Píseň severu

Píseň severu https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467991/bmid_pisen-severu-6BR-467991.jpg 5 160 42

Píseň oceli série

< 2. díl >

V Dussu přituhuje a nejen kvůli přívalům sněhu a mrazu. Ve vánici se skrývá smrt a nejspíš i něco mnohem horšího. V zasněžených horách se ztrácí bojovníci a něco temného vraždí v ulicích. Ostřílený válečník Cuchenan a jeho společník bard Minangar musí znovu spojit své síly a vypořádat se s temnotou, které dosud nemuseli čelit. Nový příběh ze světa Písně oceli nabízí dobrodružství, akci, humor i vášeň v duchu nejlepších příběhů meče a magie.... celý text

Přidat komentář

ŽralokPeet
17.04.2024 5 z 5

Sáhla jsem po knize náhodo, nevěděla, co od ní čekat. bavila jsem se. Takovýto žánr neumím a možná ani nechci brát úplně vážně, což mi pomohlo textem proplout a užít si ho.

LenkaWal
04.03.2024 5 z 5

Další díl zase super. Jen uz jsem opravdu alergická na oslovení zpěváčku.
Ale jak někdo píše že je vidět inspirace zaklínačem, ta možná jen v hlavní dvojici a i těch je napříč všech fantasy příběhů spousta. Ale ja osobně v tom z nějakého důvodu vidím třeba Asterixe :-)
Ne kvůli dvojici hrdinů, ale spíš podle Dussu. Jak tam probíhá život lidí. Každopádně mě to opravdu baví. A hurá na třetí díl.


OldaB
05.01.2024 5 z 5

Takové dospělejší pokračování, které ubralo na hravosti, ale přidalo na profesionalitě. Občas hodně temné úseky, jednoznačně doporučuji.

petrulka
31.07.2023 5 z 5

Moje srdce zamilované do fantasy plesá :-) ač povídková kniha, luxus a čiré potěšení. Zde již několikrát zmíněná povídka s obrem je top, ale bavily mě všechny.
"Žába. Velká žába. Prostě velká žába" :-D
Minangar je tahoun celé knihy. Ne každý umí napsat opravdu milou a zároveň vtipnou postavu, která se opakuje jen tím svým otravným oslovováním "Cu". To tahá za uši, zrovna jako "zpěváček", je to infaltilní, až hrůza. Ale jinak co vytknout nemám, skvěle jsem se bavila a už mám nachystaný další díl.

SedllY
24.05.2023 3 z 5

Jednička byla zábavnější, dvojka zas trochu líp napsaná, nebyla tak napěchována nesmysly. Opět průměrná kniha plná povídek s nádechem fantasy. Humor ujde, ale stále na jednu notu.

cirruska
26.04.2023 5 z 5

Jak jsem doposlouchala první díl, tak hned mi do uší šla Píseň severu a díky tomu jak to (ne)skončilo tak jdu hned na závěrečný díl. I toto vypovídá o tom, jak mě série nadchla. Zpěvaček a drakobijec se stávají mými oblíbenci a s nadšením jsem si opět užila vtipné dialogy, napětí a nová divoká dobrodružství.

NemmamSlov
11.03.2023 5 z 5

Knihu Píseň severu tvoria opät príbehy horala Cuchenana a jeho verného spoločníka barda Minangara.

Jeden s príbehou začína obvzlášť zaujímavo, a to keď Cuchenan musí zachrániť zraneného spoločníka, no neobvyklím spôsobom. Musí splniť 3 želanie dáme, ktorej omylom zavraždili brata. Cuchenan je obzvlášť prekvapený úlohami ktoré dostal a to hlavne posledná žiadosť Jestřábice.

No ďaľšia úloha kráľa Raíka už nie je prechádzka ružovým sadom. Cuchenan, Minangar a Mordyc sú vyslaní na pomoc paní z Medovalu Dáidre. Jej muž zmizol s celou družinou a paní chce vedieť, či sú ešte naživu. Tento príbeh dosť nadvezuje na knihu Píseň oceli, keďže sa tu znova rozoberá minulosť Modryca. Od toho ako sa chcel obesiť, tak sa veľmi zmenil. Začal piť a čoraz viac sa utápať v bolesti neopätovanej lásky. Preto je to viac príbeh Mordyca a Dáidre a Cuchenan a Minangar vystupujú len okrajovo.

Každá úloha nie je vhodná aby sa dostala do piesni, to Cuchenan zistí, keď musí zabiť príšeru v studni. Minangar nemôže cestovať s horalom, pretože si zranil nohu, no ako oddychuje v meste, nečakane nájde lásku svojho života.

Jeden z príbehov napísala autorka v štýle kvalitnej fantasy detektívky. Cuchenana a Minangara sprevádza krásna Gaía, ktorú zachránili v knihe Píseň oceli. Cestujú do Ibarvaru, kde za zvláštnych okolností umierajú ľudia. V tejto časti sa dozvedáme viac o Minangarovej láske k jednej žene a dokonca nám bard ukazuje svoju druhú tvár, kde mu záleži na svojich blízkych.
Po návratu do Dussu, čakajú hrdinov novinky. Pán Dussu chystá 2 svadby, v jednej sa má ženiť jeden z dvanástky a v druhej Raíkova dcéra Yasamin, čo horala najviac raní a preto sa rozhodne konať.

Záver knihy spojuje všetky príbehy. Celkom epický koniec. Minangar musí konať aby zachránil celé kráľovstvo severu. Som zvedavý na 3. diel.

zandu
03.02.2023 5 z 5

Pecka!
Bála jsem se, aby druhý díl neztratil tempo. A zklamání se nekonalo! Naopak, tempo se zvýšilo. Jsem nadšená.
***
"... Já jsem hrdina! Já... au!"
Naklonila hlavu ke straně. "Hrdinové nefňukají ze škrábanců. "
"Já nefňukám! Já básnicky zatínám zuby!"
***

michal3736
25.01.2023 5 z 5

Za mě naprosté překvapení, skvěle vystavěný příběh, který s každou další kapitolou graduje a poslední tomu dává, pěkně na frak. Rozhodně hned pokračuji posledním dílem.

Maud22
19.01.2023 5 z 5

Další pokračování osudů drakobijce Cuchenana, příslušníka legendární Dvanáctky vladaře Dussu, a jeho nerozlučného přítele potměšilého barda, šprýmaře a děvkaře Minangara má tentokrát po čertech temnou linku. Objevují se další protivenství a zlo má, zdá se, navrch. Oba hrdinové jsou zamilováni, což u zrovna u barda je co říct! Skvěle se to čte, dialogy stejně jako v prvním díle posouvají děj kupředu a jsou vtipné. Jednotlivé události z minulosti najednou jako střípky mozaiky do sebe zapadnou a celé by to spělo k velkému finále... Jenže jsou ponechána otevřená dvířka k dalšímu pokračování, takže šup na Píseň války!

tomas0851
07.01.2023 5 z 5

Píseň severu - Míša Merglová

Zdravím závisláky a příznivce české fantasy. Kvalitní fantasy.

Píseň severu je druhý díl trilogie původní české fantasy světa Písní.

První díl, Píseň oceli , byl kritiky, ale hlavně čtenáři přijat velmi pozitivně. Já si ho dal 2x a vždy si ho užil.
A to jsem ani původně netušil, že je to první díl. Ale zdál se mi ten konec jako hodně otevřený .

Ale zpátky k Písni severu. Pokud byl první díl dobrý, druhý je hodně dobrý.

Je vidět, že Míša Merglová nám autorsky dospívá a na knize je to znát. Hodně znát.

Pokud mi u prvního dílu vadila atypická jména (a to i na podruhé), tady jsem s tím problém neměl.
Úžasný je, že knihy na sebe navazují tak, že tvoří jeden celek.
Poznáváme nová dobrodružství drakobijce Cuhenana a jeho barda Minangara.
Vyprávění se dělí na pár kapitol, které tvoří jednotlivá dobrodružství, ale pořád je to jeden celek.
Oběma knihami se line jako nitka hlavní příběh obou hrdinů a dalších postav.
Na to jak jsou knihy rozsáhlé, je úžasný, že si Míša vystačí s rozumným počtem hlavních postav.
Jsem rád, že jsem kdysi dal na recenze a sáhnul po Písni oceli a nyní dočítám díl třetí. Pravdou je , že po Prokleté věži jsem byl z autorky hodně rozpačitý.

Co říci závěrem? Ano. Z prvního dílu a první kapitoly je cítit legendární Zaklínač. Ale jen trošku a malou chvilku. Následně Míša vybudovala úžasný svět, skvělé dobrodružství a parádní zážitek.

Je tu hodně slyšet- bojím se českých autorů, bojím se české fantasy. Zkuste svět Písní. Budete překvapeni. Příjemně. Hodně Příjemně.

Malarkey
31.12.2022 5 z 5

Moc jsem s druhým dílem série Píseň oceli neotálel. Dal jsem tomu slabých půl roku a na sklonku téhož roku jsem se do ní opřel. Přeci jen jsem chtěl skončit něčím....dobrým.

A přání se opravdu splnilo. Druhý díl s názvem Píseň severu pokračuje v podobném ražení jako její první díl. Autorka nám tu vypráví životní etudy Cuchenana a Minangara v šesti jednotlivých příbězích, které nemají úplně hlavní děj (byť poslední příběh nás jednoznačně nasměřuje na třetí knihu), ale které mají časovou souvislost a tak to působí, že jste se s touto knihou pozvali k jednomu hrdinovi a jednomu bardovi...a s nimi zažíváte to, co byste ve středověkém fantasy světě chtěli zažívat sami.

Úžasné jsou především dialogy mezi nimi. Často jsou opravdu dlouhé, ale čtení je jako když se napijete nějakého dobrého piva a nechcete přestat, tak pijete, dokud ten půllitr nedopijete. Pak si ale vyžádáte další a celý ten krok s chutí opakujete. Prostě dokud se neopijete.

Já takových momentů s pivem za rok pár mám a musím říct, že si na ně pokaždé pamatuju a pamatuju si i ta místa, kde se mi ta radost v hlavě urodila. Stejně tak to mám ale i s touto knihou a jsem rád, že jsem na sklonku roku 2022 mohl skončit něčím, co je zároveň tím nejlepším, co jsem letos četl. Děkuji! :-)

MilanKop
30.12.2022 5 z 5

Za mne výborné pokračování série. Postavy se vyvíjejí a jejich osudy jsou velmi poutavé. Stránky se doslova otáčejí jedna za druhou. Jakmile jednou začnete číst, tak vás tento příběh nepustí. Vzhůru na závěrečný díl.

Za mne jedno velké WoooW

TeaPeter
18.12.2022 4 z 5

Dobré pokračování, jen některé motivy jsou už maličko únavné a zasloužily by si nějaký vývoj. Třeba takový bard se už začal posouvat, ale nakonec skončil téměř tam, kde začal. Ale jen téměř. To jak se zasloužil o rozuzlení poslední kapitoly bylo moc vydařené.

Fifineek
04.12.2022 5 z 5

„Opilec, bard a hrdina se vydávají na cestu. To zní jako začátek zajímavého příběhu.“

Pokračování o drakobijci Cuchenanovi a bardovi Minangarovi z Údolí, kteří se opět vydávají na napínavé dobrodružství! Jednou budou plnit úkoly pro záhadnou paní z lesa a jindy zase vyšetřovat vraždy různých lidí, které všechny pojí jedna událost. Tohle všechno je ale nic oproti tomu, jaká hrozba se na ně v budoucnu chystá.

Čtení druhého dílu jsem si užil ještě víc než toho prvního! Jde vidět, že autorka vsadila na ověřené mechaniky z prvního dílu a ještě je vylepšila. Co se mi na celé knize neskutečně líbilo, byl rozhodně rozvoj postav Cuchenana a Minangara, kteří se toho navzájem od sebe dost přiučili. Stejně jako první díl tak i druhý byl bohatý na super hlášky a bardovy moudra!
Znáte ten pocit, kdy každé dobrodružství hlavního hrdiny začne dávat mnohem větší smysl? Já tohle přímo miluju a jsem neskutečně rád, že jsem se toho v této knize dočkal.
Nezbývá nám nic jiného, než si počkat na 3. a nejspíše finální díl! Jsem opravdu zvědavý, co si na nás autorka připraví příště!

Vypadá to, že mám svého nového oblíbence v rybníčku české fantastiky! Františku Kotleto a Romane Bureši, třeste se!

Dragell
25.11.2022 5 z 5

Parádní pokračování prvního dílu Píseň oceli, tentokrát už je mezi hlavními hrdiny cítit ta pravá chemie, kdy za vším tím škádlením jsou to prostě přátelé. Bard a rytíř, každý povahou naprosto jiný, opět zažívají rozmanité dobrodružství, které ne vždy může vyřešit jen meč. Ozve se také magie a zlá i roztomilá kouzelná stvoření.

Má to akci, má to humor, má to lehkost a rychle vám to uteče. Škoda jen, že kniha nevyšla v pevné vazbě, kterou by si zasloužila. Vyšlo také v audioknižní podobě, které se na výbornou ujal jako interpret Jan Meduna.

Hajana
15.11.2022

Kniha se mi velmi líbila, druhý díl byl ještě lepší jak první, už se těším na další. Mohu jen doporučit.

SONP
30.09.2022 4 z 5

První dojem byl trochu zklamáním z toho, že jde znovu o sérii propojených povídek. Už jsem totiž v doufal v pěkně hutný román. Ale v důsledku vlivu nezměněného citu autorky pro jazyk, který prostě způsobuje určitý nepopsatelný čtenářský prožitek, jsem jí už někde v polovině odpustil a užil si to, že každá z povídek má trochu jiné naladění - ať už mystické, detektivní nebo prostě tak trochu romantické. 80%

Pedrysek
27.09.2022 5 z 5

Jedničku jsem spolknul i s navijákem. Dvojku jsem vdechnul. :-) Přidávám do DOPORUČENO!

sarahmoon
24.09.2022 5 z 5

Za mě II ještě o trošku lepší, jak I.

Jedinou chybu to má, že ještě nevyšla III.

Audiokniha - Pan Meduna si prostě zaslouží uznání za dobře odvedenou práci.
Jeho podání je prostě TOP!

Autorovy další knížky

Michaela Merglová
česká, 1990
2019  84%Píseň oceli
2021  79%Krásky a vetřelci: Pulp stories
2020  78%Prokletá věž
2021  92%Píseň severu
2022  93%Píseň války

Kniha Píseň severu je v

Právě čtených5x
Přečtených199x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených13x
Knihotéce131x
Chystám se číst66x
Chci si koupit35x
dalších seznamech5x