Skleněný muž
Leo Askerová série
Druhý díl série temných severských případů o krutých zákoutích lidské duše. Inspektorku Leo Askerovou po letech mlčení kontaktuje její otec. Na jeho farmě našli mrtvolu, pro policii se stal podezřelým číslo jedna, ale on tvrdí, že je nevinný. Lein přítel z dětství Martin Hill píše životopis o podnikateli Gunnarovi Irvingovi na jeho panství, kde kolují historky o záhadných úmrtích a podivných nebeských úkazech. Askerová a Hill hledají odpovědi – a mezitím z hlubin povstává Skleněný muž. Z hlubin, odkud se nikdo nikdy nevrátí. Nikdo kromě něj.... celý text
Originální název: Glasmannen, 2023
Komentáře knihy Skleněný muž
Moje hodnocení bude podobné jako u prvního dílu, není to úplně můj žánr, ale bavilo mě to, četlo se to výborně. Trochu mi vadily různé nelogičnosti, ale přes to se asi dokážu přenést. Jsem zvědavá, co čeká na Leo a Martina v dalším díle.
(SPOILER)
respekt, de la Motte skutecne umi psat.
cetl jsem e-knihu, takze jsem si neuvedomil, kolik to ma stran. A presto jsem se ani na chvili nenudil. Super oddechovka. Postavy uveritelne, hrdinove sympaticti, pouze lehce upozadene oddeleni "stracenych dusi". Snad v dalsim dilu dostanou vice prostoru.
PS: Pobavilo me, ze autorova druha kniha v serii ma opet zaporaka, ktereho fascinuje navstevovat cizi domy a sledovat spici lidi. Neni autor aspon lehce chory? Ale to autori brutalnich detektivek jsou asi vsichni :)
Jéje, to jsem si čtení užila. Ohromně se mi to líbilo, pan autor je machr - napsat takto obsáhlou knihu, vést čtenáře v napětí až do konce, posléze ho v již kratších kapitolách stupňovat… opravdu lahůdka.
Kniha je dlouhá a kdyby byla ještě delší, vůbec bych se nezlobila. Výborný netradiční námět, žádná prvoplánová duchařina, naopak rozuzlení s logikou.
Pro mě velmi přitažlivé téma urbexu, vědy, sympatičtí hrdinové - prostě super a mohu jen doporučit!
Tak tohle byla jízda! Skleněný muž se mi líbil více než Pán hory a už se těším na Rezavý les.
Opět dobré čtení, které krásně ubíhá, stránka za stránkou, ale oproti prvnímu dílu ,to jde kvalitou dolů. Hodně se mi to zdá přitažené za vlasy, zmrazování a opět probouzení k životu, velký chlápek s červenýma očima, vlastně už od začátku víme ,kdo je vrah.
Další díl si určitě přečtu, snad bude lepší.
Hodně souhlasím s komentářem Holly.W.
Tentokrát hodnocení za tři hvězdy.
Slovo ,,adrenalin'' nemusí být ,málem na každé stránce : - )
Leo Askerová je vtažena do vyšetřování vraždy, ze které je obviněn její otec. Leo nevěří, že vrahem je její otec, snaží se jeho jméno očistit a najít skutečného pachatele.
Martin Hill dostane nabídku napsat knihu o podnikateli Gunnarovi Irvingovi na jeho panství. Toto panství je izolované a kolují o něm různé báchorky.
Pán hory se mi líbil, děj byl docela originální a hlavní hrdiny jsem si oblíbila. Bohužel, druhý díl kvalit toho prvního nedosáhl. Bylo to už moc přitažené za vlasy - UFO, obrovitý muž s rudýma očima. Bylo vlastně od začátku jasné, kdo je pachatelem vražd, což je škoda. Nenadchlo mě to.
Napínavé, opět výborné čtení. Pravda, 600 stránek je trochu dost, ale zase vám kniha nějakou dobu vydrží. Těším se na další díl.
Najednou zhasne světlo, ale vy se místo paniky jen uchechtnete. A musím říct, že kdyby byl svět takhle křehce napínavý častěji, asi bych nosila helmu… ale stejně bych si to užívala.
Volné pokračování Pána hory. Oproti prvnímu dílu mě tolik nenadchl, ale přesto se jedná o zdařilý thriller, jen daleko méně uvěřitelnější. Setkáváme se tady znovu s Leonore a jejím vyšetřovacím (ne)týmem z mínus prvního poschodí, se spisovatelem Martinem Hillem, s nabubřelým kriminalistou Jonasem a dalšími. Děj se odvíjí rychle, napětí se stupňuje a knížka se čte moc dobře.
Tento díl mě zaujal méně než předchozí díl série. Zápletka na mě tentokrát nepůsobila tolik napínavě a chvílemi jsem měla pocit, že by knize prospělo svižnější tempo. Některé pasáže se podle mě zbytečně natahovaly a klidně bych ubrala několik desítek stran. Přesto jsem dočetla s tím, že autor má svůj styl a pořád se našly momenty, které mě bavily – jen už to ve mně nezanechalo tak silný dojem.
Souboj detektivů, kdo odhalí vraha jednoho podivného muže. Také je zde tajemství rodiny, která měla důl na ostrově a asi zde je něco začarovaného nebo snad zde řádí mimozemšťané? Otec hlavní hrdinky je prepper a ti mají vše vymyšleno daleko dopředu. Na mnoha stránkách se zde odvíjí docela napínavý příběh, zejména závěr je hektický. Doporučení je na místě.
Na rozdíl od většiny čtenářů, kteří hodnotili přede mnou, mně se kniha líbila víc než předchozí díl. Super počteníčko, teď jen sehnat pokračování...
Mé nadšení oproti 1. části se snížilo a tak i hodnocení. Přišlo mi to zbytečně natažené a ještě víc nevěrohodné.
Oproti prvnímu dílu snižuji hodnocení. Ne že by klesla kvalita, ale druh a geneze psychopata a koneckonců i jeho temné doupě jsou jak přes kopírák. Ostatně na "jak přes kopírák" narážím v absolutně všech soudobých sériích a je to neskutečně otravné. Všechny detektivní i fantazy série, které se mi v posledních letech dostaly do rukou, obsahovaly v zásadě jedno téma propírané znovu a znovu.
Ano. Opět napětí a nemožnost odpoutat se od čtení. Samozřejmě, že jsou v knize trochu nereálnosti, ale to nevadí, sedí to k věci. Určitě budu shánět Rezavý les.
Leo a Martin podruhé... Pán hory mi přijde lepší a jeho příběh uvěřitelnější, ale i tento díl není špatný.
Díky krátkým kapitolám a střídáním jednotlivých hrdinů příběh i tentokrát docela odbývá.
Trochu mi vadilo "nadpozemno" v Martinově lince, týkající se tajemné historie rodiny Irvingů a jejich sídla. Ale i to se nakonec vysvětluje a za vším hledej člověka...
Linka Leo a jejího nezvedeného otce, obviněného z vraždy, knihu jednoznačně táhne.
Prepper Per rozhodně není kandidátem na titul otce roku. A i když se v minulosti pokusil Leo zabít, tak nechat jej sedět za vraždu, kterou nespáchal, Leo nedokáže. A tak se, i přes varování komisaře Hellmana, pustí do tajného vyšetřování, aby našla skutečného vraha dřív, než bude pozdě.
Leo Askerová se mi zamlouvá čím dál víc. Líbí se mi i flashbacky do její minulosti a jsem zvědavá na vývoj nejen její postavy. Její střety s Jonesem Hellmanem si fakt užívám, to je blb k pohledání:oD
Na rozdíl od Pána hory jsem měla o obou pachatelích jasno poměrně brzy, ale vůbec mi to nevadilo.
Už se těším na výlet do Rezavého lesa.
O maličko slabší než Pán hory. První třetina mne moc nebavila, trochu pomalá rozvláčná. Následně jsem se potýkala s uvěřitelností linky Martina Hilla. V okamžiku, kdy jsem se přesvědčila a začala knihu brát jako detektivní pohádku a byla zvědavá co se stane dál se obě linie příběhu spojily. Tím to začalo dávat smysl a četlo se mi o poznání lépe. Příběh je ponurý, zdánlivě psychologicky laděný, tragický a má nakonec i spád.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Anders de la Motte také napsal(a)
| 2018 | Konec léta |
| 2022 | Smrt přichází na prohlídku |
| 2019 | Podzimní případ |
| 2013 | Game |
| 2020 | Zimní oheň |

88 %
40 %
78 %

Překvapivě jsem se při četbě dobře bavila. Už jsem se tak nebála jako u Pána hory, zřejmě díky méně uvěřitelnému ději s nádechem sci-fi. Těším se na další pokračování a zřejmě si časem přečtu i jiné knihy od tohoto autora.