Smrt přichází na prohlídku

Smrt přichází na prohlídku
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477555/bmid_smrt-prichazi-na-prohlidku-noL-477555.png 4 801 801

Vraždy v Österlenu série

1. díl >

Chamtivost, zrada a vražda v okouzlujících přímořských kulisách – úvodní díl nové švédské detektivní série v nestárnoucím a stále oblíbeném stylu klasické krimi Agathy Christie. Realitní agentka a populární moderátorka Jessie Andersonová je nalezena mrtvá v jednom z předváděných domů. Věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston, který tu pobývá kvůli své dceři, je okamžitě vtažen do vyšetřování. Společně s místní policistkou Tove Espingovou zjišťují, že Jessie mohl mít důvod zabít téměř každý, kdo s ní a s tou vilou měl co do činění. Některá z idylických zahrad, rozkvetlých luk či písečných zátok skrývá vraha...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Döden går på visning , 2021


více info...

Přidat komentář

klarence
17.07.2024 3 z 5

Příjemná pohodová kniha s lehkým humorem. Dobře se mi četla a už mám nachystaný druhý díl...

nicandra
16.07.2024 3 z 5

O něco málo lepší než druhý díl (no jo, četla jsem je v obráceném pořadí), ale možná ten dojem vznikl tím, že jsem se rozhodla nevšímat si reklamy na podobnost s detektivkami Agathy Christie. Ta podobnost tam ovšem je a s blížícím se koncem stále více vyniká. Nevím ale, jestli je to dobře, jak vysvětlování před skupinou podezřelých, tak i důvod první vraždy jsou obvyklá christieovská klišé. Vlastně kdybych si odmyslela ty moderní detaily a jazyk, je to opravdu, jako kdyby to Christie napsala nebo aspoň vymyslela. Tak to asi mělo být, toto je důvod vzniku knihy. Ale je v pořádku, když někdo napodobuje úspěšného mrtvého autora? Je v pořádku, když na tom vydělá? Je v pořádku, když si to vůbec chci přečíst, i když vím, že zas budu kritická? Není v tom jakýsi čtenářský masochismus?


dennictenar
16.07.2024 4 z 5

Super kniha, která se velmi dobře čte. Opravdu mi to evokovalo styl Agáty Christie, i když to samozřejmě její úrovně nedosahuje. Vraha jsem do konce knížky nezjistila, takže pro mě to bylo zajímavé rozuzlení.

ZuzanaZ83
11.07.2024 4 z 5

Fakt poklidná a jakoby kultivovaná detektivka, která zároveň nepostrádá humor a moderní metody. Těším se na další díl.

mary2019
03.07.2024 4 z 5

Knížku jsem dostala ve Vánoční darovačce, která probíhala na IG od veru.loves.books.
Začla bych obálkou, která se fakt povedla. Je to přesně taková ta, co vám padne do oka téměř okamžitě.
Řešení této vraždy se může zdát poměrně dlouhé, přeci jen se na vraha přijde až v poslední kapitole, ale není tomu tak. .
Některé postavy mi byly sympatický méně, některé více, ale příběh se četl dobře, kapitoly jsou poměrně krátké.
Ze začátku mi vadily anglické konverzace. Toho kdo neumí dobře anglicky, to může trochu rušit. Naštěstí se jedná opravdu o pár vět v prvních kapitolách.
Ráda tuhle knížku doporučím a dávám 4 hvězdy.

princesse
03.07.2024 4 z 5

Krásná obálka, úplně jiný druh detektivky než Roční období od autora. Taková poklidná (i když úsměvné prohlásit v případě vraždy) detektivka s jistou podobností s díly A.CH. a jejím nepřekonatelným Herculem Poirotem. A opravdu nepřekonatelný je to správné slovo. Peter se mu v mnohém podobal. Mám pár věcí ke kterým bych měla určité výhrady a nejsem sama, dle pročtení ostatních komentářů. Celkově shrnuto příjemná "klidnější" detektivka, téměř bych řekla oddechové čtení na dovolenou. Druhý díl si určitě přečtu.

Česneksmedem
24.06.2024 4 z 5

Tove a Peter jsou tak trochu jako kočka a pes. Často se moc nemusí, ale občas se celkem snáší.
Kniha je to moderní, co se týká párů stejného pohlaví, a najdete ještě další, dnes už nezbytnosti...
Lehký a pomalý děj se ke konci poněkud odbrzdí, takže jsem spokojen.

broskev28
20.06.2024 4 z 5

První kniha nové série, spolupráce spisovatele a scénáristy, a výsledek velmi čitelný, pardon, čtivý.
Příjemné detektivní pátrání, postavy povětšinou sympatické - hlavně oba vyšetřovatelé - a rodinné vztahy rozvedeného Vinstona s jedním V tak mile lidské. On sám by možná v dnešní PPP získal diagnózu PAS, ale ani to by mu určitě nebránilo v tom být dobrý kriminalista.
Takže můj jediný povzdech se týká stejnopohlavních manželství: my (rozuměj čeští čtenáři) si někdy stěžujeme, že se tato čtyřprocentní (?) menšina musí objevit v každé knize včetně středověké detektivky třeba. Je dobré vědět, že ve Švédsku už jsou dál.

bastes
14.06.2024 3 z 5

Detektivní počtení na dovolenou které asi nikoho neurazí. Jen mi přijde zbytečné to odkazovaní na Agathu Christie - přiznejme si, že ta je uplně jiný level. Tady asi každý milovník detektivek odhadne vraha již na začátku, přestože motiv nemusí být hned jasný...

astroweb
12.06.2024 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila, napsaná s vtipem, čtivý literární styl. Ani mi nevadilo, když jsem se na konci dozvěděl, že jsem náhodou hned z počátku vlastně uhodl pachatele.

Dajine
05.06.2024 4 z 5

Zdařilá a vtipná detektivka.

Sandalkar
01.06.2024 5 z 5

Supr. Bomba. Velka gratulace. Klasicka detektivka s vykreslenim charakteru i prostredi. Bez zbytecne krve, uchylaren atd. Skoro se mi ani nechce verit, ze to napsali skandinavsti autori.

Jedine dve veci bych trochu vytkla. Odkaz na Agathu Christie - takhle dobra detektivka, to zame nepotrebuje. A LGBT komisarka Espingova. Proti teto komunite opravdu nic nemam, ale prijde, mi ze ted skoro nevychazi knihy bez takovych hrdinu.

SBH
17.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Na avizovanou detektivku ve stylu Agathy Christie odkazoval nejen název, ale i malebně staromilská obálka (kde je mimochodem vyobrazen Peterův dům, nikoli problematický developerský projekt). A odpovídal tomu i příběh.
Ten je vyprávěn v er-formě z pohledu vyšetřovatelů Tove a Petera. A protože spektakulární odhalení vraha bylo opravdu nečekané, vlastně mi vadily drobné vsuvky týkající se ostatních postav. Měly zvyšovat napětí, ovšem toho bylo i tak pomálu, protože vyšetřovatelům nic nehrozilo (to je za mě v pořádku). Při zpětném pohledu se u některých jejich význam dočista ztrácí, dokonce působí kapku uměle.
To jsem ale zmínila asi jedinou, naprosto nepodstatnou závadu. Postav po stránkách pobíhalo požehnaně, nicméně každá byla specificky charakterizovaná, vyšetřovatelé mi byli sympatičtí, ty ostatní jsem podezírala do jednoho, dokonce i Poppeho.
Z různých románů mám o Švédsku víceméně nelichotivé představy, tady však všechno působilo přirozeně a skoro dovolenkově, až tedy na ty dvě vraždy. Prostředí na mě dýchlo bukolickou přírodou, rázovitými hospůdkami i stylovou Feliciinou kavárnou. Doslova jsem se na mořském pobřeží ocitla, takže zase palec nahoru.
Ačkoli se nejednalo o krvežíznivý thriller, detektivka mě doslova pohltila a já knihu nedokázala odložit. Pachatele jsem neodhadla, ovšem v tomto směru to asi ani nebylo možné, protože ústřední konflikt byl odhalen až na samotném závěru.
Největší devizou knihy byl ale inteligentní, jiskrný humor. Ačkoli jsem trnula obavami nad Peterovým zdravotním stavem i nad kariérou Tove, u mnohých situací jsem se musela smát nahlas.
Jednoznačně dokonalá detektivka, a řekla bych, že i plnohodnotný román. Vřele doporučuji.

SkaliBar
01.05.2024 5 z 5

Moc hezka, oddechova detektivka, zadna strikajici krev a nasili.
Ctive, logicke a napinave az do konce.
Doporucuji a jdu pro dalsi dil.

Kekik
25.04.2024 5 z 5

Moc se mi líbí, jak Peter Vinston spolu s Tove Espingovou sbírali jednotlivé střípky, aby nakonec sestavili mozaiku celého případu. Nádherná obálka, skvělý jemný humor, a sympatické osoby. To je záruka, že se rozhodně a to velmi brzy pustím do druhého dílu.
Není potřeba potoků krve, mnoho mrtvol a ta nejvyspělejší technologie, aby mě detektivka bavila. Právě absence toho všeho knihu vyzdvihuje. A ještě jednou veliká pochvala za obálku.

Knihozrousenka
23.04.2024 4 z 5

Vinston mě se svou OCD baví :)

Netae
30.03.2024 4 z 5

Skvělá detektivka, která si vystačí s normálním případem a nepotřebuje potoky krve. Dobré postavy, dobře umístěný děj. Čte se to úplně samo.

jarkaska
20.03.2024 5 z 5

K některým knihám se dostávám díky svým čtenářům. Tato je jednou z nich. Pěkná detektivka z švédského venkova. Četla se pěkně, žádná velká brutalita. Už mám zamluvený další díl, tak se těším na setkání s hlavními postavami.

alabra
03.03.2024 4 z 5

Lehká detektivka navozující dojem odpočinku, v němž zemřou dva lidé, trochu předvídatelný vrah, ale jinak dobré počtení, žádné přehnané násilí, příjemní lidé v okolí, no prostě taková prázdninová četba.

PaníLenka
02.03.2024 4 z 5

Detektivka pro relaxaci jak stvořená, nechybí napětí bez zbytečné brutality, osobní linka vyšetřovatelů i trocha humoru - jen víc takových knížek!