Světlo a stíny

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty…...celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322378/big_grisa-svetlo-a-stin-eMN-322378.jpg 4.11783
Série:

Komentáře (377)

Kniha Světlo a stíny

kolacky
včera

Zajímavě rozpracované. Jsem zvědavá na druhý díl.

Amiz
15. března

Kniha je dobrá, ale na Šest vran a Zjizveného krále zdaleka nemá.

Monisek.B
11. března

Poslechnuto v Audiotéce. Nejdřív jsem ale viděla první sérii seriálu, tak jsem věděla, co mě čeká :-) Ale je to super!

LenaBR
09. března

Slyšela jsem, že seriál je výjimečně lepší než kniha, to vzbudilo moji zvědavost, ačkoliv jsem seriál neviděla. I tak jsem ale byla obeznámena s postavami a hrubým dějem. Přiznám se, že jsem od začátku stranila Temnyjovi, proto jsem poté byla zklamaná, když se ukázalo, že je jenom parchant a nic víc. V tom vidím ztracený potenciál. Nejsem tedy vůbec fanda love-trianglů, takže toto mě iritovalo. Jinak Alina byla sympatická a dokonale nedokonalá. Nejsem si ale jistá, zda chci číst pokračování.

uzivatel1313
26. února

Tohle bylo hezké. Na začátku jsem měla trochu problém se pořádně začíst, ale pak už to šlo samo. Alina, hlavní postava mi je moc sympatická, i když mojí oblíbenou postavou je a zůstane Temnyj. Jediná postava kterou jsem ráda neměla byl Mal. Připadal mi takový... sentimentální. No ale jinak to bylo bezva! Bylo to čtivé, napínavé. Určitě doporučuju!

Deia
09. února

Spočiatku som mala problém sa do knihy začítať, keďže v podstate som vedela, že o čo tam pôjde. Ale potom ma to celkom chytilo a čítanie som si užívala. Alina je celkom sympatická hlavná postava, aj keď má nejaké muchy, ale tak to sa dá ospravedlniť jej vekom, hlavne to jej básnenie o Malovi mi trošku liezlo na nervy. Tu som mala problém s tým, že aj keď Mal podľa popisov v knihe vyzeral fajn, tak ja som stále mala pred očami toho seriálového a ten ma tak úplne nenadchol. Takisto sa mi zdalo, že je príbeh miestami zbytočne naťahovaný. Ale ináč sa mi celkom páčil, prostredie bolo zaujímavé, väčšina postáv taktiež. Aj samotný Temnan, aj keď úplne nechápem, ako môže byť niekto na jeho strane (ja tie záporné postavy veľmi nemusím). Len príbeh vo mne nejaký hlbší dojem nezanechal, k postavám som si nevytvorila nejaké silnejšie puto, takže ma až tak nezaujíma, čo s nimi bude ďalej, aj keď ďalšie časti si pravdepodobne prečítam, lebo zas som zvedavá, ako to celé dopadne :D.

Vlci.Sestra
22. ledna

Jsem naprosto nadšená. Světlo a stíny je úžasná kniha, která nám ukáže zajímavý svět s propracovanou magií. Musím uznat, že Leigh Bardugo je génius, protože mě by vytvoření Malé vědy ve snu nenapadlo. Moc se mi líbilo, jak jsou Grišové rozdělení podle svých schopností do určitých odvětví a mají podle toho barevnou keftu.
Alina mi přijde jako skvělá hlavní hrdinka, která dělá chyby, ale nebojí se je přiznat. Jinak jsem si moc oblíbila Žeňu.
Tým Temnyj
"Ty a já změníme svět."

Satan-démon
19. ledna

Super knížka. Už od první kapitoly jsem se nemohla od knihy odtrhnout. Rozhodně doporučuji přečíst.

1 ...