Vjeerus Vjeerus komentáře u knih

Eliza a její nestvůry Eliza a její nestvůry Francesca Zappia

Hned na úvod, ta kniha mě položila do kolen. Asi tak do poloviny knihy jsem si říkala, že je to tááák táhlé, pomalé, pozvolné a že už by to chtělo zvrat. A panebože, ta gradace toho zvratu byla úžasná a mrazivá. Celá kniha tím závěrem dostala úplně jiný rozměr.
Oceňuji, jak kniha poukazuje na problémy slávy, depresí, introvertů, ale i běžných věcí jako mezigenerační rozdíly a chápání světa.
Romantická linka za mě má obří hvězdičku. Žádná insta love dvou nejvíc sexy idolů školy. Jejich pozvolné sbližování bylo milé a zajímavé sledovat dva introverty s křehkým duševním zdravím bylo svým způsobem fascinující.
Další velké plus v této knize vidím v tom, že hrdinové mají chyby, které neplynou ze syndromu dokonalosti, ale pouze jen z osobnosti daného člověka (a bubliny, v které vyrůstá).

09.02.2022 5 z 5

Kluk odvedle Kluk odvedle Kasie West

Chápu, proč jsou knihy Kasie West tak populární. Hrdinka má velmi originální povahu a moje srdce zaplesalo v závěru, kdy ten vyvolený není bad boy, což je teď očividně moderní.
Krásný byl i ten kontrast mezi tím, co hlavní hrdinové ukazovali před ostatními a co si pak sdělovali v soukromí plotu.
A dál tleskám tomu, jak Charlie nalezla samu sebe a že zájem i o holčičí věci nedefinuje, jak dobře umí člověk sportovat.

09.02.2022 5 z 5

Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Nemůžu si nějak pomoct, ale něco mi tam chybělo. Co to je, to nedokážu asi vysvětlit.
Četlo se to příjemně, ale nemůžu se ale zbavit pocitu, že příběh plyne na takové konstantní vlně od začátku do konce a nějakých velkých wow scén je tam po málu. Alinina síla byla na můj vkus prozrazena brzy a od té doby se příběh točil kolem jejího popírání vlastní výjimečnosti.
Nejlepší scénu považuji tu, kdy konečně dokázala svou moc uchopit, to byl pro mě jediný moment, kdy kniha vystoupila ze své příjemně plynoucí zóny.

20.01.2022 4 z 5

Nejhorší klient Nejhorší klient Masaši Kišimoto

Já jsem nadšená. Hlavní hrdinové vyrážejí na svou první misi, kde potkají mého oblíbence.
Během cesty nám jsou nastíněné další aspekty světa - uspořádání a pojmenování různých států.
Miluju Kakashiho větu, že na světě existují děti mladší než mi (Naruto), ale silnější než on. Tohle se dá použít snad na jakékoliv odvětví (chytřejší, bystřejší....) a je to opravdu úžasná myšlenka.

17.01.2022 5 z 5

Být s tebou Být s tebou Antonie Nováková

Vím, že je rok 2022 teprve na začátku, ale tohle bylo snad překvapení roku. Má očekávání se tak moc lišila od skutečnosti, až sama nevěřím.
Očekávání: tuctový romantický příběh, kdy se hlavní hrdinové náhodně potkají a vznikne z toho láska na celý život...
Realita: příběh plný bolesti, lásky, silných emocí a sebepřijetí.
Nejvíc na mě působili sny a vzpomínky Vaji. Už od té první jsem čekala něco velkého a zároveň jsem se toho bála. Takže za mě ano, na tak krátkou knížečku je příběh opravdu silný a emoční.

10.01.2022 5 z 5

Naruto Uzumaki Naruto Uzumaki Masaši Kišimoto

I po těch letech mě Naruto stále baví. Anime mám zkouknuté nepočítaně krát a mangu už jsem taky četla, ale ráda se k příběhu vracím, kort když mám knihu konečně ve fyzické podobě. Jen si asi nikdy nezvyknu na "Kakaši", jsem odchovanec na "Kakashi" :D.
Tento příběh je pro mě skoro stejná kultovka jako Harry Potter a moc se těším na další díly, jelikož tento je spíše seznamovací se světem.

10.01.2022 4 z 5

Rudé svitky magie Rudé svitky magie Cassandra Clare (p)

Už jen spojení mých dvou nejoblíbenějších postav z nástrojů smrti mi dost říkalo, že to bude bomba. A byla.

Upřímně jsem celkem potěšena, že to nebyla slaďárna na cukrovku od začátku do konce, ale opravdu si příběh zachoval velkou dávku akce.

Před čtením této knihy je lepší mít za sebou první tři díly nástrojů smrti, jelikož na ně příběh volně navazuje a lépe pak člověk pochopí některé vazby a narážky, ale potřebné to není.

Za mě je svět lovců stínů opravdu bombovej a opravdu se těším na další příběhy .

03.01.2022 4 z 5

Všechny barvy duhy Všechny barvy duhy * antologie

Kniha má skvělou obálku - je naprosto skvělá, veselá a ňuňatá, včetně barevné ořízky.

Rodinné setkání - Theo Addair
Na tuto povídku jsem se těšila, jsem takový tichý fanoušek Thea. Bohužel ji musím hodnotit jako lepší průměr, jelikož jsem z ní měla pocit, jako by příběh byl prostředek nějakého většího celku.

Žába - Alžběta Bílková
Tato povídka byla neskutečně ňuňatá a kouzelná, z ní jsem byla naprosto unešena a jo, za mě opravdu skvělé. Obrovské uuuu jsem měla hlavně z jejího závěru .

Bez šance - Sam Xabussus
Naopak zde za mě bohužel velké zklamání, chyběl mi nějaký širší kontext. Nepochopila jsem, zda se příběh odehrává ve skutečnosti (hra nebo realita?) a nebo je to jen vnitřní pocit. A totální zmatení přišlo i se závěrem, který to snad ještě víc zamotal.

Pecka jak z broskve - Sára Vůchová
Jednou větou - pecka jak z broskve. Další ze série ňuňatých povídek a ještě s lepším tématem .

Nacpěte ji do škatulky - Lucie Zelinková
Jediné, co vím, tak že se mi krásně četla, ale už teď, pár dní po dočtení vlastně nevím, o čem přesně byla a to mě mrzí.

Jak jsem šla na záchod - Martina D. Antonín
Dávám bambilion hvězdiček. Je sice drsná až mrazí, ale absolutně dokonale se otřela o všechny zábrany, problémy a předsudky.

Vezmi si mě, když to dokážeš - Hugo Hartman
Tak tato povídka mi zlomila srdce, ale zároveň ji považuji za další topovku. Krásná ukázka toho, že všichni jsme lidé a prožíváme stejné radosti i strasti.

Čokoláda na dně kornoutku - Karolína Skácelová
Zde bohužel musím zase konstatovat, že i když čtení bylo milé, nijak jsem v tom nenašla to něco navíc, čím bych si povídku zapamatovala i po dočtení.

Tajemství umírají osamělá - Michael Walter
Jedním slovem - Au. Srdce na střepy, nádherně napsané a tohle u mě nechá stopu asi dlouho .

Šťastně nezamilovanej - Radek Blažek
Krásná, příjemná, pohodová. Té povídce nic nechybí, vlastně jedna věc ano a bohužel jsem asi povrchní, ale zrovna to já v knihách žeru, takže za mě 4/5.

Pozdní léto, sobota odpoledne - Eva Pospíšilová a Klára Pospíšilová
Krásný příběh, který jsem si užívala, bohužel se mi obsah už pomalu vytrácí z hlavy.

20.12.2021 5 z 5

Půlnoční koruna Půlnoční koruna Sarah J. Maas

Druhý díl série Skleněný trůn mě bavila a já si čtení užila a odpočala si u něj. Pomalu začínám chápat, proč je kolem této autorky takový wow efekt.
Pro mě má strašně sympatické vyjadřování a její hlavní hrdinové mi přirůstaj k srdci dost rychle.
V YA knihách mám ráda tu romantiku a zde mi přijde dost originální a tleskám, že ani po druhém díle netuším, s kým hlavní hrdinka skončí.
Co se týká světa, na "dospěláckou" fantasy to nemá, ale i tak mě baví. Stále jsem v napětí, kdy a jak se rozplete ta magická záležitost.
A závěr knihy je pecka. I když jsem nějaké tušení měla, stejně jsem si řekla "Wau" a dost nutně potřebuji další díl.

15.12.2021 5 z 5

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Uhuu, tak jako rozjezd vcelku dlouhé série je to opravdu pecka. Mě v knize nic nechybělo. Měla pěknou dávku akce, lehké naznačení romantiky, spoustu tajemství, intrik a záhad, takže mě udržela v napětí (a po dočtení donutila sáhnout po dalším dílu).
Ano, kniha je plná klasických hrdinů. Hlavní hrdinka je strašně silná, krásná a schopná žena se smutnou minulostí, kterou dohání osud k těžkým rozhodnutím. Hlavní mužské postavy jsou jak jinak než k uzoufání sexy. A obě jsou čestné s vlastními bubáky z minulosti, přičemž je vlastně každý jiný, protože mají různý postoj k tomu, jak se s osudem vyrovnat.
A ano, cítím tu milostný trojúhelník, ale ruku na srdce, půlka knih s romantikou má milostný trojúhelník a v této knize je napsán zatím vcelku zajímavě a oceňuji, že hlavní hrdinka nezažívá to první zamilování do svého osudového muže, ale pravděpodobně bude vývoj opravdu zajímavý.
Charaktery nejen hlavních postav, ale i těch vedlejších mají šťávu a kouzlo a každá je dost jedinečná.
Opravdu se těším na další díly, protože celá ta věc kolem Sudby a kouzel je opravdu zajímavá a odhalování toho všeho okolo je dávkováno opravdu promyšleně a po malých částech.

25.11.2021 5 z 5

Tokijský ghúl 14 Tokijský ghúl 14 Sui Išida (p)

Krásné a emoční zakončení celé série. Na můj vkus možná až moc otevřených konců, takže úplně tento díl nepovažuji za takové finále, za jaké by se mělo považovat. Navazující série RE je tedy nutností.
Na mangách zbožňuju to, jak jsou neskutečně věrohodně vykreslené různé charaktery, které většinou dostávají zabrat a při své cestě se vyvýjejí a neustrnou.

16.11.2021 4 z 5

Králové Clonmelu Králové Clonmelu John Flanagan

Na jednu stranu je tahle kniha skvělá, na stranu druhou už mě některé věci nudí.
Pozitiva vidím v tom, že kniha opět obsahuje nějaký problém, se kterým se lidé mohou v životě potkat. V tomto díle autor narazil na kouzlo osobnosti, umění řečnit a přesvědčovat. Také zde dost poutavě a nenásilně ukazuje rozdíl mezi klasickou a normální vírou a fanatickou sektou (k tomu se krásně vyjádřila babička, na kterou naši hrdinové narazili v prázdném městě).
Další plus je prostor, který dostala postava Halta. Neznám nikoho, kdo by ho neměl rád a dozvědět se o něm víc je prostě super.
Negativa - už od prvního dílu vím, že hraničáři jsou neomylní střelci, jejich koně super chytří, Horác je přímočarý rytíř (a nejlepší v království s přirozeným talentem). Také vím, že hraničáři jsou záludní a Horác s nimi tráví asi moc času, když občas pochytí nějaký jejich móres. Hraničáři mají až přílišnou zálibu v kávě a nikdy, opakuji nikdy, neodmítnou příležitost si tento nápoj dát. Jo a hraničářská pláštěnka má skvrnitý vzor, který nás skryje, když se nebudeme hýbat. Tohle a mnoho dalších informací je fajn vědět, ale opakovat je v každé knize několikrát, to už je na mě asi moc.
Další věc, která mě mrzí je ta, že celkově knihy od Flanagana postrádají jasnou časovou linku. Víme, že na začátku série bylo Willovi 15 a v učení byl 5 let. Ale to je tak asi celá časová osa, takže můžeme jen odhadovat, že 8 díl by mohl být zhruba o 8let později. A zde je ten problém - všichni se chovají stále stejně, jako v prvním díle, takže charakterový posun nulový.
Suma sumárum, jako dítě jsem sérii milovala a hltala knihu za knihou. Teď v dospělosti už vidím i ty chybky, které mi trochu kazí dojem a tak si musím příběh dávkovat a mezi jednotlivými díly si dát i něco jiného. Přesto stále knihu hodnotím velmi pozitivně a mohu jen doporučit - a obzvláště těm dětem.

11.11.2021

Tokijský ghúl 13 Tokijský ghúl 13 Sui Išida (p)

Příprava na velké finále je zde opravdu cítit. Vlastně možná by se tato kniha dala považovat za finále, protože tolik akce snad v sérii ještě nebylo. Počet postav, které nám v tomto svazku odhalují děj, se pomalu zmenšuje na skalní jádro. Opravdu jsem zvědavá, co nabídne poslední díl a jestli se dovíme všechna nakousnutá tajemství.

11.11.2021 5 z 5

Supertajný seznam věcí Supertajný seznam věcí Theo Addair (p)

Jo, tento styl knihy se mi líbí. Lehké, nenáročné, vtipné a s přesahem, který na vás nekřičí, že je to problém světa, ale dost normální věc obyčejných lidí.
Luca mi neskutečně sednul a přiznám se, že hrozně dlouho jsem měla stejný postoj jako on - vždyť to, co dělal jsou běžné "klukoviny", které jsem vyváděla i já v dětství. Pohled dospělých mě vůbec nenapadl a o to to vlastně bylo úžasnější. Děkuji za návrat do školních let :)
Příběh krásně ukazuje sourozenecké pouto a co vše jsme schopni udělat pro nám drahou osobu, i když vlastně víme, že je to blbost. Vlastně celkově jsem z knihy cítila popsané rodinné zázemí, které by, dle mého, přesně takto mělo vypadat - podpora, opora, pochopení, láska.
Přemýšlím, jestli se vůbec vyjadřovat k tomu, že je hlavní hrdina trans, ale když už jsem to načala... Beru to jako součást společnosti, a nic to nemělní na tom, že ten člověk je stále člověk. Jako ústřední téma jsem to trans v příběhu nebrala a spíš jsem byla ráda za těch pár informací, co takový člověk musí prožívat, když se trošku vymyká většinové společnosti.
No a samozřejmě náhled do života hrdinů z Muffina a Koláčků? Tak to byla taková milá třešnička na dortu.

09.11.2021 5 z 5

Knihomolka Knihomolka M. K. Hardy

Na knihu jsem se velmi těšila, nalákala mě svou anotací a musím říct, že rozhodně nezklamala. Velmi oceňuji, že hlavní hrdinka - knihomolka - je opravdu čtenář (a ne jen klasických děl!) a ne člověk, který má očividně načteno ale v příbězích nečte a pak mnohdy přijdu k pochybám, kdy ta daná postava vůbec stihla načíst ty knihy. Ze začátku jsem si k Nikol musela najít cestu, nesedla mi úplně ve všem a někdy se opravdu chovala dost pubertálně, ale ve výsledku jsem si ji oblíbila.
Oproti tomu hlavního hrdinu jsem si zamilovala téměř od první věty. Jeho humor a poznámky - no, nikdy jsem nečekala, že bych mohla vytáhnou lepíky, takže to mluví za vše, jak se mi to líbilo.
Další plus knihy vnímám, že je psán na střídačku z pohledu obou hlavních hrdinů, takže jsme viděli pozadí některých činů a napjatě mohli sledovat cestu, kdy na to, co jako čtenář víme, musí přijít i postava z knihy.
Příběh je opravdu čtivý, rychle utíká a nijak moc nedrhne. Dokonce mě i některé pasáže velice překvapily. Romantika je napsaná velmi mile a hravě.

SPOILER
Jediné, co mě neoslovilo je první sex hlavní hrdinky zrovna ve sprše. Nemyslím si, že to je zrovna vhodné a pohodlné místo.
KONEC SPOILERU

04.11.2021 5 z 5

Čaropisci Čaropisci Robert Jackson Bennett

Tato kniha byla pro mě obrovské překvapení. Dostala jsem jí darem a absolutně jsem netušila, o čem to má být.
A jsem naprosto nadšená. Neuvěřitelné spojení fantasy světa a programování. S ničím podobným jsem se dosud nesetkala a nevěřila bych, že mě to tak nadchne. Díky inspiraci v počítačovém světě jsme dostali velmi originální svět a v podstatě dokonalé fungování magie, kdy není závislá na osobní moci nebo emocích (což jsou faktory velmi nestabilní), ale naopak na čisté a surové logice.
Charaktery postav jsou krásně popsaný a uvěřitelný. Hezká ukázka střetu bohatý a mocný x chudý a "neviditelní" a vyrovnávání se s nechtěnými postaveními.
Děj mi plynul od začátku do konce, nejsem si vědoma nějaké nudné a nezáživné pasáže. Celou knihu jsem se držela v napětí, kam to dál povede. Za mě další top kniha tohoto roku, můžu opravdu jen doporučit.

02.11.2021 5 z 5

Tokijský ghúl 12 Tokijský ghúl 12 Sui Išida (p)

Pár pěkných zvratů, ale ve výsledku mi přišlo, že se v tomto svazku uklidnilo tempo a připravuje se půda pro velké finále. Člověk prostě chce okamžitě sáhnout po dalším díle, protože to množství informací, jak se na sebe navaluje a proplétá, to je neskutečné.
Stále jsem z tohoto příběhu nadšená těším se, jak to celé dopadne (a jak to bude pokračovat v navazující sérii RE)

21.10.2021 4 z 5

Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Poslední dobou mě lákají knihy se silnějším tématem, který opravdu zasáhne. A tahle kniha tím byla napěchovaná od první stránky, ale nepůsobilo to přeplněně.
Oba hlavní hrdinové se se svými problémy vyrovnávají velmi odlišnými způsoby a to je naopak nevědomky dost spojuje.
Musím uznat, že ačkoliv je vcelku jasné, jak tato YA romantika dopadne, ve výsledku mi právě ta romantika přišla až na druhém místě. Primárně jsem z toho cítila neskutečně kvalitně popsané pocity a emoce hlavních hrdinů, postupné odkrývání minulosti a srovnávání se s tím. S komunikací nejen dítě x rodič, ale i kamarád x kamarád nebo například učitel x student. Celkově je zde vlastně krásně ukázáno, jak je komunikace důležitá a naopak škatulkování člověka, kterého neznám, nevede nikam.

07.10.2021 5 z 5

Němý hlas: Kniha druhá Němý hlas: Kniha druhá Jošitoki Óima

Uh, po tak drsném začátku z předchozího dílu jsme dostali další díl, který mě emočně totálně vyždímal. Hlavní hrdina se opravdu dost posunul i když mu to okolí neulehčuje. Vlastně si to moc neulehčuje sám, ale díky bohu za to, jinak by to asi byla hodně krátká manga.
Jak to tak bývá, svazek bývá useknut v tom nejzajímavějším a jak jsem byla nadšená, že mám druhý díl už v ruce, o to déle budu fňukat nad potřebou dílu tři. Opravdu doufám, že manga zůstane na stejné vlně, protože téma je silné a já jsem nadšená ze stylu zpracování.

07.10.2021 5 z 5

Prokleté domovy Prokleté domovy Ben Aaronovitch

Já se snad nepoučím. Autorův styl mě opravdu, ale opravdu nebaví. Nezvládám ty popisné části o ničem (vlastně jo, o historii Londýna, která s dějem nemá nic společného).
Tento díl byl pro mě ještě horší v tom, že neobsahuje žádný dílčí případ a po dočtení vám vlastně dojde, že se na 259 stranách téměř nic nestalo. To zajímavé se odehrálo zhruba 40 stran před koncem a obsáhlo to tak 3 listy knihy.
Nejhorší na tom všem je, že jsem si vcelku oblíbila postavy, takže mě vážně zajímá, jak to s nimi je, ale možná to souvisí s tím, že jsem se nechala na tuto sérii nalákat a koupila jí v boxu a když už mám ty knihy doma, tak proč je nepřečíst? Čekám, kdy se naučím nedočítat vše, co mám doma a tato série má velmi dobře nakročeno k tomu mě to naučit.

29.09.2021 2 z 5