Hzjena Hzjena komentáře u knih

Obálka knihy Všechno, co napsala Všechno, co napsala Josh Lanyon

(SPOILER) Ani nevim proč, ale pustil jsem si i druhý díl...

Co se detektivní stránky týče, tak opravdu musím souhlasit s některými dámami pode mnou, že je o něco lepší, než v první knize. Přestože je první polovina knihy trochu pomalejší a velepřevzácná Anna Hitchcocková je příjemná asi jako cévkování, druhá polovina knihy chytí druhý dech a vyvrbí se v celku podařenou taškařici s pár zajímavými zápletkami.

No a teď ta conQeer stránka knihy...

Je opravdu znát, že to píše žena, která ještě k tomu neví o homosexuálech vůbec, ale vůbec nic. Protože romance vykreslená v knize, je romance jakou si představuje žena i s těmi zbytečnými detaily zasahujícími až do třetího záhybu Kitova tlustého střeva...Pomyslnou třešničku na dort tomu nasadí, když Kita vykreslí jako aktiva. To jsem šel do kolen. Ne ne, opravdu si nedokážu představit jak Kit celou dobu vojíždí vysokého svalnatého JXe...

Celkově je to jako první díl. S tím že o co byla detektivní zápletka lepší o to byla vztahová linka odporně detailnější a nerealistická, takže opět dvě a půl spermatem ulepené hvězdy.

08.03.2025

Obálka knihy Inferium Inferium Roman Bureš

(SPOILER) Po Kulhánkově pekle podle Danta a Asfaltu od Kopřivy je tohle "mé" třetí peklo...A bylo to peklo? Ani ne. Myšleno tak, že to nebylo špatné, ale ani nikterak božské (:D). Nemějte mi to za zlé, ale z těch tří pekel je pro mě pořád to ,,tradiční,, Kulhánkovo podle Danta nejlepší, protože mě osobně Kopřivovo peklo zas tak skvělé, jako většině (a Kotletovy/Kyšovy), nepřišlo....

Toto peklo bylo asi někde mezi. Nápad s opačným pohledem na ,,svět,, očima démona byl zajímavý a kdyby se ke konci knihy nechovali démoni na můj vkus až moc ,,lidsky,, tak bych tu čtvrtou hvězdu možná i došrouboval. Taktéž fakt, že toho démoni o dobytku (lidech) věděli tak málo mi přišel málo uvěřitelný a tím pádem některé pasáže umělé. Když peklo, tak pořádný, sakrblé!

Co se samotného děje týče, tak do poloviny, vlastně do protržení blány, za mě super. Potom už jsem dostal něco co jsem nečekal ve formě taktizování, formování armád, stavů zásobování atd. což mě trochu překvapilo, protože jsem myslel, že se kniha poveze v duchu první poloviny.

Celkově ano nebylo to špatné, ještě okořeněné skvělým přednesem Jakuba Saice to dostalo další rozměr. Určitě si poslechnu druhý díl a doufám, že ten si tu čtvrtou hvězdu vyslouží. Zatím tři a půl rohaté hvězdy.

21.02.2025

Obálka knihy Případ mrtvého redaktora Případ mrtvého redaktora Josh Lanyon

No tak tohle bylo....
Ani nevim jak to popsat. Jako detektivka to bylo celkem ucházející i když žádnou Agáthu nečekejte. No a jako qeer romance to bylo děsivé až odporné a to říkám já, gay...Už to by vám mělo napovědět.

Co se děje týče, tak anotace je dosti obšírná, proto už ani není moc dodávat. A co se týče toho ostatního, tak je hodně znát, že to psala žena. Ještě k tomu žena která očividně o homosexuálech neví vůbec nic. Jenom pro ty z vás kteří (nebo spíše které) jste to autorce baštili, tak mám smutnou zprávu. Takhle gayové opravdu nefungujou satanova noho... Jen pro příklad uvedu, že když spolu ležíme v posteli, tak se o sebe netřeme jako dvě makrely, ale úplně normálně si je vykouříme ¯\_(ツ)_/¯

Musím dát zapravdu komentářům pode mnou ,,Někdy méně znamená více..." Dvě a půl teplý hvězdy.

19.02.2025

Obálka knihy HEX: Bažina HEX: Bažina Zuzana Strachotová

(SPOILER) Abych se přiznal měl jsem obrovská očekávání, protože na audiotéce si nad tímto počinem drtivá většina uživatelů freneticky mačkala pindíky/poštěváčky a psala superlativa typu ,,Zuzana a Tomáš napsali naprostou pecku na světové úrovni." nebo ,,Je to prostě audio perla." až ,,Úžasný příběh, skvělé postavy a dokonalý přednes..."

No tak já jsem takhle vodvařenej teda rozhodně nebyl. Ne že bych byl nějak zklamenej to zase ne, ale musím se přiklonit spíše pod komentář uživatele houston.

Nedávno jsem poslouchal Mahaněnkovu Cestu šamana kterou jsem (o to se mi skoro nikdy nestává) v půlce čtvrté knihy vypnul, protože nejenže hlavnímu hrdinovi vždycky všechno vyšlo, vždycky nějakou náhodou objevil ,,poslední kousek skládačky,, nebo ho pokaždé jen tak napadlo něco prozkoumat a hle! Nejvíc high tech secred předmět nalezen, ale z příběhu se stala děsivá politická patlanice plná intrik. No a Hex mi přijde skoro stejnej jako Cesta šamana, takže se bojím aby neskončil stejně...

Začátek není tak popisný jako u šamana, takže jsme ostříháni zdlouhavému vysvětlování všech herních principů. Na druhou stranu mi v některých bojových scénách chyběly staty a v pozdější fázi měly postavy pořád jen dvě až tři ability/kouzla, což mi přišlo dosti ubohé. Celkové fungování boje bylo takové vachrlaté, protože čtenář/posluchač nemá přehled kolik stojí many/výdrže ten který útok. Taky jsem nepochopil proč hráč který hrál za postavu gnolla i jako gnoll mluvil? První dialog s tímto hráčem bylo něco naprosto katastrofálního a když k němu došlo, tak jsem si řekl. "Tak jestli budou všechny dialogy takovýhle blata tak to potěš koště...."Naštěstí se to zlepšilo. Hlavně s příchodem Chucka, kterej byl spíše tahounem příběhu než naše trapka Leona, nebo Leora, nebo jak si říká. Když jsme u toho Chucka... Jsem si vzpomněl jak Leona při tvorbě postavy opovrhovala rasou liláni a když ji pak poprvé potkala v bažině, tak z ní byla úplně hotová, jak je krásná, úžasná, éterická atd atd. No a takovýchto bot je tam víc, ale dá se to odpustit.

Celkově to není špatný. V čem byl šaman horší, hex je lepší a naopak. Škoda byla extrémně přepálené finální scény a přeslazeného konce. Taky by to chtělo trochu víc zapracovat na lince reálného světa, ta je dosti slabá a přitom by příběh měl velkou přidanou hodnotu, kdybych neustále přemýšlel jak to dopadne v reálu. Tři hvězdy ani o pixel víc.

09.02.2025

Obálka knihy Svědectví uloupené dýky Svědectví uloupené dýky Martina Novotná

(SPOILER) Slovy jedné známé věštkyně ,,Tady vidim velký špatný.."

Jak jsem psal u první knihy, paní autorka nemá absolutně žádnou představu jak funguje boj muž proti muži, ať se zbraní, nebo bez. Tentokrát byl boj v úvodní kapitole natolik mimo realitu, že už jsem šel doslova do kolen, protože nyní neporazí Tadeáš s Vítkem pět nepřátel, ale deset, slovy DESET. O to víc úsměvné je, že Vítek, který nikdy nedržel meč doslova usekne jednomu lapkovi ruku... Prosím paní Novotná, jděte si něco zjistit o boji muže proti muži, třeba na klubu historického šermu apod. Děkuji

Co se týče samotného děje, tak jak mě v prvním díle bavila hlavní zápletka, tak ve druhém díle jsem skoro trpěl. Nejenže byla zbytečně protahovaná a spletitá, ale nepřišlo mi, že by Tadeáš nějak extra vyšetřoval, jen jezdil bezhlavě z místa na místo, nečeš když přijel zpátky do hostince, tak si nechal sundat boty, prohodil s Vítkem pár slov a usnul... Taktéž mi přišlo že se tentokrát Tadeáš choval dosti schizofrenicky, kdy v jedné scéně seřve hostinského za to, že nepřinesl pohár na víno i pro jeho sluhu (za což by naopak každý jiný pán nechal hostického zmrskat), nechává se poklonkovat a pánovat, aby v další scéně skřípal zuby nad tím jak mu každý říká ,,vzácný pane,,. Celkově je docela ubíjející, že do čtenáře autorka pořád vtlouká, jak se plebs musel chovat k urozeným. V téhle knize se mi Tadeáš dosti zhnusil. Nechává pít víno malého kluka (pozn. Ve scéně kdy nechá Prokopa pít víno, tak si vzpomene že ho ochutnal jen jednou od Rychtáře či co, ale autorka asi zapomněla, že v první knize u Vítka na pokoji vychlastal celej džbán...), z ničeho nic se cudnému poustevníkovi Tadeášovi natlačí sperma do hlavy a chová se jak nadrženej idiot a místo chladného Tadeáše s břitkou myslí dostáváme impulzivního, namachrovaného neurvalce.

Celkově jsem měl pocit z knihy, jako by ji nepsala stejná osoba. V ději je hodně děr, jakoby autorka zapoměla co psala v první knize...Hlavně když Vítek nekompromisně intervenoval Tadeáše potom co se mu celou dobu skoro plazí u nohou a z jeho poníženosti by i Červíček z Harryho Pottera zbledl závistí, tak to jsem měl chuť knížku vypnout. Když tady pode mnou čtu ,,Znovu mě uhranula propracovaná detektivní linka...", tak je mi nedobře, opravdu nedobře. Prosím Vás, než napíšete takovéto blato, zkuste si přečíst něco kvalitního, například Niedla a pak ohodnoťte tuhle tragédii znovu, děkuji.

Chtěl jsem původně dát jednu usmolenou hvězdu za snahu a druhou za skvělý výkon pana Hrušky, ale když má kniha absolutně realitě neodpovídajících 87% tak musím dát odpad, abych trochu vyrovnal průměr.

24.01.2025

Obálka knihy Záhada zmizelého šlechtice Záhada zmizelého šlechtice Martina Novotná

No nevím, hodně tu zmiňujete nějakého Vondrušku... Bohužel neznám, takže nemohu srovnávat. On se v poslední době s historickými romány ze třináctého století celkem roztrhl pytel. Bohužel času na psaní recenzí nemám přímo úměrně tomu, kolik jich díky audiotéce stačím ,,zkonzumovat,,. Možná právě kvůli tomu, jak vysoký počet knih v krátké době člověk dokáže ,,vyslechnout,, tak se jeho laťka pro hodnocení jednotlivých děl docela rychle zvedá....

Tadeáš z Příhraz...
Kniha začíná celkem slibně kdy hlavní hrdina dostává úkol na který s sebou vezme svého sluhu viz. anotace. Pan Tadeáš působí v celku čestně i když jde ve skutečnosti za králem ,,na kobereček,, z jakýchsi nám neznámých důvodů. Bohužel po nějaké době se pan Tadeáš začne jevit spíše jako takový nadčlověk, který je nejen prudce inteligentní, ale také sečtělý, čestný, morální, zbožný, bezpohlavní a s šermířskými schopnostmi zastiňujícími i samotného zaklínače. Pár komentářů se zmiňuje o tom, že je hlavní hrdina příliš přísný. Co to je za bláboly? Doslova celou knihu nám (a celkem otravně) autorka neustále připomíná jak se (nejen) Vítek zrovna zachoval neuctivě vůči svému pánu, jak mu neuctivě skáče do řeči, jak by bylo zrovna na místě (nejen) Vítka potrestat a nikdy nic neřekne, natož aby trestal.

Naštěstí to zachraňuje v celku povedený detektivní příběh, kdy až na pár oslích můstků (viz. stříbrná brož...), jsem se docela bavil a těšil se na rozuzlení. Za mě padesát procent, takže dvě a půl hvězdy poblikávající na středověkém nebi.

PS: Málem bych zapomněl. V knize jsou asi dvě nebo tři akční scény. Bohužel něco tak moc tragického a odtrženého od reality jsem nikdy, NIKDY nečetl. Paní autorka nemá absolutní představu jak funguje šerm, nebo jen boj muže proti muži. Je to opravdu otřesné, jako kdyby autorka nikdy ani nečetla žádnou knihu které obsahuje akční scénu... Opravdu děsivé... Brrrr...

17.01.2025

Obálka knihy Masomlejnek: Srab Masomlejnek: Srab Honza Slívka

Na jednu stranu chápu to vysoké hodnocení, také jsem na konci knihy chtěl víc, ale na druhou stranu musím jít proti proudu, protože jsou věci, které knize nedokážu odpustit.

Jednou z těch věcí je hlavní hrdina. Ano, na konci knihy mu člověk fandí a chce se dozvědět co jak to sakra... Ale mě osobně zpočátku ten jeho ufňukaný charakter ála ,,čtrnáctiletého,, nadrženého kloučka, kterému praskají pupínky jen při pohledu na dámské kolínko opravdu k srdci nepřirostl. Nehledě na to, že je kniha tohoto pubertálního, sexuálního a záchodového ,,humoru,, plná. Jako chápu, že umřít na vzdálené planetě jako panic není milá představa, ale abych v mých sedmatřiceti letech byl hotovej z knihy, která je v první polovině plná voayerismu, lesbických fantazií, sexuálních klišé a ukrutnou touhou konečně zasunout, tak to fakt ne. Nehledě na to, že mě malinko urazilo, jak strašně jsou sexy lesbičky, ale ve scéně kdy hlavní hrdina omylem nahlédne na dva gaye, tak se málem obrátí poruby, pozvrací a dokonce života bude poznamenaný, podle toho jak to autor vylíčil. Rozumím tomu, že pro heterosexuálního muže je pohled na dva gaye nepříjemný, ale jako gaye mě trochu urazilo jakou úroveň znechucení to vyvolalo...

Abych jen nehanil, líbila se mi premisa toho, že co Česká voják, dobrá voják! Taktéž popisy nového světa byly povedené a celkově byla druhá polovina knihy plná napětí a dějových zvratů, kdy se čtenář/posluchač přistihne, jak drží palce ,,naší,, jednotce mladých, ale odvážných nováčků.

Sečteno a podtrženo. Pokud je vám šestnáct a máte rádi knihy ve stylu starship troopers, je kniha vyloženě pro vás. Pokud ne a máte rádi spíš dospělejší humor, ale nevadí vám sem tam kapka krve, nebo spíš soudek krve, budete zpočátku trpět, ale kniha se i tak vyplatí přečíst. Za mě nakonec tři lehce uražené hvězdy, protože se opravdu těším na pokračování.

16.01.2025

Obálka knihy Severní den Severní den Ondřej Blaho

Zajímavé...

Hned zpočátku musím dát za pravdu některým komentářům negativně hodnotící začátek knihy a přeskakování mezi jednotlivými charaktery. Také to nemám rád a je pravda, že u této knihy to vzal autor opravdu ze široka. Na druhou stranu má to svůj důvod a osobně si myslím, že tato autorova sázka na vysokou kartu se vyplatila.

Atmosféra příběhu opravdu není nikterak veselá a s tím korespondují i charaktery hlavních postav a celkové chování lidí. Musím se přiznat že jsem byl opravdu zvědav jakým způsobem dokáže autor spojit toliko rozdílných postav a kudy se bude ubírat celkový děj. Inu byl jsem příjemně překvapen a několikrát se dostavil i wow efect, protože co se týče dějových zvratů, tak se pan autor nedržel při zemi.

Závěrem musím přidat svůj názor na svět který autor vytvořil. Už párkrát jsem zmiňoval, že jsem opravdu vášnivý hráč počítačových her, proto musím nesouhlasit s většinou komentářů (hlavně s omezeným komentářem od P0des), kteří nazývají autorův svět steampunkový. Proč? Jednoduše proto, že i když se děj odehrává dejme tomu ve viktoriánské době pro steampunk asi nejběžnější, tak jsem si nevšiml jediného parního stroje. Steam = pára. Já osobně bych ho nazval technopunkový, nebo technomantistický. Technomacie se právě často vyskytuje v počítačových hrách a jedná se o spojení technologie a magie. Mě se okamžitě vybavila The Elder Scrolls herní série, když se v knize poprvé objevily konstrukty, které byly až podezřele podobné dwemerským konstruktům.

Každopádně i když kniha není žádný super mega ultra bestseller já jsem se bavil. Přestože jsem čtvrtou hvězdu do celkového soukolí nedokázal namontovat, těším se na další díl a mohu knihu vřele doporučit.

16.01.2025

Obálka knihy Tanec papírových draků 2: Hon Tanec papírových draků 2: Hon Petr Brožovský

(SPOILER) Sorry lidi, ale já z toho tedy tak jako vy všichni odvařenej nebyl....

Jednička i přes svojí očividnou vykrádačku Nočního klubu ještě celkem šla. Ano bylo v ní pár děr, hlavní hrdina byl sem tam prostřílenej jak řešeto, aby po pár dnech byl úplně ok, sem tam nějaký ten stereotyp si pan autor taky neodpustil, ale příběh jak takový hlavu a patu měl, párkrát jsem se i zasmál (párkrát jsem i protočil oči v sloup, abych nalil čistého vína) a celkově by se dalo říct, že jsem se bavil.

Satanžel u dvojky už mi to tak slavné nebylo. Hlášky mi přišli otřepanější, stereotypy trapnější, děj a hlavní zápletka méně zajímavější. První co mě po poslechu napadlo bylo: Hmmm když pan autor něco nevykradl, ale vymyslel celé od začátku do konce sám, tak už to tak slavné není.... škoda.

Přiznám se, že jsem chtěl původně dát tři hvězdy jako u jedničky, ale pak přišla finální bitka a to jsem šel skoro do kolen, jak mooooc mi přišla trapná. Myslel jsem, že trapnou scénu se staříkem v jedničce už nic nepřekoná, ale jak já se mýlil... Asi už na mě leze stáří, ale jestli vám přijde vtipné, když hlavní hrdina použije jako zbraň dildo a navleče se do sado-maso oblečku (nepochopil jsem proč, asi aby to bylo "vtipné") tak vám musí být deset. Za mě dvě silnější hvězdy ¯\_(ツ)_/¯

19.11.2024

Obálka knihy Tanec papírových draků Tanec papírových draků Petr Brožovský

(SPOILER) Mno.....

Ano, ano jak zde někteří píší, zavání to Kotletou, Kopřivou, Kulhánkem etcétera etcétera, bla bla bla. Jenomže ono to nejen zavání, ale doslova smrdí Nočním klubem! Opravte mě jestli se mýlím (ale já vím že se nemýlím, protože jsem četl/poslouchal všechno od Kulhánka tolikrát, že to pomalu znám z paměti), ale v Nočním klubu hrstka lidí utajeně bojuje proti zločincům které by jinak zavírali do cel, nebo do ústavů. Některé postavy jsou jenom pozměněné, ale jinak těžce vykradené (specialistka na řízení, specialistka na boj z blízka, dokonce hlavní hrdina je nejlepší střelec v klubu- pardon PSZÚsu... ehm ehm). Poté je Klub vyvražděn někým kdo disponuje nadpřirozenou silou, kdy přežívá ,,jen,, hlavní hrdina, který se chce pomstít. Posléze hlavní hrdina nabyde stejných nadpřirozených schopností, které mu dopomohou se pomstít... Tak co, trefil jsem se? Jenom začátek má delší rozjezd, ale jinak je to poctivá, nefalšovaná vykrádačka.

Když pominu výše zmíněné, tak už tak zas tam slavné není. Autor tam má pár míst kdy jsem se musel vyloženě smát jeho naivitě, kdy například týpek s prostřelenou rukou zvedne mrtvé tělo dívky, nebo kdy týpek s dvakrát prostřeleným ramenem a obřím šrapnelem v zádech po pár dnech přefikne dvě vysokoškolačky. Vím má v těle jakési udělátko, které mu dost pomáhá, ale super regenerací nedisponuje (to až později, ale pan autor na to asi zapomněl).

Na druhou stranu audiokniha má výhodu toho, že ji namluvil sám autor, takže je dosti poslouchatelná a povedená, tudíž když ji odpustíte pár děravých míst a očividnou vykrádačku, tak se u toho i pobavíte. Za mě bylo hodnocení těžké, za začátku jsem chtěl dát čtyři hvězdy, pak jsem zjistil to s tím Nočním klubem a chtěl jsem dát jednu-dvě, potom jsem doposlouchal i druhý díl, uklidnil jsem se a nakonec dávám tři jen tak tak blikající hvězdy. Musím ale podotknout že u dvojky půjdu o jednu níže....

18.11.2024

Obálka knihy Medvědín Medvědín Fredrik Backman

(SPOILER) Je pravda že okolo pana Backmana chodím nějakou dobu a nechávám si ho jako takové cukrátko, které rozbalíte o dlouhém podzimním nebo zimním večeru. Samozřejmě jsem měl určitou představu o čem jeho knihy jsou, už jenom protože jsem viděl Oveho s Tomem Hanksem mi bylo jasné, že se půjde do hloubky a sem tam slzička ukápne.

Musím se přiznat, že jeden z důvodů proč jsem odkládal sérii s Medvědínem byl, že opravdu bytostně nesnáším hokej a fotbal. Vůbec nepobírám ten hype okolo a vůbec... Prostě nedokážu být stádový člověk a jako další z milionů chudáků fandit hrstce milionářů co se honí za kulatým nesmyslem. Jistě, hrdinové z této knihy nejsou žádní milionáři a fandí jim ,,jenom,, jedno město, ale stejně...No každého věc. Naštěstí autor dokázal skvěle nastínit tu fanatickou stránku, kdy určitým sportem žije v podstatě celé město, takže buď miluješ hokej, nebo tě nahého pošlou do lesa :D Samozřejmě přeháním, ale ne moc.

Při četbě/poslechu jsem měl trochu pocit jako u Kingovek. Moc se mi líbila propracovanost všech charakterů, kdy máte pocit, že by každý jeden z nich byl opravdový člověk. Jako třešnička na dortu se v příběhu objevila, nebo spíše jen povykoukla homosexualita a bylo to opět velice realistické a mě jako homosexuála to pohladilo na duši, protože dokonce znám jednoho kluka, který to měl přesně tak jako Benjemin.

Abych jenom nepěl ódy, tak se musím přiznat, že jsem čekal o trochu víc. Nevím jak to popsat, slzička se párkrát drala, celkově to bylo výborně propojené a konec zajímavý, ale asi protože se slzička jen drala a neukápla, možná protože to bylo o hokeji byť sebelépe podané, ale stále o hokeji mě to nevzalo tolik, jako jsem čekal. Každopádně je to skvělý počin který mohu jen doporučit. Krásné ledové čtyři hvězdy.

09.11.2024

Obálka knihy Sociopat Sociopat D. B. Peck (p)

(SPOILER) Jsem po dlouhé době mile překvapen. O to více, že se jedná o počin české autorky. Nemějte mi to za zlé, ale v drtivé většině knih od ženských autorů je prostě cítit ženská ruka....Přijde mi že si prostě ženy nedokážou pomoc a musí do svých děl přidat alespoň trochu feminismu, emancipace, nebo spanilých tváří a oříškových očí... Možná proto dostávají pitominy typu Měsíční píseň, nebo Naslouchač tolik hvězd.

Kniha začíná sezením u psychologa kdy se čtenář dozvídá o hodně brutálním dětství hlavní hrdinky, aby nás autorka naladila na správnou notičku a připravila si cestičku k pozdějšímu ději.

Děj jako takový při prvním pohledu působí nekonzistentně, protože je ve formě retrospektivních flashbacků a skoků do ,,přítomnosti,, kdy ani ta přítomnost není zcela ,,přítomná,, ale závisí na době kdy se hlavní hrdinka zrovna vrací k následujícímu flashbacku. Pro někoho to může být trochu zmatečné, ale mě to smysl dávalo. Autorce se také krásně povedlo načrtnout mysl psychopata/sociopata, který pozbývá vyšších citů a empatie, proto má problémy s někým soucítit, ale díky tomu nemá problém v kariérním růstu. Každý psycholog vám potvrdí, že drtivá většina vedoucích, ředitelů, managerů atd. jsou psychopati, protože kdyby to tak nebylo, tak by je jejich práce rozdrtila. Ale to odbočuji.

Jedinou výtku kterou mám a za kterou strhávám jednu hvězdu je pasáž z pohledu detektiva Samuela. Podle mě je zbytečná, nebo spíše moc dlouhá. Měla to být jen závěrečná třešnička na dortu, kdy se čtenář dozví, že Emma je tedy celou dobu sociopatická vražedkyně a posedlost detektiva ho přivede na práh a za práh uvědomění, že on je stejný.

Celkově se mi kniha líbila, hlavně zpočátku byla hodně brutální a nebýt toho konce, tak dávám plnou. Takhle vyfásne o nic horší čtyři nestydaté hvězdy.

06.11.2024

Obálka knihy Měsíční píseň Měsíční píseň Patricia Briggs

(SPOILER) Jsem nasranej.

Proč to není dívčí román, když JE to dívčí román? Jako nezlobte se na mě, ale když kniha obsahuje věty typu ,,Jeho oči barvy sluncem prozářeného zázvorového piva..." nebo ,,Měl oči barvy horké čokolády...", tak se mi chce zvracet i kdyby byla kniha sebelepší a to opravdu zdaleka není.

Kniha je klasická blbina pro holky bez nějakého propracovanějšího děje, hlavně že jsou tam svalnatí, krásní alfové (což je podle mě úplně debilní překlad pro alfa samce). Jediná postava která vypadala že bude alespoň trochu zajímavá chcípla. Kniha je plná dogmat a feminismu, kdy hlavní hrdinka poráží sama alfa samce, jmenuje se Mercedes (chechty chechty) a vlastní autodílnu. (BTW v ČR když jsem já chodil do školy, tak se holka nemohla stát automechaničkou :D )

Prostě je vidět že muži a ženy mají úplně rozdílný názor na to co je kvalitní literatura. Ale jak jsem říkal, mělo to být v oddělení dívčí romány. Není? Tak šup jednu na měsíc vyjící hvězdu a ubezpečení, že další díly číst nebudu.

29.10.2024

Obálka knihy Zpěv straky Zpěv straky Dana Beranová

(SPOILER) No... že prej ,,Zaklínač v sukni.." To jsem se zasmál, až jsem z toho dostal průjem holky, to vám teda povim.

Pod komentář od soupik2012 se můžu podepsat.

Kniha je psaná jednoduchým až bych řekl infantilním stylem ála dětičky těšte se na pohádku bez nějakého širšího ekonomicko-politického propracování a s neustálím vysvětlováním jasných věcí. To by bylo samozřejmě v pořádku, nic proti, byla by to prostě další knížka pro děti. Jenomže paní autorka to těžce zazdila tím, že tam úplně nesmyslně, ale opravdu podle mě nesmyslně a hlavně násilně narvala scény s hvězdičkou. Kdyby byl příběh vyprávěn v dospěláckém stylu a sem tam by se objevila drsnější scéna, proč ne, ale takhle jsem si pokaždé říkal wtf? Jako například se hlavní hrdinka chová celou knihu velice cudně, hýčká si vztah s kovářem a vychutnává si okamžiky kdy je v jeho blízkosti (její 33 let prej, chechty chechty..), aby pak BUM roztáhla nohy úplně random týpkovi kterej nemá v ději žádnou další úlohu.

Na audiotéce si pár uživatelů stěžovalo, že je kniha špatně narežírovaná. Ne je špatně napsaná. Protože paní autorka prostě neumí dokončovat svoje povídky. To jste jednu dvě věty po rozuzlení děje v jedné povídce a najednou zjišťujete že už posloucháte další.

Další mínus je jak paní autorka vlastně nemá vymyšlený politický kontext jejího už takhle pokulhávajícího světa, kdy dostáváte jenom střípky informací, podle toho jak se to autorce zrovna hodí do krámu. Působí to strašně prvoplánově a hodně to kazí dojem z knihy. Stejné je to pak se vztahem s její ,,matkou,, který je o to víc schizofrenní, potom co se dozvíte v druhé knize. Když tady čtu bláboly typu ,,krásně propracovaný svět.." nebo ,,Dana Beranová má skvělý talent na vytváření světa..", tak je mi pláče přiznám se.

Pak je tu kouzlení... nebo spíše náhodné dělání věcí, které je přímo úměrné tomu, jak se to opět autorce hodí do krámu. Jednou totiž naše milá Henika dokáže pohnout řekou, aby další scéně nedokázala zastavit vnitřní krvácení. Jak smutné, fňuk fňuk.

Celkově to působí hrozně pitomě, kdy je hlavní hrdinka až nechutně sluníčková, hodná a milá a VŽDY musí pomáhat chcá nechcá. Něco jako když si ten jeden idiot veme v dračáku paladina se zákoně dobrým přesvědčením. To je pak peklo, když ten blbec prostě MUSÍ pomoc každému kdo si zrovna řekne, toho v partě nechcete, ale to odbočuji. Prostě je tohle zbytečně zmrvená pohádka, nebo strašlivě dětinská povídková kniha pro dospívající-dospělé, vyberte si. Za mě dvě zmatené hvězdy...

29.10.2024

Obálka knihy Inspektor Prevít Inspektor Prevít František Niedl

Inspektor Prévit není žádný prevít a už vůbec ne prevét!

Musím uznat, že jsem se královsky bavil. A to se prosím pozor, nejedná o žádnou parodii na detektivku, nebo zbytečně vulgární formu psaného slova, jako to dělají v kramflecích méně si jistí autoři. Tohle je čistý na nic si nehrající cynismus zkřížený s černým a dospělejším humorem. Přesto si zanechává esenci detektivního příběhu.

Samozřejmě čtenář, který má rád detektivky si rychle spojí určité dějové linky, přesto se jedná o výborný a vtipný počin, při kterém se člověk neustále baví a sem tam autorovi odpustí jisté méně uvěřitelné heroické výkony obtloustlého, ale i tak sympatického detektiva Prévita.

V audio formě namluvené skvělým Jakubem Saicem kniha získává ještě větší hodnotu.

30.09.2024

Obálka knihy Kartosský gambit Kartosský gambit Vasilij Michajlovič Machanenko

Pod komentář uživatele Hadati se mohu podepsat....

Ano základních informací ubylo, to je pravda, ale pořád výprava neztratila pachuť vzdělávacího kroužku. Na jednu stranu je to berlička pro ne-gamery, ale na druhou stranu věřím, že to pomalu začne otravovat i úplného mudlu. Když už jsem u těch pravidel, nějak mi uniklo, kdy hrdina přestal mít orgasmy s dalším levelem? Ptám se protože v první knize s tím dělal velké haló, jak postava nesmí umřít jinak nedostane orgasmus, dokud se nedostane zpátky na předchozí level a točila se okolo toho jedna celá dějová linka.

Samozřejmě jako u jedničky, když hlavní hrdina potřebuje vibrátor z adamantia na veledůležitý úkol, který se nepovedl za dlouhá léta nikomu jinému, ejhle co hlavního hrdinu nenapadne? Sedne si na ten který kámen, něco ho zatlačí do zadku, a co to to asi je hmm? Samozřejmě adamantiový vibrátor! Jak už někteří naznačují, zavání to tím, že někdo tahá za nitky, protože jestli ne, tak je to veletrapné. Přijde mi, jako by autor nedokázal přenést přes srdce, že hrdina v nějakém úkolu neuspěje, proto vytváří až groteskní náhody, aby mu quest vyšel....

Na druhou stranu je to čtivé/poslouchatelné, ne že ne, ale vždy když už si říkám jo začíná to být opravdu dobré, tak tam autor udělá nějakou botu (viz. výše) a mě to začne strašně smrdět prvoplánovostí.

Nakonec tomuto dílu dám čtyři jen tak tak dolevlené hvězdy, ale rovnou podotýkám, že u dalšího dílu, který už mám doposlouchaný, půjdu razantně dolů.

23.09.2024

Obálka knihy Strnadův efekt Strnadův efekt Jan Kotouč

(SPOILER) Škoda...

Nápad velice povedený, hlavní hrdina sympoš, záporák dobře pojatý (jen mohl dostat větší prostor), ale celkově to nějak nefunguje... Dlouho jsem přemýšlel co mi na tom vlastně vadí. Možná zbytečné taktizování od poloviny knihy? Možná až neuvěřitelná volnost hlavního hrdiny (opravdu by nechali pobíhat po hospodách jediného člověka s takovouto vlastností, místo toho aby ho v nějaké laboratoři pitvali?). Možná protože nevěřím, že by celý svět nechal nějakou blbou prťavou Českou republiku, aby zachraňovala lidstvo?

Odpověď je ne. Všechno tohle bych dokázal přejít, aniž by mi to kazilo dojem z knihy. To největší/nejhorší velký špatný, co mi zkazilo knihu, bylo celkové chování lidstva. Proč asi vlády všude na světě tají vše co by mohlo způsobit paniku? Protože to způsobuje paniku. Všechny UFO, veškeré nevysvětlitelné nálezy, celou Antarktidu a jen satan ví co všechno nám tají. Bohužel v této knize lidstvo ví, že má pár měsíců života a nic se neděje... Byl by chaos, panika, totální anarchie... V půlce knihy mi to došlo a neustále mi blikalo v hlavě jaká je to blbost...

Doporučuju kouknout se na mini sérii Carol a konec světa na Netflixu, tam je hezky vidět jak by svět vypadal, kdyby to měl za pár.

P.S. Pane Kotouč, bylo mi jasné už od prvních zmínek v knize, že jste členem historických šermířů, ale nemusíte je cpát na sílu do vašich knih a ještě z nich dělat elitní bojovníky, kteří nosí svoje muškety proklatě nízko... Je to trapé

11.09.2024

Obálka knihy Supertajný seznam věcí Supertajný seznam věcí Theo Addair (p)

(SPOILER) Těžké hodnocení, pod komentář od evismaior se mohu podepsat.

Přemýšlím, že změním hodnocení Muffinu a Koláčků a přidám jednu hvězdu, protože si je čas od času pustím na audiotéce. Bohužel u této knihy se tak určitě nestane. Neříkám že je kniha špatná, to ne, ale chybí tomu hloubka. Hlavní hrdin plní bucket list svého šestiletého já. Což zní zajímavě, ale ve finále se jen párkrát dostane do trapné situace, vyvolá podezření že bere drogy a až na scénu s paní Zapletalovou (která jediná měla jakš takš hloubku) je to takové nijaké...

Také mi vadilo že je hlavní postava trans, ne protože je trans (sám patřím do LGBT+), ale že je úplně zbytečně trans. Prostě jenom vzal Věrku z Muffinu a udělal z ní transku, nic víc. Autor na začátku knihy varuje, že tato kniha se nijak nezabývá tranzicí, ale musí počítat s tím že čtenáři budou tak trochu předpokládat, že dostanou alespoň nějaké pohnutky očima trans člověka a ono nic. Vůbec nic. Proto si myslím, že autor zbytečně zaškatulkoval knihu jako LGBT+ a tím si zavřel dveře u některých čtenářů, kteří by si knihu jinak přečetli.

Samozřejmě jsou všichni superLGBT+ friendly, nikdo se samozřejmě nepozastavuje nad tím jestli je člověk teplej, transka nebo se identifikuje jako letadlo, prostě pohádka jako Muffin a Koláčky. To se nezměnilo. Chápu že se tímto autor snaží normalizovat odlišnosti, ale v mých očích je normální, že se člověk narodí jako heterosexuál, nebo homosexuál. To se dělo, děje a dít bude. Dejme tomu že, bych ještě dokázal akceptovat trans lidi, ale jen proto že jsem gay a tím pádem se dokážu vcítit do jednice který má uvnitř jiné pohlaví a díky moderní technologii to lékaři dokážou napravit. Bohužel to ostatní je u mě přes čáru. Pro mě je něco jako fluidní pohlavní rozmachanost fracků moderní doby, kteří nechtějí (nebo se stydí) říct ,,Jsem gay" a proto si vymýšlejí x pohlaví a různé nesmysly okolo. Sorry ale já se nebudu s nikým zdravit tak, že mu potřesu nohou a pak mu plivnu do tváře jenom protože se zrovna identifikuje jako lama.

Slabé tři přešité hvězdy.

29.08.2024

Obálka knihy Tajemství sedmi ještěrek Tajemství sedmi ještěrek Veronika Černucká

(SPOILER) No páni a dámové tohle bylo teda něco... Pod komentáře od marlowe a Aghatte se mohu podepsat BTW

Ani nevim kde začít. Asi na začátku, když přišla na scénu Nejlepší detektiv na světě Tara Užaninevimjakdál (nedělám si prdel, takhle doslova a bez nadsázky jí paní autorka uvedla [chechty chechty]), tak jsem měl chuť audioknihu okamžitě vypnout a najít jinou, ale raději jsem se podíval sem, abych věděl co a jak. Zjistil jsem že série s Tarou má vzestupnou tendenci, proto jsem dal autorce šanci a doposlouchal to. Byl to teda porod, to vám řeknu...

Asi v polovině knihy mi došlo že paní autorka bude nejspíše zamindrákovaná extremistická feministka, která asi neskousla fakt, že muži jsou špičkami v drtivé většině oborů a povolání, proto napsala to co napsala. Co jsem totiž z knihy pochopil je to, že naopak ženy jsou nejlepší ve všech oborech [opět chechty chechty] ať už je to detektivování, malování, patologie, výzkum atd. atd., přičemž muži jsou pouze ješitní budiž k ničemové, troubové, neschopní ťuňťové, či egoističtí namachrovanci kteří akorát zastiňují tak schopné, krásné, skvěle upravené a talentované ženy. Samozřejmě je díky tomu kniha plná dogmat, jako třeba, že by policisté nenašli ani díru do prdele i kdyby jim Tara přinesla mapu, nebo nedokážou bez manuálu zapnout počítač atp.

No prostě žluklý feministický hnis, který ani není dobrou detektivkou, aby si to mohl dovolit. Hlavní hrdinka jen jezdí ve svém Porsche z místa na místo, ukáže bouchačku a každej jí vyklopí i datum narození, velikost penisu a jméno babičky za svobodna, to vše v deseti minutovém monologu a přitom ani nemusí vytáhnout průkaz. Postavy se chovají nelogicky (to že umřela malá holčička opravdu nikoho nezajímá?), v ději jsou díry jak v ementálu a při popisu Eduarda snad každému hned došlo že je to gay. Postup vyšetřování neexistuje, jenom na konci přijde skvělá, úžasná, nejlepší Tara s tím, že už má jasno...

Jediná výhoda je že audiokniha je krátká a torturu má čtenář rychle za sebou, ale mít to ve fyzické formě, tak po dočtení na knihu plivnu a hodím jí do kamen...Chtěl jsem dát původně dvě hnisající hvězdy, ale teď když to píšu a vidim že má kniha 65%, tak letí do odpadu, kam patří...

04.08.2024

Obálka knihy Kronika konce světa Kronika konce světa Jiří Matyskiewicz

Koukám že mám mezery ve vzdělání, když mi tolik let unikala tahle kniha, přitom já post-apo tuze rád. Jak už pár komentářů naznačuje, je z toho hodně cítit mistrova Cesta krve (mimochodem moje nejoblíbenější kniha mistrova) a trochu Trifidi, kteří jsou v knize i párkrát přetřeseni. Za mě to celkem funguje, má to svoje silnější momenty (scéna s malou holčičkou byla překvapivě hodně drsná a budu si jí dlouho pamatovat) a má to i slabší momenty, ale není jich mnoho. Možná je trochu škoda, že autor hodil břemeno vůdcovství na hrb Tryskáčovi a Johan se tam spíš jen tak potlouká a ,,dějou,, se mu věci. Chápu ne každej (jako třeba já :D ) je připravenej na apokalypsu, nemá v hlavě scénáře jak se chovat při té jaké katastrofě atp, ale prostě jsem necítil od Johana skoro žádný zápal do budování nové civilizace, spíš jako by ho to otravovalo...

Naopak na konci v epilogu autor čtenáře chytí za péro a pořádně zmáčkne, asi aby čtenáře nasral tím, že mu ukáže že to umí a dobře, ale ne ne, nic nebude. Jak už tu někdo psal, klidně mohl epilog vynechat a udělat z něj samostatnou knihu, škoda...

Každopádně jsem byl příjemně překvapen a doporučuji.

04.08.2024

Zavřít