Komentáře knihy Pán hory

monte
11.06.2026

Velmi poutavé a čtivé se sympatickou hlavní hrdinkou

Šárka88
09.06.2026

Audiokniha

Jitka Ježková to předčítá naprosto skvěle. V ději nechybí překvapení ani napětí, poslouchalo se to velmi dobře. Ráda si poslechnu další díly , Askerová s Hillem dobrá dvojka. Jen půl hvězdičky odebírám za obsáhlost, pár stránek bych klidně ubrala.

Kaduri
07.06.2026 audiokniha

Audiokniha.
Moje prvé stretnutie s autorom a veľmi príjemný zážitok (ak teda thriller môže byť príjemný:)).
Sadla mi zápletka, prostredie a príbeh bol pekne logicky vystavaný. Zaujímavá dvojica vyšetrovateľov - inšpektorka Leo Askerová a akademik Martin Hill. Aj keď musím priznať, že som spočiatku Hilla radila k podozrivým. To som už trošku prekombinovala:).
Teším sa na ďalší diel.

Sklenici měl ve svém pokoji, motýla krmil. Dokázal u něj sedět a pozorovat ho celé hodiny. Užíval si barev, detailů, pohybů.
Křídel slabých jako papír, narážejících do stěny sklenice. Jejich zvuku.
Užíval si také své moci.
Nadvlády nad krásnou živou bytostí, která se zoufale snaží dostat ven. Chtěl vidět víc, dostat se blíž. Cítit, co cítí motýl.
Po týdnu měl víčko sundat a motýla vypustit na svobodu. Nedokázal to.
Motýl teď patřil jemu. Byl jeho majetkem, nikdy se ho nemínil vzdát.
Po dvanácti dnech ležela babočka nehybně na dně sklenice.
Křídla se leskla, pokrývala je voda s cukrem, již motýl přestal pít, protože ztratil naději.
I po smrti byl nesmírně krásný.
A stále mu patřil.

ClaireW
04.06.2026

Leo Askerová mi byla sympatická prakticky od první chvíle. Nejen kvůli její odlišné barvě očí, ale hlavně proto, že i po profesním odsunutí neztratila zápal pro vyšetřování a snahu dobrat se pravdy. Zároveň je na ní vidět, jak moc ji poznamenala výchova jejím otcem, což její postavě dodává další rozměr.

Co se týče samotného případu, tip na pachatele jsem měnila snad každou chvíli. Autor si se čtenářem hezky pohrává a dlouho není jasné, komu věřit. Spousta věcí do sebe začala zapadat až v závěru, díky čemuž jsem zůstala napjatá téměř po celou dobu čtení.

Líbilo se mi také prostředí a atmosféra příběhu, která byla místy až nepříjemně tísnivá. Jedinou výtku mám k tomu, že jsem zvyklá na trochu drsnější thrillery a větší “krváky”. Tady autor spíše šetřil, což ale nemusí být nutně na škodu – jen jsem čekala něco o trochu syrovějšího.

Celkově šlo o napínavou detektivku s dobře vystavěnou zápletkou a sympatickou hlavní hrdinkou. Určitě mě navnadila na další díly série.

jarda155
02.06.2026

Dramatický thriller.Hlavní hrdinka bojuje se svou minulostí a je ovlivněná výchovou svého psycho otce, z čehož čerpá ve finále i pozitivní věci.
Koncept serie vypadá podobně jako oddělení Q v reálném čase, uvidíme, kam se to posune v dalších dílech

ctenarPetr6196
01.06.2026

Skvělé, fakt se mi to líbilo. 5 hvězd.

Petra101
23.05.2026

Skvele a napinave. Seriovy vrah sice byl, ale nebylo moc krve jak jsem zvykla od jinych autoru , ale nevadi, alespon jsem zakusila neco trosku jineho. Leo je velmi sympaticka, jsem zvedava, jak se jeji pribeh dale vyvine. Kniha se dobre cetla a vraha jsem teda absolutne neodhadla...

Aknel26
12.05.2026

Od Anderse de la Motteho jsem četla už sérii s Petrem Vinstonem a také Zločin na Capri a u obou jsem vysoko hodnotila důraz na detaily, rozvíjení vztahů mezi postavami a poklidnou atmosféru. Je skoro k neuvěření, že Pán hory má stejného autora! Byla to zběsilá jízda od začátku až do konce, ale líbila se mi i tak.
Už jen to téma urbexu je neotřelé, moderní a trochu strašidelné. A tak nějak stísněně působí i oddělení odložených případů, kam je za přispění ambiciózního kolegy a vlivné matky přesunuta hlavní vyšetřovatelka, sympatická Leo. Její noví podřízení jsou vesměs podivné figurky, i když překvapivě schopné. Děsivé jsou scény z mládí Leo, stráveného s podivínským otcem, a to jsem ještě nemluvila o pasážích napsaných tajemným pachatelem! Naštěstí se ale autor obešel bez explicitních popisů vraždění, utrpení obětí a mrtvých těl.
No prostě jsem byla permanentně napnutá jak kšandy! Líbilo se mi střídání časových rovin, stejně jako vypravěčů a postav v popředí, za párkrát jsem se dobře zorientovala, kdo je kdo. Zato pachatele jsem neuhodla a to se mi zas tak často nestává. Co se jeho týká, přichází nicméně jediná moje výtka - jeho počínání v závěru knihy, zejména co se týká Julie, tak nějak nekorespondovalo s obrazem, jaký o sobě vytvářel ve svých příspěvcích.
Další díl už mám doma.

Džambulkaaa
03.05.2026

Velmi netradiční námět na knihu, ale za mě velmi povedená kniha, která měla spád a šmrnc.
No, když už to vypadalo, že jistě vím, kdo že ten vrah je.....
Tak jsem žila v omylu, protože to byl někdo jiný. :-)
Ano, tohle bylo velmi povedené.
Trochu mi to připomínalo Oddělení Q od Jussi Adler Olsena.

ArwenAragorn
27.04.2026

85%

Ohromný thriller! Přečetla jsem si ho po krátké době znovu a souhlasím s tím, co jsem napsala poprvé. Inspektorku Leo Askerovou jsem si moc oblíbila a jsem ráda, že autor věnoval její postavě a vzpomínkám na její dětská léta a dospívání s Per - Pepperem větší prostor. Zajímalo mě také, jak se vyvíjel její vztah s Hillem.
Já knížku určitě doporučím. Je prostě neodložitelná.

Peggy2711
17.04.2026

Jedná se opravdu o krimi ROMÁN, nečekejte žádné zběsilé vyšetřování, přestřelky a honbu za otisky a DNA. Příběh plyne, autor nás seznamuje s hlavní vyšetřovatelkou i její minulostí, dětství, matkou... uděláme si pěkný obrázek o tom, kdo je a proč mnohé věci řeší, tak jak řeší. Postupně jsem se začetla a příběh se mi líbil, hlavně pro svoji netradičnost, byla jsem trošku naštvaná asi v polovině knihy, kdy jsem si řekla, že už je jasné, kdo je pachatel, ale pak jsem začala názor měnit a to mě baví, přemýšlet, chytat se drobných nápověd, tipovat a následně jásat, že jsem to uhodla. Pěkně napsané, pochopitelné, určitě půjdu do dalšího dílu.
Jo a někdo tu psal, že nepochopil, kdo byl Prepper-Per - byl to otec Leo Askerové, jen kdyby se vyskytoval v dalším díle, tak ať víme :-)

FerdaKraken
16.04.2026

Chválím sám sebe, že jsem se překonal a knihu doposlouchal zřejmě díky dokonalému přednesu dabérky.
Autor má sice atraktivní jméno, ale z jeho pera vychází zoufalý pokus a získání svého dílu slávy na skandinávském krimi žánru. Ztrácel jsem v ději, postavách a s lítostí konstatuji, že jsem si román nikterak neužil. Ze slušnosti uděluji půl hvězdy.

Timkim
15.04.2026

Vypadá to na docela povedený začátek další krimi série. Moc se tady o tom rozepisovat nebudu, abych nemusel spoilerovat, ale konec mě překvapil...to jsem nečekal. Velice solidní. 95%

Corso
15.04.2026

(SPOILER) Taká štandardka, nenadchlo, neurazilo, ani nenudilo. Napísané je to samozrejme remeselne zručne. Aj ma de la Motte trošku povodil za nos, ale to sa čaká, veď počas čítania som podozrieval okrem Leo-y temer každého. Ja mám totiž takú bohatú fantáziu, že dokážem nájsť motív a spôsob aj u ležiaceho policajta v kóme, že je to sériový vrah, keď chcem. Ku koncu to nabralo akčný finiš, čo je tiež také bežné, jak prekotená zelená kolobežka. Potom ma už len zaujímalo, jak to autor zakončí s kariérou Leo-y (bože to sa asi ani neskloňuje že?), či ju fakt nechá odrbať tým sviniam kolegom ako je bežné aj v živote. Lebo v tomto bode autor dosť tlačí na pílu aby si čitateľ protagonistku obľúbil a mal k nej istú ľútosť, nespravodlivo ničia jej kariéru, stojí proti nej dokonca matka, špatná minulosť (tá proste musí byť u severského vyšetrovateľa). Alebo ju nechá zvíťaziť, a teda v tom prípade ako to chce zamotať s jej hrubými priestupkami... príkladno len čo som si ja všimol, narušovanie miesta činu, manipulácia s dôkazovým materiálom, utajovanie závažných faktov spojených s riešením prípadu, zasahovanie do vyšetrovania, únik informácií sprostredkovane médiám, napadnutie člena kriminálneho zboru, no atď. :) Taká sympatická baba skrátka. Jo a flashbacky a linky z minulosti mi prišli ako vždy, ako vata a zbytočnosť nesúvisiaca, iba akože osvetľujúca vzťahy s vedľajšími postavami. Ale môj problém, že flashbacky a nič čo priamo nesúvisí s hlavnou linkou hádanky tajomstva vraždy zločinu nenávidím a nudia ma. No a potešilo že je tu modelovanie železničiek :)

PS: No a teraz najväčšia záhada ktorá ma zaujala. Fakt. Citujem český preklad KALIBR str.184 "Hádky, se sousedy, s městem, s vedením kraje, you name it." Str.209 "Trénoval ji ve střelbě, v boji zblízka, učil ji řídit auto, you name it."
WTF je you name it kurzívou??? Nejaký artefakt poznámka ešte po prekladateľovi. Toto je jediná vec s ktorou som sa ešte v žiadnej knihe nestretol :)

Kalina
12.04.2026

Audiokniha. Příběh skvělý a poutavý. Kapitoly, jak ten stejný děj vidí vždy jiná postava, jsou také moc zajímavé. Konec jakoby naznačil možné pokračování.

zuza.fr
09.04.2026

(SPOILER) Moc jsem se nebála, spíš vůbec, to jsem doufala, že budu víc (:
Trochu mám problém s těmi jmény, docela se mi pletla. Ale jinak se mi líbilo, že vraha rozhodně hned neuhádnete. Já konkrétně měnila podezření asi 3x. Julii jsem pak tedy ale odhadla. Dobré rozuzlení, ale chybělo mi, že nebyl rozebraný motiv, vnitřní pochody pachatele a proč se k němu přidala jako komplic.
Jo! A strašně mě štvalo, že jsem vůbec nevěděla, kdo nebo co je ten PrepperPer. A ten konec teda vůbec nechápu!

klarinka9974
07.04.2026

Jsem opravdu mile překvapená, nevěděla jsem co očekávat a po dlouhé době, jsem potřebovala nějaký pořádný thriller s napětím a záhadou. A světe div se, sáhla jsem po tom pravém. Skvěle napsané, čtivé tak, že od první stránky nosíte knihu vážně všude a hlavně, netušíte vůbec nic a všichni jsou podezřelí. Konec velké překvapení a hlavně pořádná akce a napětí. Na knize je super to, že každou kapitolu vypráví někdo jiný, tím je celý příběh víc zajímavý a vidíte ho pokaždé z jiného pohledu.

Magie233
07.04.2026

Kniha měla velmi zajímavý a silný začátek, který působil až mrazivě a hned mě vtáhl do děje. Příběh byl od začátku poutavý, i když v některých částech se tempo mírně zpomalilo a děj mě chvílemi trochu nudil. Od poloviny knihy se ale vše výrazně rozjelo a napětí postupně gradovalo až do samotného konce. Velkým plusem jsou dobře vykreslené a zajímavé postavy, stejně jako promyšlená zápletka a celkový příběh. Knihu jsem si užila.

E_Lan
06.04.2026

Tahle detektivka mě dostala - super postavy, temný příběh (ne moc drsný), akurátní délka a krátké kapitoly nahlížející na dobře ubíhající vývoj děje z několika pohledů. Odpočinkovka jak má být.

Pisquosus
04.04.2026

Perfektní, bylo to mega napínavé, četlo se to samo!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi