Problém tří těles
Liou Cch'-sin
Vzpomínka na Zemi série
1. díl >
Přeloženo z anglického vydání The three-body problem (2014). První díl trilogie s rozmachem Duny a stejnou dávkou akce jako Den nezávislosti. V Říši středu zuří Velká kulturní revoluce a Číňané, kteří nechtějí zůstat pozadu za Sověty a Američany, se v rámci tajného vojenského projektu pokoušejí navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi. Třicet let poté začnou na Zemi umírat významní vědci a vznikají sekty, které vybízejí k návratu k přírodě. Objeví se nová počítačová hra pro virtuální realitu, zvláštní, čarovná a znepokojivá, která jako by ani nepocházela z tohoto světa. A pomalu se začíná vyjevovat pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2018 , HostOriginální název:
三体 (The three-body problem), 2008

Potřebovala bych si to přečíst ještě jednou, ne-li dvakrát. Nedostavil se u mě pocit, že jsem byla schopna vše správně uchopit.
Za mě je to dílo o společnosti, přestože nejčastější výtka je na plochost postav. Ano, postavy jsou ploché. Ale je to třeba. Jen tak vyniká pocit nedůležitosti jednotlivce. Jedinec v mocenském postavení dokáže ovlivnit a ovlivňuje celou společnost, z pohledu celku jsou však všichni zbyteční a zaměnitelní. Civilizace Trisolaris pak na mě působí jako zrcadlo, může se nám, co jsem vyrostli v hojnosti a svobodě, zdát pokřivené, ale ona surovost režimu (třeba v rámci oběti jednoho pro celek) je dobře hmatatelná.
Věda si tu vysloužila roli konkurenta, byla dána do opozice k režimu, k přežití, inteligence proti davu. Hra na kdo z koho společně s těžkou otázkou, co vůbec jsme schopni chápat, zda naše neotřesitelné poznatky opravdu nejsou hrou něčeho, co přesahuje naše vědomí, jako zmíněný farmář a krocani a střelec na terče. Z tohoto pohledu je knížka velice výjimečná a rozhodně ji doporučuji k přečtení.
Nicméně jsou tam věci, které mi velmi vadily a kazily výsledný dojem. Do některých částí byla vložena spousta energie, aby vzápětí přišlo něco zcela nedomyšleného. Jako když rozluštíte krátký text vámi neznámého jazyka a díky tomu se jej naučíte celý, dokážete v něm plně a bez zábran hovořit. Nebo použijete vědecké poznatky, aniž byste čtenářům dali možnost pochopit, o čem se vlastně hovoří. Protože bychom zjevně měli všichni chápat, jak je možné, že proton, který „nic“ neváží, nemá výšku ani hloubku, může odrážet světlo tak, abychom to byli schopni zachytit očima, resp. ne my.
Nejvíce mi však vadil začátek. Chápu, že přenos do časů Kulturní revoluce nás měl šokovat, ukázat nám syrovost, ale necítím z toho touhu informovat, nýbrž snahu zneužít cizí bolest pro pobavení ostatních, pro zvýšení prodejnosti.

(SPOILER)
Do knihy mě uvrtal partner, který je z celé série nadšený a nutně to potřeboval s někým prodiskutovat. Kdybych si nejdříve nepřečetla autorův doslov, nenapadl by mě význam té počítačové hry už po první kapitole a to by pak teprve bylo utrpení číst. U dalších témat mi právě pomáhalo rozebrat to s již zmíněným fanouškem, který mi byl schopný vysvětlit význam dění, aby se mi to lépe četlo. I tak postrádám jeho nadšení nad lidským počítačem nebo rozbalením protonů do dimenzí a využití v rámci kvantové fyziky. Rozumím slovům textu a vysvětlením, ale nedokážu si to představit, natož aby mě to tak dojalo. Proto nedokážu knize dát lepší hodnocení-vlastně i ty 4 hvězdy jsou zázrak na to, kolik težkopádných kapitol tam pro mě bylo. A věčně jsem se musela ptát- už jsme tohle opravdu objevili?, už to vyrábíme?
Co mě ale hodně bavilo, byla postava otravneho policisty. Jak mi byl na začátku odporný, tak pro mě později zachraňoval děj. Zato Ye Wenjie mě naštvala a těžko se mi věří tomu, že by vědci a intelektuálové tak snadno hromadně rezignovali.
S obecným nápadem autora spíše souhlasím. Když si vezmeme, jaký dokáží být lidi zákeřný a chamtivý prasata, je od nás hloupé očekávat, že by mimozemské rasa chtěla mír a rozvoj intergalaktickeho turismu. To, že by nás chtěli zničit nebo ovládnout je mnohem pravděpodobnější.

V tomhle žánru jsem nováček a kniha mne chytla. Dobře se čte zápletka je zajímavá. Přišlo mi zvláštní, že hlavní postava příběhu má ženu a dítě a když jeho spořádaný život akademika dozná jistých změn oproti normálu nijak se to nezmíní. Prostě tatínek někde běhá po nocích, leje nebo paří videohru a nikomu to nepřijde divné. Závěr kdy "padouch" odvykládá svůj geniální plán ještě předtím než svou obět sprovodí ze světa je takový podiný a vysvětlení "bylo jim to jedno protože hmyz" je neméně podivné.

Tak tohle mě fakt bavilo, na začátku trochu podivný náhled do hrůz kulturní revoluce, ale člověk pak chápe, proč udělala co udělala. Myšlenka jakoby PC hry, která vlastně není hrou, ale řešením problému jiné reality, není sice zcela nové (Enderova hra), ale to jak se dále vyvíjí děj mě opravdu chytlo. Poznámky k dalším dílům u dalších dílů...

Kniha mě dost zklamala. Výporný historický úvod postupně slábne v popisu podivné počítačové "hry" a končí jestě podivnějšími činnostmi mimozemšťanů. Zaujal mě TV seriál, a proto jsem sáhl i po knize, ale mohl jsem si to klidně odpustit. Další díl určitě číst nebudu.

Zvláštně napsané. Nemusím asi číst vysvětlení ke všemu. Chápu, že to k tomuhle druhu sci-i patří, ale víc mě zajímá příběh. Stejně těm fyzikálním moudrům moc nerozumím, takže je mi celkem jedno, jestli jde proton roztáhnout na velikost oblohy nebo jestli to je psycho-blábol. Každopádně příběh je zajímavý, lehce tajemně napsaný. Mít to jako audio knihu je výhodou. Druhému dílu dám šanci. Seriál šel za mě dobrou cestou. Příběh lehce přeskládal, aby byl čitelnější a vypustil spoustu fyzikálních zdůvodnění. Osobně bych nejradši tohle udělal i s knihou.

(SPOILER)
80% - Před časem jsem rozkoukala stejnojmenný seriál a po několika dílech jsem to vzdala. Knížka si kupodivu dokázala udržet moji pozornost po celou dobu a určitě se pustím i do dalších dílů.
Byla jsem příjemně překvapená, že autor, ač Číňan, se nebrání celkem otevřeným popisům toho, jak to vypadalo v minulosti v komunistické Číně, včetně politického dění a např. i kritiky neekologických postupů. Nevím, nakolik je ten popis věrný, ale bylo každopádně hodně zajímavé číst sci-fi z tohoto prostředí.
Samozřejmě je zajímavé i to téma - mimozemská civilizace žijící na planetě v nestabilním systému trojhvězdy, kdy nikdy nevíte, kdy se všechny hvězdy vzdálí a zavládnou léta mrazu anebo vás naopak sežehnou na troud všechny tři najednou. A tak hledají nový, stabilnější domov.
S čím jsem měla trochu problém, byl ten postoj pozemského spolku, který se rozhodl zradit lidstvo a přenechat Zemi mimozemšťanům. Ono tam bylo hodně silných a pravdivých momentů - ten drtivý, všeobjímající pocit, že lidstvo je pro Zemi zlo. Že lidská civilizace tuhle planetu zničí ať už svými válkami nebo naprostou neochotou chovat se udržitelně. Tuhle deziluzi pociťuji čím dál častěji. Neumím si ovšem představit, že bych jen tak bez informací řekla "ok, tak to tu dáme Trisolarisanům", když naprosto nemohu mít tušení, jestli oni nejsou náhodou ještě mnohem horší volbou. To mi prostě nedávalo smysl. Ale zas ta představa docílení účelu tím, že zamezím vývoji pozemské vědy, je hodně zajímavá.
Autor umí psát zajímavé postavy - ať už to je odborník na nanomateriály Wang Miao, jeden z těch, který je nucený k zastavení svého výzkumu, a tak začne pátrat, co se vlastně děje, nebo svérázný "lidový" a přitom dost prozíravý detektiv Š´Čchiang, Jie Wen-ťie - astrofyzička, která za kulturní revoluce skončila v táboře nucených prací a nakonec na základně Rudé pobřeží a i přes varování odeslala Trisolarisu první zprávu, nebo syn ropného magnáta Mike Evans, zakladatel Pozemsko-trisolaranské organizace...
Na pokračování se i přes své výhrady opravdu hodně těším.

Trochu mi to připomíná Lema: ten psal také hard sci-fi, které měl brilantně promyšlené, plné neotřelých nápadů a hlubokých myšlenek, ovšem v poněkud malátně napsaných příbězích.
Liou postupuje prakticky stejně. Postavy vlastně nejsou důležité (a až na pár výjimek ani zajímavé), jsou jen prostředníky k předání poselství.

První díl trilogie je povedený, autor každou chvíli překvapuje. Zajímavý je i dobře zakomponovaný úvodní exkurz do historie. I když s ohledem na důsledky "kulturní revoluce" trochu opatrný (miliony mrtvých i dle čínských pramenů, masové mučení a vraždění, hladomor, ...). Po přečtení jsem neváhal, jestli si přečtu i další díl.

Po dlouhé době nějaká hard sci-fi a hned taková paráda. Inteligentní a provokativní jízda autorovou bezbřehou fantazií, která nás nechá nahlédnout do neradostné minulosti i do ještě ponuřejší budoucnosti.

Čítala som knihu na odporúčanie. Nebolo to úplne ľahké čítanie, aj keď som vo fyzike pomerne zdatná. :) Som typ čitateľa, ktorý vyhľadáva počas čítania či už hudbu, miesta a pod., ktoré sa v príbehoch spomínajú. Takže pri tejto som sa často zastavila a hľadala informácie z fyziky. Chystám sa na další diel.

Viděl jsem seriál asi dvakrát a při čekání na další sérii jsem zkusil i knížku a ačkoliv se mi seriál fakt líbil, tak kniha je geniíální

Neviděl jsme seriál, tak jsem zkusil knihu. A tozhodně to stojí za to. Byla to neuvěřitelná jízda a moc mě to bavilo. A ne, nerozuměl jsem všemu co tam ve vědeckých pasážích bylo napsáno. Spíše tak rámcově. Ale i tak se to skvěle četlo.

Toto bol môj vstup do sveta hard-scifi. Autor dokáže žonglovať s tak veľa loptičkami, že to zamotá hlavu. Najviac as mi páčila historická časť, ktorá vdýchla postavám hĺbku. Sem tam bolo niečo mysteriózne, ale to sa potom vedecky vysvetlilo. Neskutočne sa mi páčila ekologická a filozofická linka, ktorá bude dôležitá v ďalších dieloch a pri tom kniha funguje sama o sebe.
Najviac oceňujem cudzie reálie a to, že autor dokáže myslieť mimo bežnú škálu iných sci-fi autorov. A celá trilógia je naozaj hlboká.
Problém troch telies má ten najpoetickejší opis fyzikálneho problému, aký som kedy čítal.
Antiintelektuálne hnutia a nie moc prepracované postavy k tomuto žánru patria, lebo sa zameriava na iné veci.

Fantastická sci-fi jízda, ve které autor spojuje historii s fikcí, zároveň do toho zaplétá existující fyzikální zákony a teorie, u kterých se jen těžce odhaduje, co je reálné a co fikce.
Zároveň smekám před panem překladatelem, toto dílo byl určitě velký oříšek, ale poradil si s tím s grácií!
Ilustrace společnosti, která nedokáže držet pospolu a brojí proti sobě, se povedla na jedničku. I ve frakci se dá najít další frakce. Postavy mají osobnost a smíchat mozek drtící hru, virtuální realitu, s vesmírnou invazí? Dokonalost. Nemůžu se dočkat dalších knih.

Kniha, která se mi těžko hodnotí. Originální myšlenka, nechci spoilerovat - zkrátka, jak moc musí být člověk oikofobní, aby udělal to, co udělala hlavní hrdinka a k čemu se přiklonili jejich následovníci? Lidstvo je jistě nepoučitelné, nakonec vidíme to i dnes na vlastní oči, ale přece nejsou všichni zavrženíhodní. - Kniha mě zaujala celkem civilním střízlivým projevem. Jako by to všechno mohla být reálná skutečnost. Celý děj mi připadá o to uvěřitelnější, oč víc se tam užívá fyziky, chemie, fyzikálních zákonů a věrohodných věděckých postupů (nevím, jestli jsou skutečně věrohodné, ale většinou se tak tváří). - Problém mi dělala čínská jména, nic proti nim, ale hodně mi splývala a hůře jsem se orientovala. Přesto charaktery různých lidí jsou docela pochopitelné.
O knize těžko psát víc, aby člověk nespoileroval. Není to taková pecka jako třeba Hyperion, ale čte se splavně a má celkem dost překvapivých momentů. - Viděla jsem i seriál a přestože je jinak koncipován, byl hodně dobrý, takže doporučuji jak tuto knihu, tak shlédnout seriálovou adaptaci. - Dodatečně - asi nejděsivější mi připadaly sofony. Tam se totiž nachází podobnost se současně nastaveným a stále se zdokonalujícím šmírováním. - Myslím, že až tak moc jsem tímto nezaspoilerovala, kdo viděl seriál, asi ví, kdo neviděl a nečetl, neví o co jde.

Knihu jsem přečetla v rámci výzvy. Zpočátku mě zaujala, líbily se mi zejména dobře napsané dialogy, které byly uvěřitelné a živoucí. Čím více jsem se však začítala, tím více mi kniha začala připadat nesmyslná a jako “slátanina. Fyzice moc nerozumím, takže nedovedu posoudit po odborné stránce. Čistě laicky mi však připadalo, že autor prostě střílí jména a teorie a snaží se, aby to vypadalo cool.
Čína čínská literatura politika mimozemské civilizace komunismus hard sci-fi mimozemšťané nanotechnologie sci-fi zfilmováno – TV seriál mimozemská invazeAutorovy další knížky
2017 | ![]() |
2017 | ![]() |
2018 | ![]() |
2020 | ![]() |
2019 | ![]() |
Čínské sci-fi, co od toho očekávat? Zacatek velmi pozvolný a celkem nezajímavý, Čína v polovině 20. století, kulturní revoluce atd. Zacinal jsem z toho mít strach, ale děj se postupně posune do víceméně současnosti a dost se přikloní na stranu scifi a myšlenka je zajímavá. Části s virtuální realitou, jsou poutavé a člověk čeká na vyřeší hádanky. Solidni začátek trilogie, uvidíme kam až se dostaneme.