reva85 reva85 komentáře u knih

☰ menu

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Třetí díl jsem netrpělivě očekávala hned po dočtení druhého dílu. Měla jsem takovou radost když konečně Karin Lednická oznámila datum vydání třetího dílu a ještě větší radost, když se v knihkupectví objevil už o pár dní dříve. Po oznámení data vydání třetího dílu jsem si hned přečetla předešlé dva díly, abych si oživila osudy postav, ale kdo se nechce znovu pouštět do čtení prvních dvou dílů, myslím, že to není úplně nutné. Děj se vám vybaví, navíc je v knize i rodokmen postav.

Paní Lednická znovu odvedla perfektní práci a skvěle završila trilogii. Chápu, že jí třetí díl trval déle, nebylo to opravdu lehké čtení (konec války, komunismus, vykonstruované procesy, měnová reforma).

Celá trilogie je opravdu nádherné čtení. Moc se mi líbilo i zakomponování skutečných postav do děje. Jen mně mrzí, že podle autorky se čtvrtého dílu nedočkáme. Doufám, že paní Lednická bude pokračovat v psaní dále, za mne je to nejlepší česká spisovatelka současnosti.

24.04.2024 5 z 5


Nultá hodina Nultá hodina Jana Poncarová

Mohl by to byt zajimavy pribeh, ktery se odehrava v temne dobe nasich dejin ale za mne se jedna o nejslabsi knihu od autorky

23.11.2023 3 z 5


Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Tohle byla pro mně hrozně zvláštní kniha. Netradiční prostředí hřbitova, pohřby, vzpomínky na zesnulé. Po pár kapitolách jsem ji chtěla odložit, ale udělala jsem dobře, že jsem ji dočetla. Je opravdu krásná a originální. Jen bych vytkla neobratná slovní spojení překladatelky, dítě se nepodobá na otce, ale otci! Podobných paskvilů tam bylo více, ale to není samozřejmě chyba knihy a autorky. O to více závidím těm, kdo si mohou knihu přečíst v originále.

24.02.2023 4 z 5


Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Skvělá knížka, ke které jsem se dostala náhodou. Četla se tak lehce a nutilo mně se rychle dozvědět jak to dopadne. A ten konec....

12.02.2023 5 z 5


Havířovina Havířovina Iva Hadj Moussa

Moje první kniha této autorky, o které jsem nikdy předtím neslyšela. Mně se kniha líbila moc, je to kraťoučká knížka, tajemná a napínavá. Jen ten konec mi přišel takový "odfláklý". Jinak stojí za přečtení :-)

09.02.2023 4 z 5


Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Moje první kniha této autorky, na knihu jsem narazila náhodou v knihkupectví. Mám ráda tyto rodinné ságy na pozadí skutečných událostí, ale určitě bych nepřirovnávala k Šikmému kostelu, jak tady bylo zmíněno. Ten styl psaní mi moc nesedl... Jednoduché popisování děje i postav, i když díky krátkým kapitolám se kniha četla dobře a je to pěkná bichle. Škoda že autorka nepřidala popisky k fotografiím...

04.02.2023 4 z 5


Paví hody Paví hody Jan Štifter

Já se bohužel nemohu přidat ke zdejším vysokým hodnocením, ale asi je to tím, že jsem knihu nepochopila. Příběh je náročný a já se začetla až ve druhé polovině a i tak mně to moc nezaujalo. Tím ale nechci říct, že kniha není dobrá, jen je asi opravdu potřeba číst pozorněji

22.11.2022 2 z 5


Herečka: Múza první republiky Herečka: Múza první republiky Jana Poncarová

Krásný a smutný příběh herečky z první republiky. O Jarmile Horákové jsem se dozvěděla díky Janě Poncarové, mám ráda prvorepublikové herce a herečky, ale o Jarmile jsem nikdy neslyšela. Je skvělé, že ji spisovatelka svou knihou vrátila do povědomí. Stejně tak druhá hrdinka Olga Barényi. Doporučuji přečíst :-)

22.11.2022 5 z 5


Moje máma Jana Brejchová Moje máma Jana Brejchová Tereza Brodská

Mně se kniha moc líbila. Je to bichle, ale přečetla jsem ji za dva dny, je to hodně o fotkách. Krásných fotkách Jany Brejchové. Hezky vyprávěný příběh očima její dcery podle vzpomínek.

16.08.2022 5 z 5


Klid je síla, řek tatínek Klid je síla, řek tatínek Zdenka Fantlová

Škoda, že tato kniha není moc známá. Neuvěřitelné, co paní Fantlová přežila. Knihu bych doporučila všem komu se líbila Hana...

25.07.2022 5 z 5


Praga Piccola Praga Piccola Miloš Urban

(SPOILER) Moc hezky napsaný příběh z Libně včetně historických událostí. Super atmosféra. Je to ale fikce, konstruktér automobilu Praga Piccola se jmenoval František Kec, celou dobu mi to vrtalo hlavou jak to teda je, když na začátku autor píše, že psal podle deníkových zápisů Bertolda Neumana, které mu dala jeho dcera. Ale i tak se mi to líbilo moc :-)

25.07.2022 4 z 5


Honzlová Honzlová Zdena Salivarová

Tuto knihu jsem vůbec neznala, narazila jsem na ni náhodou tady a nemam slov... Velice dobře zachycená atmosféra 50. let v Československu. Hnusná doba. Smutný konec. Měl by si jí přečíst každý komu se stýská po komunismu

12.06.2022 5 z 5


Ruce houslisty Ruce houslisty Alena Ježková

Moc hezká kniha, sice jsem ji ze začátku odložila, protože ten první příběh z 1. světové války mne moc nezaujal, ale poté jsem se začetla. Příběh rodiny do sebe krásně zapadl, škoda jen, že kniha není delší :-)

29.01.2022 5 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Začátek mě moc nebavil, začetla jsem se až zhruba od poloviny kdy to začalo být napínavé. O tajné nacistické továrně v podzemí u Kvildy jsem neměla tušení. Atmosféra knihy hodně depresivní, postavy nesympatické, ale knížka rozhodně stojí za přečtení, doporučuju :-)

16.01.2022 4 z 5


Cyklistka: Osud poslední baronky Cyklistka: Osud poslední baronky Jana Poncarová

Když jsem dozvěděla, že Jana Poncarová chystá román Cyklistka, byla jsem nadšená, protože bydlím nedaleko Bratronic a osudy rodiny paní baronky Battaglia znám. Jenže zanedlouho poté jsem si přečetla Eugenii a nadšení ze mne dost opadlo. Knihu jsem tedy četla ze zvědavosti, ale musím říct, že je povedenější než Eugenie. Druhá polovina knihy mě bavila více. Jsem ráda, že se život paní baronky dostal do širšího povědomí. Doporučuji se podívat na dokument Paní Le Murie a udělat si výlet do Bratronic a do Záboří :-)

23.06.2021 4 z 5


Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Detektivky nejsou můj žánr, ale tyto od paní Klevisové jsou výjimkou. Takové oddechovky, čtou se strašně rychle a do poslední chvíle není jasné kdo je vrah. Ostrov šedých mnichů je asi už čtvrtá kniha, kterou od ní čtu a musím říct, že jsou skoro všechny jako přes kopírák :-) Ale těším se na další :-)

28.04.2021 5 z 5


Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Určitě zajímavý příběh, ale zpracování mně teda nesedlo...

25.04.2021 1 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Krásná kniha, autorka nezklamala. I když se mi ze začátku nečetla tak dobře jako její předchozí knihy. Těžké téma, beznaděj, ponurá atmosféra a ten konec... brrr...

22.04.2021 5 z 5


Druhý život Marýny G. Druhý život Marýny G. Vladimíra Klimecká

Moc pěkné... je pravda, že poslední příběh Fany byl slabší, ale i tak super :-)

11.03.2021 4 z 5


Spálená křídla Spálená křídla Karla Kubíková

Na tuhle knihu jsem narazila náhodou a musím říct, že mě překvapila. Krásně se četla a teď lituju, že jsem jí přečetla tak rychle. Skvěle popsané osudy rodiny od 1. světové války až do současnosti. Jen mne mrzí ten zprzněný rodokmen na začátku knihy, takových chyb, to se jen tak nevidí :-)

09.03.2021 4 z 5