Štvanice

Štvanice https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74298/bmid_stvanice-l4r-74298.jpg 4 211 55

Michal Dabert série

< 2. díl >

Volné pokračování osudů Michaela Daberta, s nímž se čtenáři setkali už v románu Pohled šelmy. Když dostane záhadný Michael Dabrt zakázku - ochranu Solange Blanchartové, mladé atraktivní manželky pohřešovaného podnikatele z Cannes - přijímá, i když se mu její obavy zdají neopodstatněné. Přesto k útoku na její osobu, při němž přijdou o život dva lidé, dojde a okolnosti jsou víc než podezřelé...... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
dnes 5 z 5

Tento druhý díl série Michal Dabert mě opět pobavil a přečetl jsem ho s radostí a zaujetím. Vůbec mi nevadilo, že podobná schémata používají i jiní autoři. Autor píše velmi dobře, jeho knihy nepostrádají napětí. Jsem podobně spokojený, jako u sérií Platnéř a Rytíři z Vřesova, které jsem četl dříve.
Michal Dabert je veliký cestovatel a při plnění úkolu si zalétal letadly, zaplachtil, zastřílel a taky trochu rozvíjel vztahy. Zanedlouho se poohlédnu po dalším dílu.

Johny_H.
28.03.2024 5 z 5

Moc pěkná kniha, kterou jsem si na rozdíl od prvního dílu opravdu užil. Oceňuji skvělou akci a vyprávění příběhu jednou osobou. Doufám, že se budou tohoto stylu držet i další knihy ze série.


emamat
12.11.2023 3 z 5

Asi mi úplně nesedí typ hlavního hrdiny. V prvním díle to trochu jistila inspektorka Pfeiferová. V druhém díle byla trochu zbytečná epizoda se Solange Blanchardovou.Pak jsme se přenesli na chorvatské moře a několik stránek nudného plachtění a trochu zachraňování uneseného chlapce. A zase hned do Francie a další zápletka u Dabertova šéfa, která se mi zdála taky docela zbytečná.

tlllk
21.09.2023 4 z 5

Tento autor to proste vie, vymodeluje z blata goléma, vdýchne mu život a sexepíl a umiestní ho do zaujímavého deja, čo viac si k oddychovému čítaniu potažmo počúvaniu priať.

mataj
11.09.2023 4 z 5

Ani druhý díl nezklamal. Michal Dabert se s nadhledem a humorem sobě vlastním pouští do dalších dobrodružství. Nejdřív si ho najme na svou ochranu Solange Blanchartová, která tvrdí, že jí hrozí nebezpečí. A i když tomu nic nenasvědčuje, jisté skutečnosti kolem ní jsou krajně podezřelé. Následně ho jeho nadřízený požádá o pomoc se záchranou uneseného ruského chlapce Aljoši, se kterým se při útěku přes Středozemní moře dostanou do několika nebezpečných situací.

mythos91
06.09.2023 4 z 5

Soukromý detektiv Michael Dabert chrání v průběhu příběhu hned několik osob. Nejdříve osobitou manželku podnikatele Blancharta, později se má postarat o návrat uneseného desetiletého syna ruského vědce. S malým Aljošou se pro návrat k rodičům plaví středozemním mořem a snaží se vyváznout ze smrtonosné hry. Dabertovi nechybí jeho suchý humor, tak se stane, že čtenáři cukají koutky úst i ve vážných situacích kdy jde o život.

ondras666
27.08.2023 5 z 5

Pokračování příběhů o Dabertovi. Za mě dobrý, jen trochu víc Bondovské. Ale bavilo mě to stejně jako první díl.

ivoiro
17.08.2023 5 z 5

Autor umí psát tak, aby to člověka chytlo. Prostě jsem nutně potřeboval vědět, co bude na další stránce. A najednou koukám a je konec.

Jenny46
20.06.2023 4 z 5

Autorův styl mě sedí čte se dobře, vtipný humor a sympatického Michala D. jsem si oblíbila hned v prvním díle...
Těším se na další dobrodružství takového 007 .o)

Prateri
06.06.2023 5 z 5

Štvanice - je fajn něco takového sledovat na stránkách knihy - knihy, kterou napíše pan Niedl, spisovatel, který mě potěší každou knihou. Štvanice s hrdinou, který všechno zná, neřešitelné situace mu skoro dělají radost, celý svět je mu domovem, je jedno jestli na vodě nebo na souši, a to není žádný americký hrdina, je to Čech:-)). Líbilo se mi.

Hzjena
31.05.2023 3 z 5

Zjistil jsem, že na Daberta musí mít člověk náladu. Není totiž klasickým detektivem ale ,,řešičem problémů", proto jeho seběvědomé až místy arogantní chování nesedne každému. Taktéž autorova záliba v jachtigu se zde a i v pozdějších knihách rýsuje více, než by bylo průměrnému nejachtaři záhodno. Mě osobně to nevadilo, ale věřím že například ženám to musí přijít, jako strašlivá pruda :D.



Jak už psali mnozí, příběh je rozdělen na tři části, přičemž první (ochrana Blanchartové) byl pro mě jen balast a odrazový můstek pro zbývající dva. Panu Niedlovi lze vyčíst ledas co, ale nikdo mu nemůže upřít to, že dokáže udržet čtenářovu pozornost. Děj krásně plyne a velkým autorovým trumfem je jeho schopnost skvělé výpravy při častém cestování hlavního hrdiny. Všiml jsem si že tohoto faktu si je pan Niedl moc dobře vědom a většina jeho hlavních hrdinů neposední na jednom místě :)



Celkově jsem se dobře bavil a nebýt té frašky s Blanchartovou dal bych 4 hvězdy.

jarin58
15.04.2023 5 z 5

Pan Niedl píše srozumytelně,děj má spád a zažijeme i trochu cestování.Jen si říkám že Michal natrefí vždy na stejně naladěného soupeře,co se týká vtípků a popichování.

čef
01.04.2023 5 z 5

Na Daberta mám vzpomínky z minulých příběhů, je to chlapec vtipný a neporazitelný. Tentokráte se zaplétá s miliardáři resp. s miliardářkami a ruskými uprchlíky. Zase napínavá dobrodružství s přestřelkami a mrtvými na suchu i na moři. Jde se na věc!

Kackac77
08.12.2022 5 z 5

Michael Dabert mě opravdu baví, je to svižné, dobře se to čte a nenudí. Těším se na další díl.

hana1039
30.11.2022 5 z 5

Audiokniha:
Jojo, cestování s Dabertem je fakt vzrušující zážitek :-) a podle anotací z dalších dílů mě čeká ještě hodně dlouhá cesta, samozřejmě okořeněná různým dobrodružstvím... interpretace Aleše Procházky je skvělá !!! ten klidný a líný hlas Daberta a plno dalších postav , dokonce mu ,,jdou,,i ženské hlasy :-)) ,no ,jdu na další díl...

mira399
17.10.2022 4 z 5

Dabert opět v akci. Tady musím férově uznat, že první díl se mi líbil víc,ale čtivé to je, to zase ano :-)

4xbabča
28.09.2022 5 z 5

Další příběh Michaela Daberta je opět plný napětí, honiček a cestování po Evropě, kde tentokrát Michael navštívil Chorvatsko, Itálii a Francii. Zakázka pro ostrahu mladé ženy není vůbec jednoduchá a další následující příhody pokračují až do samého závěru knihy. Super čtení a už sháním pokračování, určitě to bude dobré jako všechny autorovy knihy.

iceVS
20.07.2022 5 z 5

Pěkná ptákovina - tedy myslím tím začít číst sérii od druhého dílu... ale musím si počkat.
Ale jinak už mám v ruce třetí a jsem natěšená :-)

K ději jediný, trošku mám pocit, že tam zůstala lehce nedořešená ta prvotní zakázka na hledání pana Blancharta, respektive nějak moc rychle to bylo vyřízeno.

Jo a trošku jsem taky nedávala to ovládání plachetnice, holt nemám kapitánský zkoušky a neumím to ocenit. Ale při obratech - "...odvázal dinga, spustil ho do vody a přivázal k zádi, poté dinga znovu uvázal na střechu kajuty..." - jsem se bavila, protože jako ženská znám dinga pouze coby australského psa :-D

Vesmich
18.05.2022 5 z 5

Nejlepší je, jak si tak ten Dabert courá světem! Cestování s ním prstem po mapě, jako za mých mladých let, tentokrát jsme se především plavili. Tady posedí, tam se zahledí...Je to akční, má to spád a je jasné, že s padouchy bude řádně zatočeno!

nela3812
12.01.2022 4 z 5

Štvanice byla mé druhé setkání s autorem, byla jsem už tedy připravena na vše a svými vypravěčskými schopnostmi mi autor opět vyrazil dech. Opět jsem se pustila do druhého dílu bez znalostí toho předchozího a čtenářský požitek to vůbec nesnížilo. Autor umí skvěle navázat tam, kde začal, ale zároveň stále nechybí drobné popisy, aby připomněl charaktery, které by měl čtenář znát předchozího dílu.

Příběh se odehrává za hranicemi ČR. Pro mě ve velice sympatických oblastech Francie, Chorvatska. Velká část příběhu se odehrává také na moři. Je vidět že má autor opravdu rozsáhlé znalosti ohledně kormidlování lodí a o tématu obecně. V knize tomu bylo věnováno opravdu hodně prostoru, což pro mě jako neznalce bylo poučné a zajímavé. Nicméně po 100 stránkách zaplněných jachtařením mě příběh začal trochu nudit. Bohužel to není téma, které by mi sedělo, ačkoliv jsem se dozvěděla mnoho nových informací. Bylo to přínosné, ale bylo toho moc.

Pokud jde o vývoj příběhu, měla jsem trochu obavy, s čím autor přijde. Zhruba 100 stran před koncem to vypadalo, že hlavní zápletka byla vyřešena a dál už se dějová linka nerozvine. Autor si však jen pohrával s myslí čtenáře a rozhodně neusnul na vavřínech, právě naopak i ke konci knihy dokázal přijít s nečekaným zvratem a napětím. Musím přiznat, že něco takového jsem v tomto příběhu vůbec neočekávala a byla jsem tak mile překvapena.

Postavy jsou vykresleny stručně a jasně. Autor se tak může plně ponořit do příběhu, ale i přesto máte jako čtenář pocit, že jsou vám postavy velmi blízké. Jednoduché, za to však efektivní popisy jak postav tak jejich charakteru jsou něco, za co jsem autora obdivovala již v jiných knihách. Autor tohle prostě umí psát a nepotřebuje na to desítky stran.

Až na můj vkus příliš dlouhou část o jachtaření, jsem si knihu užila a autor mě svým stylem psaní naprosto vtáhl do děje i do míst, kde se příběh odehrává. Stejně jako minule vám knihu z pera pane F. Niedla opravdu doporučuji. Hodnotím 4/5 a myslím, že tuto detektivku určitě nesmíte minout.