Herečka: Múza první republiky přehled

Herečka: Múza první republiky
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501164/bmid_herecka-D74-501164.jpg 4 226 226

Některé životní role si nevybíráme. První světová válka skončila a duch divokých 20. let posedl srdce všech svobodomyslných umělců. Patřila mezi ně i herečka Jarmila Horáková. Navenek působila sebevědomě, uvnitř však skrývala nejistoty, které si vypisovala do svého deníku. S prvními láskami přichází také dilema - je možné se vdát a zároveň se naplno věnovat divadlu? Vážná nemoc však přerušila oslnivou kariéru v zárodku. O dvě desetiletí později objevuje Jarmilin příběh díky deníku také herečka a spisovatelka Olga. V období protektorátu se pro ni výjimečný osud stává nejen inspirací, ale i mostem ke svobodě, který vede daleko za hranice ponuré reality.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Herečka: Múza první republiky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (70)

ještěrka38
15.07.2024 1 z 5

Většina knih od autorky se mi líbila, ale Herečka je naprosto zbytečná kniha, která je nudná, osoba, o které píše nikomu nic neřekne a celý příběh je ufňukaný a vůbec není dojemný...tohle se nepovedlo.

cérka
25.06.2024 3 z 5

Audiokniha

Načteno Jitkou Ježkovou a Dagmar Čárovou vskutku autenticky a citlivě (ještě více podtrhly můj pocit beznaděje a deprese z knihy). Hudební doprovod se mi tentokrát líbil, nebylo ho mnoho :)

Není možné se zavděčit všem, jednomu se líbí to a jinému ono. Paní Poncarová hold nepíše pro mne i když mě fascinuje svou vytrvalostí a zajímavými hrdiny. Bohužel mi už pak nesedí styl a způsob vyprávění. Pravidelně se utápím v depresích a samotná četba mě pak nebaví.

Jarmilu Horákovou ze současné generace zná asi jen málokdo. Musela to být krásná, inteligentní, talentovaná a sympatická mladá žena. Bohužel v podání paní spisovatelky na mě působila poněkud ploše a monotónně.
Spojení s vypravěčkou Olgou (jejíž život by si možná zasloužil samostatnou knihu) mě naopak bavilo, ale chtělo větší prostor a propracovanost.


NikyTaky
14.06.2024 4 z 5

Hrozně jsem se na první “setkání s autorkou těšila, toto je první kniha, kterou jsem od ní zkusila a rozhodně ne poslední. Poslouchala jsem ji jako audio knihu a první co musim pochválit je výběr hereček co knihu předčítají, opravdu skvělý výběr, naprosto k postavám sedly. Ze začátku jsem se ovšem nemohla vůbec zaposlouchat, dostat se do příběhu. Zlom nastal zhruba za půlkou, kdy mi došlo, že je jedná o vyprávění o opravdu reálné postavě, která žila a svými počiny formovala společnost její doby a byla jim příkladem, idolem, motivací.
Pak mě kniha opravdu chytla. Je to psané a vyprávěné s takovou úctou a citlivostí, jakou my už v dnešním světě bohužel neznáme. Konec byl pro Jarku velmi smutný, ač jej nesla tragicky. Na konci se i dozvídáme, proč je ji autorka jež o ní píše, tak “posedlá. Moc krásný a dojemný příběh o mladé ženě, která odešla příliš brzy. Určitě se pustím i do ostatních knih, jelikož už vím, že pozvolný začátek chce trpělivost a poté čtenář dostane výborný příběh. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Rod nebes a dechu, Pavouk a další knižní novinky (42. týden)

16.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Herečka: Múza první republiky v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených301x
ve Čtenářské výzvě42x
v Doporučených9x
v Knihotéce131x
v Chystám se číst158x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech3x