Komentáře knihy Slib mlčení
Nestává se mi úplně často, že bych se do knihy začetla už od první stránky. Tady jsem hned od začátku věděla, že je to moje krevní skupina. Pozvolné tempo, napětí, tajemná minulost a velmi sympatická vyšetřovatelka. Moc se mi také líbilo prostředí Amišů, které celému příběhu dodalo tu pomyslnou třešničku na dortu. Knihu jsem si dala jako audio a byla jsem opravdu nadšená. Těším se, až se pustím do pokračování :-)
Vlastně mě to hodně překvapilo.Tenhle druh literatury nevyhledávám,ale kupodivu mě to hodně bavilo.Trochu víc drsné,ale prostředí zajímavé.
Nebylo to vůbec špatné! Zvolila jsem tuto sérii po sérii s Madison Harperovou a Natem a to byla pecka. První díl této série také ok, určitě zkusím i další díl, ale Madison a Nate pro mě o kousek lepší. Drsný příběh a překvapivé rozuzlení.
Knižné bingo: Prvá kniha zo série.
Konečne som sa po asi 6 knihách z tejto série dostala k 1. dielu a samozrejme som po ňom ihneď v knižnici chňapla :) Mala som z pochopiteľných dôvodov hromadu spoilerov v hlave, ale vôbec to nebránilo zážitku z čítania, doslova som príbeh za deň zhltla. Nie je to pekné čítanie pre toho, kto má nejaké to násilie na ženách za sebou (počítam i seba), alebo pokiaľ má bujnejšiu predstavivosť a labilnejší žalúdok. Stále sa pri podobných knihách uisťujem o jednom fakte - ako film by som to nedala ani náhodou. Z vizuálnych scén podobného druhu by som nespala aspoň mesiac a odmietala v noci sama na záchod, ale knižne to dávam v zásade v pohode (vediac, že je to beletria) a autorka patrí medzi moje obľúbené.
Nečetlo se mi to úplně nejlíp, a to hned z několika důvodů. Každou kapitolu jsem tápala čí myšlenky to čtu (stačilo by nadepsat kapitoly), ich forma je fakt zvláštní a brutální popis zavražděných žen spolu s poměrně nudným a nezáživným dějem bez napětí, tomu taky nepomohl. Teprve poslední třetina se rozjela, vyšetřování nabralo spád a začaly mě bavit i postavy. Přitom jsem se nejvíc těšila na neobvyklé prostředí Amišů a tomu se, až na pár maličkostí, autorka docela vyhýbala. Zkusím i další díl.
Kate Burkholderová je náčelnicí policie v malém městečku v Ohiu, kde část komunity tvoří Amišové. I Kate byla vychovaná jako amiška. Při běžné pochůzce je nalezeno zohavené tělo mladé ženy. Kolotoč vyšetřování se roztáčí a Kate začne pochybovat, jestli se vrah, který před 16 lety v okolí zabil čtyři ženy, nevrátil. Protože i ona skrývá tajemství. Tajemství, které by mohlo zničit její kariéru, ale také současné pátrání. Do akce jsou povolány i další policejní složky a na scénu vstupuje John Tomasetti. Polda, který už nemá pro co žít. Ale tenhle případ možná i pro něj vše změní.
Celkem zajímavá detektivka, z neokoukaného prostředí, na konci to hodně vygradovalo. Nezařadí se mezi mé nejoblíbenější knížky, ale přečtení dalšího dílu nevylučuji - líbí se mi chemie mezi postavami.
Po knize jsem sáhl především kvůli možnosti seznámit se alespoň okrajově s minoritou amišů známou svým vyhraněným způsobem života. Jenže v příběhu toho nebylo tolik, v kolik jsem doufal, vlastně téměř nic. Navíc mě zarazilo ohromně brutální násilí páchané na obětech, vcítění se do pocitů týraných žen a následně do nepřeberného žalu jejich nejbližších. Děj byl vyloženě šokující a budu potřebovat chvíli, než vezmu do ruky další díl.
Také jsem se dost natrápil i ve více jak v polovině knihy použitou Ich-formou. Prostě mi nesedí, nemám ji rád. Působí na mě rušivě a nepatřičně.
Přemýšlel jsem, jestli je detektivní příběh z rádoby amišského prostředí nějak výjimečný oproti jiným detektivkám, ale neřekl bych. Spíše se jedná o klasickou šablonu, ze které vyčnívá překořeněný, děsivý a výrazně morbidní modus operandi.
Od začátku do konce pekelně rychlá jízda. Brutalita o level výš, než by bylo potřeba, ale aspoň to udržuje pozornost. Pachatele jsem odhalil dřív než Kate a nikterak mi to nevadilo. Co mi malinko vadilo, že v některých pasážích jako by chyběl odstavec či dialog, úplně děj nenavazoval i když kapitola nezkončila. No ale solidní detektivka. 80% je adekvátních.
Není to špatná kniha, ale nerozumím vysokému hodnocení od ostatních uživatelů. Co už. Jako detektivka z nedávné doby není vůbec špatná a indicie jsou rozmístěné tak, aby pozorný čtenář s trochou štěstí odhalil pachatele dříve než hrdinové. Jen musím varovat všechny, kterým (jako mně) vadí násilí na ženách. Toho je tam strašně moc a ve formě, ze které se zvedá žaludek.
Konečne som sa dostala aj k prvej časti o Kate Bulkholder.
Kate pracuje ako šéfka policajného oddelenia v Painters Mill, je to bývalá Amiška a ja som konečne zistila (keďže som čítala až neskoršie časti) , čo sa stalo, že odišla pd Amišov.
Keď najdu telo mladej ženy a neskôr ďalšie mŕtve ženy obyvateľstvo je zhrozené a Kate to pripomína pripad z jej mladosti.
Kto je tým vrahom?
Kate je skvelá vyšetrovateľka a myslim, že hned po tejto prvej životnej výzve jej už bude každý veriť.
Diel bol výborný, rýchly ale niečo mi tam chýbalo ale viem, že v ďalších častiach to niečo už je, takže sa teším na druhú časť.
A konalo se překvapení. Čekala jsem poklidnou amišskou detektivku (něco ve stylu paní Klevisové), ale buch ho. Autorka se s tím nemazala a byla pěkně drsná. Souhlasím, že Kate je sympatická baba s drásavou minulostí a tajemstvím, které aspoň částečně vyjde najevo. Kupodivu jsem vraha odhadla tentokrát dobře, protože se krásně sešel profil od Johna Tomasettiho a předtím nebo hned potom se ta postava podle toho zachovala. Do dalšího dílu půjdu určitě.
První díl série s Kate Burkholderovou a hned pěkně drsně napsaný. Prostředí amišské komunity dodává knize zvláštní atmosféru, na jednu stranu klid a řád, na druhou stranu tajemství a ticho, které může být dost dusivé.
Kate je uvěřitelná postava, žádná dokonalá policajtka, ale ženská se svou minulostí, chybami i silou. To se mi líbí.
Samotné vraždy jsou ostré,Castillo se s tím nepáře, ale k příběhu to sedí. Závěr překvapil a přitom dával smysl.
Za mě hodně silný začátek série...temné, napínavé, čte se to samo.
Akorát,to se vám přiznám,místo John Tomasetti neustále čtu John Maserati :D
Tak jsem zkusila první díl vysoce oceňované krimi série a jsem opravdu spokojená. Sympatická policistka Kate mi okamžitě sedla a styl psaní je od první strany strašně čtivý, přesně jak to mám ráda. Těším se na další díly.
Když nemůžete věřit ničemu, čemu jste doposud věřili. A když neplatí nic, co by platit mělo… Aneb - kdyby jste před 16 lety zastřelili brutálního sériového vraha a on najednou znovu udeřil - co byste si mysleli? Vstal z mrtvých? Zázračně přežil? Anebo se objevil mistrovský imitátor?
První příběh z prostředí Painters Millu nám představí nejen tamní policejní náčelnici a její skromný tým, ale i první charakteristiky amišských pravidel a zvyků, z nichž tím - pro řešení kriminálních činů - nejzásadnějším je nedůvěra v englishers a neochota mluvit s osobami mimo amišskou komunitu. Mohlo by se zdát, že náčelnice Kate to coby bývalá amiška bude mít snazší - ale pravdou je, že díky exkomunikaci z amišského společenství naráží na odmítavý postoj i u vlastní rodiny, natož u ortodoxních amišů.
První příběh z prostředí Painters Millu současně patří mezi ty "krvavější", byť autorka se v popisu výsledků vražedného běsnění evidentně (a naštěstí) nevyžívá. Přesto jde o velmi čtivý, napínavý román, u kterého vám bude děj doslova ubíhat pod rukama. Já sama jsem knihu přečetla za tři večery - poslední večer 180 stran (!), ale prostě jsem nebyla schopná jít spát dřív, dokud nezjistím, jak to celé dopadlo.
Jednoduše super čtení nejen na dovolenou, které vřele doporučuji.
Jako úvod do série to nebylo špatné, ale ani nějak moc dobré.
90% v tom úplně nevidím.
Třeba druhý díl překvapí.
Asi jsem si našla další oblíbenou detektivní sérii. Kate je skvělá hlavní hrdinka. Libí se mi, že má svá tajemství a není úplně dokonalá. Navíc amišské prostředí je neskutečně zajímavé a originální. Případ, který se tady vyšetřuje je poměrně brutální, občas mi při poslouchaní nebylo úplně dobře.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
vraždy náboženství detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi brutalita amišovéLinda Castillo také napsal(a)
| 2014 | Slib mlčení |
- Linda Castillo - Slib mlčení / Jana, www.malavelkaknihomolka.blogspot.com
- Nejen zvířata jsou krvelačné bestie / Dáša Čechová, neoluxor.cz

83 %
Slib mlčení
Čirá radost. Linda Castillo umí a Barbora Goldmannová taky.