Šedá

Šedá https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443178/bmid_seda-2gx-443178.jpg 4 64 17

Šedá série

1. díl >

Sedmnáctiletá Jenovéfa se ocitá v divokém víru událostí, které změní ji i celý svět. Lidé nadaní paranormálními schopnostmi čerpají své síly ze záhadné šedé a stávají se lovnou zvěří pro organizaci, která chce překonat blížící se konec civilizace. Československo stále existuje i v druhé polovině devadesátých let 20. století, umírajícím Sovětským svazem otřásá občanská válka, do práce se pouští bývalí, stárnoucí agenti StB, elitní zabijáci v důchodu přestávají okopávat své zahrádky a začíná akční jízda, která nemůže skončit ničím jiným než třeskutým finále, v němž půjde o životy i duše všech zúčastněných. A šedá stále prosakuje do našeho světa…... celý text

Přidat komentář

tomas0851
07.03.2024 odpad!

Tak Vám nevím....
Jako konec jakžtakž, ale než se k němu člověk prokousal....
Myslel jsem si, že největší schíza kniha je Harrow devátá. Omyl. Toto ji hravě překonává.
U této knihy máte téměř do konce pocit, že je všechno špatně. Prvních 70 stran se neustále vracíte, protože řešíte, že jste přeskočili stránku, odstavec, protože text nedává smysl. Dalších 150 stran řešíte, kdo je sjetej, jestli autor nebo Vy. No a od strany 300 začne kniha dávat relativně smysl.
Netvrdím, že je kniha špatná. Téma je dobrý. Bohužel podle mého autor, který má příběh v hlavě, nedokázal tento předat čtenáři tak, aby dával smysl. Tím, že ví o čem píše, mu unikalo to, že čtenář to netuší, takže 3/4 knihy tápe, hledá, snaží se najít souvislost, smysl.
Takové skoky v ději, čase, místě, bez zjevných souvislostí, to je prostě špatně.
Defacto, co je vlastně šedá, se dozvídáme někde na straně 440 a to ještě jen tak povrchně.
A takový ty úryvky psedo novinářských textů, svodek STB a odkazů na politiky - úplně zbytečný a mnohdy matoucí.
Škoda. To téma je skvělý, ale....

SONP
13.08.2023 3 z 5

Co začalo celkem nadšeným čtením příběhu z alternativních českých 90. let, skončilo spíše zklamáním z toho, do jaké militární akčňárny to nakonec sklouzlo. Až do konce prostředního "cirkusového" dějství jsem se přitom pohyboval někde na úrovni čtyřech hvězd a možná i výš. Ten sešup byl ale prudký a knihu jsem zrychleně dočetl vlastně jen proto, abych se dozvěděl, zda se to ke konci nevylepší. A bohužel se tak nestalo.

Ke konci jsem si radši četl články z alternativních Lidových Novin, než vlastní román. To se mi už jednou stalo, myslím, že to bylo u Kotletova Spadu, který používal podobnou metodu. Prostě já a "zeleněji" zaměřené knihy, to prostě nejde dohromady. Druhý díl si tedy asi nechám ujít, škoda.

60%


Hzjena
25.03.2023 2 z 5

(SPOILER) Hned z počátku musím strhnout body za očividné vykrádání Nekroskupu a Stranger Things... Nebo spíše, že se to autor ani nesnažil maskovat. Taktéž se hodně komentářů zmiňuje o dlouhém začátku. Mě osobně by ani nevadila délka, ale způsob jakým se autor snaží držet čtenáře v nevědomosti (kvůli budoucím twistům nejspíše), který se bohužel míjí účinkem a kvůli kterému jsem se nedokázal v cítit do hlavní hrdinky.

Celkově to na mě působilo místy šroubovaně, jednání některých postav nelogicky a záměrné zastírání a utajování faktů opačným dojmem, než který měl autor nejspíše v plánu. Konec byla taktéž spíše přepnutá, přegradovaná a na sílu vykonstruovaná megashow, než-li osudy splétající a správně gradovaný finiš...


P.S: Osobně nemám rád když přebal knihy vyspoileruje celkový děj ještě dřív než čtenář knihu otevře, což je až překvapivě častý neduh knih (Svědectví od Kinga, Hořící most od Flanagana atd. atd....), ale na druhou stranu mystifikace na přebalu téhle knihy je taktéž zavrženíhodná!

jan.para
24.11.2022 3 z 5

V první řade chci říct, že mám Dalibora Váchu rád a baví mě jeho pohled do duší skutečných hrdinů, ale v tomto případě mi to přišlo spíš na škodu. Příběh rozhodně má veliký potenciál, ale přišel mi trošku utopený ve velikosti knihy.

Denny456
28.06.2022 2 z 5

No myšlenka zajímavá, ale provedení nic moc. Je to zbytečně dlouhé, lépe řečeno natahované a chvílemi dost nudné. Nevím zda dám druhý díl.

renefer
26.11.2021 3 z 5

Bylo to zajímavé. Zpočátku jsem myslela, že se jedná o knihu pro děti, protože kapitoly o Jeny byly takové dětské, vztahy s rodiči, chození do školy, kamarádky. Zato kapitoly o Malém nebo Machovském byly zase ostřejšího rázu. Takže mi to celé přišlo takové trochu schizofrenní ale ne nečitelné.

roso.mak
06.10.2021 3 z 5

Pro toho, kdo zná české reálie devadesátek, velmi hravé.

Knížka nevytváří nějaké zvláštní napětí, autor tam podrobně představí spoustu vedlejších postav, které se ukážou být vlastně ne zas důležité. Ale čte se lehce, prostě knížka, kterou na dvakrát schroustáte.

John6900
10.02.2021 2 z 5

Tak já nevím. Na jednu stranu se kniha četla hezky, ale... Mě tohle téma a celkově příběh asi moc nesedl. Pořád jsem čekal, co bude, kdy to konečně začne... a najednou byl konec. Naštěstí. Nebavilo mě to.

robin9739
14.12.2020 5 z 5

Šedá je o dost jiná kniha, než jsem podle obalu a anotace očekával. Říkal jsem si, že to bude o dívce, která díky svým psionickým schopnostem, bude bojovat proti zanikajícímu Sovětskému svazu.

Dost jsem se mýlil. Šedá je kniha o několika lidech, kteří každý mají své vlastní problémy, zájmy a plány odehrávající se za doby rozpadu SSSR. V době, kdy na Balkáně zuří válka, kdy většina zemí vytahuje bolestnou minulost a snaží se prosadit v době celosvětového chaosu své zájmy. V téhle době jsou lidé, co se snaží v porevolučním ČSFR vytvoří vlastní stát s vlastními zájmy a armádou, a jsou i jiní, co se jím v tom snaží zabránit. A nejlepší zbraní jsou "Espeři" lidé se zvláštními schopnostmi a silou zbraní hromadného ničení.

Tahle kniha není jen o dívce na přebalu.
Je to o lidech, kteří kvůli svým schopnostem, musí přežívat skrytí před světem.
Je to o dětech, které musí přežívat v pokusných laboratořích.
Je to o lidech, kteří bojují za lepší život Esperu.
Ale i o lidech, co vidí v Esperech jen moc a zbraň.

Příběh měl pomalejší rozjezd. Hned po pár stránkách mě dostalo celé prostředí a ona doba, ve které by upřímně moc lidí nechtělo žít. Bylo to popsáno velmi uvěřitelně a reálně. Kniha byla hodně o postavách a jejich psychologii. Postavy v příběhu byli velmi dobře napsané a uvěřitelné. Kniha nebyla moc akční, spíš velmi podrobně všechno popisovala (situaci, postavy a jejich motivaci, celkový systém). Když už na akci došlo, byla hodně dobře napsána. I díky ní nechcete přestat číst. Těšíte se na další telekinezi, telepatii a jiné super schopnosti. Postupně kniha gradovala až došlo na finále. Kde se všechny hlavní postavy setkaly a všechny své neshody vyřešily ve stylu Quentina Tarantina. Konec byl hodně rychlý a brutální.
Jediná výtka je, že autor nám jen jemně vylíčil, jak se stálo, že někteří lidé se rodí jako Espeři.
Kniha se povedla, jedná se o velice zajímavou četbu.

kure91
07.12.2020 5 z 5

Hned na začátek musím říct, že knížka mě bavila mnohem víc, než autorova povídka z podobného světa, která byla obsažena v magické antologii dua Hokr + Kyša, tady vše fungovalo, postavy mi přišly dobře napsané a děj odsýpal a krásně gradoval. Musím taky říct, že jsem z anotace knihy a přebalu (jak už zmínila moira2912) čekal možná něco ve smyslu boje proti systému a rozbití ČS nebo tak.
Ale obsah knihy rozhodně má očekávání překonal, sledujeme, v mezích představeného světa, poměrně civilní a uvěřitelný příběh, kde být esperem není žádná výhra a je to spíše prokletí a stigma. Na kulisách rozpadajícího se Československa sledujeme snahu jednoho důstojníka o vytvoření vlastního státu ve státě, získání nadaných do svých služeb a na druhou stranu kladní hrdinové (lze o estébacích a tajných minulého režimu mluvit v intencích slova kladný hrdina? Spíš světle šedý...), kteří se těmto snahám postaví na odpor. Závěr graduje akční bitvou s hlavním antagonistou a končí tak trochu otevřeně. No a závěr mě vede k menší výtce, vůbec by mi nevadilo, kdyby bylo více osvětleno, co ona Šedá je a kde se bere. Něco bylo naznačeno, ale jen tak zlehýnka.

lassse
05.09.2020 4 z 5

Velmi atypická kniha podtržená tím kde se odehrává, za jakých okolností a kdou jsou hlavními hrdinové. Mrzí mě, že některé scény autor prostě jen přejde, ať si čtenář domyslí, co se tam asi stalo. A přitom se na tom dalo tak vyřádit :) Má to pomalý rozjezd, ale pak od toho člověk nemůže odtrhnout oči. No, čekal jsem více Jenovéfy, hlavně v druhé polovině, ale celkově to rozhodně stojí za přečtení.

cori
30.08.2020 3 z 5

Podle obálky jsem si myslela, že se bude jednat o českou verzi avengeres, kdy hrdinové s nadpřirozenými schopnostmi a obepnutých oblečcích s vlajícími plášti bojují proti nepřátelům ČSR, ale spletla jsem se. Ocitáme se v roce 1996, kdy se hroutí Sovětský svaz, rozpadá se EU i ČSFR. Kolem Temelína je šedá zóna a mezi obyvateli se skrývají jedinci nadaní telepatií, telekinezí, pyromancií, levitací apod., po nichž pase tajné oddělení armády již od 50.let, kdy se začali objevovat ve zvýšeném množství, což bylo způsobeno tajnou zbraní, kterou použili nacisté na konci války, aby na našem území zastavili postup Rudé armády. Jedná se akční příběh, v němž hlavní hrdinka zjišťuje pravdu o svém původu a schopnostech. Příběh graduje od masakru v cirkuse až po závěrečné zúčtování. Předpokládám, že bude následovat i druhý díl.
Chudák božský Kája, takový konec si nezasloužil.

moira2912
24.08.2020 5 z 5

Asi bych začala tímto: Wow. Tohle jsem nečekala.
Obálka ve mně vyvolala dojem, že to bude young adultka. Příběh o puberťačce, kterou ta holčina v superhrdinské póze na coveru představuje. Z anotace drsnější a špinavější, ale stále YA.
Ha! Ani náhodou.
Je to zamotaný příběh plný špíny, intrik a akce, během které se hraje se životy.

Hned z prvních pár stran mě ta atmosféra Československa doslova praštila do obličeje. Atmosféru má kniha jako bodnutí nožem. Nebo možná pomalé táhnutí žiletky po kůži zad.
Gradování atmosféry bylo skvělé. Nejen celkové příběhu, ale i epizodové, krátkodobé scény.
Reálná historie, fikce a mýty se v Šedé míchaly neskutečným způsobem, který mě neuvěřitelně nadchl.

Co se týče charakterů, klobouk dolů. Člověk z prvních pár vět okamžitě poznal, z pohledu koho čte. Každá postava byla individuální se svými pohnutkami a logicky na základě svého charakteru reagovala.

Jsem z Šedé nadšená? Rozhodně. Prostě miluju svět, ve kterém je příběh zasazen. A kniha napsaná historikem se zaměřením na války a historii Čechoslováků se prostě pozná. Smekám.

Racek213
15.08.2020 4 z 5

Tak včera dočetl. Do děje se člověk nedostává snadno, ale je třeba vydržet a pak už to jede. Kniha baví, čtivost dobrá, originální nápady, děj v Čechách, co víc si přát. Zajímavý moment je splývání režimů před a po převratu, člověk opravdu neví, kdy vlastně bylo lépe. A tak můžeme bez této zátěže sledovat osudy jednotlivých aktérů a ty jsou nadmíru pestré a zajímavé. A samozřejmě, menší a větší padouši a menší i větší hrdinové a patlalové a zrádci ... prostě tak jak to na světě v dobách zlých chodí a vždy chodilo.
No a nakonec to nejlepší, vypadá to na pokračování!

LukBook
01.07.2020 4 z 5

Na jednu stranu poměrně náročné čtení, rozhodně to není žádná oddechovka. Na druhou obsahuje opravdu famózní akční scény. Možná, že část čtenářů bude mít rozporuplné názory, ale své fanoušky si určitě najde. Už z toho důvodu, že propojuje jedince s nadpřirozenými schopnostmi a bývalou komunistickou historii v Československu

Buchtolap
25.06.2020 5 z 5

Byla to má první kniha od pana profesora Váchy a musím uznat, že mě velmi překvapila. Od čtenářů jeho knih se povídá že má autor občas problém s časovou linkou (na to jsem zvyklá z přednášek o legionářích, to je taky jednou tam a zase zpátky :D) a orientaci v postavách, ale obojí zvládnul bravurně! Nejsem velká fanynka sci fi a s alternativní historií jsem se taky potkala poprvé. Nicméně se mi děj zařazený do této konkrétní části naší historie ohromně líbil.
Ale abych jen neschválila. Měla jsem že začátku problém s dlouhými větami, což není chyba autora, ale moje.
Po přečtení jsem si jen řekla, že je velká škoda, jak editor odflákl svou práci. :(

rimar
20.06.2020 5 z 5

Velmi zvláštní kniha. Pocity po jejím přečtení rozporuplné ale určitě zkusím další knihy od autora. Rozjezd je jasné že pomalý autor nám postupně dávkuje informace a dej nabírá na obrátkách. Zejména ke konci už teda sviští dost solidně a v hodně liniích podle postav. Ale člověk neztratí orientaci a není to nijak rušivé. Téma alternativní historie tady bylo podáno velmi zajímavě.