Všechny barvy duhy

Všechny barvy duhy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479789/bmid_vsechny-barvy-duhy-JYu-479789.jpg 4 259 78

Jedenáct českých autorů, jedenáct young adult povídek o odvaze, přátelství, prvních láskách i síle a odhodlání být skutečně sám sebou. Vedle známých YA autorů, jakými jsou Theo Addair nebo Alžběta Bílková, představí kniha i řadu debutantů. Jejich hrdinové hledají vlastní identitu, navazují komplikované a jedinečné vztahy a snaží se najít své místo ve společnosti, která je v určitých ohledech přijímá, a v jiných naopak diskriminuje. Povídky autorů (Lucie Zelinková, Sam Xabyssus, Sára Vůchová, Alžběta Bílková, Eva a Klára Pospíšilová, Theo Addair, Radek Blažek, Martina D. Antonín, Karolína Skácelová, Michael Walter) se věnují tématům homosexuality, bisexuality a coming outu, stejně jako nebinarity, transgender, asexuality a dalším.... celý text

Přidat komentář

Adele02
30.03.2024 4 z 5

Předně musím říct, že jsem si ani u jedné povídky nemyslela, ať už konečně skončí, že to chci mít za sebou - vlastně tady žádnou nehodnotím hůř než třemi hvězdičkami, což je naprosto skvělý, a jsou tu tři, které jsem si užívala od začátku do konce (a dvě, u kterých ta pětice hvězd dlouho hrozila taky), což je víc než naprosto skvělý. Všechny barvy duhy v sobě mají různorodé příběhy o různorodých lidech, tak, jak to prostě je. A díky za takovou knihu.

Jaehyun
21.03.2024 2 z 5

Vzhledově i nápadově je knížka moc hezká, ale obsahem se mi moc nelíbila. I na wattpadu jsem četla lepší povídky.
Nicméně povídka Jak jsem šla na záchod, mě zaujala a docela by mě zajímala kniha od Kláry a Evy Pospíšilových.


Erra
15.03.2024 5 z 5

Poprvé jsem četla povídky. Některé jsou lepší, některé horší, ale těch lepších je více. Některé povídky jsou opravdu hodně silné a na zamyšlení.

ElikaS
22.01.2024 4 z 5

Osobně povídky moc nemusím, ale k těm vydaným nakladatelstvím Yoli jsem si cestu našla. Většina povídek se mi líbila, některé více, některé méně, ale celkově mě knížka bavila.
Asi top za mě byla Bez šance. Už si musím od Xabyssus něco přečíst, protože povídky mají opravdu úžasnou atmosféru a styl psaní.

Ahmose
29.11.2023 3 z 5

Táto recenzia predstavuje súhrnné hodnotenie všetkých poviedok. Poviedková zbierka, ktorej ústrednou témou je LGBT je bezpochyby niečo, čo náš trh potreboval ako soľ. Keby som túto knihu čítal niekedy na strednej, bol by som nadšený. Hlavným a v podstate jediným problémom zbierky je diametrálne odlišná kvalita jednotlivých poviedok. Kým niektoré sú výborné, iné sú na úrovni priemernej slohovej práce na gymnáziu. Extra musím vyzdvihnúť tri poviedky : Jak jsem šla na záchod, Štastně nezamilovanej a suverénne najlepšiu poviedku Pozdní léto, sobota odpoledne. Tieto tri poviedky sú veľmi vydarené. Ich pravým opakom je poviedka Žába, ktorá teda za mňa mohla byť niekde na Wattpade, ale tam mala aj ostať. Čo ňou autorka chcela povedať a prečo bola vybraná do tejto zbierky som naozaj nepochopil. Dve poviedky, Bez šance a Tajemství umírají osamělá by za mňa potrebovali ďaleko väčší priestor, aby mohol byť využitý ich potenciál. Ostatné poviedky boli viac či menej priemerné. Celkovo zbierku hodnotím ako príjemné čítanie na kratšie chvíle, ideálne po náročnom dni.

Verunka289
23.11.2023 2 z 5

Mám pocit, že LGBT tematika se teď objevuje na každém kroku, čímž nechci říkat, že jsem proti LGBT, jen mám pocit, že čím víc na to budeme upozorňovat, tím více říkáme, že to není normální a tím více to určitou skupinu populace rozčiluje.
Jinak sbírku bych asi ocenila víc, kdyby mi bylo nějakých 13+, teď v dospělosti mi to přišlo asi někdy až moc dětinské. Na druhou stranu musím říct, že mě fascinuje, jak talentované mladé autory máme. Já v jejich věku žádný pořádný koníček asi neměla.
Nejvíc se mi líbila povídka Jak jsem šla na záchod, ta byla napínavá, měla zajímavou pointu a celkem reálně jsem si ji uměla představit.

Knižní_Molka
31.10.2023 4 z 5

super sbirka, dulezita temata <3

evismaior
27.09.2023 4 z 5

85% - Díky nápadu zaměřit tentokrát sbírku young adult povídek na prostředí LGBT+ komunity, což vytvořilo určitým způsobem nejsevřenější okruh zápletek, mi tato antologie připadá ze soutěžní série nakladatelství Yoli zřejmě nejzdařilejší, i když i tentokrát se mi některé povídky líbily víc než jiné.

"Bylo to důležitější, než zůstat s náma?" ptá se Zuzka Davida, který kdysi dávno býval její matkou, v povídce Rodinné setkání, jež by klidně mohla vydat na celý román.
"Já jsem si taky myslela, že jsem jenom na kluky. A pak jenom na holky. Bisexualita přece neexistuje, viď?" slyšíme hořká slova Mariky v povídce Žába, když pochybuje nejen o svojí sexuální orientaci, ale především o svých přátelích.
"Bohužel útoky na homosexuální páry nejsou tak ojedinělé," hlásá novinový článek v povídce Bez šance, kde Anna a Žanet nepřestávají doufat, že se pouze plácají v únikové hře. I když únik z toho, co omezuje jejich vztah, vlastně hledají už léta.
"Když střídavě kopeš za oba týmy, je občas trochu náročný udržet si přehled o tom, na jakou branku zrovna hraješ," vypráví Elsa Adamovi v povídce Pecka jak z broskve a doufá, že Adam její bisexualitu skousne. Jenže i Adam má tajemství, a tak Elsa potká Stellu...
"No, a není to jen taková fáze, Týnko?" je otázka, kterou lesbička Týna nesnáší úplně nejvíc v sympaticky mileniálském stylu napsané povídce Nacpěte ji do škatulky.
"Ne! Fakt už dost. Jsem ženská. Vždycky jsem byla. A už v životě nechci vidět a hlavně cítit jedinej pisoár!" dodává si Saša odvahu před dámskými záchodky. Jenže za dveřmi tentokrát bude muset bojovat s něčím víc než jen běžným společenským opovržením. Skvělá povídka Jak jsem šla na záchod, kterou si umím představit zfilmovanou.
"Jsem kluk a chci ženicha!" stojí na transparentu Martina a Františka v povídce Vezmi si mě, když to dokážeš. Řeklo by se - zamilovali se, zasnoubili se a žili šťastně až do smrti. Jenže oni nemají právo se vzít. A vlastně se ani rozvést, když jim to přestane klapat.
"Můžeš se topit ve svém neštěstí, anebo si z něj vzít to nejlepší a jít dál," říká Sára v povídce Čokoláda na dně kornoutku Anežce, která se trápí kvůli nevysvětlitelnému rozchodu s Elenou.
"Vítek," zamumlala jsem, protože říct svoje jméno nahlas bylo pokaždé jako přetvařovat se a všechny obelhávat. Tak přemýšlí hlavní hrdinka povídky Tajemství umírají osamělá. Protože co když snaha udržet vlastní tajemství může pro někoho jiného s temnějším tajemstvím skončit fatálně?
"Myslím, že nejsem na nikoho," zjišťuje Hyacint v povídce Šťastně nezamilovanej. Za nejdůležitější vztah považuje pevné přátelství. Ale co když to nebude stačit k tomu, aby jednou nebyl úplně osamělý?
A kdy je ta správná chvíle, aby hlavní hrdina řekl svému nejlepšímu kamarádovi, že se do něj zamiloval? Možná, když je Pozdní léto, sobota odpoledne...

Příjemná délka povídek tak akorát na chvilkové počtení. Jako vždy krásná grafická úprava s obrázky, medailonky o autorech a tentokrát super růžovou ořízkou. Bylo by možná zajímavé knížku doplnit třeba o povídku s nebinárním hlavním hrdinou. Třeba někdy příště.

Rudolfslama
11.08.2023 1 z 5

Kdybych tuhle knihu četl ve 12, určitě bych ji dost ocenil. Asi by mi dodala trochu odvahy a pocitu, že nejsem sám a že je v pořádku být queer. Protože tehdy se tomu tématu skoro nikdo nevěnoval nebo jsem s ním v literatuře a popkultuře skoro nesetkal. Jenže dneska jsme trochu jinde. V kultuře se queer témata objevují často (nebo aspoň častěji). A tahle kniha nic kromě toho, že je queer, nenabízí. Literární kvality žádné. Úroveň psaní jako u slohovky na gymplu. Dialogy šustí papírem a měl jsem pocit, že čtu něco napsaného nepříliš pokročilou umělou inteligencí. Škoda.

lokonla
05.08.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, ano jistě, některé povídky byly slabší než jiné, ale kniha jako celek je super. Rozhodně je skvělá pro někoho, kdo se hledá, kniha otevírá nové obzory. Jsme ráda, že taková kniha v českém prostředí vůbec vznikla.
Na pět hvězdiček se kniha vyšvihla díky krásnému grafickému zpracování.

pani_ari
31.07.2023 3 z 5

Velice mě nadchnul koncept knihy. Věděla jsem, že se v díle objeví různorodá témata a styly psaní, což se také stalo. Bohužel mi nedošlo, že to znamená i obrovské rozdíly v kvalitě povídek. Nejednou se mi stalo, že má reakce po dočtení povídky byla zkřivený obličej se slovy: Co to sakra bylo? Je to hrozná škoda, jelikož tam bylo i několik skvělých povídek, které bohužel upadly v zapomnění ve prospěch těch špatných.

VojtěchPejša
14.07.2023 3 z 5

Kvalita povídek různá, velmi různá.
Všechny jsem hodnotil odděleně, ale ve zkratce:
Jak jsem šla na záchod, Šťastně nezamilovanej, Pozdní léto, sobota večer a Pecka jak z broskve - výborné povídky
Bez šance - nedokáži popsat, co to bylo...
Žába - nevermore!
Zbytek nijak zásadně neutkví - většinou proto, že jsou bez příběhu a klouzají po povrchu.

Na druhou stranu ale oceňuji, že se někdo vůbec pokouší něco takového v našich končinách vydat.

Alethea_k
28.06.2023 4 z 5

Dlouho jsem zvažovala, zda sbírku vůbec zkusit. S tématem LGBT se najednou roztrhl pytel a všude nálepky na knihách. Tímto nechci hanit tematiku LGBT. Jen mi nepřijde správné na to tolik upozorňovat, jestliže chceme, aby to každý bral v tomto státě jako přirozenou součást života (ale to sem tolik nepatří) :-)

Jsem ráda, že jsem do čtení šla. Ne všechny povídky mě bavily stejně, ale jako celek mě bavily moc. Nejvíce se mě dotkla povídka Jak jsem šla na záchod. Dále se mi velmi líbily povídky: Pecka jak z broskve, Šťastně nezamilovanej a Rodinné setkání.

Jen tak dál, autoři!

Rainbowdreamer
12.06.2023 4 z 5

Příjemná kniha povídek z prostředí LGBT. Čtivý a široký vhled do různých prostředí, problémů a životů lidí různě a pestře menšinově zaměřených, příběhy jsou napsané se znalostí věci, s porozuměním a pochopením. Nejsou jen o dnes běžných příbězích gayů a leseb, ale povídky měly pro mě i určitý osvětový rozměr, který mi pomohl seznámit se s životními trably translidí, asexuálů aj.

Wajny
22.05.2023 4 z 5

V poslední době se snažím číst více povídek, hlavně ty od českých autorů. Líbí se mi, že díky nim poznám nové autory a poznám i jejich styl psaní, protože i na těch pár stránkách poznáte, co vám sedne.

Všechny barvy duhy je YA povídková sbírka o přátelství, prvních láskách a i o síle a odhodlání být sám sebou. Jednotlivé povídky se věnují tématům homosexuality, bisexuality, coming outu, nebinarity, transgender, asexuality a dalším. Jak už to u povídkových sbírek chodí, tak některé povídky jsou perfektní a některé trochu pokulhávají. Nenašla se tu, ale žádná, která by mě vyloženě nebavila. Spíše mi u některých vadilo, že nebyli delší a přišly mi spíše jako úvod nějakého příběhu.

Líbí se mi, že každá z povídek se zabývá něčím jiným a je i jinak napsaná. Já si zamilovala tři povídky, které spadají do kategorie miloučké a slaďoučké. Nejvíce mě bavila povídka Pecka jak z broskve o Sáry Vůchové, protože ona to byla opravdu pecka! Originální, nápadité a skvěle zpracované.

Pozdní léto, sobota odpoledne od Evy a Kláry Pospíšilových bylo takové ňuňáčkové a trochu mi připomínalo Srdcerváče, takže určitě mám v plánu si něco od autorek přečíst.

A poslední povídka, která mě opravdu dostala byla Vezmi si mě, když to dokážeš od Hugo Hartman. Tato povídka vám možná zlomí srdce, ale za mě byla strašně krásně napsaná.

I ostatní povídky byli velmi povedené. Ještě musím vyzdvihnout tu od Radek Blažek - Šťastně nezamilovanej, protože o tomto tématu jsem ještě žádnou knihu nečetla a opravdu se mi líbilo její zpracování, jen mi v ní prostě něco chybělo.

Samozřejmě nesmím zapomenout na nádherné grafické zpracování a krásné ilustrace!

Jsem hrozně ráda, že jsem si tuhle sbírku přečetla a doufám, že se co nejdříve dočkáme nějaké další.

Instagram - Nikmakbooks

Ivka14
23.04.2023 3 z 5

Skvělá antalogie povídek s LGBTQ+ tématikou. Každý příběh byl svým způsobem silné emotivní a plný zajímavých zvratů. Postavy povídek byly vskutku dobrou reprezentací různorodosti komunity a právě díky diverzitě postav knížka v mých očích výrazně stoupla. Za mě povedená sbírka povídek (i když některé se mi líbily víc a jiné míň), která rozhodně osloví další členy komunity, ale věřím, že může být poutavým čtením i pro zbytek většinové společnosti.

SimonaA.
12.04.2023 3 z 5

Za mě padesát na padesát, některé povídky krásné, některé vlažné... Každopádně pestré a nesmí chybět v žádné duhové knihovně.

michaela.97
08.04.2023 3 z 5

Asi jako všechny povídkové knížky od různých autorů, i tahle měla silnější a slabší příběhy. Obecně ale musím hodně vychválit obálku (včetně ořízky a ilustrací uvnitř), která je fakt krásná!

Zároveň jsem ráda, že u nás takové knížky vycházejí. Knížky, ve kterých se mohou předvést začínající autoři, ale i ti, jejichž jména jsou nám už dobře známá. A myslím, že si všichni autoři s tématem LGBTQ+ poradili na výbornou.

A povídky, které se mi nejvíc líbily?
Určitě: "Jak jsem šla na záchod" a "Šťastně nezamilovanej".

Určitě si ráda přečtu i další povídkové knížky, které už v téhle "sérii" vyšly.

Damonka12
24.12.2022 3 z 5

Hodnotit musím průměrně, protože některé povídky se mi opravdu líbili a jiné zase ne. Ale určitě doporučuji tak na oddech a na seznámení se s tématem knihy (LGBT).

sáně_v_létě
23.12.2022 5 z 5

Krásné povídky. Jsem ráda, že se i u nás v literatuře pro mladé může najít už snad každý :)