Problém tří těles

Problém tří těles
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346208/bmid_problem-tri-teles-07o-346208.jpg 4 1988 1988

Vzpomínka na Zemi série

< 1. díl >

První díl trilogie s rozmachem Duny a stejnou dávkou akce jako Den nezávislosti. V Říši středu zuří Velká kulturní revoluce a Číňané, kteří nechtějí zůstat pozadu za Sověty a Američany, se v rámci tajného vojenského projektu pokoušejí navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi. Třicet let poté začnou na Zemi umírat významní vědci a vznikají sekty, které vybízejí k návratu k přírodě. Objeví se nová počítačová hra pro virtuální realitu, zvláštní, čarovná a znepokojivá, která jako by ani nepocházela z tohoto světa. A pomalu se začíná vyjevovat pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

三体 (The three-body problem), 2008


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
včera 3 z 5

Kniha se mi četla docela těžce ... chvíli jako styl počítačové scifi hry .. a pak zase něco jiného z "reality" ... upřímně jsem se v příběhu ztrácela... asi ještě uvidím, jestli se pustím do další knihy ...

Haloon
18.10.2024 5 z 5

Jestli jsou knížky jako je tahle, já zatím žádné nečetl. Příběh svižně vtahuje na jednu záhadu větší než druhou a čtení je hladový hon za odpověďmi. Vědecko-fantastický svět protkaný s dějinami komunistické Číny, kosmického programu, záhadných úkazů a to celé propojené s hádankou interaktivní hry, to je intro do série, která nemá obdoby.


HynekBee
07.10.2024 3 z 5

Jak tohle ohodnotit? Řečeno slovy Penny : "Tohle je pro intoše!" Zkrátka, docela jsem se s tím pral. Možná nejsem ani cílová skupina. Místy dlouhé a někdy zbytečně do hloubky probírané (technologie, fyzikální teorie, … nejsem znalec a zas tak velký fanda i když SCI-FI mám rád). Zkrátka přišel jsem si pro příběh, který by dal možná na 60% knihy.
Každopádně jsem si všiml i poselství, které kniha nese! Kniha se dotýká minulosti Číny, vztahů lidí, skupin. Také naráží i na problematické chování člověka vůči planetě. Kvůli tomuhle jsem nakonec dočetl a rozhodl se pro vysoké hodnocení 3* .
Do pokračování se zatím vrhat nebudu.

Shashlick
01.10.2024 2 z 5

(SPOILER) První polovina byl skvělá - postupné zanořování se do zdánlivě složitého příběhu ve více časových linkách. Tajemství, které se čtenář snaží pochopit a rozkrýt pomocí svých znalostí.

Druhá polovina ale z mého pohledu celou knihu postupně pohřbila. Zdánlivě spletitý příběh je objasněn a nic složitého to vlastně není - pouze další variace na celosvětové spiknutí a další konspirační teorie. Samotný závěr na planetě Trisolaris byl posledním hřebíčkem.

vladku
20.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Až po přečtení, na doporučení, jsem zjistil, že se jedná o první díl triologie. Líbilo se. Vlastně postupně zjišťujete o co jde, abyste v nějakém okamžiku zjistili, že téměř vše je jinak a začínáte znovu. Na pozadí je do sci-fi knihy vpašovány čínské dějiny, nepříliš veselé. Konec prvního dílu končí na jedné straně pesimisticky, na druhé straně i s mlhavou naději. Jsme považováni za hmyz, nicméně jak my jsme schopny zlikvidovat kobylky se vší naší technologií ve srovnání s technologií hmyzu? Asi nezbude než si přečíst i další díly.

iam.sokol
18.09.2024 5 z 5

Celou trilogii jsem už nějaký ten čas sušil doma v knihovně, a když mi o ní minulý týden opět básnil kamarád u pivka, který ji četl už potřetí, pustil jsem se konečně do ní taky. První díl mi trochu připomíná směsici Duny a Nadace, kde se potkává hned několik témat. Od sociologie přes ekologii až po politiku a filozofii a - to především - fyziku. Za mě nečekaně kvalitní úvod, přestože jsem se místy trochu ztrácel ve vědeckých pasážích, zejména na konci.

Nifredil
13.09.2024 3 z 5

Hodnocení píšu až po dočtení celé trilogie a musím přiznat, že jednička je z celé trojky knih nejslabší. To propojení s virtuální realitou je spíš něco jako úvod do celého světa Země versus Trisolaris a musím přiznat, že mě ze všech knih bavilo nejméně. Jinak je to po dlouhé době opravdu sci-.fi, které se nejspíš zařadí mezi klasiku žánru a rozhodně stojí za to přečíst opravdu celou sérii.

SkcSAM
10.09.2024 4 z 5

Veľmi čtivé hard-scifi v Čínskom prostredí. Zaujímavé vnímanie autora histórie komunistickej Číny. V menách sa dokáže čitatel ľahko zmýliť, ale našťastie v knihe nie je až také veľké množstvo postáv, takže sa to dá zvládnuť. Väčšina fyzikálnych popisov sa dá zvládnuť, ale bolo zopár prípadov, kde to bolo zdĺhavé. Autor preberá veľa zaujímavých tém hlavnou témou je vesmír a fyzika, ale spomína sa aj environmentalistika alebo sociálne problémy v Číne. Knihu odporúčam a určite kupujem druhú časť.

klarah101
29.08.2024 5 z 5

Kniha se mi líbila. Jsou tam jednak dějové pasáže a jednak části, kde děj ztrácí tempo a kde jsou popisy fyzikálních jevů nebo podrobný rozbor dané situace, což mi ale vůbec nevadilo, protože fyziku mám celkem ráda a kromě samotného příběhu jsou v knize zajímavé i čínské reálie a pohled na nedávnou čínskou historii.
Je tedy pravda, že se nejedná o jednoduché čtení a asi to nebude kniha pro každého, ale rozhodně jde o pozoruhodné dílo a můj celkový dojem z četby je vynikající.

Honey0105
26.08.2024 5 z 5

Když jsem začala číst, tak jsem se trochu vyděsila. Tolik vědeckých keců a nějak jsem nevěděla, která bije. Bude to asi hlavně tím, že nejsem běžný čtenář sci-fi.
Postupně se ale člověk proplétá příběhem a nemůže knihu odložit. I přestože jsem si chvíli připadala ztracená, tak hlavní linka se dala sledovat bez problémů a nutila člověka číst dál a dál.
Po přečtení jsem běžela ihned pro další díly na které se také brzy hodlám vrhnout.

nula87
20.08.2024 5 z 5

Skvělá sci-fi s mnoha vrstvama, parádně vykreslenýma postavama a příběhem, který chytne a nepustí. A to je teprve začátek.

Bustedka
07.08.2024 4 z 5

Hodně vychvalované scifi. Knižnímu zpracování podle mě nejvíc ubližuje sáhodlouhý popis fyzikálních jevů - ne že by tomu člověk neporozuměl, ale nutí vás to utíkat od příběhu, pro který si nejspíš jdete.
Chvílemi se tak čtení táhne, jenže najednou se ani nenadějete a nemůžete se od čtení odtrhnout. Ten celkový pocit je pak strašně zvláštní.

Celý ten příběh o navazování kontaktu s mimozemskou civilizací, propojením s virtuální realitou funguje. Čínská jména a reálie mě na tom bavili snad ještě víc. Ale asi bych mnohem víc ocenila větší důraz na příběh a na postavy.

susen9085
05.08.2024 5 z 5

Úžasná kniha, která vás chytne a nepustí, ovšem jen pokud ji necháte. Ano, jsou zde zdlouhavější pasáže plné popisů fyzikálních jevů, ale opravdu to stojí za to!
Ke třem tělesům jsem přišel po dokoukání seriálu na Netflixu a jsem za to rád. Při opačném pořadí si nejsem jist, zda bych u knihy vydržel.

roso.mak
02.08.2024 4 z 5

Je to velmi čtivé, zasazení do čínských reálií je zase něco jiného, než co je u nás k dostání. Škoda jen těch pár logických děr. A přitom by stačilo tak málo.

kuba-cz
30.07.2024 5 z 5

Celé dílo je vlastně trilogií, a tato kniha je první díl. Je to vlastně předkrm k mnohem velkolepější sáze, kterou vytvořit je úžasný počin, který ale rozhodně nedokáže oslovit každého čtenáře.

Již v prvním díle na vás působí ohromný nadhled autora nad drobnými problémy z nejrůznějších oborů - jsou to reálná fyzikální, sociologická, ekonomická i politická témata. Je radost knížku číst a u toho fičet na wikipedii stím - o co vlastně jde. Ale zase - někho to naopak může odrazovat od četby. Děj je velmi jednoduchý, navíc, když v polovině se najednou děj občas dostává do virtuální hry, která zdánlivě vůbec nesouvisí.
Autor mě ohromil svými vizemi, rozsahem znalostí (asi rešerše se spolupracovníky) a komplexností. Číslicový počítač sestavený z miliónů lidí, kteří reprezentují hradla AND a OR je perfektně propracovaný vtip dovedený do reality se všemi problémy, které se nejspíš dějou i v reálu. To jen tak naokraj.

Takhle pomalu to jede celou dobu. Musíte být fanouškem fyziky, astronomie i dalších oborů. Knížka mne velmi bavila, ale je to opravdu náročné čtení - hodně postav, ale nijak zvlášť jsem se v těch čínských jménech neztrácel.

Autor zaslouží poklonu, protože jsem nenašel nic, co by byl nějaký vědecký nesmysl. Ale je nad slunce jasné, že si právě v té komplexnosti díla mohl něco přiohnout a umě si to vyargumentovat dopředu - takže vám to ani nepřijde jako blbost :-)

allart
13.07.2024 3 z 5

(SPOILER) Zo začiatku to vyzeralo zaujímavo a vzhľadom na to, že som videl aj filmové spracovanie, kniha sa mi páčila trochu viac. Bola obsiahlejšia a akosi rozvinutejšia...až do záveru. Tam to bolo nejaké uťahané, technicky, ani nie komplikované, ale veľmi, veľmi zjednodušené, takže čitateľ mal podľa mňa problém, predstaviť si rozbaľovanie protónu do viac, alebo menej dimenzií a dosť som sa v tom strácal. Dúfam, že druhý diel bude lepší... možno, že ozaj len dúfam.

Vidlička
10.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Ach, jak já s Adventisty souhlasím!

"Na PTO bylo ze všeho nejpřekvapivější, kolik lidí ztratilo veškerou naději, kolik jich nenávidělo vlastní rasu a bylo ji ochotno zradit, kolik jich dokonce považovalo za nejvyšší ideál totální likvidaci lidstva, včetně jich samých a jejich dětí.
PTO měla pověst sdružení spirituálních aristokratů. Většina členů se rekrutovala z vysoce vzdělaných vrstev, mnohdy z nejvyšších pater politiky a finančního sektoru. Hnutí zpočátku provádělo náborovou činnost i mezi obyčejnými lidmi, tam se však nesetkala s úspěchem. PTO konstatovala, že prostým lidem schází patřičně sofistikovaný a informovaný pohled na zkaženost lidské civilizace. "

Jedna létavice z mého hodnocení ale uletěla ze dvou důvodů (kromě ještě pár rušivých drobností).
Jednak mi existence pidlivizace Trisolaranů, obzvlášť na tak vysoké úrovni, za takovýchto podmínek připadá vysloveně jako kravina a pro mě veliká Achillova pata příběhu; ale nejaký ten -fi prvek to zase obsahovat musí.
A druhak zařazení knihy do hard sci-fi mě namlsalo, ale dočkala jsem se spíš takového nějakého "soft hard" (třeba oproti Vejrovu Spasiteli). Zajímavou procházku prostory (ale to zase jako hodně zajímavou) jsme si užili až na posledních padesáti stranách. No, uvidíme v dalších dílech, jestli toho sci- trochu nepřibude...

"Nevíme, jaká je civilizace jinde, známe však tu naši."

"Nebo na nás čeká konec světa? Vzhledem k tomu, jak je náš svět zkažený, by to byla úleva."

martin č.
02.07.2024 5 z 5

Celou trilogii jsme odposlouchal jako audioknihu, nutno říct, že výborně načtenou. I když je to ve srovnání s euroamerickou literaturou asi bez emocí a s postavami se člověk tak nesžije, co se týká děje a především nápadů a myšlenek, je to neuvěřitelně dobré, pestré. A taky dost napínavé. A protože jsem nedávno poslouchal i staré klasické sci-fi Asimova či Herbetra, ve srovnání s těmito (jinak dobrými díly) i aktuální, moderní a současné a uvěřitelné.

zpevSusannah
17.06.2024 5 z 5

Seriál super a kniha? Mno, kniha je prostě kniha, nemám pravdu? :)
Když jsem dokoukala první sérii hodně zajímavě udělaného seriálu, NUTNĚ jsem potřebovala vědět, jak to bude všechno dál!
A tak jsem hned sáhla po knihách (mimochodem nebýt seriálu tak ani nevím, že existují, což by byla velká chyba, jak teď už vím).
Problém tří těles je neskutečně napsané sci-fi - čtenáře čapne okamžitě a to ani nemusí být milovník tohoto žánru. Odborné pasáže vysvětlené tak, že nepůsobí jako rušivý element, ale naopak tomu všemu dávají to pravé grády. A věř tě mi, určitě tomu porozumí každý :).
Kniha je skvělá a už jsem děsně napnutá a zvědavá, co přinese další díl.
Možná menší chybkou bylo, že jsem nejdříve viděla seriál, protože jsem se neubránila neustálému srovnávají a hledání toho, co si autoři dovymýšleli, aby byl pro diváky Netlixu co nejvíce atraktivní...

petbrab
14.06.2024 4 z 5

Prvně jsem viděl seriál. Ten se mi líbil, tak jsem se pustil do knihy. Ta je samozřejmě, jak to tak bývá, mnohem mnohem lepší. Více postav, lepší děj. Skvěle propracované dialogy, různé a nečekané zvraty v chování postav, pohled na věc i ze strany Trisolaranů. Kniha se velmi dobře čte, na čínská jména si člověk přivykne rychle. Pokud bere knihu poctivě, tak si člověk i zagooglí pro nějaký ten pojem z fyziky. Oživí si i paměť na různé vědce. A zamyslí se i nad budoucností země a chování lidstva. Zajímalo by mě, jak ji berou Číňané, neboť hrozící zlo má původ v jejich neslavné Kulturní revoluci. Vzhůru na druhý díl.