Zimní oheň

Zimní oheň https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424019/bmid_zimni-ohen-vMJ-424019.jpg 5 569 175

Roční období série

< 3. díl >

Rok 1987, den svaté Lucie, městečko na jihu Švédska. Oslava v místní tančírně skončí tragicky – požárem a smrtí jedné dívky. Vyšetřování případu znesváří obyvatele, zbortí přátelské i rodinné vztahy a vyústí v přiznání jednoho mladíka ke zločinu. Třicet let poté se na místo neštěstí vrací Laura Aulinová, která sem do oné noci jezdila k tetě Heddě do její chatové osady. Zjišťuje, že tehdejší událost rozděluje místní dodnes. Že v městečku řádí žhář, jehož útoku se možná nevyhne ani Heddina osada. A že teta krátce před smrtí patrně objevila něco, co může vrhnout světlo na starou tragédii, ale i vrátit Lauře paměť na onu osudnou noc, která všechno změnila. A přinést vzpomínky, ze kterých čiší děs¬…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Vintereld , 2018


více info...

Přidat komentář

KlaraD851
01.03.2024 5 z 5

Pan spisovatel. Třetí příběh série a opět povedený. Stará tajemství, psychicky rozbité postavy, kostlivci ve skříni. K tomu nádherná příroda a mé oblíbené střídání minulost/současnost.
Podzimní případ za mě lepší, ale v daném žánru je i tato kniha top.

Hvězdinka
03.02.2024 4 z 5

Příjemné čtení, kde se minulost střídala s přítomností a příběh se hezky rozplétal. Hvězdičku ubírám za konec, to že osoba nebyla správně identifikovaná tehdy a ani v průběhu let, mi přišlo poněkud přehnané. Ale jinak určitě doporučuji.


studentice
28.01.2024 4 z 5

tento díl mě bavil, i když souhlasím s předešlými komentáři, že konec byl až moc překombinovaný

sarkafarka1900
20.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Moc se mi kniha jako celek nelíbila. Částečně jsem si za to asi mohl sám, četl jsem knihu bezprostředně po skvělém Podzimním případu od stejného autora. Kniha je založena na stejné zápletce ve smyslu kostlivci ve skříni po tragické akci teenagerů a tady je to zpracováno znatelně hůře. Např. je nevěrohodně podáno, jak se z hlavní hrdinky, která je kvůli přestálým událostem uzlíčkem nervů, se přes přibývající šoky a nenadálé tragické zvraty stává neohrožená "vyšetřovatelka" (uvozovky proto, že není policistka), div ne ve stylu Jamese Bonda. I kvůli tomuto mě zhruba první polovina knihy nechávala v klidu (dalším důvodem pro mě byla např. nesympatická oběť, ale to je subjektivní). Na druhou stranu je pravda, že pokud dojmy z první části knihy čtenář hodí za hlavu, tak popis děje odehrávajícího se zhruba ve třetí čtvrtině knihy je strhující. Ovšem závěr knihy ve smyslu "já nejsem tvoje dcera, já jsem tvůj dědeček" je velký úlet. Hlavně to, že hlavní hrdinka, která je v rozpoznávání identit učiněný Sherlock Holmes a má na tom založeno své podnikání, nerozezná při téměř každodenním kontaktu skutečnou identitu osoby, s kterou byla v minulosti v intenzivní kontaktu. A přitom stárnoucí oběť skutečnou identitu pachatelky rozpozná po mnoha letech hned "na první dobrou" při letmém kontaktu. Kdyby to bylo alespoň na základě prořeknutí (jako to bylo nakonec u hlavní hrdinky), ale tak to nebylo, vůbec nebylo jasné, na základě čeho oběť skutečnou identitu pachatelky rozpoznala.

Lienilda
28.12.2023 4 z 5

Opět thriller, který se pěkně čte a není moc brutální. Tuhle sérii mohu jen doporučit.

BaPe895
03.12.2023 5 z 5

Příběhy,které odkrývají skrytá tajemství minulosti se mi hodně líbí. Perfektní knížka,doporučuji!

Aligator805
06.10.2023 5 z 5

Velmi pěkně napsaný příběh. Tajemství z minulosti vyplouvají nad hladinu. Současnost se střídá se vzpomínkami na minulost.

čef
18.09.2023 5 z 5

Velmi poutavý příběh ze současného Švédska měl pro mne malou vadu v přestřeleném závěru. Těm závěrečným zvratům se prostě nedalo věřit i přes tu Černou labuť. Jinak ovšem velmi dobrý styl vyprávění o partě kamarádů, ve které doutná mnohá tajemství, některá opravdu hnusná. Čas věnovaný této knize nepovažuji vůbec za ztracený.

FilipHaring
19.08.2023 5 z 5

Špičkovo napísané. Veľmi pútavý a tajomný dej. Prekvapivé vyvrcholenie.

Drj98
08.08.2023 5 z 5

Mě prostě Anders baví. Super čtení.

Kubrtík
24.06.2023 3 z 5

Ze tří přečtených zatím nejslabší. Čeká mě ještě jarní díl. Letní a podzimní velmi dobrý!

kristie
15.06.2023 5 z 5

Tento díl jsem si nechala jako poslední, protože mě nějak nejmíň lákal... Chyba. Ač mi přišly naprosto geniální všechny 4 knihy, tak právě Zimní oheň je pro mě ten nej. I když jen o jeden kočičí chlup... Jak už tu bylo psáno, dvě dějové linky, jedna v roce 87, jedna aktuální, se střídají a člověk jen nerad odchází z jedné do druhé a tohle se opakuje při každém skoku mezi nimi. Podobně jako v Podzimním případu tu je parta teenagerů a jedna dávná tragédie. Po dočtení mi zápletka přišla naprosto logická a nasnadě, ale během čtení jsem se nedovtípila a jen četla s otevřenou pusou. A to se mi už opravdu hodně dlouho nestalo.

hlenicka
07.06.2023 4 z 5

Už několikátá kniha o autora. Ted čtu Jarní obět,už jsem prečetla léto a podzim. Zimní ohen me bohužel nijak moc nenadchnul jako předchozí díly. Chyběla mi tam nějaká štává jako napětí,víc akce. Takové nemastné,neslané. Ale autora mám ráda,tak dávám 4*.

kalinka99
25.04.2023 4 z 5

Za mě třetí díl méně čtivý. Přišlo mi zbytečné zmiňovat v příběhu jejího ex a bratra, kteří tam neměli v podstatě žádný význam. Konec byl hodně překvapivý.

Miriam
20.03.2023 5 z 5

Tak tohle byla špičková kniha, nejlepší z celé série. Opravdu to bylo dovedeno k dokonalosti. Hlavní postava, události, kapitoly minulosti, vztahy a konec wau! Žádné potoky krve ani popisy nechutností, zato kvalitní čtenářský zážitek.

alca-212
02.02.2023 4 z 5

Za mě slabší než předchozí dva díly, ale stále čtivé. Hvězda dolů za překombinovaný konec.

lexikon_tf
18.01.2023 5 z 5

Začala jsem 3. dílem ze série s ročními obdobími, ale nijak to nevadilo, díly prý na sebe dějově nenavazují. A musím říct, že se mi kniha moc líbila!

V příběhu se střídá vyprávění ze současnosti s minulostí, každou druhou kapitolou se tedy dostáváme hlouběji do minulosti. Hlavní hrdinkou je Laura, které teta odkázala svůj domek u jezera, kde Laura jako malá ráda trávila prázdniny.
Na svátek sv. Lucie se tam však kdysi stalo neštěstí - hořela tančírna, kde se mladí scházeli a nešťastnou náhodou tam uhořela jejich kamarádka.

Laura má na ten osudný večer otřesné vzpomínky a nejraději by je vymazala z paměti, ale kvůli dědictví se musí vrátit na místo, které tolik milovala, ale které jí přineslo velikou bolest.

Vypadá to, že ani 30 let starý případ není zdaleka vyřešený, ale s Laurou postupně odhalujeme děsivá tajemství jejích dávných přátel a dočkáme se překvapivého rozuzlení!

Knihu moc doporučuji, já osobně jsem si opět vychutnala báječně mrazivou atmosféru severu, sněhu a ledového jezera!

Arsi007
02.01.2023 4 z 5

Zimní oheň je třetí díl série Roční období. Mám přečtené léto, podzim a zimu a ta je zatím jednoznačně nejlepší. Je vidět, že se autor poučil z předešlé chyby, a sice přehnaného konce, který nenavazuje na celý předchozí příběh. Tady vše plyne jak má, napětí se stupňuje a pak přichází logické, leč velmi překvapivé vyústění konce.

Předchozí díly na sebe nenavazují.

Více na IG: @hanybooks

Niu
28.12.2022 5 z 5

Tato série se mi líbí díky tomu, jak se prolíná současnost a minulost. To mám v detektivkách i jiných žánrech ráda. A tohle vlastně není typická detektivka. Příběh v knize byl trošku komplikovaný rodinnými vazbami, přatelskými vztahy, ale jakmile jsem se v tom zorientovala, tak super. Musím se přiznat, že dospělá Laura mě trochu štvala, ale pak jsem pochopila její pohnutky. Pořádně se příběh začal rozmotávat až skoro na konci knihy. Povedlo se mi rozmotat aspoň část toho, jak to bylo. Opravdu platí, že i nemožné je možné :o) Těším se na další díl, ale ten si nechám s příchodem jara.

kahoma
23.12.2022 3 z 5

Tak tentokrát mě Motte trochu zklamal. Moje třetí jeho kniha, ty předchozí se mi líbily více. Dodržuje stejnou strukturu - paralelní vyprávění jedné staré události a momentální stav, což je ok, kapitoly krátké, čte se to dobře. Občas mi to přišlo až moc vykonstruované, Lauřiny sny mi přišly až neskutečné - tj. také překonstruované... Souhlasím, že prostředek byl nudnější, o to překvapivější byl závěr - dal se trochu tušit, ale opět byl překonstruovaný. Snad bude další díl lepší.