Čaropisci

Čaropisci https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428814/bmid_caropisci-KLF-428814.jpeg 4 260 66

Záhutí série

1. díl >

První díl nové výpravné fantasy série Roberta Jacksona Bennetta, autora úspěšné trilogie Božská města. Ve městě poháněném industrializovanou magií vypukne válka, která změní realitu. Sancie Gradová je zlodějka, a setsakra dobrá. Vloupat se do přísně střeženého skladiště v docích města Tevanne je pro ni hračka. Sancie ovšem netuší, že artefakt, který má ukrást, v sobě skrývá nepředstavitelnou moc. Dokonce by mohl vyvolat revoluci v magické technice zvané skribování — tato metoda mění vlastnosti běžných předmětů pomocí kódovaných nápisů. Soupeřivé korporace, které tuto magii ovládají, už díky ní přeměnily Tevanne v ohromný nemilosrdný stroj na peníze. Pokud se však zmocní ukradeného artefaktu, přepíšou samotný svět tak, aby sloužil jejich záměrům. Korporace teď jdou Sancii po krku. A ve městě Tevanne není síly, která by je dokázala zastavit. Má-li Sancie přežít — a má-li zastavit vražednou proměnu světa, k níž se schyluje —, musí shromáždit nepravděpodobné spojence, ovládnout moc artefaktu a projít svou vlastní proměnou, která ji přetvoří v cosi, o čem se jí nikdy dřív ani nesnilo.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

Foundryside , 2018


více info...

Přidat komentář

boxas
předevčírem 5 z 5

Pomalý rozjezd, počáteční zmatek ve jménech, názvech, nástrojích, pracovním (a jiném) zařazení, jakožto i ve vztazích a podobně, ale stačilo si na tento svět korporací trochu zvyknout a pak už dobrý.
Nabízí se srovnání se světem jiné výjimečné mladé ženy - Sancie z Čaropisců a Ilan z Naslouchače mají hodně společného, nejen svoji výjimečnost, původ z okraje společnosti, odhodlání atd., nicméně Ilan se mi přeci jen líbí víc.

roso.mak
17.02.2024 5 z 5

Nedávno jsem četla, že kniha by se měla začínat co nejpozději to jde. Tahle kniha to nedodržela a první dvě kapitoly jsou dost vopruz. Ale prosim, nenechte se tím odradit. Protože zbytek je vážně skvěle napsaný.

Trochu se obávám dalších dílů, přeci jen hrdinka si do moci hodně pomohla a to bývá na škodu, nicméně dostala do vínku taky pořádně silného nového nepřítele, takže se jdu s chutí pustit do nášupu.


AndreaOn
02.02.2024 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha načtená bravurní Jitkou Ježkovou.
Jako nebylo to špatné, bohužel jsem svoji první fantasy totoho stylu poslouchala Naslouchače a ten nasadil tak vysokou laťku, že už zatím ty ostatní fantasy nejsou tak WOW, jako pro mě neskutečně úžasný a propracovaný Naslouchač. U mě se střídaly pasáže, které byly super s pasážemi, které byly neskutečně nudné (asi tak 1/2 na 1/2). Ale určitě si poslechnu i zbylé dva díly, protože narozdíl od Naslouchače je série již kompletní :).

Deia
25.01.2024 5 z 5

Príbeh ma chytil hneď od začiatku, od prvej strany je to akčné, zaujímavé a nápadité. Páči sa mi svet, v ktorom sa to odohráva, ale pre lepšiu orientáciu mi chýbala mapa. Sancia je sympatická postava, hneď som si ju obľúbila, ako aj Gregora, pri ktorom som dúfala, že sa so Sanciou nejakým spôsobom dá dokopy. Aj ostatné postavy boli skvelé, napríklad Berenika či jej nadriadený. Mágia (či čo to je) v podobe skribovania ma celkom nadchla, malo to taký vedecký šmrnc, aj keď nemôžem povedať, že som tomu stále chápala (hlavne Sanciine schopnosti ma niekedy dosť miatli). Dej mi taktiež občas pripomínal knihy od Sandersona, neskôr som zas mala pocit, že tam skôr vystupuje nejaká AI, ale v priebehu čítania mi to vôbec nevadilo, boli to iba také drobnosti. Celkovo tam bolo viac vecí, ktoré mi úplne nedávali zmysel, ale napriek tomu som si knihu užila a zakaždým som sa nemohla dočkať, kedy sa ku nej opäť vrátim. Autorovu predchádzajúcu trilógiu si už veľmi nepamätám, ale myslím, že toto ma nadchlo viac. Neviem sa dočkať ďalších častí.

luculi
22.01.2024 5 z 5

První stránky byly trošku rozpačité, protože jsem spadla do světa, kterému jsem vůbec nerozuměla. Úvod začal jako popis loupeže a všechny ty pojmy, které v průběhu padly, mi absolutně nedávaly smysl. Důležité bylo nevzdávat se, vydržet zdlouhavější úvod a pokračovat, než zjistím něco víc.

První informace k pochopení jsem dostala až někde za stránkou šedesát, kdy mě to začalo dost bavit a čtivost začala nabírat na intenzitě. Konečně bylo vysvětleno jak co funguje, co je co, že existuje určitý druh magie a tak podobně. Začala jsem sbírat střípky a sestavovat úplně nový svět s inovativními "kouzly".

Jak jsem se postupně dostávala dál a dál, začala jsem si uvědomovat, že magie, která přetvářela neživé předměty a jejich funkce, mi vlastně připomíná programování. Jakoby autor vzal svět počítačů, jejich funkce a přepsal to do existence nového fantasy světa. Na to, aby určití lidé (programátoři) upravovali věci a jejich funkčnost, aby předměty dělaly i věci, na které nebyly stvořeny, používali skriby. Což je vlastně nějaký symbolický text (programovací jazyk) napsaný přímo na věcech. Postupně jsem v tom viděla tuhle symboliku čím dál častěji. A tato magie nejvíce nutila všechno porušovat zákony fyziky.

Co se týče děje, bylo to něco docela jiného, než ve fantasy obvykle čtu. Postavy byly sympatické a dost mi padly do noty, popis vzhledu nebyl důležitý, takže nemůžete mít tak docela představu o tom, jak vypadají, kromě pár zmíněných detailů. Charakter uhádnete téměř ihned díky vývoji děje, který v tomto případě má nejvíc prostoru. Průběžně se dvě strany společnosti spojí, aby odhalily nekalosti strany třetí. Ale zjistit, co se vlastně děje a kdo za tím stojí, chvíli trvá. Takže se z toho chvílemi stává i taková detektivka.

Po obsahové stránce to bylo nápadité, napínavé, zároveň něco nového a svým způsobem vtahující do středu dění. Rozhodně příběh, který má svou váhu a prostor k zamyšlení. Jakmile jsem se dostala přes počáteční nejasné části, začala jsem se více sžívat s prostředím a postavami, nedokázala jsem se odtrhnout. Zajímalo mě, co všechny ty tajné předměty dělají, co se stalo v historii, kterou už sami lidé neznají, jaké intriky se dějí za zdmi různých společností, kdo je Sancie a kdo nakonec tahá za všechny ty nitky. Na konci čtenář dostane spoustu informací, které vše objasňují, ale ještě není čas vytáhnout veškerá esa z rukávu. A tak je nutné přinést další nevysvětlené věci, aby bylo nutné číst další knihu. Hra teprve začíná. Nakonec jsem vážně překvapená, jak mě to bavilo a můžu jedině doporučit.

Shaxx
22.01.2024 4 z 5

Od Bennetta jsem četla před sedmi roky Město schodů a to se mi líbilo moc. Přijde mi, že se svými Čaropisci cílí na mladší publikum, je to psané s větší lehkostí a dobře se v tom orientuje. Příběh poutavý, děj velmi akční, hlavní hrdinka je neustále ve stavu probíhající mission impossible. Milou postavou byl Klef (nebudu spoilerovat jeho bližší zařazení) a samotná hrdinka Sancie byla taky fajn. Zajímavý a srozumitelný magický systém, jen lehoučký náznak možné milostné linky v budoucnu (jako vždy s radostí kvituju, když není přítomná otravná romantická linka) a celkově je to podařené a těším se na další díl. Jednu hvězdu do plného počtu si nechávám ještě v záloze, uvidím, jaká bude dvojka :)

mataj
18.11.2023 4 z 5

Vcelku zajímavé vnoření do fantasy světa, kde působí podivná magie přístrojů změněných lidmi. Když výtečná zlodějka Sancie na zakázku ukradne zvláštní skříňku a navzdory zákazu se do ní podívá, dostane se do ohrožení života a ovlivní to celý její další život. Příjemné čtení.

GošaGoša
14.07.2023 5 z 5

V tomto případě musím hodnotit příběh, svět a řemeslo samostatně.
Po řemeslné stránce je kniha čtivá, velmi dobře napsaná, protože jinak bych ji nedočetla... Skribovani je tak praštěný, promyšlený, že to jaksi funguje. Vůbec celá propracovanost toho světa je obdivuhodná a proto mě to bavilo číst. Usilovně jsem snažila nedomýšlet příčiny, následky a důsledky zákonitostí světa, protože by mi to zkazilo čtenářský zážitek.
Příběh bude více souznit s mládeží. Asi proto jsem se ztotožnila více s prostředím (byť naivním) než s postavami. Ačkoliv dějově byl příběh pestrý, plný (očekávaných) zvratů, působí jednoduše vlivem dialogů. Aby to mohlo YA, je tam příliš nadávek a násilí.
Nešvarem knihy jsou zbytečné věty v dialozích a opakování slov - hrozně, strašně. Odnesla jsem si alergii na slova štruncl a krundění. Celkově je kniha velmi dobrá a za přečtení rozhodně stojí.

bumble
03.06.2023 5 z 5

Toto je můj šálek kávy. Magický a úplně jiný svět scribováním. Tahle kniha byla zkrunděně pěkná a jen pevně doufám, že bude druhý a třetí díl stejně povedený a napínavý, jako tento.

Arwen777
19.03.2023 4 z 5

Pan Bennett vytvořil naprosto originální svět plný magických technologií, které popírají realitu. Na začátku jsem si chvíli zvykala na nová slova včetně podivných nadávek (které mi moc neseděly). Ale kniha mě dostala rozsahem fantazie, i když příběh byl v podstatě jednoduchý. Souhlasím se zařazením spíše do YA fantasy a i podle mě je škoda, že příběh není trochu složitější a postavy komplexnější. Nápad se skribováním je výborný, ale jeho potenciál není zcela využit.
Přesto jsem si užila tento svět, který ovládají kupecké korporace vlastnící technické vymoženosti a kde žije zbytek obyvatel v bídě a beznaději.

Metla
19.02.2023 4 z 5

"Čaropisci" by měli oslovit ty čtenáře, kteří si oblíbili tvorbu Brendana Sandersona (série "Mistborn" atd.), případně Leigh Bardugo (např. "Šest vran") a podobné autory, kombinující sympatické hrdiny (často celou partu) s nevšedními magickými principy v málo přívětivých světech, co akutně potřebují změnu k lepšímu.
R.J. Bennett si získal mou zvýšenou pozornost trilogií "Božská města" a opět dokázal, že je skvělý spisovatel plný originálních nápadů, tentokrát však nemohu zamířit s hodnocením do ultimátních výšin. "Čaropisci" totiž navzdory několika hodně drastickým scénám spadají do young adult škatulky. Být dospívající holčina, pěla bych nadšené ódy, leč v tomto věku (pravěku) mě štvou natvrdlí hrdinové, polopatické vysvětlování a logické propasti, dělající bordel v oněch kouzelných pravidlech, na nichž je příběh založen. A Sancie coby hlavní hrdinka mě prostě nebrala, já na ty drsné, veleschopné holky nějak nejsem - problém mého vkusu, body za to nestrhávám. Pár procent půjde dolů za nadužívaný patvar nahrazující sprostá slova. Občas se sice dočkáme normálního zaklení, většinou se bohužel otravně "krundí".
80% za originalitu, za atmosféru se steampunkovým nádechem (ač bez páry), napětí, dobrodružství, zkrátka za svižnou četbu... kéž by zpracování bylo dospělejší. Čtenáři fantastiky narození ve 21. století by měli pětihvězdičkově slintat.

evilunicorn
26.01.2023 3 z 5

Po naprosto úžasné sérii Božská města je tohle docela zklamání.. Mám z téhle knihy úplně stejný pocit jako ze Šesti vran. Nádherně a originálně vymyšlený svět s obrovským potenciálem, ale ty postavy, k těm jsem si prostě nedokázal vytvořit nějaký vztah. Vlastně to funguje jen když jsou všichni pohromadě, a to bohužel není příliš často. Celé je to takové učesané, nekonfliktní a na můj vkus z toho až příliš čpí odér YA.Škoda, ale tuhle sérii nedokončím. Od autora Bennettových kvalit jsem čekal mnohem víc.

MartinJurník
09.12.2022 5 z 5

Ohohó, tak tohle byla fakt zkrunděná jízda.

LuciaSangster
06.11.2022 5 z 5

Tahle úžasná série mě úplně dostala. Chvilku mi trvalo, než jsem pochopila, jak určité věci fingují. Hlavní hrdinka Sancie má svůj charakter a popravdě jsem na její vlně.

Tohle je nádherná Urban fantasy, kde se vám otvírá nový svět se scribováním. Dejme tomu, že tu najdete něco jako industrializovanou magii. Opět se řítíte světem hajzlíku, který chtějí ovládnout veškerou moc na světě.

Děj je svižný, vtáhne vás sebou, nenudí vás plus k tomu si hned zamilujete i vedlejší hrdiny. Opět najdete sarkasmus, který máme všichni velice rádi. Hlavně vám dá tolik otázek, na které si musíte počkat do dalšího dílu. Za mě zase úžasná knížní série, která se u mě dělí na místě s viz zmíněnými nahoře.

Pepa62
25.09.2022 3 z 5

Prakticky jedna dějová linie, poměrně předvídatelný děj a možná, kdyby si autor odpustil těch několik vulgarit, mimochodem, poměrně násilně „naroubovaných“, viděl bych knihu spíše v YA kategorii.
Správně genderově poskládaná skupinka týpků, takoví tak trochu Dannyho parťáci, prakticky celou knihu řeší, jak se někam dostat a pak taky pochopitelně jak se dostat, pokud možno ve zdraví, zpět, což se jim daří, protože jsou jednak šikovní a jednak ve světě fantasy je tak jednoduché si občas pomoci nějakým tím kouzlem nebo magií. Často sice musí prolézat kanály, válet se v bahně a ve všelijakém jiném nepořádku a svinstvu, někdy jsou celí od krve, naštěstí ne svoji, prakticky se nemyjí, nejedí, nespí, ale na to není čas, je potřeba zachránit Svět.
Možná jsem zbytečně přísný a sarkastický, ale takhle na mě kniha působila. Božská města mi přišla, pokud použiji fotbalovou terminologii, o třídu lepší.

kuruteku
05.09.2022 5 z 5

Co to bylo? Pro YA to bylo moc chytré, na fantasy moc ulítlé, na scifi moc ulítlé. Prostě pro mne úplně nový svět, nové problémy, nové náměty. Scribování trochu připomíná programování, symby programovací jazyk a augy internet věcí. Kampony kupců budiž, svět bez zákona budiž. Organizace sppolečnosti v kamponech s origony v čele se dala pochopit. Ale scribovaní lidé? Hipotrafové? Krásně popsaný boj o svobodu uvnitř člověka, v podstatě celý závěr byl vtipný, veselý a optimistický, přestože celá kniha byla jen o boji o přežití, o boji s mocnými, s dokonalejšími, s augy.
Sice mne na začátku napadlo, jaký by asi byl příběh započatý z pohledu sympatického lumpa a pak z pohledu společnosti na toho lumpa, který by se snažil tu sympatii otupit. V prostředku jsem si říkal, že to tu skoro je ve střetu Sancie a Georga, ale ukázalo se, že jde o něco úplně jiného.
Už se těším na další díl.

Okoslav
22.08.2022 4 z 5

Jestli Bennet něco fakt umí, je to worldbuilding. Jeho nová série propojuje klasickou urban fantasy s moderním programováním (teda pardon, „scribováním“) se vším, co k tomu patří – s fantasy variacemi na hackery, průmyslové špionáže, počítačové servery nebo třeba opensource – a je to skvělý. V porovnání s předchozí trilogií Zázračná města je děj trochu šablonovitý (s kým, jak a proč nakonec hrdinka skončí, je jasné snad každému, kdo v životě přečetl víc než jednu fantasy knihu), ale za ten propracovaný svět to rozhodně stojí.

Ellis03
21.08.2022 5 z 5

Kniha se četla Dobre a svět byl hrozne zajímavý a skvěle vymyšlený. I ty postavy byly skvěle vypracované. Jedine, co mi na knize vadí, je ten rýsující se ´vztah”. Nevím… já si to proste nějak nedovedu představit a spravne to procitit, tím pádem si pak příběh nedokážu tak naplno užit, jak bych chtěla. Ale to je určitě problém muj, a ne knihy, tudíž hvězdu určitě neubiram :)

AllianVisitor
03.08.2022 5 z 5

Skvěle postavený svět a krásně čtivá

Rihatama
21.07.2022 5 z 5

Smekám a klaním se. Nemám tušení, kolik fantasy titulů již bylo vydáno a napsáno, ale tuším, že v tomto žánru musí být sakramentsky obtížné napsat dnes něco neotřelého, nového a k tomu zajímavého. Začíná to docela banální zápletkou mladé zlodějky Sancie. Jenže ona sama, její schopnosti slyšet věci, stejně jako technika skribování umožňující přetvářet realitu a její vnímání, to vše zneužíváno/využíváno v korporátních válkách, to už má do banalit daleko. K tomu zřejmá politická linka na pozadí - vykořisťující korporace, otrokářství a dickensovská chudoba, skvěle vykreslené postavy, poutavý příběh a slušná porce napětí vytváří přitažlivou žánrovou koláž, od které jeden nechce odejít. Čaropisci nabízí opravdu skvělé a chytré dobrodružství.