Problém tří těles přehled

Problém tří těles
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334860/bmid_problem-tri-teles-jPU-334860.jpg 4 1893 1893

Vzpomínka na Zemi série

< 1. díl >

První díl trilogie s rozmachem Duny a stejnou dávkou akce jako Den nezávislosti. V Říši středu zuří Velká kulturní revoluce a Číňané se v rámci tajného vojenského projektu pokoušejí navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi, aby v tomto směru nezaostali za Sověty a Američany. Třicet let poté začnou na Zemi umírat významní vědci a nové sekty vyzývají k návratu k přírodě. Objeví se nová hra pro virtuální realitu, zvláštní, čarovná a znepokojivá, která jako by ani nepocházela z tohoto světa. A na světlo začíná vycházet pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce. Román Problém tří těles představuje pro české čtenáře první příležitost seznámit se s výkvětem čínské vědecké fantastiky. Je prvním dílem trilogie Vzpomínka na Zemi z pera nejoblíbenějšího čínského autora sci-fi Lioua Cch’-sina, který si za něj vysloužil prestižní cenu Hugo a nominaci na cenu Nebula.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Host
Originální název:

三体 (The three-body problem) , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Problém tří těles. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (429)

allart
13.07.2024 3 z 5

(SPOILER) Zo začiatku to vyzeralo zaujímavo a vzhľadom na to, že som videl aj filmové spracovanie, kniha sa mi páčila trochu viac. Bola obsiahlejšia a akosi rozvinutejšia...až do záveru. Tam to bolo nejaké uťahané, technicky, ani nie komplikované, ale veľmi, veľmi zjednodušené, takže čitateľ mal podľa mňa problém, predstaviť si rozbaľovanie protónu do viac, alebo menej dimenzií a dosť som sa v tom strácal. Dúfam, že druhý diel bude lepší... možno, že ozaj len dúfam.

Vidlička
10.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Ach, jak já s Adventisty souhlasím!

"Na PTO bylo ze všeho nejpřekvapivější, kolik lidí ztratilo veškerou naději, kolik jich nenávidělo vlastní rasu a bylo ji ochotno zradit, kolik jich dokonce považovalo za nejvyšší ideál totální likvidaci lidstva, včetně jich samých a jejich dětí.
PTO měla pověst sdružení spirituálních aristokratů. Většina členů se rekrutovala z vysoce vzdělaných vrstev, mnohdy z nejvyšších pater politiky a finančního sektoru. Hnutí zpočátku provádělo náborovou činnost i mezi obyčejnými lidmi, tam se však nesetkala s úspěchem. PTO konstatovala, že prostým lidem schází patřičně sofistikovaný a informovaný pohled na zkaženost lidské civilizace. "

Jedna létavice z mého hodnocení ale uletěla ze dvou důvodů (kromě ještě pár rušivých drobností).
Jednak mi existence pidlivizace Trisolaranů, obzvlášť na tak vysoké úrovni, za takovýchto podmínek připadá vysloveně jako kravina a pro mě veliká Achillova pata příběhu; ale nejaký ten -fi prvek to zase obsahovat musí.
A druhak zařazení knihy do hard sci-fi mě namlsalo, ale dočkala jsem se spíš takového nějakého "soft hard" (třeba oproti Vejrovu Spasiteli). Zajímavou procházku prostory (ale to zase jako hodně zajímavou) jsme si užili až na posledních padesáti stranách. No, uvidíme v dalších dílech, jestli toho sci- trochu nepřibude...

"Nevíme, jaká je civilizace jinde, známe však tu naši."

"Nebo na nás čeká konec světa? Vzhledem k tomu, jak je náš svět zkažený, by to byla úleva."


martin č.
02.07.2024 5 z 5

Celou trilogii jsme odposlouchal jako audioknihu, nutno říct, že výborně načtenou. I když je to ve srovnání s euroamerickou literaturou asi bez emocí a s postavami se člověk tak nesžije, co se týká děje a především nápadů a myšlenek, je to neuvěřitelně dobré, pestré. A taky dost napínavé. A protože jsem nedávno poslouchal i staré klasické sci-fi Asimova či Herbetra, ve srovnání s těmito (jinak dobrými díly) i aktuální, moderní a současné a uvěřitelné.

všechny komentáře

Související novinky (8)

Žebříček nejprodávanějších knih (14. týden)

12.04.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (13. týden)

03.04.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Ocenění knihy (1)

2017 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Nejlepší SF)


Kniha Problém tří těles v seznamech

v Právě čtených85x
v Přečtených2 604x
ve Čtenářské výzvě375x
v Doporučených176x
v Knihotéce688x
v Chystám se číst1 112x
v Chci si koupit290x
v dalších seznamech16x