Terezz1 Terezz1 komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Neuvěřitelně silná, mrazivá kniha. Mrzí mě, že kvůli probíhající kauze (která mi přijde trošku nesmyslná a přifouknutá) jsem věděla předem téma knihy, a přišla jsem tak o postupné odhalování, které má autorka mistrně zvládnuté.

06.05.2023 5 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Téma knihy mě velmi zaujalo, všechny tři linie příběhu byly zajímavé a na konci se krásně propojily. Bohužel mi kniha občas přišla zdlouhavá a předvídatelná.

29.04.2023 4 z 5


Ušlechtilá stezka Ušlechtilá stezka Peter May

Úplně jiná kniha od Petera Maye, avšak ne zas tak odlišná. Velmi si užívám všechny jeho detektivky, ale tento příběh je dle mého názoru všechny předčil. Má hloubku, historický kontext, lidskost i napětí.

25.02.2023 5 z 5


Samotářky Samotářky Barbora Šťastná

Kniha k zamyšlení, žádná oddechovka... Pořád přemýšlím nad tím, jak je smutné, že jedno rozhodnutí člověka v těžké době může změnit život nejem jemu a všem okolo, ale i dalším generacím. A ta bezmoc, číst o tom, jak udržování starých rodinných tajemství ničí vzájemné vztahy a co způsobí lpění na starých křivdách...

21.01.2023 5 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Skvěle promyšlené, všechno do sebe zapadá, napínavé od začátku do konce!

20.11.2022 5 z 5


Tichá smrt Tichá smrt Peter May

Kniha opět svižně ubíhala, nebyla nouze o napínavé momenty i o překvapení. Během čtení jsem často úplně zapomněla, že jde o knihu, kterou napsal Peter May, možná kvůli Španělským kulisám.

04.10.2022 5 z 5


Všeho schopní Všeho schopní Klas Ekman

Příjemné překvapení, napínavé čtení. Oceňuji "autenticitu" v tom smyslu, že postavy i v době, kdy řeší nastalé potíže chodí do práce, nakupují a vaří večeři... Druhá půlka už mi občas přišla lehce přitažená za vlasy, závěr pak přinesl pocit naprosté marnosti.

18.09.2022 5 z 5


Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Příběh byl napínavý a děj příjemně ubíhal, rozuzlení mě velmi překvapilo. Přístup hlavní hrdinky, zvláště v jejím vztahu, byl ale tak naivní, že mi to už od začátku přišlo dost nereálné, což mi bránilo se víc ponořit do děje.

13.09.2022 4 z 5


Dalajlamova kočka Probuď v sobě kotě Dalajlamova kočka Probuď v sobě kotě David Michie

Další pokračování Dalajlamovy kočky, opět perfektní, laskavé a poučné jako všechny knihy v sérii.

26.08.2022 5 z 5


Vězeň času Vězeň času Matt Haig

Kniha má velmi zajímavou myšlenku, děj se ale bohužel dost táhne, chybí tam větší zápletky či zvraty, a zklamal mě i závěr, který byl dost předvídatelný.

25.08.2022 3 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Po přečtení pár komentářů jsem se bála, aby kniha nebyla moc depresivní a náročná, ale opak byl pravdou - příběh je vyprávěn s lehkostí, rychle ubíhá a přináší inspiraci, protože vnější pohled nám nikdy neřekne, co se děje uvnitř člověka a jak je spokojený.

21.08.2022 4 z 5


Jáma Jáma C. J. Tudor

Začátek knihy vypadal docela zajímavě, ale kolem půlky se dej začal táhnout, což mě přimělo knihu na nějaký čas odložit, a když jsem se k ní vrátila, dočetla jsem ji spíš z "povinnosti". Po konci jsem měla pocit, že tam něco chybí - vysvětlení, o co se vlastně celou dobu jednalo a proč to tak bylo...

19.08.2022 3 z 5


Buddhovy příběhy na dobrou noc Buddhovy příběhy na dobrou noc David Michie

Moc hezké příběhy, krátké a nenáročné, některé hodně pohádkové, ale vždy plné poučení do všedního života :)

19.08.2022 5 z 5


Muž bez tváře Muž bez tváře Peter May

Na knihu jsem byla zvědavá, jelikož mě zajímalo porovnání s později napsanými knihami. Byla zdlouhavější, více popisná a politická, Peter May ale nezklamal. Zajímavé bylo také sledovat, jak se od té doby změnila společnost - žurnalista nemusí hledat v archivu když má internet, lidé se neminou, když mají mobily, v kanceláři se nekouří...

25.07.2022 5 z 5


Upálené Upálené C. J. Tudor

Podle mě rozhodně nejlepší kniha od autorky. Není v ní zbytečné nadpřirozeno jako v předchozích knihách, a jelikož je napínavá od začátku do konce, nehrozí že ji v polovině odložite, navíc má překvapivé rozuzlení.

28.06.2022 5 z 5


Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

Velmi zajímavá kniha o vědomëm přístupu k životu. Ačkoliv některé autorovy názory mi přijdou až moc alternativní (například ohledně očkování děti) líbí se mi, že je nepředkládá jako jedinou pravdu, ale spíš jako předmět k diskuzi.

20.12.2021 5 z 5


Cirkadiánní kód Cirkadiánní kód Satchin Panda

Velmi inspirativní kniha, která názorně vysvětluje, jak fungují cirkadiánní hodiny orgánů a proč je důležité je respektovat kvalitním spánkem a správným načasováním jídla. Vytkla bych časté opakování informací a chyby v překladu.

02.12.2021 5 z 5


Tajná mantra Tajná mantra David Michie

Příjemné pokračování, které ale podle mě bohužel zdaleka nedosahuje kvalit prvního dílu, který byl propracovanější a ne tak přímočarý. Tajná mantra mi přišla spíš jako detektivka s místy přídavnými informacemi o buddhismu.

29.11.2021 4 z 5


Zen a hotovo Zen a hotovo Leo Babauta

Tohle se opravdu nepovedlo, lituji, že jsem si nepřečetla komentáře, než jsem si knihu koupila. Kniha je velmi krátká, ale stejně jsou na každé třetí stránce jen citace, následované další prázdnou stranou... A tam kde text je, pouze opakuje myšlenky jiných bez další přidané hodnoty.

29.11.2021 odpad!


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Musím říct, že mě kniha, zejména počáteční pasáže, velmi zasáhla. Představa, jak mohl vypadat nás život, kdyby se dějiny vyvinuly jinak, je děsivá. Jedinou výtku mám k popisu života v domově, kterému je podle mě věnováno až moc prostoru a chybí mi v něm české reálie, které by ho odlišily od obecného popisu diktatury. Jinak opět perfektní Mornštajnová.

23.04.2021 5 z 5