Vzpomínka na Zemi

Vzpomínka na Zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380516/bmid_vzpominka-na-zemi-1fh-380516.jpg 4 895 196

Vzpomínka na Zemi série

< 3. díl

Půl století po Bitvě soudného dne mezi lidmi a Trisolarany stále trvá napjaté příměří, jehož zárukou je fundamentální princip temného lesa. Země díky trisolaranským technologiím zažívá dosud nevídanou éru prosperity. Lidská věda postupuje mílovými kroky kupředu a Trisolarané zase absorbují pozemskou kulturu. Zdá se, že obě civilizace budou záhy schopny rovnoprávně koexistovat v míru bez strašlivé hrozby vzájemného zničení. Lidstvo ve zlatém věku však má sklon k samolibosti. V nové éře se z hibernace probouzí Čcheng Sin, letecká inženýrka z jednadvacátého století. Přináší s sebou informace o dávno zapomenutém projektu z počátku trisolaranské krize a sama její existence může narušit křehkou rovnováhu mezi oběma světy. Dosáhne lidstvo ke hvězdám, nebo zahyne už v kolébce?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Host
Originální název:

三体•III•死神永生 (Death's End) , 2010


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Zakončení Cch'-Sinovy trilogie bylo po poněkud roztahaném prostředním díle celkem svižné, přestože i tady by se dalo dost stránek ubrat. Hlavním protagonistou je tentokrát Sin, se kterou jsem se nedokázal sžít tolik jako s hlavními hrdiny předchozích dílů.
I zde se nachází mnoho námětů k zamyšlení a také mnoho faktických chyb. Zachována zůstává struktura pomalejšího rozjedu a velké závěrečné gradace. Musím přiznat, že tady mi připadalo, že závěr přišel příliš náhle a bez varování. Určitě bych si ho více užil s pomalejším nástupem. Možná byl i příliš megalomanský. Přesto velmi zajímavý.
V tomto díle se série dostává žánrově do plnohodnotné space opery a myslím, že se začíná odklánět od "hard" sci fi, což není rozhodně na škodu, ale i tak se mi asi nejvíce líbil jemně mysteriózní první díl série. Velmi rád bych si někdy přečetl knihu věnovanou putování Gravity a Blue Space.
Tato kniha je pro mě stejně jako předchozí na rozhraní čtyř a pěti. Vzpomínka na Zemi je podle mě lépe zpracována, než Temný Les, který se mi zase více líbil konceptuálně. Dám tentokrát slabších 5* pro vyváženost.

Deia
Deia
01.03.2024 5 z 5

Na tento záver som sa veľmi tešila a veruže bol parádny. Síce spočiatku som bola mierne zmätená, pretože príbeh začína úplne niekde inde ako kde skončil v druhej časti a taktiež je tam opäť veľa nových postáv, ale rýchlo som sa zorientovala. Táto časť ma bavila najviac zo všetkých a od čítania som sa väčšinou nemohla odtrhnúť. Autor sa až tak nezameriava na postavy, ale na dej, takže aj tu to celkom skáče, roky rýchlo ubiehajú, aj keď konečne tu máme takú hlavnejšiu postavu a tou je Sin. A spolu s ňou prežívame všetky udalosti, ktoré sa dejú a je to ako na váhach - raz to vyzerá, že ľudstvo bude zničené, potom zase že nie, o chvíľku zas áno... Ako to, čo autor vymyslel, je niečo neskutočné. A to hovorím ako človek, ktorý veľmi sci-fi nečíta a vedeckým veciam vôbec nerozumie a tých tu bolo viac než dosť, ale vôbec mi to nevadilo (aj keď pochopenie sa mi na mnohých miestach vyhlo). Celý čas som si hovorila, že to bude kniha na plný počet, ale úplný koniec mi veľmi nesadol, tam už toho bolo na mňa príliš. Celú trilógiu rozhodne odporúčam prečítať a aj ja sa k nej niekedy určite vrátim.


H67
H67
28.02.2024 1 z 5

Přiznám se, že tohle už jsem nedal. Jsem zastáncem toho, že každá kniha si zaslouží dočíst, ale tady jsem to někde okolo půlky vzdal a zbytek alespoň narychlo prolistoval. Nelogické chování nesympatických postav, střídání extrémně nudných pasáží s kapitolami, kde naopak děj letí rychlostí tří zvratů za odstavec, skoky v čase se počítají na staletí, 2D bomby... skoro mám chuť zvednout hodnocení předešlých dvou dílů, protože v porovnání s tímhle jde o super čtivá díla.

gaidzin
gaidzin
08.02.2024 5 z 5

Po prvních dvouch dílech jsem si myslel, že vím, co očekávat od toho třetího. Nemohl jsem se mýlit víc. Zničí Trisolarané pozemskou civilizaci? Nebo naopak? Nebo se zničí navzájem? Nebo budou spolupracovat? Pan Cch'-sin opět posunul mantinely příběhu a z pohledu vesmíru je to totiž úplně jedno. A to jak podle vesmírného prostoru, tak i vesmírného času. Doslova.
Myšlenek je zde opět spousta, já si opět vybral jednu, která mi zarezonovala.

"Tahle posedlost domovem a půdou, ta nekonečná adolescence, když už nejste děti, ale pořád se bojíte odejít z domova ..."

Takže dámy a pánové, opusťte svá hnízda, rozleťte se a běžte zkusit žít ve městě za kopcem, ve městě za hranicemi, ve městě za mořem, ve městě na jiném kontinentu. Ať Vaši potomci nemají problém jít žít na jinou planetu, do jiné galaxie nebo dokonce do jiného Vesmíru.

Berg1
Berg1
23.01.2024 4 z 5

Zajímavý ukončení série, ale přišlo mi že ke konci už si autor někam uletěl a na závěr se zbytečně snaží hrát na emoce (kterých je jinak v celé trilogii málo). Rozhodně ale kniha poskytuje hromadu podnětů k přemýšlení a filozofování. Celkově hodnotím určitě kladně.

cziss
cziss
21.12.2023 5 z 5

Knihu je možné rozdělit zhruba na čtvrtiny. První čtvrtina nás zanese v ději ještě před konec druhého dílu. Prostředí půlka se věnuje příběhu Země. A poslední čtvrtka odpálí čtenáře doslova do astronomických výšin. Je třeba knihu začít s vědomím, že autor střídá děj a vysvětlování svých různých vědeckých teorií jako ponožky. Tu přeskočí desetiletí, milénium nebo víc, aby se pak dopodrobna "babral" v popisu nějakého detailu. A jako celek to celé funguje a to fenomenálně. Na rozdíl od předchozího dílu se dá naštěstí v ději orientovat mnohem snáz a to díky lepšímu dělení kapitol a zásadně menšímu počtu postav. Na mě osobně tato kniha (celá trilogie, ale hlavně tento poslední díl) dopadl tak silně, jak jen málo knih co jsem kdy četl. Jednoduše, o této kníže budu přemýšlet ještě dlouho...

ArkAngel
ArkAngel
12.11.2023 3 z 5

Liou Cch'-sin si v závěrečném dílu trilogie ještě více hraje se svým světem, kdy jeho vlastní šílenství dosahuje zcela nové úrovně. Autor je ale magor v tom dobrém světle a víceméně nám ukazuje, jak on sám chápe vědu a její poznatky, kdy na vesmírné teorie nabaluje ještě jiné rozměry a dalších milion různých věcí. Knihu ale bohužel zabíjí délka, kdy vás po čase vždy začne děj nudit, než vám Liou do ksichtu vmete další zvrat nebo nový objev, který změní celé chápání jeho světa. Takhle se to opakuje vícekrát... a je otázkou, zda je to dobře. Autor naťukl spoustu zajímavých myšlenek, které by bylo možná i lepší rozvést samostatně ve více knihách, ale takhle to místy působí jako komprimovaný archiv, což za mě moc uspokojivé není.

stitch123
stitch123
19.10.2023 5 z 5

Dobře, poslednímu dílu ten plnej počet dám. Je ale potřeba zmínit, že autor zhruba od půlky knihy jede zběsilým tempem, úplně zapomene jakkoliv rozvíjet postavy a vlastně je používá jenom jako prostředníky pro předání svých vlastních teorií o fungování vesmíru a vesmírných civilizací. Teorie to jsou nicméně natolik zajímavý a s potenciálem úplně překopat referenční rámec, se kterým na vesmír nahlížíte, že mi čtyři hvězdy přijdou málo. Těch pět je ale trochu se zdviženým prstem.

SilentWolf
SilentWolf
13.10.2023 5 z 5

A do třetice všeho zlého. Po každé bouři přeci vysvitne slunce, ne? No, možná to jen letí raketa, nebo stvrzenka..

Vždy si říkám, že nemůžu dát 5/5 každé knize, která mě baví. A byl jsem rád, když mi kolega básnící o trilogii zmiňoval, že trojka se dle jeho názoru moc nepovedla. Tak jsem se vnitřně uklidnil, že holt hodím ty pětky prvním dvěma dílům a trojka bude očekávaně slabší.

No a ono ne..

Chyby, které zde byly už v prvním díle zde vyplouvají na povrch asi trochu častěji. Jistá emotivní odtažitost byla zvláštní v jedničce, ale zde to je dohnáno do extrému a všechny ty vesmír měnící události jsou prezentovány skoro jako poznámka pod čarou. Nikdy jsem si u čtení tak často nezapomínal uvědomovat, co se právě stalo. Často jsem se pod trochu opožděným šokem musel vracet o stránku/dvě zpátky, abych si uvědomil, co se to právě stalo. A já to naprosto žeru! Stejně jako mi sedla věc, kterou považují někteří taky za chybu, a to charaktery postav. Liou není Stephen King a ani nemusí být. Mě je jedno, že se některé postavy chovají nelogicky, nejsou dostatečně vysvětleny jejich motivace, na twisty je trilogie bohatá a ono to v tom příběhu o vesmíru vlastně stačí. A že trilogie nemá zapamatovatelné postavy? Mě třeba Ta Š chyběl jakmile zmizel ze scény, marně jsem ve dvojce hledal Wonga, myslím, že navzdory časté kritice ty postavy fungují.

Jen škoda jistému vysvětlení sebevražd vědců v prvním díle. Troufám si říct, že ona "pravda", která je nám nabízena v závěru této knihy, by na ně možná měla stejný vliv, jako ony hoaxy. A hoaxy tak zůstanou jako jedna z mála velice antiklimatických věcí v trilogii a taková jediná vada na kráse tohoto geniálního díla.

tomas0851
tomas0851
09.10.2023 5 z 5

Epické zakončení série.
Vzpominka na Zemi je završením stejnojmené série.
Stejně jako předchozí díly je to pravá vědecká fikce. Autor se stále drží spíše dokumentárního než beletristického stylu.
Díky tomu se knihy hůře čtou, ale na druhou starnu o to jsou zajímavější.
Ve třetím dílu sledujeme jak Pozemšťané sosají informace vědecký pokrok z Trisolanské civilizace. Obě spolu jaksi taksi spolupracují, ale neustále se drží v šachu hrozbou Temného lesa.
To se však po 50ti letech změní jakmile dojde k výměně Srážce meče. Trisolané se defacto pustí do pomsty Zemi.
Sledujeme, co vše to s Pozemšťany udělá. Kam je dovede pokrok, touha po životě.
SLedujeme osudy hrdinů, kteří poznávají vesmír. Různé dimenziální anomálie.
Sledujeme zánik známého vesmíru. Sledujeme vznik nových technoligíí, světů.
Je to vyjímečná série, která si zasloučí číst najdnou, ideálně v sofonuvzdorné místnosti.

Tano
Tano
29.09.2023 5 z 5

Viděla bych to na 4.5*, 4 je málo, ale plných 5 to přeci jen není...Opět je zde neskutečný vývoj děje, co všechno autor dokáže pojmout a domyslet dopředu je úžasné. Ale... ale neuspokojil mě konec a celou boží dobu mě fakt štvala Sin, takhle silné antipatie k hlavní postavě jsem neměla už dlouho. Něco tak blbého, nepoučitelného a přitom se utápějícícho ve vlastních nedomyšlených rozhodnutích aby člověk pohledal :)

jakub2834
jakub2834
15.09.2023 4 z 5

První a druhý díl ode mě mají jednoznačně 5 hvězdiček. Se Vzpomínkou na Zemi jsem na rozpacích.
Autor má stále co říct, nápady rozhodně nedochází. Spíš naopak. Jakoby se za každou cenu snažil čtenáře ohromit, možná ze strachu že nedostojí kvality předchozích dílů. Vedlejší dějové linky a všudypřítomné odbočky jsou zajímavé ale nedotažené, kniha zbytečně bobtná a příběh ztrácí spád i konzistenci.
V půlce jsem zvažoval že knihu odložím. Tři pohádky jsem úplně přeskočil. Při zmínce o pojišťovně která odmítla vyplatit pojistku vědci který uvízl v černé díře jsem si už klepal na čelo.
Ovšem jakmile na scénu vstoupí Pěvec, tak zbystřete! Pátá a šestá část totiž zachraňují situaci. Budete hltat každé slovo, snažit se představit nepředstavitelné, uvědomíte si co je ten náš vesmír vlastně za místo a proč v něm absolutně nic neznamenáme.
Pokud jste četli předchozí díly a váháte tak neváhejte. Přes výše zmíněné jde o důstojný závěr trilogie.

Sitth
Sitth
07.08.2023 3 z 5

Tenhle díl a závěr vynikající sci-fi se pro mě hodnotí strašně těžce. Díky mnoha nápadům autora a tak vzniku krátkých příběhu jsem měl spíše pocit, že čtu místy povídkovou knihu. Prostě mě celek tolik nechytil jako předchozí dva díly. Možná trochu méně by neuškodilo. Přišlo mi, že autor měl takovou erupci nápadů, jak knihu posunout či zakončit, a nechtěl příběhy osekat, až jsem byl přesycen a v polovině knihy, jsem i šáhnul po jiné knize. Do dočtení jsem nakonec donutil a bohužel nemám takový wow efekt jako ostatní čtenáři zde, nebo jaký jsem měl po předchozích dvou dílech série. Dávám 4/6
Nicméně celou sérii vřele doporučuji a nebýt tohoto dílu udělil bych bez uzardění 6/6.

VA_Krtek
VA_Krtek
20.06.2023 5 z 5

Nejdřív zhodnotím pouze tento díl .. 5*. A teď zhodnotím celou sérii .. 5*. Co mě k tomu vede? V životě jsem snad nečetl propracovanější a promyšlenější sci-fi. První díl jsem hodnotil trochu níž, ale asi to jde na vrub tomu, že jsem ještě nebyl položený do té správné "asijské" vlny. To je totiž k pochopení hloubky celého díla potřeba. Star Wars v tom nehledejte. Kdo má rád barvičky a světelné meče, ten bude zklamán. Celé dílo je temné jako sám vesmír, jen sem tam vysvitne jiskřička naděje, která ale většinou hned zase pohasne jako samy hvězdy - jaká to paralela :-). Pokud jste správně naladěni, tak v tom najdete neuvěřitelnou hloubku a spoustu témat k zamyšlení. Někdo tomu vyčítá ploché a nezajímavé charaktery. Já si to nemyslím. Asiaté jsou opravdu proslulí svou pracovitostí pro kolektiv a ne svým individualismem. Proč by nemohl jednou hýbat světem taky někdo jiný, než američani? Jistěže vás budou některé postavy a jejich rozhodnutí štvát, ale tak to přece je vždycky. V tomto posledním dílu trilogie je vidět, že autor řádně šlápl na plyn. A přitom je tam potenciál na další dvě knihy. Celý vesmír se nakonec dostal až do absurdních stavů - ale proč ne? Vždyť je to sci-fi. Má to jitřit fantazii a bavit. Obojí to u mě splnilo. Liou Cch'-Sin se dokázal vymanit ze zaběhlých kolejí a naservíroval nám pohled na lidstvo, vesmír a budoucnost z úplně jiné perspektivy. Palec nahoru.

Hermik1234
Hermik1234
10.06.2023 5 z 5

Dodneška si pamatuji na ten den, kdy jsem si koupil Problém tři těles. V ten den jsem ještě netušil, na jakou pout jsem se to vydal. Na jakou dalekou cestu, která nakonec měla trvat téměř 19 milionů let a která je plná momentu, které si lidská mysl ani není schopna představit, jsem vstoupil.

Problém tři těles pro mě byl úplně novým knižním zážitkem, četl jsem ho skoro před dvěma lety. Tehdy jsem měl veliký problém knihu obsáhnout a pochopit. Temny les se poté stal nejlepší knihou, kterou jsem kdy četl. Až do dneška. Dnes jsem po celkem 20 měsících, kdy jsem začal číst Sinovu trilogii, dočetl Vzpomínku na zemi. (Mezitím jsem přečetl ještě Počátek, Ziburu a probíhaly mě přípravy na Maturitu, proto jsem trilogii měl rozectenou tak dlouho :) ). Vzpomínka na zemi se pro mě stála absolutní 1 mezi knihami, které jsem přečetl. A že se číslo blíží 100. Přečtení bych mohl (i přes svůj věk 20ti let) považovat za vrchol své "čtecí kariery". Není to pouze čtení, je to Hard sci - fiction zážitek, od kterého se není možné odtrhnout. Brilantní a nekonečné úžasná kniha.

Knihu velmi doporučuji. Doporučil bych ale přečíst si předtím knihu od Dana Browna "Počátek". Minimálně v pochopení smyslu stvoření života a pravděpodobností vzniku vesmíru (což jsou v knize důležitá témata) vám to hodně pomůže.

kuruteku
kuruteku
23.05.2023 4 z 5

Velmi rozporuplné, ale také velmi dlouhé a vlastně také velmi zajímavé. Problém se jmény zůstal. Fyzikálně mi přišlo nemožné, že by život přežil přechody mezi dimenzemi, zpomalenou rychlost světla, ale nešť. Vlastně to bylo více o Zemi, o možnostech spolupráce, poraženectvím, nacionalismem, lidských ambicích, očekáváních, vyrovnáváních se s novými situacemi. A v době válek, covidů a umělé inteligence to také vyvolávalo hodně otázek. Asi se se sérií budu muset popasovat ještě jednou a v celku.

puczmeloun
puczmeloun
04.05.2023 5 z 5

Mnohorozměrná knížka. Ale ne pouze svými hrátkami s několika rozměry, ale hlavně svou stavbou. Už celá série není jen třemi navazujícími knihami a lineárně postupujícím příběhem, ale základ, na který se nabalí budoucnost a následně i nástavba celého vesmíru a prakticky neomezeného času. Z 20. století a příběhu jednotlivců v komunistické Číně se autor přes střet dvou soustav dostává až k celovesmírným tématům, fyzikálnímu filozofování nad samotnými přírodními zákony a božským civilizacím, pro které jsou hrátky s galaxiemi drobností. Třetí díl tak nejen že navazuje, ale doplňuje, rozšiřuje a vrací se. Do toho je nutné říct, že nejde jen o samotný příběh, ale kniha je prošpikovaná kapitolami "z historických knih", pohádkami na míru i malými krátkými odbočkami (zmínit musím několik velmi silných stránek o "střelci").

Takže i když má Vzpomínka na Zemi velmi velmi pomalý rozjezd a celý začátek může působit dojmem textu, který měl autor v plánu doplnit do předchozí knihy, postupně (a to se bavíme u knihy o 751 stranách) se rozjede v očekávaném tempu a končí tam, kde bych to ani nečekal. Velmi mě tak bavilo vymýšlet, kam autor směřuje, jaké zvraty vymyslí - a je skvělé, že jsem se trefoval jen s omezenou úspěšností a často jsem byl překvapen. Ve spoustě momentů jsem se tak při čtení zastavil a říkal si, "ty kráso", tohle už autor nemyslí vážně. Myslel a přitvrdil. Narazit na podobný text je tak vždy velká radost - sledovat jak někdo ve svém řemesle exceluje a jeho výsledky baví nejen jeho, ale i nás, čtenáře.

Jsou dva druhy knih, které čtu bez dechu, po nocích a v jakémkoli volném čase, abych se dostal až ke konci. Jsou to buď jednoduché ale silné kusy, jako je Silo nebo Impérium. A pak jsou to hluboké knihy, jako je Hyperion nebo Vzpomínka na Zemi, kde člověk obdivuje originalitu a cítí jakýsi tíživý pocit, který ho žene pořád dál a dál... Neříkám, že by se některé věci v této knize nedaly vymyslet jinak a že by vše napsané mělo neprůstřelnou logiku... Ale... Na vědeckou promyšlenost a hloubku ústřední myšlenky temného lesa, dovedenou ke konci knihy až k samotným hranicím ne/možného, na tu asi nikdy nezapomenu. A člověku při myšlenkách na vesmírnou "prázdnotu" nebo čtení dalších sci-fi kousků už nikdy nedá spát...

potok
potok
20.03.2023 4 z 5

Takový ten pocit, když dočtete knihu -- v tomto případě trilogii -- zavřete ji a ještě pár minut nad jejím koncem přemýšlíte.

Jak je život pomíjivý až nicotný.

rick6410
rick6410
13.03.2023 5 z 5

Finále trilógie bolo proste úžasné, viac k tomu nemám čo dodať. Jedna z najlepších vesmírnych sci-fi sérií, čo som kedy čítal.

Ruw
Ruw
05.03.2023 5 z 5

Postavu Sin si tato série opavdu nezasloužila. Jinak není nic zásadního k vytnutí.