Město v oblacích

Město v oblacích https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442522/bmid_mesto-v-oblacich-gVi-442522.jpg 4 355 90

Svět je v troskách. Když se hroutil, postavili lidé svou spásu – město na obrovských pilířích, chráněné před vším zmarem tam dole. Ale to bylo dávno. Tak dávno, že už si to nikdo nepamatuje. A kdo o tom něco tuší, je v nebezpečí, mohla by po něm totiž jít císařská tajná služba, Polit, protože svět mimo město přece neexistuje. Alespoň ne pro ty, kdo nejsou vyvolení. Jenže stará tajemství se ráda nečekaně vynořují, a když se ve městě začnou záhadným způsobem ztrácet děti, nejlepší vyšetřovatel Politu pochopí, že věci mohou být jinak, než mu celý život tvrdili. Nový román Kristýny Sněgoňové přináší mezi troskami světa po apokalypse temné dobrodružství, jaké tu dlouho nebylo.... celý text

Přidat komentář

bumble
21.03.2024 4 z 5

Příběh je zajímavě postavený a poskládaný a po trochu utahaném začátku nabírá na otáčkách, ale ..... Hlavní "hrdina" Lewenhart je tak sympatický, že kdyby mu (obrazně řečeno) utrhli hlavu a hodili v pytli do "Vltavy", tak ještě zatleskám. Zkrátka mu za to, co dělal a jak bezhlavě a surově sloužil Císaři nějak neumím přijít na chuť.
Nechci prozrazovat, co se ve městě na pilířích a na povrchu stane (to si jistě rádi přečtete), ale jestli jste aspoň jen z části tak zvědavý (jako já) jak to bude pokračovat, sáhnete po dalším dílu.

zdenek8422
06.02.2024 5 z 5

Jedna velká parádní jízda!


vlkodlaq
09.01.2024

Nedočteno, tedy nehodnotím a odkládám na neurčito. City postapo je sveřepý žánr a není snadné vymyslet slušný námět a udržet čtivost. Dle mého názoru se to ani zde, minimálně ze začátku knihy, nepovedlo. Pokud se to rozjíždí později, tak daleko jsem se číst nedonutil.
Ve všech knihách z tohoto žánru ale vládne nějaký druh totality, společnost je rozdělená na třídy nebo kasty, ať už společenskou doktrínou nebo zdí.. A utlačovaní občané/poddaní touží po svobodě.
Město v oblacích zřejmě není jiné, proto ta ztráta zájmu.
Nicméně se ke knize možná ještě vrátím. Možná.

gaidzin
08.12.2023 5 z 5

Díky této knize se nedívám na skutečný svět tak negativně. Protože by vše mohlo být mnohem horší, jako třeba v knize.
Popis postapokalyptického světa a prostředí není ani tak děsivý a ponurý, ale děsivé jsou postavy, lidé. Zoufalství, prázdnota, osamělost, omezenost, propaganda, strach, pouhé přežívání. Takhle skončíme. Mizerná budoucnost pro mizerné lidstvo.
A pokud se vám podaří od knihy zvednout oči, budete mít chuť jít a někoho obejmout. Jako že to s námi není ještě tak hrozný. Snad.

Vampucha
04.08.2023 4 z 5

Město v oblacích mi doma leželo pekelně dlouho.
Svět jak ho známe je ztracen a lidstvo se před dávnou dobou uchýlilo do města, které stojí na obrovských pilíř a je doslova v oblacích. O minulosti se nemluví, vlastně už není nikdo, kdo by život na povrchu pamatoval. Z nařízení císaře se o tom co bylo a o životě dole nesmí mluvit, existuje mnoho zákazů, ale také tajná služba - Polit, která na dodržování těchto nařízení pečlivě dohlíží a porušení nemilosrdně trestá. Císař vládne pevnou rukou a i když by lidé ve městě měli být rádi, že žijí v oblacích nikoli dole, najdou se tací, co císaři a jeho vládě nevěří a touží po návratu na pevnou zem.

Chvilku mi trvalo než jsem se v tomto světě zorientovala, ale pak už to byla skvělá jízda. Kristýna Sněgoňová si pro čtenáře připravila neskutečnou skládačku a servíruje nám dílky co do sebe zapadají pěkně postupně. Vrchní vyšetřovatel Politu je ze začátku divný patron, ale byl vychován v tom, že dole mimo jeho město nic neexistuje, a tak podle tohoto přesvědčení jedná. Až když začnou mizet děti a on se ponoří do vyšetřování, začne pochybovat o císaři, o tom co mu bylo celý život vtloukáno do hlavy, o sobě . a vy si ho chtě nechtě oblíbíte. I tohle je prvek, který Kristýna umí, divné hlavní hrdiny, které zároveň nesnášíte i milujete. V tomto světě nakonec nic není takové jaké se zdá.
Je to zase trochu jiná dystopie, plná originálních prvků a rozhodně ji doporučuji, také jsem zvědavá co se bude dít v dalších dvou dílech. Jaká překvapení si pro čtenáře Kristýna překvapila.

Ve Městě v oblacích jsem si nakonec oblíbila většinu postav, i ti co měli v příběhu méně prostoru byli nesmírně důležití. A konec? Ten mě naprosto šokoval! Čekala jsem leccos, ale takový závěr vůbec.

HanaN1
25.04.2023 3 z 5

No já nevím - Krev pro rusalku a Zřídla mě bavila daleko víc. Nemluvě o Legii Kristýny.

Johny_H.
13.04.2023 5 z 5

Moc hezké a zajímavé sci-fi. Které jsem si opravdu užil. Je zajímavé jak tato autorka ve svých knihách dává hlavní roli někomu o kom celou knihu přemýšlíte zda je hodný nebo je to ve skutečnosti hajzl.

petrulka
30.03.2023 4 z 5

Odjakživa bojuji s nedůvěrou v české autory fantasy a sci-fi. Teď můžu sama sobě gratulovat, že jsem sáhla právě po Sněgy. Město v oblacích je zpočátku tísnivá dystopie, cenzura a politika, nedostatek jídla, léků, prostoru, takový Orwell v plenkách. A pak supr dupr přesun do čistokrevné sci-fi. Příjemné čtení.

MoireDeTardis
08.02.2023 5 z 5

Překvapivé. Každý zvrat, každá změna v ději vás zavedou někam, kde jste to nečekali. Kniha byla úplně jiná, než jsem čekala a když jsem si začala myslet, že už rozumím, chápu styl a můžu odhadnout, co přijde, najednou se všechno změnilo. Dlouhou dobu jsem uvažovala, jestli se mi ta nevypočitatelnost vlastně líbí... A víte co? Je to osvěžující.

soupik2012
06.02.2023 5 z 5

Kniha je rozdělená na dvě části. Stává se již pravidlem, že mě v podobně laděných příbězích, baví o poznání víc její úvodní část. A to z toho důvodu, že zlo ještě není zcela definováno a já se tak mohu bát neznámého nebezpečí. Příběh nám vypráví hlavní vyšetřovatel Lewenhart, který věrně slouží autoritářskému císaři, který tomuto městu v oblacích vládne. V první části společně Lewenhartem postupně odhalujeme skrytá nebezpečí a tajemství, která toto město ukrývá. Je zřejmé, že se autorka nechala inspirovat knihami jako: 1984, Stroj času aj. Ale je to napsáno velice dobře a tato část mě bavila opravdu moc. Bohužel v druhé části, se z příběhu veškeré tajemství a napětí postupně vytrácí a stává se z toho obyčejný boj o přežití, který nenabízí v daném žánru vůbec nic nového a zajímavého. Plný počet bodu si kniha udržela pouze z toho důvodu, že je dějově nepředvídatelná a není dopředu zřejmé, kdo tento boj o přežití přežije. Vzhledem k tomu jak tento příběh začal, jsem ale celkově z knihy docela dost zklamaná. Audiokniha je naprosto otřesná. Jedná z nejhorších, které jsem v poslední době měla v uších. Docela dobře ji sice načetl pan Daniel Volný, ale kvalita nahrávky mi připomněla počátky někdy kolem roku 2011, kdy tento žánr teprve vznikal. Nechápu, že v roce 2021, si někdo dovolil takový šunt dát vůbec do prodeje.

Maud22
03.02.2023 5 z 5

Wow! Nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř. Co jinak říct na bezútěšnou situaci lidí po zničující válce, jimž azyl poskytl projekt města v oblacích. Jen některým. Ale ono to není tak růžové. Ve stylu velkého bratra tu je rozdělená společnost od privilegovaných až po vrstvu spodiny. Ne nadarmo jsou části města odděleny zdmi a všemu dominuje císař ve svém paláci. Právem očekáváme nějaký odpor a tím jsou lidé, kteří se hlásí k hnutí Návrat. Návrat kam? No na povrch země. Idealizovaný povrch, kde je líp. Prý.

Hlavní hrdina je v podstatě hnusný šéf oddělení bojujícího se vším a s každým, kdo by se vyslovil pro návrat. I tak je nám ale tenhle antihrdina sympatický. První pasáže románu jsou pomalejší, z náznaků zjišťujeme, co se vlastně stalo, jak funguje město, jak despoticky vládne císař a jsme navnaděni skrytým tajemstvím, jehož odhalení zrychlí děj a pak všechno jde ráz na ráz. Bylo to zajímavé, originální a napínavé. Po přečtení mohu jen konstatovat - wow!

marketa8219
07.01.2023 2 z 5

No řekneme si to narovinu hlavní hrdina me vyloženě s*al. Obsáhlejší vysvětlení jak funguje město, kdo je kdo by taky neuškodilo. Ale děj má rychlý spád a nějaké odpovědi sem přece jen dostala..

Atara16
01.01.2023 1 z 5

Mě to nebavilo, chybělo mi aspoň základní vysvětlení kdo je kdo jak se dostaly a proč nahoru. Nakonec jsem dočetla.

flare
19.12.2022 4 z 5

Neni to uplne topovka,ale neni to zadny brak..pro me to melo spad..i kdyz je pravda,ze hlavni postavy by se mohli lepe vykreslit,stejne tak i okolni prostredi..ovsem za cteni to rozhodne stoji

kokosek
18.12.2022 4 z 5

Asi jsem objevil další řadu co nutně musím přečíst. Ale jako vždy u něčeho nového - občas by to mohlo být lepší. Potenciál tam ale je a to je vidět u Legie a spojení s Kotletou, tam to funguje o něco líp. Takže uvidíme jak tohle pokračuje.

Frizer
17.12.2022 2 z 5

Tak jsem si po čase zase řekl že zkusím místního autora. Dáma je vychvalována, v Pevnosti si z ní můžou ucvrnknout, tak si říkám za pokus nic nedám. Měj otevřenou mysl a třeba to bude v pohodě. Bohužel nebylo. Knížka začíná jako kombinace 1984 a Fahrnhaita...ok. Slovo "pamfletar" mě bude budit že sna ale budiž. Antiutopickemu městu v oblacích vládne obligátně "Císař". Proč, netuším, stejně tak by to mohl být První Občan, Dohlížitel whatever. Z postav mi žádná k srdci nepřirostla, možná proto že nejsou nijak extra vykreslené. První část knížky uběhla, a dejme tomu. I když netuším kdo a jestli to editoval vzhledem k tomu že se na jedné stránce dozvím "Císař ti nevěří" abych se po dvou stránkách dozvěděl "Císař ti bezmezně věří". No stránkách...to asi není vina autorky, ale kniha čítá 540 a víc stran které by bohate zabrali klasickou knížku o 200-250 stranách. Co k tomu vydavatele vede jde mimo mě. Zpátky k příběhu...hlavní postava je do Císaře asi zamilovaná a i když má spoustu pravomoci, stejně netuší co se kolem děje. Druhá část začne slibne, abysme se dostali na zhuntovanou zemi kdy se už nejezdí na koních ale všichni mají pušky, auta se objeví atd. Hlavní postava chce na zemi uniknout, v poslední chvíli se jí to podaří, aby se vzápětí opět chtěla co nejdřív vracet zpět. Autorka má taky nejspis něco proti nosum, protože během knihy jich krupne nebo je přerazeno nejméně 6. Možná by bylo fajn si zjistit jak je těžké se někomu trefit do nosu natož ho přerazit. Konec knihy už v podstatě odsypa jen tak aby byla kniha dopsána. Jo a ještě je někomu na pár stránkách furt něco vstřikováno do těla. Jed, protijed, falešný jed, vakcína...to bylo zajímavé...:D Chování lidí na zemi bylo úplně retardované, ale totálně. Upřímně v půlce knihy jsem si říkal že by se dalo hodnotit 3, 3-5 hvězdy. Druhá část to poslala ke dvoum. Přitom pár dobrých nápadů tam bylo, ale editace opravdu marná. Takže dvě hvězdy za nápad s plovoucím městem, to jsem zatím zažil jen v Bioshocku.

Isis...
20.11.2022 4 z 5

Kniha má zajímavý námět a její postavy jsou velmi dobře propracované. Z díla jsem ale měla pocit, jako by první polovinu knihy autorka nevěděla, jaký bude její závěr a po půlce se teprve rozhodla, co dál. Úvod je tak na můj vkus velmi vleklý.
Kniha mě rozhodně bavila, při větším zamyšlení si však čtenář nemůže nevšimnout mnoha nelogičností, které v popisovaném světě panují. Stejně tak hlavní hrdina, kterého jsem si sama oblíbila, je pro všechny kolem ve výsledku čirou pohromou a ať udělá cokoli, vede to jen k většímu problému (což nevím, jestli byl vyloženě autorčin záměr). Celkově ale knihu hodnotím kladně a přečtu si i druhý díl.

markinho962
19.11.2022 1 z 5

Tak takové zklamání jsem nečekal, možná jsem měl veliká očekávání, ale tohle je extrémně nudná kniha, dokázal jsem jen půlku, ale dál jsem již nechtěl do toho investovat čas. Bohužel

olga8832
01.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Skvělá knížka, dobře vymyšleno a všechny linky a zápletky mě bavily. Trochu mi trvalo, než jsem počapala chod města v oblacích a nevím, proč bylo tak přerušeno všeobecné vědění a nastolil se středověk. Nesympatický a systému oddaný hrdina Lewenhart získal body suprovým závěrem. Ráda si dám další díl, tyhle příběhy mě moc baví.

burianek
30.10.2022 5 z 5

Má to slabší místa a ne plně využitý potenciál skvělého originálního nápadu. Určitě by se dalo vytěžit více. Po přečtení ale ve mě zůstal ten správný pocit jemného mrazení. Vžil jsem se do popisovaného prostředí a ve své vlastní fantazii domýšlel to co nebylo napsáno. A to je vlastně na knihách to nejlepší. Můžu si představit vše po svém. Umím si dost dobře představit celou řadu dalších příběhů celé řady postav jak v tomto městě, v dalších s podobným osudem a především, co se děje dole, na zemi. Tak nějak jsem očekával pointu ve smyslu, že na zemi je už dávno lépe, než v uzavřeném a izolovaném městě. Něco ve stylu Město Ember. Přes všechna nenaplněná očekávání hodnotím vysoko a těsím se na další díly.