Temný les

Temný les https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345285/bmid_temny-les-VCP-345285.jpg 4 1088 220

Vzpomínka na Zemi série

< 2. díl >

Dlouho utajovaná pravda o chystané mimozemské invazi, k níž má dojít za čtyři sta let, byla konečně odhalena a Země se vzpamatovává ze šoku. Zrádci a kolaboranti byli sice rozprášeni, na Zemi však působí sofony, subatomární vyzvědači Trisolaranů, před nimiž není úkrytu a jejichž prostřednictvím se nepřítel okamžitě dozví i o těch nejtajnějších obranných plánech lidstva. Existuje jen jedno místo, kam sofony nedohlédnou do lidského nitra. Organizace spojených národů proto světu představí čtyři jedince, do nichž vkládá svou poslední zoufalou naději: tři uznávané myslitele, vojevůdce a stratégy a jednoho obyčejného, druhořadého sociologa. Luo Ťi se ocitá v centru celosvětové pozornosti, aniž tuší, proč byl vybrán a co se od něj čeká. Ví jen, že je jediným člověkem na Zemi, kterého se Trisolarané bojí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Host
Originální název:

三体II黑暗森林 (The Dark Forest) , 2008


více info...

Lokina
Lokina
13.03.2024 4 z 5

I po druhém díle mě tato série baví čím dál více. Přiznám se ale, že Wang Miao z prvního dílu mi byl více sympatický než Luo Ťi. Postava Ta'Š si zachovala svoji náturu a stále je mým oblíbencem.
První polovina knihy je pomalejší, přesto se tam našlo plno věcí, které mě zaujaly. Tím, jak to pomalu začalo, tak to parádně vygradovalo ve druhou polovinu. Ta byla zajisté čtivější, záživnější, velkolepější a velice znepokojující.
Honem na třetí díl!
Na Netflix míří seriál a tak budu moci posoudit, jak se televizní zpracování povedlo.

dr.horrible
dr.horrible
04.03.2024 5 z 5

Nádej.


Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Skvělé pokračování Problému tří těles. Nejspíš půjdu proti proudu, když napíšu, že první díl se mi líbil o malinko více. I tato kniha má stejnou strukturu, kdy první dvě třetiny jsou jen přípravou na odzbrojující závěr.
Právě kvůli prvním dvoum částem se mi Temný les líbil o trošku méně. Spousta scén i celých témat ze začátku knihy mi připadalo ve finále zbytečných a myslím, že kniha mohla být kratší. Opět mám u autora pocit, že chtěl zpracovat velmi mnoho témat a v důsledku toho zbyl na některé jen povrchní prostor.
Cch'-sin nás opět zásobuje plejádou námětů k zamyšlení a většinu z nich moc pěkně rozpracovává. Oproti prvnímu dílu byl tento o něco méně technický, ale více nosných témat mířilo spíše do humanitních oborů. Celá teorie Temného lesa, včetně její mikroprezentace na Hvězdné flotile je naprosto geniální koncept, jemuž se povedlo roztočit mé mozkové závity na maximum.
Celkově hodnotím 4/5, ale přiznávám, že se dost blíží pěti. Jedna dolů zejména za velkou rozvláčnost v první polovině. Buď jak buď Temný les je stále skvělou až geniální knihou, která je právem považována za maximum, co soudobá sci-fi může nabídnout.

Alvari
Alvari
26.02.2024 5 z 5

Začátek druhého dílu byl trošku pozvolnější, ale jen co se dostal do obrátek, nešlo přestat číst. Hibernace hlavních postav a jejich posun do budoucnosti mi i fyzicky přišel znát, jako kdybych události jí předcházející, četl před hrozně dlouhou dobou. Vše pak bylo jako na houpačce. Jistotu vystřídala absolutní beznaděj a chaos a Luo Ťi musel zatáhnout za pomyslnou ruční brzdu. Jako poslední bych zmínil teorii samotného Temného lesa, která mi přišla neskutečně zajímavá, uvěřitelná a když se nad ní zamyslím, tak vlastně i strašidelná. Opět skvělý sci-fi počin.

Palorizek85
Palorizek85
12.02.2024 5 z 5

Perfektní pokračování prvního dílu. Působí trochu chaotičtěji než první díl, ale to je zřejmě dáno časovou rozpolceností. Autor nicméně perfektně vystihl lidskou povahu a náhled na možnou budoucnost. Už se nemohu dočkat 3. dílu.

gaidzin
gaidzin
02.02.2024 5 z 5

Partie je rozehrána z prvního dílu. Víme, co hrozí, ale co s tím, že?
Občas jsem měl pocit, že autor v té budoucnosti byl, vrátil se a popsal nám to. Defétismus, escapismus, kolaborace, nespolupráce, vše zní tak uvěřitelně.
Kniha je opět plná originálních myšlenek, mě osobně nejvíc zaujala úvaha "Temný les". Mnoho nocí jsem před spaním přemýšlel, kde v sérii úvah udělal autor chybu, abych si vnitřně tuhle myšlenku označil jako jen hypotetickou a nepravděpodobnou.
Našel jsem logické vyvrácení? No, nechám to na Vás, užijte si to.

zelda7
zelda7
27.01.2024 4 z 5

Wang Miao, hlavní postava prvního dílu pro mne byl mnohem sympatičtější a zajímavější osobnost než zde Luo Ti. Obecně zde asi budu výjimkou, ale mne se druhý díl líbil méně. V problému tří těles dokázal autor na o třetinu kratším rozsahu rozehrát mnohem zajímavější hru než zde v Temném lese. Nic to ale nemění na tom, že mě tato série moc baví, nejlepší část byla asi po tom, co se Luo Ti probudil z hibernace.

Deia
Deia
25.01.2024 4 z 5

Knihy v tejto sérii som chcela prečítať rýchlo za sebou, aby som nezabudla dej, ale bohužiaľ sa tak nestalo. Do tejto časti som sa teda púšťala s tým, že z tej predchádzajúcej si pamätám veľmi málo. Ale to vôbec nevadilo. Rozbieha sa to hneď od začiatku a dôležité je, že ľudstvo sa ocitá tvárou v tvár invázii, ktorej zjavne nemá šancu čeliť . Jediná výhoda je tá, že lode Trisolaranov dorazia až za 400 rokov, čo vyzerá ako kopa času (ale asi nebude). Hneď ma to vcuclo do deja, aj keď som mala problém s postavami - je ich tam veľa, majú podobné mená a strašne sa mi plietli. Ale postavy tam sú skôr len ako taká kulisa, ide hlavne o dej a ten je parádny. Bola som veľmi zvedavá, ako sa ľudstvo s hrozbou popasuje a mnoho vecí ma prekvapilo. Hlavne skákanie v čase (ľudia môžu podstúpiť hybernáciu), kvôli ktorému len veľmi málo postáv vydržalo celú knihu. Ale tie naozaj nie sú (až tak) dôležité. Celé sa mi to čítalo veľmi dobre a často krát som sa od knihy nemohla odtrhnúť. Najväčší skok v čase ma riadne prekvapil a musím povedať, že autor si ľudí v budúcnosti a celkovo život na Zemi predstavuje veľmi zaujímavo. A taktiež ma veľmi prekvapilo to, čo sa tam stalo, to som vôbec nečakala a ostala som z toho dosť v šoku. Som veľmi zvedavá na záverečnú časť a hlavne na to, ako ľudstvo dopadne.

alef
alef
23.01.2024 4 z 5

Nesmíš vědět, kde jsem, jakmile totiž víš, zmenší se ti svět na velikost mapy - dokud nevíš, připadá ti svět bez hranic!

Přetvářka, dezinformace a klam tu dostanou svou šanci - zachránit lidstvo!

Už na prvních stránkách vás obestře pocit absurdna, svět se totiž změnil v surreálné drama.
Vážnosti situace radši začněte věnovat pozornost, jinak ztratíte veškerou naději, prostě na chvíli zmizí ze světa ---
Střet dvou propastně odlišných světů se totiž blíží, zbývá pouhých 400 let - a lidstvo stojí na počátku dalšího z temných věků --- "dějiny prudce změnily kurz a najely na neznámou kolej"!
Naštěstí i před Trisolarany lze leccos skrýt, hluboko do svého nitra schovej své myšlenky - za důmyslnou konstrukci přetvářky - pamatuj, že je to tvá evoluční výhoda, už od počátku civilizace platí, že přežívá ten zdatnější, takže pochop, "myslet si" a "říkat", nejsou synonyma!

Právě se tak zrodil strategický plán!

A tak o půlnoci, před úsměvem Mony Lisy, naproti sobě stáli, meditátor a mladá dívka a hleděli si do očí " --- a v přehradě duše se objevila trhlina ---

Možná máme něco, co může lidstvo zachránit - svůj úsměv - své grimasy - řeč těla a očí - své emoce čitelné z výrazu tváře - umění, které Trisolarané nikdy nepochopí --- a někdy ani člověk ne, no jen si vezměte ten tajemný úsměv Mony Lisy, dodnes se přeme, co jím chtěla říct ;-).
V Temném lese blikalo 5*, jednu zhasla prosazující se stranická ideologie čínských soudruhů. Takže díky za naprosto nestranického, líného profesora Luo Ťiho :-).
Své 4* si příběh zaslouží, za promyšlený alternativní svět neradostné vize budoucnosti a vážně doufám, neztrácím naději, navzdory - předtuše 3. dílu - vzpomínce na Zemi :-).

Wiruss
Wiruss
11.01.2024 4 z 5

Možná nejlepší díl série. Rozjezd sice pomalý, ale stále rychlejší a přehlednější než v prvním díle.
Co spojuje celou sérii je zajímavé téma a nápady. Co je problém je mnoho naprosto nedůležitých částí vyprávění, zde je to až extrémní, vysněné části, které ani neprohlubují poznání hrdiny, podobná charakteristika by šla shrnout do dvou odstavců, nesympatické postavy, u kterých budete mít problém si zapamatovat kdo je kdo a až extrémní množství deus ex machina. Celkově by této knize prospělo zkrácení minimálně o 200 stran a bylo by to svižnější a mnohem záživnější bez hromady vaty.

Berg1
Berg1
29.12.2023 5 z 5

Druhý díl ještě zajímavější než první. Znovu je patrná jasná orientace na příběh a vyprávění, než na rozvoj postav - ty nedostávají čas se rozvinout a slouží spíše jen k prezentování vědeckých myšlenek. Vůbec to ale nevadí, ambice knihy je úplně jiná a podání příběhu o konci světa je skvělé. Autorovi se navíc výborně povedlo zachytit lidskou mentalitu a celá věc tak působí hodně realisticky - takto iracionálně by se lidstvo v případě celoplanetární krize pravěpodobně opravdu chovalo.

cziss
cziss
08.12.2023 4 z 5

Druhý díl se celkově povedl. Myšlenka knihy a finále je promyšlené velmi dobře, ale "wow efekt" to je tak na 50 %, autor totiž nechává hodně vodítek. Než se do finále dostaneme, tak se toho v knize stane poměrně dost. Některé pasáže jsou super, některé už bohužel nudnější a pak tu máme pasáže, které tvoří v zásadě samostatné příběhy (např. příběh lodi Přírodní výběr). Jak se dostáváme časově daleko do budoucnosti Země, tak se knížka stává plnokrevným sci-fi, což není špatně, ale něčemu se hůř věří (např. hibernace člověka, "kapka"...) v kontrastu s prvním dílem. Ovšem teorie Temného lesa, to je brilantní myšlenka. Líbí se mi i to, že má kniha v zásadě uzavřený děj.

Romcha
Romcha
01.12.2023 5 z 5

Většinou k druhým dílům ať už jakékoliv série přistupuji tak trochu s obavami. A to zvláště v případech, kdy jde z toho cítit, že by se mohlo jednoduše dít pouze tzv. "pěněžní ždímání" předchozí (tedy první dílu, který byl úspěšný) a stavět pouze na tom.

S naprosto klidným svědomím však mohu konstavovat, že to ani zdaleka není případ. Spíš naopak - Temný les je v každém ohledu lepší kniha než Problém tří těles a ta už tak sama o sobě byla dost famózní.

Ještě lepší jízda než první díl této trilogie a dlouho mi po dočtení knihy neběhal mráz po zádech a zcela určitě tato kniha přijde umístit na tzv. "WOW poličku", - tedy kde mám knihy na něž nedám dopustit.

Je to skutečně precizně vystavený pomník všem a nejen kultovním, ale i knihám či filmům autorů sci-fi, které autora nějakým způsobem ovlivnili nebo na nich mohl vyrůst.

Jak jsem psal již k prvnímu dílu této trilogie, pokud chcete nálož Věčné války/Věčného míru (J. Haldemena), Vesmírné Oddysei, Růži pro Algernon, cokoliv od bratrů Blochových, Duny až po Nadaci Isaaca Asimova až po Gluhkovského Soumrak s Budoucností a spojit všechen tento kult v jeden obrovský fungující celke, který to pozvedá ještě někam daleko výše a paradoxně jenom díky těmto dílům mohl být Vzpomínce na Zemi vystaven piedestal a bez nich by to zkrátka nešlo, tak nejen že je to ta pravá volba pro vás, bez výše uvedených děl by to navíc ani nešlo.

ArkAngel
ArkAngel
06.11.2023 4 z 5

Cením si toho, jak originálně přistupuje autor k mimozemské invazi. Zatímco jiní autoři by vás rovnou přenesli k velké bitvě mezi lidmi a rasou z jiného světa, Liou Cch'-sin již druhou knihu teprve připravuje čtenáře na jejich přílet a my sledujeme, jak se lidská civilizace chová a vyvíjí. Celá zápletka s meditátory, kteří fungují jako samostatní stratégové, je skvělá a onen skok do budoucnosti se autorovi taktéž povedl. Méně mě pak ale bavila celá linka s vesmírnými loděmi v závěru, kdy to pak zachránilo zase až finále s odhalením plánu posledního meditátora. A teď hurá na třetí a závěrečný díl.

H67
H67
15.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Lepší než první díl, ale pořád mám výhrady. Na začátek ovšem klady:

- Ufouni jsou přeneseni do pozadí a jejich existenci připomíná jen invazní flotila, která je velkou část knihy "někde tam v budoucnu", takže jsme ušetřeni většiny logických problémů, které mi tak vadili v první knize (ale které pořád občas vystrčí růžky - proč prostě lidstvo nevyhubili nějakým virem, když to pro ně evidentně není žádný problém?).

- Zároveň s přesunem do budoucnosti odpadla nutnost sáhodlouze vysvětlovat princip fyzikálních jevů a děj se překlopil v klasické sci-fi - tohle je prostě budoucnost a máme tu radiační motory (ať už to je cokoliv) a můžeme lítat po vesmíru. Tečka.

- Líbila se mi atmosféra zmaru a beznaděje, kterou byl autor schopen vytvořit. Sice jsem to trochu tušil, že ta krásná flotila pozemských lodí bude k ničemu a že nakonec přijde záchrana nějakým trikem, ale i tak byla deprese a otázky morálky ve světle zániku lidstva krásně (ne)příjemným čtením.

Ale teď k těm záporům. Nemůžu si pomoci, ale čínsko-komunistickou ideovou linku a anti-amerikanismus jsem vnímal o hodně více, než v prvním díle a docela mi to vadilo. Zároveň působí příběh hrozně nevyváženě. Místy člověk ani nestíhá příval napínavých nebo důležitých informací a stránky utíkají neskutečným tempem, aby o pár kapitol později zjistil, že si už deset minut čte o imaginární ženě před imaginárním krbem??? Co to sakra bylo?

A poslední věc, které jsem si všiml a která mi přijde poměrně vtipná je způsob, jakým se autor snaží navodit dojem zajímavého neznáma - a který by v reálném světě působil neskutečně divně. A to je ten, že postavy knihy jsou často neprůbojné a apatické figurky vůči okolnímu dění.

"Pan Novák?"
"Ano, co se děje?"
"Půjdete s námi. Nesmím vám říct, co se děje, ale cesta bude trvat patnáct hodin.
"... Tak jo."

SilentWolf
SilentWolf
13.10.2023 5 z 5

Temný les byl zajímavý převážně v tom, že se mělo jednat o "masíčko" trilogie a já dlouho nechápal, na čem se ty názory zakládají, protože začátek se dle mého nepovedl ( a šlo tuším o nějakých 150 stran minimálně ). Ale stejně jako má chyby jednička a je to ve výsledku 5/5, tak moc změnila závěrečná pointa mou osobu, že to opět jinak než na 5/5 nejde.

Dlouhé roky jsem hledal horror, který by mě vyděsil. Podařilo se to zatím jen knize House of Leaves. A k mé radosti taky Temnému Lesu. Vesmír je můj koníček, ač ho úplně nehltám jako své jiné koníčky, rád si o něm něco poslechnu a přečtu. V Temném Lese se dozvím, že Fermiho paradox je vlastně docela "oh sweet summer child" vysvětlení jisté problematiky a až Temný Les tomuto vysvětlení dodal něco, díky čemu se změnilo celé mé chápání vesmíru. Jedná se sice jen o teorii, ale já ji autorovi sežral i s navijákem a pojal ji jako obecnou pravdu. Už nikdy se na hvězdy nebudu dívat jako dřív. Na Lovecraftovi mě vždy nejvíce fascinoval kosmický horror. Díky Liouovi vím, že ve slovním spojení kosmický horror je to slovo "horror" redundantní.

memphisz
memphisz
25.08.2023 4 z 5

Velice poutavé sci-fi, do kterého je zahrnuta spousta fyziky a technologií, díky čemuž to celé působí věrohodně. Oproti prvnímu dílu je děj lineárnější a soustředí se na projekt Mandala. Jelikož všudypřítomné sofony zmrazily na Zemi základní výzkum, naděje lidstva ve vítězství v bitvě, která má přijít za 400 let, je vložena do mozků čtyř meditátorů - stratégů, kteří musí svůj plán na vítězství úkryt před sofony ve své fantazii.

Následuje 400 let deprese, rozvratu, nové naděje, technologického pokroku, radosti, domýšlivosti, arogance, nového úpadku, paniky, odevzdání se a následného zavržení. Lidstvo se točí, jak si zrovna myslí, že si ve střetu s Trisolarany stojí.

Bavila mě více první polovina než druhá, která se odehrává v budoucnosti. Nic to ale nemění na tom, že autor to má hodně promyšlené a je schopný přijít s chytrými zápletkami a zvraty. Ačkoliv to místy působí rozvláčně, nakonec se vždy dojde ke skvělým pasážím, u kterých si člověk řekne jen "wow".

tomas0851
tomas0851
18.08.2023 5 z 5

Druhá kniha série Vzpomínka na Zemi je opět tradičně netradičním sci-fi románem.
Autor navazuje na Problém tří těles a to sondou do civilizace, která stojí před rozhodnutím, jak naložit s informací, že za 400 let dojde ke střetu s mimozemskou civilizaví, která ji chce zničit.
Sledujeme, jak technický rozvoj blokují mimozemské sofony.
Sledujeme ustavení mediátorů. kterí mají pracovat na řešení trisolarské krize resp. jejich cílem je porážka trisolanské flotily.
Posouváme se v příběhu o 200let po začátku Triolanské krize.
Sledujeme odhalení průvodce třetího mediátora. Celkem šokující.
Sledujeme, jak se lidstvo za 200let i přes blokaci sofonů vyvynulo. Resp. jakou krizí si prošlo a co si z ní odneslo.
Sledujeme mediátora Luo Tiho. Pokusy o jeho zabití. Jeho seznamování se s novým světem.
Sledujeme lidstvo připravené na vítězný boj s trisolanskou flotilou.
Sledujeme přílet první trisilanské sondy do naší Sluněční soustavy.
A na konci koukáme jak to dopadlo.....
Na to jak byl první díl plný historických a technických faktů, tento je spíše vyprávěním a je proto pro čtenáře stravitelnější.
Na to kolik má kniha stran, se čte dobře.
Jen doporučuji číst v celku. Já ji četl po kousíčkách a není to ono.
Milovníci netradiční sci-fi si určitě přijdou na své.

Robodlak
Robodlak
14.08.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha s nečekaným rozuzleným. Skvělá myšlenka, bohužel jako celek příliš zdlouhavé.

Tano
Tano
07.08.2023 4 z 5

První díl mě dostal, autor má obrovskou představivost a líbí se mi, jak věci popisuje i z vědeckého hlediska. Druhý díl, mno, docela mi trvalo, než jsem se vůbec do knihy začetla, ale ve výsledku zase dost dobré a zajímavé. Prakticky všechny uvedené případy, kdy byli lidé zahnaní do kouta, a proto udělali radikální rozhodnutí, mi přijdou až děsivě realistické :) Autor je prostě hlava, jsem ráda, že jsem se k sérii dostala a určitě půjdu i na další díl.