra převedena do podřadného Oddělení zdrojů, umístěného ve sklepě, kde po nich nikdo nic nechce a může si tam každý dělat, co se mu zlíbí. To ovšem neznají Leu a my už jen se zatajeným dechem sledujeme její napínavé pátrání po vrahovi, který si říká Vyměňovač - Pán hory. Promyšlený a originální příběh, maximálně čtivý až do konce. Prý bude brzy druhý díl, těším se.

Marekh
17.06.2024 5 z 5

Jedná se o první díl ze série LEO ASKEROVÁ a jelikož se mi kniha hodně líbila, určitě si přečtu druhý díl SKLENĚNÝ MUŽ. Ačkoliv je to bichle (600 stran), tak si myslím, že četba bude stát za to a nebude to ztracený čas. Tato série má mít celkově 4 díly.

Hlavní postavou je inspektorka LEONORE ASKEROVÁ, která vyšetřuje pohřešování dívky SMILLY HOLSTOVÉ, která pochází z bohaté rodiny.

Leo příliš nevychází se svými kolegy, a proto ji přesunuli do Oddělení ztracených duší, ve kterém se zabývají odloženými případy. Zde se seznamuje s novými kolegy. Nicméně její prioritou je, aby vyšetřila aktuální případ. Brzy se ocitá na stopě únosce a jestli jej dopadne či nikoliv se už dočtete v této knize.

Leo neměla jednoduché dětství a dospívání. Vystudovala právnickou fakultu, ale stále ji to táhlo k policii. Nakonec začala pracovat u policie. Má elektromobil, se kterým je spokojená. Ráda si zaběhá. Na zevnějšku Leo jsou zvláštní její oči, protože levé a pravé oko má jinou barvu a někteří lidé nevydrží upřený pohled do jejích očí. Je akční a přemýšlí o problémech. Jde si tvrdě za svým a užívá k tomu různých prostředků. Dokáže se zastat slabších lidí, což se mi líbilo.

Některé postavy z vyšetřování mi byly protivné a nesympatické. Líbila se mi postava HILLA.

Kniha má krátké kapitoly. Jednotlivé kapitoly jsou vyprávěny z různých úhlů pohledů hlavních postav včetně pachatele, který má prsty za zmizením Smilly. Kniha je čtivá a napínavá. V knize se nacházejí pohledy do minulosti. Samozřejmě jsem si vytvářel různé teorie, kdo je pachatelem. Přemýšlel jsem nad jednou osobou, ale nakonec jsem to zavrhnul, a přece jen se ukázalo, že můj instinkt byl na počátku správný. Do posledního okamžiku jsem nevěděl, jak to skončí. V jistých okamžicích mě mrazilo a měl jsem stísněné pocity.

Po dlouhé době kriminální román, který stojí za přečtení. Budu zvědavý na druhý díl SKLĚNÝ MUŽ, jak se budou vyvíjet hlavní postavy a samozřejmě na nový případ.

V závěru knihu se nachází PODĚKOVÁNÍ AUTORA.

Vikk
17.06.2024 4 z 5

Velmi dobré, ale "Podzimní případ" se mi od tohoto autora líbil výrazně víc. Tohle už je na mě nějak trochu moc. Trochu moc mrtvol, trochu moc "divná" hlavní hrdinka, trochu moc nepravděpodobných náhod, trochu moc "velký macho hlavní vyšetřovatel" trochu moc "idioti jeho zaslepení nohsledi"... Ale čtení velmi zábavné. Doporučuju s čistým svědomím.

Květi62
07.06.2024 5 z 5

Možná jsem čekala "poklidnou" detektivku, jakou byla kniha Smrt přichází na prohlídku. Ale hned od první stránky jsem poznala, jak jsem se mýlila. Knížka vás od začátku drží v napětí. Inspektorka Leo Askerová má jasno ve zmizení Smilly Holstové, místní dívky z bohaté rodiny. Neodradí ji ani to, že je přeřazena na Oddělení ztracených duší, aby se zabývala odloženými případy. Leo jde jako "buldok" za svým cílem. Propojí nepropojitelné a brzy se ocitá na stopě únosce. Knížka, která vás nepustí. A také splňuje několik témat letošní výzvy /8.,13,16,20, okrajově i 12/. Již se těším na další díl série.

Mona-Lisa
03.06.2024 5 z 5

Chápu oblíbenost autora i vysoké hodnocení této novinky. Já se k opěvovačům přidávám.
Svižná detektivka ze Švédska s dychtivou vyšetřovatelkou splnila má očekávání.
Lidé se začnou pohřešovat v oblasti Malmö a tebe to nenechává chladným, díky vhodně dávkovaným drobečkům indicií.
Celou dobu, jsem trnula, aby vyšetřování dávalo smysl a nic mě neštvalo.
Tento žánr u mě totiž chudák celkem naráží a dostává kolem 3 hvězd.
Tady ale nebyl důvod k tomu přistoupit.
Leo mi nezavdala příčinu protáčet panenky, až na rozhodnutí na konci, které teda z mého pohledu nekorespondovalo s ostražitým chováním vyšetřovatelky ve zbytku knihy.
Nenajdete tu nějakou hlubokou psychologii postav, odborné expertizy, nebo třeba důvod měnit si top 10 nejlepších knih.
Krátké kapitoly už víte, že miluju, byly tu. Ke konci to gradovalo, až člověku přišlo líto odbyté perspektivy pachatele.
Na toho mimochodem můžeš dojít, narozdíl ode mě.
Druhý díl žeprý brzo vyjde. No těším se moc. Fakt mě to chytlo.

Autorovy další knížky

Anders de la Motte
švédská, 1971
2018  79%Konec léta
2013  76%Game
2022  85%Smrt přichází na prohlídku
2019  91%Podzimní případ
2020  91%Zimní oheň