Skleněný trůn

Skleněný trůn https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235352/bmid_skleneny-trun-rl8-235352.jpg 4 4498 880

V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena je od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Throne of Glass , 2012


více info...

Ka.Kubi
Ka.Kubi
06.03.2024 5 z 5

První díl z této série a musím říct,že se velice těším na pokračování !!

zuzmi39
zuzmi39
05.03.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla jako rereading a musím říct, že mě bavila stejně jako poprvé. Samozřejmě, že má své mouchy. Což je logické vzhledem k tomu, v jak mladém věku tuto knihu autorka psala. Nicméně i tak je kniha velmi čtivá, Sarah J. Maas umí krásně popisovat a navodit tu správnou atmosféru. Zároveň je Skleněný trůn velmi napínavý a nutí čtenáře hltat jednu kapitolu za druhou až do samého konce. Je to zkrátka moje velká srdcovka a už se moc těším na další díly, které mají tendenci být mnohem lepší než ty předcházející. Proto, pokud vás první kniha příliš nenadchla, zkuste dát těm ostatním šanci, protože na autorce jde opravdu s každou knihou vidět velké zlepšení.


marie2577
marie2577
02.03.2024 4 z 5

Trpělivost a naděje začátek pribehu který stojí za to

petitsoleill
petitsoleill
27.02.2024 4 z 5

Ach jak já jsem občas protáčela oči při čtení tohoto dílu! Stejně jako někteří další jsem kroutila hlavou, když bylo poznat, že se jedná o prvotní díla S.J. Maasové. Do knihy jsem se pustila po ACOTARu a CC, nechápala jsem, co na TOG ostatní vidí. Proto upřímně radím všem, kteří nad Skleněným trůnem pochybují - vydržte! První dva díly. Jen ty první dva. A svět, který vám od třetí knihy Sarah položí k nohám, se vám začne nesmazatelně zapisovat do srdce.

Tyna_V
Tyna_V
25.02.2024 5 z 5

První kniha, kterou jsem od autorky přečetla a rozhodně nejsem zklamaná. Fantasy miluji a tohle je pro nás nadšence trefa do černého.

Alice Crowleyn
Alice Crowleyn
20.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Pustit se do této série po Dvorech byla chyba. Jde vidět, že to autorka psala jako teenager a upřímně jsem knihu malém nedokončila.

Hlavní hrdinka je nesnesitelná. Očekávala jsem zkušenou, bezcitnou, chytrou a arogantní nájemnou vražedkyni, ale dostala jsem mladou hloupou holku, která je prakticky neschopná. Nejen, že se jako trénovaný vrah nechová (sníst bonbóny, které našla v pokoji aniž by věděla od koho jsou - zatímco v paláci umíral soutěžící za soutěžícím....), ale její chování absolutně neodpovídá jejím zkušenostem. A její věk ji absolutně neomlouvá. Její rodiče byli zavražděni, od osmi let byla trénovaná Arobynnem, několik let plnila mise, pak byla zrazená a rok strávila v Endovieru. Po tomhle všem se člověk nechová jako rozmazlená princezna, ani když je stále teenager.

Díky bohu za Dorianův a Chaolův pohled, jinak bych to vzdala. Děj a svět jako takový je zajímavý a budu pokračovat. Jen kdyby Celaena nebyla hlavní postava -.-

kniho_terka
kniho_terka
09.02.2024 5 z 5

Do téhle knihy jsem se pustila bez nějakého očekávání. Neměla jsem v plánu ani začínat ale objevilo se společné čtení,tak jsem využila šanci, které po dočtení nelituju.

Skleněný trůn je úplně něco jiného než Dvory, a nebudu zmiňovat že mě to překvapilo. Tuhle knihu bych popsala jako dobrodružství, zato Dvory jako domov.

Ne že by mě kniha pohltila hned ze začátku, ale kousek po něm mě chytila a málo kdy pouštěla. Časem to bylo víc a víc chytlavější a děj byl víc a víc čtivější. Hlavně v části, kdy začaly zkoušky a přišlo toho mnohem víc nečekaného.

Hlavní hrdniku Celaenu jsem si oblíbila hned. Líbila se mi její povaha a taky fakt, že je badass hrdinka. Mezi mé další oblíbené postavy patří Chaol a Dorian. Dostáváme se k otázce jaký jste tým, protože tady máme oblíbený trojúhelník. Já mám od začátku jasného Chaola ale Dorian je taky fajn. Ale prostě Chaol no...


Čtení jsem si tolik užila. V polovině jsem přestala úplně vnímat a jenom žila s příběhem. Chtěla jsem to dočíst a dozvědět se všechno ale zároveň si to ještě užít. První díl byl fakt dobrej a já se nemůžu dočkat až se pustíme do druhého dílu.

Ahmose
Ahmose
05.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Túto recenziu, prosím vás, berte ako recenziu od človeka, ktorý čítal najskôr autorkinu neskoršiu tvorbu a teraz sa vrátil k jej začiatkom... V porovnaní s autorkinými ostatnými knihami je Trón zo skla, podľa mňa, slabý, ale zároveň obľúbený. Premýšľal som či má vôbec zmysel túto recenziu vôbec vydávať, ale potom som si povedal, že možno je nás viac, čo sme série od Maas čítali v inom ako chronologickom poradí.
Čo sa týka sveta, tak v tomto diely sa čitateľ nedozvie žiadne zásadné informácie o tom ako funguje. Spomína sa pár vecí okolo histórie. Je tam taký ľahký náčrt politiky kráľovstva, ale v podstate to pre ten príbeh samotný, zatiaľ, nie je zvlášť podstatné. Mágia v tomto svete existuje. Je viazaná na kúzelné runy, ktoré teda ovláda iba pár ľudí a pre súčasného kráľa nie sú títo ľudia žiadúci. Či je tá mágia všemocná alebo má nejaké hranice sa nedozvieme, ale opäť, pre hlavnú dejovú linku je to skôr okrajové.
Samotná hlavná hrdinka je veľmi sebavedomá osoba, údajne svetoznáma nájomná vrahyňa, ktorej správanie a myšlienkové pochody tomu absolútne nezodpovedajú. Nerozumiem ako môže najlepšiu nájomnú vrahyňu na svete prekvapiť človek tým, že počas spánku jej vojde do komnaty alebo príde spoza rohu chodby. Alebo ako môže byť najlepšia nájomná vrahyňa taká hlúpa, že keď jej niekto počas turnaja, ktorého účastníci zomierajú za záhadných okolností, pošle vrecúško bonbónov, tak ona ich proste zje bez toho, aby sa zamyslela nad tým, že by mohli byť otrávené. Takže hlavná hrdinka si ma skutočne nezískala. Vedľajšie postavy, hlavne princezná Nehemia, mi prišli zaujímavejšie.
Kladiem si otázku prečo musela mať kniha, kde je podstatných reálne tak prvých 40 a posledných 120 strán dokopy 375 strán. Mimo tie dva úseky je prakticky všetko vata, kde človek musí čítať o tom ako hlavná postava chodí po chodbách alebo sedí v komnate a sem-tam si odbehne na turnaj, kde vyrieši úplne prvoplánovú úlohu. Naozaj som sa väčšinu času nudil. Kniha sa ako taká nečítala zle. Už z tohto dielu je poznať, že autorka má talent. Je tam zároveň cítiť, že je to prvotina, ktorá pôvodne vyšla niekde na Wattpade. Myslím si, že keby som predtým nečítal Mesto Luny a Dvory, tak túto knihu ocením oveľa viac. Tak isto, pokiaľ hľadáte fantasy o nájomných vrahoch, tak určite odporúčam skôr sériu Nikdynoc. Premýšľam či v sérii Trón zo skla vôbec pokračovať. Zatiaľ som sa nerozhodol.

Jája92
Jája92
04.02.2024 5 z 5

O této sérii jsem věděla dlouho, ale až nyní jsem se dostala k jejímu přečtení. Fantasy příliš nečtu, přesto mě Skleněný trůn mile překvapil.
Bez problémů jsem se začetla do příběhu a s napětím sledovala "Lillian" a její boj nejen s účastníky klání. Nechybělo napětí, dramatické situace, tajemno, ale i překvapivě romantické prvky.
Charaktery jednotlivých postav jsou vykresleny zajímavě a nenašla jsem příliš slabých míst v ději. Velice rychle jsem si oblíbila Chaola i Doriana.
Překvapilo mě, že autorka napsala tento díl jako velice mladá. A po jejím přečtení jsem zatoužila ihned po pokračování.

AliceTief
AliceTief
04.02.2024 5 z 5

Miluju tuhle autorku, opravdu se těším na další strhující příběh. Kniha krásně napsaná, série dobře rozjetá. Jsem zvědavá jestli se mi bude líbit víc než dvory =)

kirstinrau
kirstinrau
03.02.2024 5 z 5

Instagram: @kirstinrau

Áno, už aj ja som sa dostala k tejto sérii, ktorú som vytrvalo obchádzala. Prišla však čítacia kríza a tak som si povedala, že je už konečne čas zistiť, prečo túto sériu všetci tak zbožňujú. Od Sarah J. Maas zbožňujem dvory a rovnako aj Mesto Luny, tak prečo si neskrátiť čakanie na jej ďalšie dielo niečím, čo už je dávno vonku.

Kniha naozaj nesklamala a ani som nevedela ako, bol koniec. Nenašla som pasáž, v ktorej by som sa nudila a samozrejme som si skôr obľúbila kapitána stráže Chaola ako korunného princa Doriana, aj keď samozrejme aj on má niečo do seba. A naša hlavná hrdinka? Zatiaľ sa mi pozdáva tiež. Postavy sú naozaj skvelo vykreslené a dej vás vtiahne už od začiatku. Som naozaj zvedavá na pokračovanie. Hádam mi to nadšenie vydrží.

LahoferRose
LahoferRose
27.01.2024 1 z 5

Proč se mi pořád dokola stávají takové nepříjemné věci, jako například, že zjistím, že to spisovatelka psala v šestnácti... Je to znát hned z prvních stránek. Všichni jsou tak absurdně mladí a dokonalí snad ve všem co dělají. A jak jsou všichni taaaak krásní! Vražedkyně (už v 17 byla nejslavnějším nájemným vrahem v zemi), která div nefňuká nad zprávou, že byli zabiti neznámí povstalci. Velitel stráže (kterým se stal ve 20!), který v životě nikoho nezabil. Princ, který je, samozřejmě, schopný politik, bojovník, milovník. A taky je mu 19. Ona je po roce nucených prací zubožená, ale stále taaaak krásná a plná síly a řeší, jak moc jí to v krásných šatech sluší.... A to je jenom začátek knihy. Větší absurditu jsem už dlouho v ruce neměla. Tímto jsem se naprosto ujistila v tom, že YA už není pro mne. Joe Abercrombie, odpusť mi mé pochybení a co nejdřív se vrhnu na zbytek Věku šílenství.

susen9085
susen9085
23.01.2024 5 z 5

Neskutečně poutavý příběh!
Postavy uvěřitelné a svět se zdá promyšlený. Jsem velice spokojen, těším se na čtení dalšího dílu :D.

zamilov.do.knih
zamilov.do.knih
19.01.2024 4 z 5

Potom, co jsem minulý rok dočetla trilogii Dvůr trnů a růží, jsem věděla, že si potřebuju přečíst i autorčinu druhou vychvalovanou sérii, Skleněný trůn. Nechala jsem si ji opět na podzim, protože tenhle typ knížek nejradši čtu při sychravých podzimních večerech, a co vám budu povídat, zase to byla pecka! Bylo splněno vše, co se prvního dílu týče (seznámení se světem, hlavními hrdiny a malinko i hlavní zápletkou), autorka opět předvedla svůj úžasný psací talent a probudila ve mně naději, že bych se po dlouhé době zase mohla zamilovat do nějakého příběhu.
Zatím jsem si úplně nenašla cestu k hlavní hrdince (což neznamená, že bych ji neměla ráda, jen už jsem se potkala s trochu mně sympatičtějšími), ale myslím, že by se to po přečtení dalších dílů mohlo změnit. Na otázku: "Dorian nebo Chaol?" odpovídám Chaol, moc se těším na další díly a jsem napnutá jak kšandy, co všechno se v tom světě zakázané magie stane!

Angie.D
Angie.D
18.01.2024 5 z 5

Po rokoch odkladania tejto série som sa do nej konečne pustila a teraz neviem na čo som preboha celé roky čakala! Keby som ju čítala už pred tými xy rokmi, viem, že by sa stala mojou srdcovou záležitosťou.

Sarah proste vie písať, vie perfektne vystavať svety a poprepletané vzťahy svojich postáv.
Celeana mi je sympatická, baví ma žiť s ňou jej príbeh a baví ma aj jej nerozhodnosť medzi dvoma mužmi v jej okolí :D Povedzme si narovinu, bežné správanie peknej baby v jej veku.

Tréningy, záhadné vraždy, turnaj, intrigy. Všetko je to super a hltala som to. I keď miestami ma zamrzelo, že turnaj autorka značne urýchlovala a preskakovala aj dni, osobne by mi vôbec nevadilo čítať viac o jednotlivých eliminačných kolách a úlohách, s ktorými sa musela popasovať.
Dej je podľa mňa dosť predvítateľný, čakala som brutálne prekvapenia podľa recenzií, ale žiadne sa nekonalo. ALE zároveň mi to vôbec nevadí, lebo napriek tomu sa to číta skvelo a chytilo ma to tak, ako už dávno nejaká kniha nie.

Táto prvá časť mi príde len taká rozbehová, úvod do sveta a myslenia postáv a viem, že neskôr nás čaká oveľa viac akcie a napätia.

Hodnotím 4.5/5*

slay_girl
slay_girl
09.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak to je prostě bomba!!! Jedna z nejoblíbenějších knih!!!

Celeana je Adarlanský zabiják a chce se stát bojovnicí krále aby nemusela žít v otroctví v Endovieru. Odvede jí od tamtud Chaol který na začátku byl dost nesympatický.
O její šanci jí řekne princ Dorian který mi přišel celkem dost ok. Dorian se do Celeany zamiloval a ona nakonec taky. A potom ta scénka na plese a po něm...

Později mi Dorian už moc sympatický nebyl. A Chaol naopak. Takže jsem oficiálně tým Chaol.
5/5!!!

kata3529
kata3529
02.01.2024 5 z 5

Takhle zajímavý, všemožně propletený a detailně popsaný příběh jsem už poměrně dlouhou dobu nečetla, a jsem z toho vážně nadšená. Paní autorka má prostě na psaní talent od boha, a tím spíš nechápu, že jsem se čtení této knihy bála, neboť to není úplně to, co čtu běžně. Ale bez výstupů mimo svou komfortní zónu nemůžeme nikdy získat něco pozitivního, takže jsem fakt ráda za tu možnost.

Hlavní hrdinkou je Celaena, která za sebou má velmi krutý osud, ale nyní nastala chvíle dávající ji alespoň naději na budoucí svobodu, a to i přesto, že se jedná o nájemnou vražedkyni. Nyní si ji vybral princ Dorian jako svou volbu, která má vyhrát turnaj, a to proti soupeřům jako jsou vrazi, žoládci, vojáci nebo obr. Takhle by se to mohlo zdát jednoduché, ale nic není, jak se na první pohled zdá. Postupně se totiž začínají ztrácet její soupeři, začíná všechno ovlivňovat magie, a někdy prostě něco nesedí, i když se vlastně neví proč. Celaenu tak tedy čeká velmi těžká cesta plná strastí, probdělých nocí, strachu ze smrti, ale zároveň navázání přátelství, odhalování tajemství a vytváření spojenectví. Na to, jak to s Celaenou, si musíte počkat sami, neboť k odpovědím na otázky typu „Zvládne Celaena projít všemi zkouškami, přežít a zvítězit?“, „Jak se postupem času vyvine její vztah s princem?“ nebo „Kdo všechno je proti ní, a povede se to odhalit?“ se prostě musíte pročíst.

Kniha je psaná absolutně skvěle, osobně ji řadím mezi nejlepší knihy tohoto roku. Kapitoly byly poměrně krásné, děj velmi dobře ubíhal a byl popsán tak, že jsem si přidala jako bych tam se všemi byla a sledovala to jako host z povzdálí.

Knihu doporučuji všem, i těm, kteří si myslí, že to není úplně jejich oříšek, neboť jak jsem už psala, myslela jsem si to taky, ale přesvědčila jsem se o opaku a už teď se těším, až si přečtu další díly.

Honey0105
Honey0105
31.12.2023 2 z 5

Autorka mě velmi překvapila se sérií Dvorů. Tu jsem četla společně s kamarádkou, která usoudila, že následně se musíme vrhnout na Trůny. A taky že ano. První díl mě bohužel tolik nevtáhnul. Je to asi i tím, že jsem byla ještě ve světě Prythianu a bylo těžké se přesunout k odlišnému příběhu. Kniha nebyla tak roztahaně dlouhá jako tomu bylo u Dvorů, ale také mi přišla méně propracovaná. Z postav se mi zalíbil Chaol, ale samotná hrdinka si mě prozatím nezískala. Určitě ale hodlám v sérii pokračovat, jen to budu muset něčím proložit.

Smolař
Smolař
17.11.2023 odpad!

Veselé a vtipné komediální drama o milostném trojúhelníku on - ona - vibr... pardon... on s prachama a mocí.
Ne, tohle je fakt k smíchu. Prvních cca 50 stran, kdy Celerína na každym kroku přemejšlí, jak a čim by sundala elitní jednotky stráží, kdy zesláblá z gulagu sotva motá nohama, téměř dokonale odráží celou knihu a působí jako nechtěná situační komedie.
Slátanina.

veronika0131
veronika0131
24.10.2023 2 z 5

Možná už nejsem cílovka, ale kniha mě vůbec nenadchla a v půlce jsem přestala číst. Vůbec jsem si nemohla najít vztah k osmnáctileté super vražedkyni, Chaol a Dorian byli fajn, ale co se týče kvality psaní, tak za mě ne. Prý knihu autorka psala někdy v 16-17 a je to teda hodně poznat. Ráda si od ní ještě něco přečtu, protože se mi nezdá, že by takový úspěch měla jen tak, tak snad už nezklame:D