Dopisy ztraceným

Dopisy ztraceným
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402651/bmid_dopisy-ztracenym-b0T-402651.jpg 5 1573 1573

Dopisy ztraceným série

1. díl >

Maminka Juliet Youngové byla reportážní fotografka a cestovala po celém světě. Juliet si s ní vždycky psala dopisy. Dokonce i po její smrti jí na hrobě nechává psaníčka. Je to jediný způsob, jak se s tím Juliet dovede vyrovnat. Declan Murphy je ten typ kluka, na kterého nechcete narazit. Během veřejně prospěšných prací, které mu přikázal soud, se pokouší uprchnout démonům své minulosti. Když si Declan přečte dopis, který najde vedle hrobu, neodolá a odepíše. Netrvá to dlouho a už se svěřuje úplně cizímu člověku a je jasné, že mají opravdu hodně společného. Ale Declan ani Juliet netuší, s kým si ve skutečnosti píší. Když se do jejich dopisů zamotá dění ve škole a přeskočí jiskra, tak však Juliet s Declanem zjistí, že pravda by je mohla navždy rozdělit.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Letters to the Lost, 2017


více info...

Přidat komentář

lucakuca
28.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Dokonalé!
Úžasně popsaná rozervaná srdce mládí. Nejistota, sebeponižování, nepochopení, útočnost, stádovitý pohled (když to říkaj', je to pravda) hrubost, neomalenost, touha po lásce, po objetí, po uznání, někam patřit...
Vyjádření skrze dopisy...
Spoiler:
Jasně, všechno dopadne jak má. Je to kniha o naději, kterou ty puberťácké entity potřebují jako sůl.

LuckaK.088
22.08.2024 5 z 5

Krásný intenzivní román, na kterém se autorka snaží ukázat, že jeden den/jedna událost by nám neměla definovat celý život.


Veronika.malova
10.08.2024 3 z 5

Je to smutný příběh o dvou lidech, kteří se našli v boji se zármutkem.
V této knize bylo mnoho smysluplných poselství, která mě donutila o mnoha věcech přemýšlet. Kniha se z 60 % vyvíjela skvěle, jenže Juliet mi k srdci nepřirostla a Declan byl časem protivnější a protivnější. A pak se najednou každá složitá situace, nebo problém změnili rázem v happy end.
Zmateně jsem vracela na stránkách a ptala se sama sebe: Přehlédla jsem něco? Obvykle tento typ rodinných problémů vyvolává negativní emoce, jako je úzkost, smutek, deprese a hněv. A není snadné a asi ani možné se těchto problémů zbavit přes noc nebo za týden. Ve skutečnosti to vyžaduje delší čas na to se zahojit a mělo by to být v románu napsáno přesněji. Vím, že je to jen fikce, ale přišlo mi to jako nespravedlnost vůči hlavním hrdinům, kteří nekonečně trpěli. Je smutné vidět tolik promarněného potenciálu.
Nápad dobrý, začátek krásně plynul, ale postavy mi nesedly a ten konec mě až moc vytrhnul z uvěřitelnosti příběhu. Nakonec je z toho průměr, kterých bych četla normálně u vína na dovolené, kdy na tom vlastně až tak nezáleží, což je u takového žánru škoda.

HelcaKoudova
07.07.2024 2 z 5

Prostě si nemyslím, že záporák, který se chová jako totální blbec, protože má tragický příběh, ale ve skutečnosti má zlaté srdce, bude někdy můj typ.
A to samé platí pro holky. Navíc hrdinka byla strašně nesympatická.
Takže jako... ne pro mě, ale když zavřu jedno oko a budu se hodně snažit, tak v tom vidím kus hezkého příběhu.

tsed
04.07.2024 3 z 5

Dopisy ztraceným jsem měla už dlouho na seznamu, a to hlavně proto, že mě zaujal popis knihy na přebalu. Bohužel, postava Juliet mi byla nesympatická, a ani postava Declana mi nepřirostla při čtení k srdci. I přesto a možná právě proto, že se příběhem prolínalo několik vážných témat, nedokázalo mě ani jedno upoutat natolik, abych se nad knihou více zamýšlela. Určitě jsem ale našla několik myšlenek, které mě zaujaly, čte se hezky a kapitoly akorát dlouhé:)

axisno
09.06.2024 1 z 5

Ne že by kniha byla špatná. Líbilo se mi jak se do sebe postavy zamilovaly. Ale nemám ráda psaní skrz dopisy/maily v knihách a ani depresivní témata. Kniha je fajn, ale můj žánr to pozdně není.

misssicccka
31.05.2024 5 z 5

Je to ctive. Ma to napad, ma to spad.
Vlastne tam neni nic zbytecneho, zadna vata, zadne zdlouhave vysvetlovaní
Jedine, co mi vadilo, bylo zpocatku pro me necitelne pismo (font) Julietinych dopisu.

evismaior
19.05.2024 5 z 5

(SPOILER) 90% - Právě jsem knížku dočetla a po opravdu dlouhé době jsem v rámci tohoto žánru opravdu nadšená. Takhle se má psát! Žádná hluchá místa, naprostá absence zbytečných postav, žádné dialogy o ničem – a to je přitom román na rozhovorech postav přímo založený.
Jasně, je to taková trochu ždímačka emocí a koncentrace osudem ubíjených postav na metr čtvereční je až nepravděpodobná, ale to mi vůbec nevadí, protože ta knížka se čte sama. Příběh Juliet „holky ze hřbitova“, která dlouhé měsíce nechává na hrobě své matky dopisy přesně tak, jak jí je na zahraniční fotožurnalistické akce posílala celý život, až jednoho dne nalezne v jednom z dopisů krátkou odpověď od neznámého „Tmy“, s nímž si posléze začnou vzájemně vylévat své životní stesky, na první pohled nemusí působit zas tak originálně, ale chytl mě od první stránky.
Autorka prakticky bezvýhradně dodržuje styl co kapitola, to nový dopis a následující reakce adresáta na něj s kouskem jeho příběhu a to střídání perspektiv funguje bezchybně a dokonce i bez opakování totožných částí děje (jak je viděl ten druhý), které je u autorů, kteří takto píšou, častou únavnou praxí.
Juliet, která se měsíce nemůže vyrovnat se smrtí zbožňované matky, která pro ni byla vzorem, mi přirostla k srdci a stejně tak i Declan Murphy a jeho mučednická spirála vedoucí od otce „veselého“ alkoholika, kterého všichni měli rádi a snažili se ho krýt (třeba i řízením auta ve třinácti), přes nehodu v opilosti, při níž otec zabil Declanovu sestru Kerry, následné odcizení s matkou, která synovi neodpustila, že neřídil místo otce i tenkrát a zároveň cítila vinu, že to především sama neměla dopustit, až po spory s jejím novým manželem Alanem, který zná sotva deset procent toho příběhu a Declana zkrátka nesnáší jako nevděčného spratka a delikventa. A pokus o sebevraždu a obecně prospěšné práce a odsouzení prakticky celé školy…
Hlavní postavy jsou zkrátka napsány nesmírně silně, ale na rozdíl od řady jiných románů autorka umí stejně tak silně napsat i postavy vedlejší, každá z nich má v příběhu nezastupitelné místo (ať už je to Julietin otec, její kamarádka, učitel fotografie nebo matka, která se také nakonec ukáže, že nebyla zas tak charakterní hrdinka, či Declanův šéf ze hřbitova, jeho matka a nevlastní otec, učitelka angličtiny či nejlepší kamarád s vlastním nelehkým dětstvím, které ho dovedlo až do pěstounské rodiny) a každý rozhovor, který s nimi hlavní hrdinové vedou, je posouvá někam dál v uvědomění si toho, na čem opravdu záleží. Snad jen příliš dlouhá doba, kdy Juliet ani nenapadlo, že by jejím anonymním protějškem mohl být Declan, mi přišla poněkud nepravděpodobná, ale když v té škole bylo 800 maturantů, tak to asi zas není tak nepravděpodobné, že by dotyčného pisatele vůbec nemusela osobně znát. Další knihy od autorky si rozhodně nenechám ujít.

Verresa
14.05.2024 5 z 5

Tak to bylo skvělé čtení, příběh mě dostal, krásně se četla a přečteno během dvou dnů. Určitě doporučuju k přečtení.

Danielka959
07.04.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem si úplně zamilovala. Mohu knihu jenom doporučit. Má zajímavý příběh a na můj věk přímo vystižená. A jestli chcete jaká knížka byla tak si ji musíte přečíst ;))

ikul
02.03.2024 5 z 5

Úžasně depresivní a úžasně vystihující obtížné období dospívání. Deprese, beznaděj, pocit marnosti a zbytečnosti to vše zažívají hlavní hrdinové. Příběh také zvýraznil potřebu mluvit a komunikovat problémy. Hlavně s lidmi co nás mají rádi. A nejdůležitější je druhá šance a spousta lásky a pochopení. V dnešní době je to zvláště poplatné.

nikiss76
02.02.2024 5 z 5

Psát dopisy, na které už neočekáváte žádnou odpověď, může být pro někoho způsob sdělování myšlenek, součást procesu truchlení nebo pevně zakořeněná tradice, kterou ani smrt nerozdělí. Pro Juliet to znamenalo právě tohle. Proč tedy s psaním dopisů přestat, i když si je adresát už nemůže přečíst.
Juliet i Declan prožívají nejhorší období svého života, oba jsou plní bolesti a mají pocit, že jsme ztraceni.
Někdy je jednodušší bolest sdělit naprosto cizímu člověku bez tváře a jména. Juliet a Declan si začnou vyměňovat dopisy, které je oba vlastně uzdravují ze zármutku. Ani jeden z nich netuší, kdo se skrývá za řádky plné porozumění. Navzájem se uzdravují a pomalu ale jistě se vrací zpátky do života.

Byla jsem naprosto lapena emocemi, které mi čtení této knížky přineslo.

11191
24.01.2024 4 z 5

Přečteno během dvou dnů. Pěkná knížka s emotivním příběhem, můžu jen doporučit.

deniha
03.01.2024 4 z 5

Někdy je potřeba si přečíst o smutku a hněvu někoho jiného aby porozuměl tomu svému. Přesto, že je kniha zařazená v YA žánru, tak se v ní nachází tolik pravd a otevírá tolik důležitých témat, že se i jako "dospělák" nebojím říct, že jsem jí zhltla za jeden den. Obě hlavní postavy a zejména jejich vnitřní svět je výborně vykreslen, a člověk hned chápe tíhu jenž nesou na svých bedrech. Ačkoliv je děj předpokládaný, i tak mě zahřálo u srdce, že v sobě mladí hrdinové našli své pilíře.

Sandalkar
02.01.2024 5 z 5

Moc hezke.
Moje zimni nadseni do young adult knih pokracuje. A opet trefa. Zajimave a dojemne pribehy Juliet i Declana (ikdyz teda jsem trochu cekala, co sympatak Rev?). Pod ustredni myslenku, ze vzdy je lepsi komunikovat, nez to nechat vyhnit, bych se podepsala. Prvni prectena roku 2024. Parada.

zpetkeknize
01.01.2024 4 z 5

Jako první se mi od autorky do rukou před pár lety dostalo Na co slova nestačí a vzpomínám si, jak jsem tehdy knížku za tři dny přečetla a úplně se do ní zamilovala. Proto jsem od Dopisů měla možná až přehnaná očekávání.

Samostatné příběhy Juliet a Declana se mi líbily. Soucítila jsem s nimi a jejich problémy se mi zdály opravdu věrohodně vykreslené. Vedlejší postavy měly své místo, stálý charakter a nepůsobily jen jako výplň. Fungovaly a často jsem je měla mnohem raději než hlavní hrdiny (třeba Reva, ten už ale má soft spot v mém srdci dlouho). Stejně tak se mi zamlouval i nápad s dopisy. Co ale podle mě nefungovalo, byla dynamika a chemie mezi Juliet a Declanem. Nechápala jsem, jak se vlastně Juliet s Declanem a Revem sblížila, protože se chovala naprosto příšerně, ač to člověk čekal spíš od Declana. To, že oba kopali do všech kolem sebe, by se v jejich situaci dalo pochopit, ale zdálo se mi, že jejich chování příliš dlouho stagnovalo. A když mezi nimi z čista jasna nastal nějaký hluboký moment, nerozuměla jsem, jak se k němu dostali.

Co mě ale dostalo, byl konec. Výborný, dojemný, šokující, ale logický. Ten mi natolik vykompenzoval rozpačitost, kterou jsem během čtení často cítila, že jsem knížku zaklapla s rozmazanou řasenkou a pocitem, že jsem si to vážně užila. Takže ano, rozhodně se pustím i do její třetí knížky!

Sančez
31.12.2023 5 z 5

Tak tuhle knihu bych dala jako povinnou četbu na základce. Tohle bylo tak skvělý. V poslední době čtu tenhle žánr ač nejsem cílovka věkově a říkám si jaká škoda že dnešní mládež a děcka všeobecně nečtou jen tupě zírají do mobilu . To je tak smutný protože tolik nádherných knih které mají v sobě tolik co říct a mnohým by určitě pomohla víc než kdejaký rádoby terapeut. Tuhle knihu jsem nikde neviděla. Poradila mi jí prodavačka v Dobrovským a jsem za to moc ráda. Tolik emocí, tolik životních pouček prostě skvělý a vřele doporučuji všem.

Eliska08
09.12.2023 5 z 5

Tak tohle byla PECKA! Knihu jsem přečetla rychle a vždycky jsem mela problem, se od ni odtrhnou. Je úžasné, že autorka zahrnula tolik důležitých témat. Těším se na druhý díl a knihu jsem rozhodně nečetla naposledy.:))

Kate3003
13.11.2023 4 z 5

Musím uznat, že tohle bylo velmi podařené YA contemporary a rozhodně je to jedna z knih u které chápu, že se z ní stal humbook tip. Celý příběh se skvěle četl a já knihu doslova zhltla, přestože to není žádný drobek přečetla jsem jí za den. I když nejsem zrovna zastánce střídání pohledů různých postav tady to bylo skvělé a rozhodně mnohem zajimavější než se na celou situaci shlížet pouze z jedné strany.
Opravdu mě zaujalo jak autorka vykreslila všechny postavy a jejich jednotlivé postavy a jak nás provedla jejich vývojem v průběhu příběhu. I když občas jejich chování bylo trošku nepochopitelné, ale to už tak u YA knih bývá ke všem jsem si našla cestu a prožívala s nimi emotivně každou část příběhu. Uculovala jsem se když přišel nový "dopis", byla jsem frustrovaná když něco nevyšlo tak jak by mělo nebo i smutná z situací, kterými si hrdinové museli projít.
Řekla bych že přesně to sdílení emocí s hlavními postavami je něco čeho by taková kniha měla u čtenáře dosáhnout. Takže i když se našlo pár drobností, které bych vytkla jako třeba špatně čitelný font u vzkazů na začátku příběhu, nebo občasná pro mě nelogická situace musím říct, že čtení jsem si opravdu užila. Celý příběh přestože je vlastně poměrně smutný má svoje kouzlo a rozhodně ho můžu jen a jen doporučit.

Tída
08.11.2023

Typická YA kniha, dostala se ke mně na doporučení, ale pro mou věkovou kategorii už to není, a proto nehodnotím. Nedočetla jsem, a hrozně mě rozčiloval font používaný u dopisů na začátku kapitol...