Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny

Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487754/bmid_rozpuleny-dum-65148e5f59225.png 5 494 494

K románové kronice ze Sudet inspirovala autorku vlastní rozpůlená rodina: po roce 1945 byla část jejích příbuzných odsunuta a část zůstala. Alice Horáčková se ve své čtvrté knize vrací do malebné česko-německé vesnice první poloviny 20. století a z odposlouchaných historek, vzpomínek i archivních záznamů splétá velký „familienroman“. Mezi její předky patřili pytláci a pašeráci, svobodomyslné ženy i úspěšní kšeftmani s textilem. Je to příběh o tajných láskách, změnách identit, útěcích, křivdách a žabomyších válkách, které nakonec stály životy. Češi a Němci tu žijí ve smíšených manželstvích, ale taky se handrkují o to, kdo komu zamordoval psa, kdo dřív vystaví novou školu a k jaké národnosti se kdo přihlásí ve sčítání lidu. Z jedné strany je přitom diriguje Jednota severočeská a z druhé Deutscher Kulturverband. Rozpůlený dům vznikal více než čtyři roky a autorka v něm střídá perspektivy, mužské a ženské hlasy, fantazii s citacemi. Při rešerších se dozvěděla víc, než by jí bylo milé: mimo jiné i to, že jeden z jejích předků se stal arizátorem židovské fabriky a přítelem Reinharda Heydricha.... celý text

Přidat komentář

Burák
15.07.2024 4 z 5

Na Rozpůlený dům jsem se těšila dlouho, jsem ráda, že se mi konečně dostala do ruky. Očekávání jsem měla velká a jsem ráda, že zklamaná jsem nebyla ani trochu. Jen nevím proč jsem si myslela, že bude kniha popisovat víc události a období po odsunu sudetských Němců - v této knize to dnem odsunu končí a pak už se jen formou krátkého dopisu dostáváme nápovědu co se možná dělo. Jako čtenáře by mě to hodně zajímalo. 
Každopádně Rozpůlený dům je na historické události víc než bohatý, na pozadí vyprávění osudu rodiny K Krkonoš se promítne většina milníků 1. poloviny 20. století.

Kniha je skvěle řemeslně napsaná, navzdory tomu, že postav a jejich osudů je spousta, stále to drží pohromadě. Samozřejmě ale pomáhá mít jisté historické znalosti a dávat si tak věci líp do souvislostí, i když i o to se Alice Holečková snaží. Příběh plyne volně, ale nenudí. 

Příběh sudetské rodiny, který je avizován už na obálce knihy, je hutnou rodinnou kronikou Čechů a Němců, žijící pospolu. Všichni do jednoho jsou drsní horalové, kteří jsou zkoušeni hrůznými událostmi, kterých za jejich života proběhlo až příliš mnoho.

Za zmínku mi stojí ještě pochválit reálné dobové fotografie a čtenářsky příjemný kratší rozsah kapitol.

Pokud se vám líbil Šikmý kostel od Karin Lednické a hledáte podobný literární klenot, tohle vám ráda doporučuju.

Cleo De Nile
12.07.2024 5 z 5

Čejče, tak tohle je jedna z nejlepších knih vůbec.


ještěrka38
02.07.2024 5 z 5

Chvilku mi trvalo se začíst, ale pak se mi nechtělo přestat. Opět jeden z románů, který přesně vystihuje dobu a osudy lidí, kteří to v pohraničí neměli jednoduché.

Vojslava
30.06.2024 5 z 5

Po knize jsem sáhla v rámci Čtenářské výzvy (odehrává se pár kilometrů od mého oblíbeného dovolenkového místa), a tak jsem si ji právě do Krkonoš vzala s sebou, aby mi aspoň na pár výletech dělala tak trochu průvodce. Téma je zpracováno opravdu zajímavě, čtivě, vlastně i přehledně - a to, že se jedná o autorčinu rodinu (aspoň částečně) všemu přidává na autentičnosti. Několik vyhledávání na Googlu bylo nutností; a moc jsem si přála, aby některé dělicí linky, které se jasně rýsovaly už od první třetiny románu, nebyly vůbec narýsovány. Dějiny více či méně spravedlivě pohnou s figurkami a nezbývá, než se podřídit; a obě strany nakonec vzbuzovaly určité pocity trpkosti, protože nikdo tu není hrdina a nikdo není padouch. A kolik takových rodinných ság se odehrálo, aniž by je někdo zachytil?

AnjaBo
26.06.2024 4 z 5

Nejdřív mě zarazil nekonečný seznam postav hned na první straně. Čím hlouběji se ale člověk začte, tím snazší je se v nich vyznat. Vyzvedla bych především způsob řeči a vyjadřování postav, které dodávají všemu na autenticitě a uvěřitelnosti.

MB-deer
13.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Pocházím z kraje, kde se příběh odehrává, a znám moc dobře popisovaná místa, takže pro mě bylo čtení opravdu zážitek. Sledovat osudy lidí na pozadí historických událostí mě vždy baví a autorka zde využila příběh vlastní rodiny, což je velké plus. Ke čtení mě nalákalo autorské čtení, kde četla pasáž s vyvoláváním ducha Reinharda Heydricha, která rozesmála celý sál. :D Knihu určitě doporučuji, je to skvělá ukázka toho, jak události 20. století zamíchaly kartami, obrátily proti sobě přátele, rodiny a poznamenaly mnoho životů.

klara9055
03.06.2024 5 z 5

Knížka mě nadchla, už od první stránky pro mě byla neodložitelná. Čtivost zajistily krátké kapitoly. Jediné mínus, které vidím, je absence popisků u dobových fotek.

Formicka93
23.05.2024 4 z 5

Příběh česko - německé rodiny z Krkonoš od monarchie do třetí republiky.
Autorka se inspirovala osudy vlastní rodiny.

alca-212
08.05.2024 5 z 5

Možná jsem si jenom začala víc všímat, ale zdá se mi, že s knihami na podobné téma se v poslední době roztrhl pytel... Rozpůlený dům je podle mě z těch vydařených. Hodně vydařených. Uvěřitelných.
Vystupuje zde poměrně dost postav, ale není žádný problém se zorientovat, krátké kapitoly nás udržují stále v obraze. I když o sudetské problematice nějaké povědomí mám, tady jsem si ji "prožila" zevnitř... A mockrát jsem nevěřícně kroutila hlavou a žasla, jak se to mezi sousedy i v rodině může zvrtnout...
Kniha se četla moc dobře, jsem spokojená. Vysoké hodnocení zde má plným právem.

vercas945
05.05.2024 5 z 5

Mám ráda tyto historické ságy a i tentokrát jsem byla nadšená. Dozvěděla jsem se zase něco nového o další oblasti naší republiky - o Benecku. Jediné, čeho se mi tam zdálo trochu moc, bylo množství vztahových "bokovek", ale možná autorka čerpala i v tomto ze složitých vztahů vlastní rodiny... Uvítala bych ještě popisky k fotografiím, pokud se některé vztahovaly přímo k postavám knihy. I přes drobné výhrady ale rozhodně doporučuji k přečtení.

zofie3000
29.04.2024 3 z 5

Osobně mám ráda rodinný ságy a období začátku 20. století tu není moc zpracovávaný, ale pro mě jsou v příbězích důležitý postavy, když to je dobrý snesu i jednoduchý děj, ale tady to byla sbírka stereotypů. Vlastenecký
učitel, chudá rodina s otcem alkoholikem a pytlákem. A proto jak ty postavy byly schématické bylo pro mě težké s nimi soucítit v krizových situacích. Ale dobře podle mě bylo zobrazený období Protektorátu a odsunu.

Jitumilka
27.03.2024 1 z 5

Oproti Sudetskému domu Štěpána Javůrka velké zklamání a nuda!

Lenka276
18.03.2024 4 z 5

Velmi hezky popsané osudy hrdinů na území Sudet, předválečné období, války, odsun Němců. Zajímavé, jen ke konci celkem zdlouhavé.

Susan94
13.03.2024 3 z 5

Težký příběh z těžké doby v místech, kde se osud s lidmi nepáral. Jsem milovnik Krkonoš a proto jsem si tuhle knihu vyhlédla. Autorce se celkem povedlo propletení tolika postav, zabrat dějiny česko-německých vztahů v pohraničí od monarchie po konec 2 sv. v. muselo být náročné. Byly tam části velmi čtivé, postupně jsem, ale přestávála mít zájem číst dál. Možná trochu zdlouhavá, ale zajímavé.

Mabie
13.03.2024 5 z 5

Velmi čtivý příběh smíšené česko-německé rodiny z Benecka z první poloviny 20. století. Je to svého druhu kronika tohoto krásného kraje. Silný příběh, který nabízí lásku i nenávist, víru i fanatismus, komplikované lidské povahy i složité mezilidské vztahy. Lidé tu mají tvrdý život plný dřiny a doba okolo dvou světových válek prověřuje jejich charaktery, kdy kromě kšeftování, udávání a násilí mohou projevit i osobní statečnost nebo vůli přežít. Skvělý pohled na sudetskou problematiku.
Poslouchala jsem jako audio a románové postavy se prolínaly s těmi skutečnými velmi přirozeně spolu s významnými událostmi té doby - Bohumil Hanč, polární záře v roce 1938, protržená přehrada na Bílé Desné, Heydrichiáda i odsun Němců na základě Benešových dekretů. O fotografie jsem byla ochuzená, ale audiokniha byla i tak velmi hutná a mrzí mě, že osudy jednotlivých členů rodiny neznám až do současnosti.
Velmi výstižně shrnula hlavní myšlenku románu helenah: "dějiny se opakují, charaktery lidí se nemění. Za to, KDE jsme se narodili a žijeme nemůžeme. Za to JAK žijeme ale ano." Děkuji za toto shrnutí a hlavně děkuji za tuto knihu.

SumýšIrena
07.03.2024 4 z 5

Na plný počet hvězd kniha není. Chybělo mi větší propracování charakterů postav a jednotlivých příběhů. Některé kapitolky působily spíš jako popis fotky než příběh.

broskev28
07.03.2024 5 z 5

Rozpůlený dům jsem původně vůbec nechtěla číst, tak nějak už mám dost těch truchlivých česko-německých osudů. Ale jelikož jsem momentálně neměla po ruce nic zajímavějšího, pustila jsem se do něj a jsem nadšená.
Nejprve musím vychválit ty skvělé fotky, které příběh v tom kterém historickém období doprovázejí, nádhera! A samozřejmě a především popis tehdejšího a až do vzniku ČSR víceméně nekonfliktního soužití Čechů a Němců v oblasti Krkonoš; je až legrační, jak mnohdy jméno vůbec nenapovídalo, nakolik se jeho nositel cítí být Čechem či Němcem (a už vůbec ne, nakolik je „jen“ slušným člověkem).
Výborné čtení – místy smutné, ale velmi zajímavé a lidsky přitažlivé, pochopitelné a srozumitelné. Navzdory chybějící dataci kapitol – časově uvozené jsou jen hlavní oddíly knihy – se příběh četl snadno; bylo na nás čtenářích domyslet si aspoň zhruba, v jakém roce a po jaké události se děj té které kapitoly odehrává.
Jsem ráda, že jsem v téhle době nemusela žít.
Lituju všechny, kteří neměli na výběr, a prožili vše, co s ní souviselo.
A obdivuju ty, kteří – ač sami nejsou pamětníci – o ní dokážou takhle psát.

sasena
04.03.2024 5 z 5

Jak málo stačí, aby se dosud normální lidé do sebe pustili, začali se udávat, nenávidět. Stačí trochu přiložit pod kotlík a nechat je propadnout fanatismu. Dostatečně dlouho v nich živit pocit, že jim je křivděno, že jim někdo ubližuje, nabídnout naoko snadné řešení, až tomu začnou věřit a ve jménu té víry zabíjet své sousedy. Stačí, že mluví jinou řečí, vyznávají jiné náboženství...je to pořád dokola. Myslela jsem si, že to ani nedočtu, ne že by to bylo špatně napsané, naopak, ale pro pocit zmaru a beznaděje, protože pořád se to děje na různých místech Země a nikdo to nedokáže zastavit. Lidstvo je prostě nepoučitelné. O postavách a ději nemá smysl nic psát, tohle je třeba si přečíst. Někdo je sympatický víc, někdo míň, někdo je na zabití. :-/

Oookka
26.02.2024 4 z 5

Vzhledem ke kompozici knihy, která sestává většinou z poměrně krátkých kapitol, jde o takový kaleidoskop příběhů a postav, které přibližují život na Benecku od konce 19. století do konce 2. světové války. S hodnocením jsem váhala, kniha se mi velmi dobře četla, ale postavy postrádaly hloubku a pro toho, kdo už z daného období má něco načteno, byl jejich vývoj i konec od určité chvíle poměrně předvídatelný. Určitě ale román může přispět k odbourání černobílých pohledů na minulost.

kaja77
20.02.2024 5 z 5

Kniha se velmi dobře četla, bylo v ní pro mě mnoho zajímavého a nového z historie. Taková příjemná forma, aby člověk pochopil jak to asi mohlo být se sudetskými Němci v průběhu času (jejich nadšení pro Hitlera, nadšení pro německou otázku a pak jejich postupné prozření a nucené odstěhování jako "trest").