Skleněný trůn přehled

Skleněný trůn
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235352/bmid_skleneny-trun-rl8-235352.jpg 4 4645 4645

V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena je od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Throne of Glass , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skleněný trůn. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (902)

stejfina
03.07.2024 3 z 5

(SPOILER) Po knize jsem sáhla z jednoznačného důvodů a tím je sama autorka. Nedávno jsem dočetla dvory a tohle byla jasná volba.

Kniha je napsaná skvěle, Sarah psát prostě umí. Nicméně autorka tuto knihu začala psát kolem 16. let a tomu také odpovídá. Rozhodně ne tvorbě jakékoliv náctileté spisovatelky, ale konkrétně Sarah. Když psala například 2. a 3. díl dvorů byla se svou tvorbou už úplně někde jinde. Její nynější tvorba je nesrovnatelná. Hodně mi to připomnělo, když jsem se po přečtení Sněhuláka vtrhla na Netopýra od Nesba.

Ke knize jsem se musela nutit, nebyla špatná, ale chyběla jí nějaký přidaná hodnota, nějaký šmrnc, pořádný twist plot, který by mě posadil na zadek.

Co je pro mě, ale to nejdůležitější a to kvůli čemu vím, že sáhnu po další knize je POTENCIÁL. A za mě ho tato série rozhodně má. To, že na jejím konci vlastně nevíme vůbec nic, je to o co se může autorka v dalších dílech opřít. V podstatě, ať si vymyslí cokoliv bude schopná to na první díl napasovat a já si to nenechám ujít.

Náznak světa jaký pro nás připravila, má něco do sebe a nekonečné možnosti v jeho rozvíjení. To samé mohu říct i o jednotlivých postavách. Ne, že by byly úplně ploché, ale k dokonalosti mají ještě dlouhou cestu.

A jako milovník dvorů, který už trošku Sarah zná, zkusím hodit pár otázek do pléna:

Jak je to s prstenem, který dostala od Chaola? Má nějaký skrytý význam?
Při jaké další příležitosti budou využity tajné chodby, ať už na špehování ve velkém sálu nebo ta vedoucí z hradu? A co dalšího se dole ještě skrývá?
Jak je to s magií obecně? Tady bych se mohla ptát hodně dlouho. Např.: jak je to s královo magii? Jak je to s magií naší vražedkyně, chápu-li správně, že je příbuzná s Elenou. Co magie a Chaol? A co princezna Nemia?
Kde konkrétně byl král na výpravě a proč se vrátil sám?
Co se stalo s přítelem hlavní hrdinky a hlavně kdo jí zradil?
Podobných otázek mám mnoho...

Sečteno podtrženo,
1 díl = dobré prostřední pro pořádný příběh.

Veruza
27.06.2024 5 z 5

Moje oblíbená spisovatelka zas nezklamala. Je to fakt skvělá kniha přečetla jsem ji jedním dechem a už se nemůžu dočkat až začnu číst další díl .


meredith6677
20.06.2024 3 z 5

Musím říct, že na to, jakou chválu jsem na ToG slyšela, jsem nejspíše očekávala něco víc. Možná je můj pohled zkreslen tím, že jsem nejdrieb četla sérii Dvorů, která mě naprosto ohromila a nejspíše zůstane mezi mými nejoblíbenějšími knihami...
Nicméně...
Sarah píše prostě úchvatně a ToG má své vlastní kouzlo, do kterého se mi sice chvíli trvalo dostat, ale když se děj rozjede, začíná to být zábavné. Jak bývá u Maasové zvykem, posledních cca +-100 stránek čte pak čtenář jedním dechem. A s koncem dílů zůstává v čtenáři několik otázek, které ho nutí sáhnout po dalším z dílů - me nevyjímaje, takže se vrhám rovnou na další díl.

všechny komentáře

Související novinky (6)

Palmknihy: Až 70% slevy a soutěž

17.10.2022


Knižní novinky (40. týden)

29.09.2019


Knižní novinky (39. týden)

22.09.2019

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (4)

Není oddaná nikomu, jen sama sobě, a pokud ti bude moct probodnout srdce, nezaváhá. (O Celaeně)


Sraz je k zemi zbraní Eyllwe. Ať dřevo lesů Eyllwe zvítězí nad ocelí Adarlanu. Ať se královým bojovníkem stane člověk, který chápe utrpení nevinných. (Nehemia)


Pokojne prežijem aj sama, aspoň kým budem mať čo čítať.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Skleněný trůn v seznamech

v Právě čtených96x
v Přečtených6 589x
ve Čtenářské výzvě703x
v Doporučených815x
v Knihotéce1 504x
v Chystám se číst1 540x
v Chci si koupit494x
v dalších seznamech37x