Nultá hodina

Nultá hodina https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520292/bmid_nulta-hodina-Izn-520292.jpg 4 171 54

Hedvika se vrací do poválečného Československa po sedmi letech, které prožila v Londýně a ve vojenské službě v Africe. Z trosek se snaží znovu vystavět svůj někdejší život, postupně však zjišťuje, že jednotlivé dílky se poztrácely a nic už není jako dřív. Hrůzy války a léta odloučení ji s manželem odcizily, a do cesty jí navíc vkročil jiný muž. Hedvika mezitím bezmocně pozoruje, jak v její vlasti jednu totalitu střídá druhá. Podaří se jí vystoupit z neklidného bezčasí nulté hodiny?... celý text

Přidat komentář

4xbabča
23.04.2024 5 z 5

Další krásná kniha od spisovatelky Jany Poncarové, která je opět krásně napsaná, ale zase jiná než ty předchozí. Popis poválečné situace v naší republice je dobře vystižen, kde jsou i skutečné osobnosti kulturního a společenského života. Moc pěkný příběh, který se čte jedním dechem a určitě jej doporučuji k přečtení.

LeHor
21.04.2024 4 z 5

Historický příběh z doby, o které jsme se neučili. Čtivé (až na některé části), líbilo se mi to a autorku přidávám do oblíbených.


Kopretina_aku
18.04.2024 3 z 5

Ze začátku mě kniha nezaujala ani zvoleným tématem ani postavami. Měla jsem pocit, že buď se moc řeší politika nebo Hedvičiny romance. Postupně s rozvíjejícím se dějem jsem se začetla, ale Podbrdské ženy a Alžběta a Nina byly mnohem zajímavější.

Marie56
02.04.2024 5 z 5

Výborná kniha mojí oblíbené autorky. Zajímavý příběh, pohnutá doba, knihu čtete s plným zaujetím. Moje nominace na Magnesii Literu 2023

Allla9
26.03.2024 5 z 5

Pohled na situaci v poválečném Československu očima Hedviky, Která se vrací v roce 1947 po sedmi letech zpět do vlasti. Válku prožila v Londýne a ve vojenské službě v Africe. Nic není takové jako když odcházela. Je poloviční židovka, všichni rodinní příslušníci jsou mrtví, s manželem se odcizila, o vilu v Praze přišla, víkendová vila je zpustošená ,,,,, , K moci se dostávají komunisté. Začíná zatýkání, vykonstruované procesy, tresty smrti. Kniha vás určitě zaujme stejně jako mě.

Jana283
25.03.2024 4 z 5

Jana Poncarová zraje jako víno. Kniha od knihy je lepší. Nultá hodina a její hrdinka Hedvika jsou mi zatím z jejích knih nejbližší. Zajímavý příběh neobyčejné ženy, její tři osudoví muži, reálné historické postavy Marcia Davenportová, Jan Masaryk... poválečná doba plná nadějí i zklamaní...Moc jsem si četbu užila a těším se na další knihu.

Zuzanak4
20.03.2024 5 z 5

Geniálně napsané.

Toňula
20.03.2024 4 z 5

Další pozoruhodný příběh z naší nedávné historie, pro mne opět kromě příběhu o deziluzi a zklamání z doby bezprostředně po válce také zdroj nových informací podaný bez přikrašlování a zároveň velmi laskavě

Marekh
06.03.2024 5 z 5

Jedná se o moji první přečtenu knihu od Jany Poncarové. O autorce a jejich knihách jsem už slyšel v minulosti, ale až nyní jsem si přečetl její novinku NULTÁ HODINA a kniha se mi líbila. Dlouhou dobu jsem autorčiny knihy přehlížel, ačkoliv jsem o autorce věděl. Zúčastnil jsem se autorčiny besedy na Knižním festivalu v Ostravě 2024 a autorka mě nalákala na to, abych se začetl do některé z jejich knih. Lákala by mě ještě kniha PODBRBSKÉ ŽENY, anebo DENÍK VĚRKY KOHNOVÉ, případně další knihy.

Hlavní postavou je HEDVIKA ADLEROVÁ, která se vrací do poválečného Československa po sedmi letech, které prožila v Londýně a ve vojenské službě v Africe, kde plnila rozkazy ARNOŠTA. Hedvika během války přišla o své rodiče a nemá už žádnou blízkou ani vzdálenou rodinu. Je bezdětná a je provdaná za BEDŘICHA, ale bohužel si s ním nerozumí. V jejím životě se objevuje nový muž LEOPOLD, který je letec. Hedvika hodně kouří cigarety.

Hedvika Adlerová je smyšlená postava, ale její příběh se mohl stát. Autorce pomohly rekonstruovat dobu vzpomínky pamětníků, dobový tisk, archivní dokumenty i memoáry Marcii Davenportové a Ladislava Feierabenda.

Kniha je členěna do 7 částí. Sledujeme vzpomínky Hedviky na minulost, kterou prožila v Africe (text je označen kurzívou) a sledujeme vývoj politických událostí po 2. světové válce v Československu. V románu je zmíněn např. politik JAN MASARYK a jeho přítelkyně MARCIA DAVENPORTOVÁ, EDVADRD BENEŠ a další. Jsou zde uvedeny významné události jako Marshallův plán a také hrozba atentátu na 3 nekomunistické politiky aj. Všechno spěje k únoru 1948, kdy se moci uchopila KSČ a své odpůrce nemilosrdně odstranila ze své cesty! Román pokračuje událostmi po roce 1948.

V románu nalezneme také romantiku a já jsem byl zvědavý, jak to nakonec všechno dopadne s Hedvikou – celkově s jejím životem a také v oblasti lásky.

Líbila se mi část 1955 MNICHOV, což tvoří esej a také část 1991 NOVÁ HUŤ U DÝŠINY, což tvoří rozhovor. V závěru knihy se nachází část SKUTEČNÍ HRDINOVÉ, ve kterém se nacházejí medailonky významných osobností, které se nacházely v románu. V úplném závěru se nachází PODĚKOVÁNÍ.

Autorka píše velmi dobře a celkově se kniha četla dobře.

Přebal knihy je pěkný.

mcabr
04.03.2024 5 z 5

Pěkná kniha, dobře se četla.

petunkav
01.03.2024 4 z 5

Autorku i většinu jejích knih, které jsem četla, se mi líbila moc.
I zde jsem byla vcelku spokojená. Objevují se v knize místa, která jsou trošku unylejší, k zamyšlení. Někdy trochu příliš.
Ale nic strašného. Určitě to knize na kvalitě neubírá.

Fidibus
28.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Téma poválečné politické situace se známými osobnostmi, nástup komunistů včetně smrti Jana Masaryka, spojené postavou mladé ženy-Židovky, která přišla o rodiče, za války pomáhala v britské armádě, což je jí teď po návratu překážkou. Vdaná, ale mezitím zamilovaná, takže vztah s manželem ukončí a neví, co se sebou. Potká novou lásku, pracuje pro Brity a situace houstne. Po útěku končí v emigraci, nakonec ne sama, byť zrazená.
Některé zajímavé postřehy z tehdejšího života. Bohužel je děj, kde převáží politika nad příběhem, nudný, navíc dle mého ne zcela uvěřitelný (nesledovali by ji?, jediná žena na večírku mezi politiky?).

Miroslavacte
25.02.2024 5 z 5

Není to tak čtivé jako jiné knihy této autorky, ale tleskám za výběr doby. Konečně něco, co není z druhé světové.

hzd
25.02.2024 4 z 5

Kniha je napsaná hezky jako vždycky. Na můj vkus je tam ale příliš mnoho politiky. Proto dávám o hvězdičku méně. Každopádně se ale moc těším na setkání a besedu s autorkou, která bude již příští týden.

1casper
24.02.2024 4 z 5

Knihu jsem dostala k vánocům, těšila jsem se na ni.

Příběh vypráví o Hedvice, která se vrací do poválečného Československa, kde na ni čeká manžel. Najdou společnou cestu? Nic není černobílé....
To ať si každý přečte sám.
Pořád jsem si Hedviku představovala jako dámu z prvorepublikovych filmů.
Popisy postav i popisy vily, bytů a prostředí, ty se mi líbily hodně.


Vzhledem k tomu, že dobře znám poválečnou historii, viděla jsem seriál Zdivočelá země, čekala jsem, jak hlavní hrdinka jakožto pracovnice ve vojenské službě v Londýně a v Africe, po návratu do Čech dopadne....Konec mě hodně překvapil.

Co oceňuji, tak připomenutí politických postav v poválečném Československu.
Jan Masaryk, Marcia Davenportová, Karel Janoušek, Josef Zíka, Prokop Drtina.....

Kniha se mi nečetla úplně lehce, ale bylo to i poučné čtení.
Doporučila bych ji jako povinnou četbu na středních školách.

markettH
23.02.2024 4 z 5

Pokud vás neláká nebo nic neříká politická situace v letech 1946-1949, Nultá hodina není tím pravým ořechovým. Politiky je zde opravdu hodně, hraje hlavní roli. Příběh Hedviky je až na druhé koleji. Nebo tak jsem to alespoň vnímala.

Ale bavilo mě to. Styl autorky mi sedí a ta doba mě hodně zajímá. Dokonce jsem se několik věcí dozvěděla, třeba o přítelkyni Jana Masaryka.

Romain123
23.02.2024 4 z 5

Hedvika se po válce, prožité v Londýně a ve vojenské službě v Africe, vrací do vlasti a zjišťuje, že nenachází vlastně nic, co by jí vrátilo do šťastného předválečného života. Na pozadí nástupu komunistické totality sledujeme rozpad jejich vztahů a ztrátu veškerých nadějí a iluzí o životě v poválečném a poúnorovém Československu.
Na autorčin styl vyprávění je třeba si zvyknout a neztratit se v něm, stejně tak i v postavách, kterých je opravdu dost. Hlavní hrdinka i její partneři jsou fiktivní, možná občas trochu méně uvěřitelní. Příběh velmi osvěžují skutečné osobnosti politického a kulturního života, jako např. Jan Masaryk, jeho přítelkyně spisovatelka Marcia Davenpotrová nebo Benešův tajemník Prokop Drtina.
Není to snadné čtení, ale rozhodně se jedná o velmi zdařilou knihu, v níž se autorce podařilo vykreslit tragické období českých dějin a i nezdolnou touhu a snahu hlavní hrdinky vystoupit z "nulté hodiny" jejího života.
Rozhodně doporučuji!

jessie01
23.02.2024 5 z 5

Ze začátku jsem se trochu ztrácela v mužských postavách a musela si zvyknout na neotřelý způsob vyjadřování této autorky, který mi ale postupem času velmi sedl a vlastně i vcelku okouzlil. Velmi oceňuji, že ač je příběh smyšlený, vystupují v něm skutečné tehdejší postavy a člověk se i nenásilnou formou dozví něco z politicko-historické scény poválečné doby. Milostný trojúhelník mě velmi bavil a byla jsem napnutá až do konce, jak skončí. Pro mě první setkání s touto autorkou a určitě ne poslední.

Runinka
16.02.2024 5 z 5

Moc pěkný příběh. Líbilo se mi prolínání minulosti a přítomnosti. Četlo se jedním dechem.

Katerina015
10.02.2024 5 z 5

Další úžasná kniha od Jany Poncarové.