TerezKA.LI TerezKA.LI komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nějak mi to nesedlo. Příběh silný ale styl se mi moc nezdál. Postavy mě rozcilovali, některá slova mě rozcilovala - viz Babina a konec je vyloženě přehnaný.
Ale asi jsem měla moc velké očekávání. Všechny knihy paní Mornstajnove si ráda přečtu několikrát, ale po této už znovu určitě nesáhnu.

15.04.2023 3 z 5


Srdcem proti zdi Srdcem proti zdi Mariana Zapata

Typicky americká love story. Mě osobně zaujal spíš začátek knihy. Jakmile mi došlo, že je jasné,jak příběh skončí, jsem jen doufala,že se pletu. Nepletla.
Nic pro mě, dalo se to zkrátit na polovinu.
Kniha spíše pro náctileté a pro ty,kteří milují americké romantické filmy.

02.01.2023 3 z 5


Lilyin slib Lilyin slib Lily Ebert

Ani není co dodat. Těchto podobných knih mám za sebou už celou řadu, ale tato je první, kde hlavní hrdinka, vypravecka Lily, ještě žije. Dokonce se dá sledovat na sociálních sítí. Úchvatné.
Silná a inspirativní zena, dojemný příběh. Jdu si ji vyhledat na Twitteru

19.12.2022 5 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

(SPOILER) Krásný příběh, chytil mě a nepustil. Konec mě trochu zarazil, je pěkně useknutý. Počítám, že bude pokračování? Určitě by mě zajímalo, jak to bylo s postavami dál, zda se František s Paulou ještě setkali (věřím, že ano) a kam až to dotáhl Tomeček?

04.11.2022 5 z 5


Moc bezmocných Moc bezmocných Václav Havel

Přečteno jen na základě čtenářské vyzvy. Pro mě je to moc náročné čtení, vůbec jsem se nechytala

25.10.2022 3 z 5


Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Knih o Osvětimi a celkově o holokaustu mám za sebou už hodně, myslela jsem si, že mě už nemůže nic překvapit, nic vyvést z míry. Může.
Jako vždy bych řekla, povinná četba pro všechny. Nesmí se zapomenout.
Nemůžeme zavírat oči a říkat si, toto přečíst nezvládnu, na to nemám žaludek. Těm, kdo to říká , mám chuť zakřičet do obličeje, že oni také museli. Neměli na výběr a bojovali.

21.10.2022 5 z 5


Hančina cesta Hančina cesta Alžběta Langová

První polovina knihy je pěkná, vypráví o Haničce, její rodině, o tom jaký měli osud a cestu plnou koncentracnich táborů a následné přestěhování a začínající nový život v Izraeli.
V druhé polovině jsem se úplně ztratila v rodokmenu celé rodiny a musela jsem půlku knihy přeskakat.

09.08.2022 3 z 5


Dvě hrsti života Dvě hrsti života Katharina Fuchs

Krásný dojemný příběh, nemohla jsem se odtrhnout. Konec trochu rychlejsi, než bych čekala, ale i tak je to velmi povedená kniha. Dávám plný počet

07.08.2022 5 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Jsem velmi příjemne prekvapena. Jakožto poměrně mladá čtenářka mám spisovatelkou zaškatulkovanou pod detektivkami dob tak dávných, že jim ani rozumět nemůžu a její detektivky musí být pěkná nuda. No to jsem se ale pěkně spletla, až se stydím. Díky čtenářské výzvě jsem ji dala šanci. Kniha má rychlý spád, dej je akční, napínavý a vraha jsem tipla ale úplně špatně. Dávám plný počet (ani jsem u knihy neusinala a to už se teda dlouho žádnému spisovateli nepovedlo). Víc netřeba dodávat

14.07.2022 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Paní Mornstajnova, moje oblíbená spisovatelka, nikdy nezklame. Tuto knihu jsem četla uz 2x. Teď znovu v rámci čtenářské výzvy a opět jsem nadšená, jako bych ji četla poprvé. Krásný, poutavý příběh. Potlesk

24.05.2022 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Četla jsem už před lety, teď jsem se k ní díky čtenářske výzvě vrátila ve formě audioknihy a musím říct, že Eva Josefikova mě hrozně bavila. Má neuvěřitelný smysl pro ironický hlas, který se v případě Willa hodil :-). V hlasu Patrika to bylo ještě lepší, to jsem se musela až smát.

Moc hezky příběh, dojemný, už od začátku jsem Willa chápala. Každý by měl mít možnost volby nad svým životem.

29.04.2022 5 z 5


Věř mi Věř mi J. P. Delaney (p)

Začátek mi přišel velmi zajímavý, hezký námět, postupně mi děj upadal, od poloviny jsem nevěděla jestli jsem blázen já nebo knižní postavy. Konec už byl vyloženě pritazeny za vlasy ,i kdyz musím konstatovat, že mě i mile překvapil rozuzlením, jakkoliv bylo nereálné.

Knihu jsem poslouchala jako audioverzi, hlavně proto, že ji namluvila Veronika Kubarova, její hlas se hezky poslouchá, proto jsem to asi vydržela až do konce. Knížku si myslím, že bych tak v půlce odložila

01.04.2022 2 z 5


Nová doba Nová doba Marie Lamballe (p)

Krásná kniha, poslouchala jsem v audioverzi, kterou namluvila Zuzana Slavíková a musím říct, že se to moc hezky poslouchalo.

Trochu mi to zkazila babička, když jsem zjistila, že čteme stejnou knihu, tak mi začala vášnivě vyprávět konec celého příběhu. Než jsem ji stihla zastavit, věděla jsem vše podstatné

09.03.2022


Chtělo by to nový jména Chtělo by to nový jména NoViolet Bulawayo

Zvláštní kniha..zajímavá, ale styl mě vůbec nebavil. Docetla jsem jen kvůli ctenarske výzvě

21.02.2022 3 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Já mám z knihy rozporuplné pocity. Na jednu stranu velmi zajímavý příběh, vůbec jsem netušila, že německé obyvatelstvo bylo po válce odsunuto takhle špatným způsobem.
Na druhou stranu se mi kniha špatně četla, několikrát jsem byla ztracená ve jménech nebo němčině (to je ale asi tím, že u knizek často usínám po pár stránkách). Děj byl občas hrozně utahany a vlastně se nic nedělo.
Ke konci knihy mi už Gerta lezla vyloženě na nervy.

09.02.2022 2 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Chvílemi mi opravdu mrazilo, děsivě pravdivé.... Co by, kdyby...
Paní Mornstajnova nezklamala

26.04.2021 4 z 5


Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope Patricia Harman

Přečetla jsem v rámci čtenářské výzvy, za mě průměrná kniha, večerní oddechovka, neurazí ani nenadchne, občas jsem se ztrácela v postavach

17.01.2021 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Nemám slov, za mě to jedna z nejlepších a nejsilnějších knih, které jsem kdy přečetla

22.12.2020 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Krásně napsaná kniha. Dej je poutavý, čte se skoro sama. Nutno podoktnout, ze kniha není pro slabší povahy (obzvlášť v této depresivní době). Já mám tyto příběhy rada, ukazuji nám, ze život neni a nikdy nebyl pohádka růžovým sadem. Je to holt krutá realita minulosti a tím, ze se o ni píše, se může předávat dalším generacím, protože nikdo by nikdy nemel zapomenout na hrůzy 2.svetove války

15.12.2020 5 z 5


Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Maria Remarque (p)

Knihy od Remarqua mám moc rada, ale musim se přiznat, ze Nebe nezná vyvolených mě příliš nezaujala. Podle ostatních recenzi jsem od ni očekávala asi příliš mnoho.
Já bych to shrnula jednoduše. Kniha o životě a smrti a nikdo nikdy neznáme den našeho posledního vydechnuti.
Z mého pohledu byl dej sice silný, ale hrozne se vlekl. Někdy jsem musela stránky preskakovat, abych ji vůbec docetla.
Za mě jen 2 hvězdy

29.11.2020 1 z 5