Problém tří těles

Problém tří těles https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379931/bmid_problem-tri-teles-fOW-379931.jpg 4 1777 413

Vzpomínka na Zemi série

< 1. díl >

Přeloženo z anglického vydání The three-body problem (2014). První díl trilogie s rozmachem Duny a stejnou dávkou akce jako Den nezávislosti. V Říši středu zuří Velká kulturní revoluce a Číňané, kteří nechtějí zůstat pozadu za Sověty a Američany, se v rámci tajného vojenského projektu pokoušejí navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi. Třicet let poté začnou na Zemi umírat významní vědci a vznikají sekty, které vybízejí k návratu k přírodě. Objeví se nová počítačová hra pro virtuální realitu, zvláštní, čarovná a znepokojivá, která jako by ani nepocházela z tohoto světa. A pomalu se začíná vyjevovat pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Host
Originální název:

三体 (The three-body problem) , 2008


více info...

Přidat komentář

marlowe
předevčírem 3 z 5

Knížku jsem poprvé přečetl v roce 2019 – a úplně spokojený jsem tehdy nebyl. Teď, když se nám tu zčistajasna vylouply dokonce hned DVA seriály, natočené podle prvního dílu (netflixácký Problém tří těles a čínský třicetidílný – a prý mnohem lepší – Three-Body), řekl jsem si, že než se do nich pustím, zkusím si Tělesa ještě jednou přečíst – třeba v nich tentokrát najdu to, co jsem v nich nenašel minule. Bohužel ale musím zůstat u původního hodnocení (3*), protože pocit z první četby přetrvává: Skvělá myšlenka, výborná zápletka, zcela inovativní přístup k motivu kontaktu s mimozemskými civilizacemi, ale na druhé straně (z mého pohledu) problematické literární zpracování, kdy je nepodstatným věcem věnováno příliš mnoho pozornosti a věci podstatné (klíčové momenty) jsou často odbyty několika odstavci. Ploché charaktery, neharmonické tempo vyprávění a občas i jistá zmatenost a nelogičnost v ději činí tak z četby poměrně obtížnou záležitost.
Ale druhý díl ještě prubnu...

tra-my5156
předevčírem 5 z 5

Paráda! Přečteno jedním tahem. Nic skvělejšího jsem za poslední půl rok nečetla, až na Dostojevskyho Něžná, ale to je taková klasika, která nelze hodnotit špatně. Zatímco zde, nemám co vytknout. Četlo se to samo úplně!! Měla jsem zezačátku pochybnosti, jestli to bude dobrý, nebo to bude šrot. Fyzika mě baví, ještě v tý hlavě z maturity z fyziky něco pozbylo takže jsem se u delších pasážích neztratila. Za mě skvělý originální koncept. Rozhodně bych to ale nedoporučovala čtenářům, kteří sci-fi nemaj v lásce - těm to spíš přijde spíš na obtíž. Jdu na druhou knihu této trilogie. Mimochodem seriál na netflixu krásný, ale v porovnání s knihou nic moc. Jako kdyby Netflix tvůrci seriálu se rozhodli vzít kontext, verzi a vložit to do úplně jiného světa. V knize se děj odehrává v Číně s čínskými hl. postavami, nikoli v Oxfordu s různorodými fyziky.
10/10


tom2843
15.04.2024 4 z 5

Vyrostl jsem na sovětské scifi, což byly jediné knížky, co se daly číst :-), takže miluju vědecké, logické a promyšlené sci-fi. Přesně taková tato kniha je a já jsem byl nadšený. Zajímavé postavy, velmi originální zápletka a vyděšená planeta, co víc si přát? ;-)

Adapa
14.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Poprvé jsem Problém tří těles četl někdy před cca pěti lety, bylo to tehdy moje první setkání s čínskou literaturou a přišel z toho wau efekt, kdy jsem se téměř na celý víkend zavřel doma a jen četl, četl a četl. Nyní jsem shlédl seriál na Netflixu a tak jsem se rozhodl vrátit se po letech ke knize a vše si znovu připomenout. A zase se mi potvrdilo, že kniha je lepší než zfilmovaná verze.

Román přináší čínský pohled na věc, čínské myšlenky, čínská jména. Je to prostě jiné sci-fi než, kdy středobodem světa je vždy USA.

V románu se prolíná Kulturní revoluce v Číně a začátek 21. století, kdy přestávají platit některá základní fyzikální pravidla, někteří vědci páchají sebevraždu, jiní podivně umírají a svět propadá podivné virtuální realitě.

V 60. letech světem znechucená astrofyzička přežívající na odloučení tajné základně Rudé pobřeží vyšle přes Slunce zesílený signál do vesmíru a po devíti letech se ji ozvou mimozemšťané – Trisolané, kteří nevypadají mírumilovně. Jie Wen-ťie na signál odpoví a pozve mimozemšťany, aby dobyli Zemi, protože lidé si svůj svět nezaslouží.

Trisolané žijí 4 světelné roky od nás, na planetě se třemi slunci, které přináší chaos a zkázu. A tak se rozhodnou přestěhovat se na naši planetu, kam byli signálem pozváni. Jejich cesta má trvat 450 let. Jak poznávají lidi, pochopí, že za 450 let bude lidstvo mnohem vyspělejší než oni a dovede je porazit. Rozhodnou se proto potlačit lidskou vědu, která by je mohla ohrozit.

Čte se to opravdu skvěle. Jen jsem se neustále ztrácet v čínských jménech, ještěže na začátku je seznam hlavních postav, který jsem dost často používal. Autor dokáže na několika stranách popsat složité fyzické zákonitosti, vysvětlit několik dimenzí, lidský počítač, sofony (až jsem si připadal někdy jako naprostý blb, že jsem například nepochopil ten lidský počítač), ale někdy mu unikne motivace některé z postav nebo do očí bijící trhliny v plánu mimozemšťanů. Ale některé nudné pasáže, příliš složité fyziky i nelogičnosti s radostí odpouštím a dávám plný počet hvězd. A už sahám po dalším díle.

Luccinda
02.04.2024 3 z 5

Tohle je série, která osloví hlavně vědecké nadšence a milovníky fyziky, což já teda nejsem ani omylem. Od toho se odvíjí i moje hodnocení. Bohužel, kromě tématu mi poslech komplikovala i čínská jména, měla jsem problém se orientovat v postavách, místech i v ději. Na druhou stranu, myslím, že ve formě audioknihy to pro mě bylo mnohem stravitelnější, než kdybych knihu četla v tištěné podobě.

bohdan0402
31.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Asi jdu proti proudu, ale mě to nebavilo. Tři čtvrtiny knížky byly o Kulturní revoluci v Číně, něco dít se začalo až ke konci. Sci-fi zápletka byla zajímavá a netradiční, ale za mě nuda. Další díly číst nebudu.

DennisMoore
26.03.2024 5 z 5

Když se pouštím do knih s takovou pověstí, bývám obezřetný. Co kdyby své pověsti nedostály, co když od nich na základě toho haló čekám víc? Naštěstí to není případ Problému tří těles, což je kniha v mnoha ohledech bez přehánění výjimečná. Tak originální zápletka, tolik podnětů k zamyšlení, tolik škodolibých hrátek se čtenářským očekáváním, tolik bezútěšna, ale zároveň i tolik zábavy. Rozumíte-li fyzice, pravděpodobně si v tom všem najdete ještě něco navíc. Paráda.

Natty
25.03.2024 4 z 5

Velmi originální kniha, nic podobného jsem doposud nečetla. Jelikož nejsem znalá historie Číny ani pokročilý fyzik, (maximálně vím něco víc o nanovláknech než běžný smrtelník) nedokázala jsem občas rozpoznat, co je ještě pravda a co už sci-fi, budu si muset rozšířit znalosti v obou oblastech. Naštěstí je zde popis natolik skvělý, že i obyčejný čtenář je schopný jednotlivé fyzikální teorie pochopit.

Během čtení jsem měla chvíle, kdy mě to ukrutně nebavilo a pak takové, kdy jsem hltala každé slovo. Měla jsem až příliš velká očekávání, takže jsem maličko zklamaná, ale i tak mě to opravdu bavilo a chystám se sérii dočíst celou.

puczmeloun
25.03.2024 4 z 5

Velká spousta různorodých nápadů všeho druhu, kde si snad každý milovník hard sci-fi najde to své.* A do toho "exotičnost" čínských reálií historických i moderních, několik originálních zvratů osudového charakteru** a dobrá čtivost. Není to žádná Duna a Den nezávislosti, jak tvrdí zdejší popis. Je to své, velmi jiné a velmi přemýšlivé.

I proto jsem rád, že mi autoři čtení usnadnili poznámkami pod čarou (i když sem tam jsem si i sám zagooglil, zvláště ohledně historických událostí) a seznamem hlavních hrdinů. Přiznávám, že s čínskými jmény nejsem nejlepší kamarád.

Vše se to rozjíždí pozvolna, civilně, na úrovni jednotlivců, jejich rodin a bezprostředního okolí. Ani by člověk neřekl, co to je za žánr (historická fikce, detektivka, thriller...). S přibývajícími stránkami se však obzory otevírají, objevují se matematikou i fyzikou napěchované odstavce a dostáváme se na úroveň civilizací. A samotná hra Problém tří těles je velmi zajímavým nasměrováváním děje. Plný počet hvězdiček pro mě kniha ztrácí jen někdy (dle mě) nedomyšleným "směřováním děje" (něco by prostě v realitě muselo vyjít jinak) a s tím související větší mírou naivity, které jsem si s opakovaným čtením všímal víc (a i se současnou znalostí jiných knih a povídek autora). Na druhou stranu velmi oceňuji, že i neznalost hard-vědeckých teorií v textu zmíněných nijak neubírá pochopitelnosti knihy a její čtivosti. A velmi mě těší i to, že Problém tří těles může obstát jako samostatný kus a vše rozehrané v rámci možností dojde do konce tak, aby Temný les začal s čistou tabulí. Která přesto stojí v již pozměněném světě.

PS: Proč je šmarja hned na první straně takto dobré knihy překlep? Srovnaní x srovnání :( Přičemž na žádnou další jsem ani nenarazil...

* Pro mě například při prvním čtení šlo o spojení jednoho tématu filmu Interstellar, vědeckosti povídek Příběhy vašeho života od Teda Chianga, směřování série Mycelium (viz Jantarové oči a další) a druhé kapitoly mnou nedočtené knihy Porucha reality I: Zjevení (nechci dalším čtenářům napovídat v čem, ale je to až neuvěřitelně podobné).

** Pokud bych chtěl porovnat knižní předlohu (kvůli tomu podruhé přečtena) a seriál (ten západní produkce), je to právě vypíchnutí a využití oněch bombastických scén, které jsou dechberoucí i v knize. Jenže na obrazovce jsou oproti knize obklopené méně smysluplným kontextem a zdůrazněním osob/rysů/dějů, které v původním textu jen jemně dotvářejí atmosféru. Ke stejnému cíli (cílům) jde dojít různými cestami a i když se někdy kříží u stejných turistických atrakcí, může mít na konci člověk úplně odlišný zážitek.

Neo1tex
21.03.2024 3 z 5

Vůbec, ale vůbec nevím, co si o té knížce mám myslet. Byly části, kde jsem si říkal "jooo!" a pak zase takové, kde jsem si myslel "tvl to se p....". Neumím se rozhodnout, jestli to bylo naivně hloupé nebo geniálně promyšlené.

mirek93
17.03.2024 5 z 5

Jedná se o první knihu od čínského autora a také jsem neměl ani vysoká očekávání, ale jsem příjemně překvapen. Je to opravdu originální, nikdy jsem nic takového ani nečetl ani neviděl jako film.
Kniha je i zajímavá, protože psána z čínského prostředí, což nebývá až tak často. Jedinou nevýhodou jsou dost těžko zapamatovatelná čínská jména, ale dalo se to zvládnout.
Měl jsem pocit, že v dějí bylo několik zkratek bez vysvětlení, jak na to dotyčný vlastně přišel, ale jinak super.
Na úplném konci, mi popis jedné technologie přišel sci-fi až příliš s hraničící s magií, ale kdo ví co je vědecky možné v daleké budoucnosti.
Rozhodně bych knihu dále doporučil.

Jury
06.03.2024 3 z 5

Bylo to zmatené ale kupodivu se to četlo dobře, je třeba se dokousat cca k straně 280 a pak to začne všecko do sebe zapadat. Bylo to originální a sci-fi v podobném stylu jsem zatím nečetl a hned jdu na druhý díl a pak určitě na 3 část. Plný počet hvězd nedávám kvůli cca 25% knihy, která byla vyplněná zbytečnýma kapitolama a další hvězda dole je za ty stupidní čínské jména, kazí orientaci kdo je kdo a měl sem s tím celou knihu problémy.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Jedním slovem wow.
Ale rozvinu to do více slov. Kniha, která se dotýká mnoha témat od historie po tenkou hranici mezi fyzikou a filozofií. Bavilo mě prolínání historické a současné časové linie příběhu. Dokonce mě kniha inspirovala si něco vyhledat o Kulturní revoluci, jejím vlivu na Čínu a následcích, které přinesla.
Velkou většina knihy probíhá téměř bez sci-fi elementů, které jsou zde zastoupeny pouze náznakem bez bližšího určení. O to fantastičtěji potom působí poslední třetina, kde se autor pouští do kvantového světa a vyšších dimenzí. Nějaké základní povědomí o kvantové fyzice i teorii superstrun mám (samozřejmě zcela na laické úrovni, expertem na fyziku nejsem), což může být jeden z důvodů, proč mě tato kniha tolik oslovila.
Spousta kapitol inspirovala k přemýšlení o různých tématech. Od totalitní ideologie, přes ekologii až ke snaze představit si objekty o různých dimenzích. Většina byla super, ale přesto mám pocit, že některá témata měla být rozpracována buď více, nebo vůbec. Druhým mírným mínusem pro mě byl popis sofonů. Přestože probíhal konverzací mezi Trisolarany, působil stále lidsky. Nejspíš nezbytné kvůli pochopení čtenáře, ale pořád si myslím, že civilizace, která dokáže transformovat částice do libovolných dimenzí nepotřebuje ani laikům vysvětlovat detaily, které zde byly uvedeny. Samozřejmě to tady je nutné, ale nepůsobí to příliš věrohodně. Druhá má poznámka směřuje k tomu, že dle mého názoru by civilizace tak pokročilá, jako Trisolarané dokázala svůj problém související se třemi tělesy aplikovaně vyřešit tak, aby byla planeta bez problémů obyvatelná i přes absenci analytického řešení původního problému.
Závěrem shrnuji jako brilantní hrad sci-fi sci-fi ze současnosti, které rozhodně přináší skvělý svěží vítr. Dávám 5* a Ihned jdu na další díl.

painthers
03.03.2024 4 z 5

Nejsem úplně cílovka pro sci-fi příběhy, v podstatě mě z toho mála, co jsem kdy četla, zaujala kdysi jen Duna. Rozumím ale kvalitě tohoto příběhu, protože je to zajímavý, usazený do reálnýho pozadí a rozhodně si nedává malé cíle. Dovedu si tedy představit, že v rámci běžného sci-fi žánru je tahle kniha o mnoho zdařilejší a velkolepější. K tý Duně to má ale pořád daleko. 70 %

Selket
27.02.2024 5 z 5

Člověk musí být alespoň lehce pohlcen (nebo chtěn být pohlcen) informacemi všeho druhu, aby ho kniha udržela v napětí od začátku až do konce, nebo vyvolala pobavení. Některé informace, hlavně v rovině názvosloví, jsem si dohledala (stačily k tomu asi dva youtube pořady), ale pro milovníky nových technologií a teorií a sci-fi fanoušky, je tohle určitě jen takové zajímavě poskládané opáčko. Oblíbila jsem si všechny hlavní postavy (Hlavně detektiva Ta'Š, který tady na mě působil skoro jako Jack Carter ze seriálu Heureka, jen trochu cyničtější).
Skvělá provázanost celého děje i jeho malých součástí. Pocit mrazení v zádech při každé myšlence k zamyšlení...
A co se týká čínského pojetí prvního kontaktu - přišlo mi vlastně (i jeho důsledky) mnohem realističtější, než četné americké verze.
Prostě se těším na další díl!

morte
25.02.2024 1 z 5

Přečetl jsem s přemáháním třetinu knihy. Ploché postavy, nezajímavý popis politických událostí. Přechod do počítačové hry, které byla snad ještě méně záživná než všechny předchozí strany. Jednu hvězdičku dávám za napínavé stránky o tom, jak jedna z postav propadla paranoie ve vztahu k fotografiím, které vycházely z fotoaparátu. Bohužel zklamání.

filipGeZL
23.02.2024 5 z 5

Naprosto skvělá trilogie, za mě nejelpší sci-fi co jsem četl, těším se na seriál :)

InstinktCZ
23.02.2024 4 z 5

Knihu jsem měl v hledáčku dlouho, ale až trailer na youtube oznamující velkolepé scifi mě donutil knihu otevřít a určitě nelituji. Nevím jak to popsat, ale styl psaní je trochu jiný, než na co jsme zvyklí od západních autorů. Nicméně to byla příjemná změna. Na začátku mě vyděsil seznam postav A soupis čínských jmen. Nakonec to ale nebylo tak horké a dalo se ve jménech normálně vyznat.
Každému kdo má rád trochu scifi určitě doporučuji.
A protože seriál bude že všech tří knih dohromady, tak hurá na další

Lokina
19.02.2024 4 z 5

Vůbec jsem nevěděla, co vlastně budu číst. Připadala jsem si jak Alenka. Mě samou překvapilo, jak rychle kniha dokázala zaujmout a pohltit. Velkým pomocníkem byl seznam jmen, za to palec nahoru.
Co se týče samotných fyzických a matematických problémů, řešení v příběhu, s tím jsem měla menší problém, to pochopit. Někdy to byla občas hádanka, jestli si autor vymýšlel nebo jestli ve světě fyziky takové pojmy existují. Žádný fyzik nejsem, to je jenom můj osobní problém.
Přes tyto překážky, se mi kniha zdála velmi čtivá, zajímavá a přitom zvláštně tajemná. Nejvíc mě bavila postava detektiva Ta'Š a jeho přímé jednání a surový humor.
Na druhý díl se těším, protože to bude ještě větší výzva.

Alvari
06.02.2024 5 z 5

Věděl jsem tak z části do čeho jdu, ale stejně mě to překvapilo. A to i přesto, že sci-fi stránka příběhu se dostala ke slovu po nějakých cca 100 stránkách. Upřímně mi to ale vůbec nevadilo. Pohled na mentalitu a ideologii z úplně jiného těsta, byl pro mě také zajímavý. No a co se zbytku týče, bylo to plné zajímavých nápadů, teorií a úvah. Četlo se to skoro samo a příběh jsem hltal velkými doušky. Za mě super sci-fi.