Dalajlamova kočka: Probuď v sobě kotě přehled

Dalajlamova kočka: Probuď v sobě kotě
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497391/bmid_dalajlamova-kocka-probud-v-sobe-kot-IGf-497391.jpeg 5 71 71

Dalajlamova kočka série

Jako koťata to zažíváme často. Stačí, aby vítr přivál peříčko, abychom dostali nečekaný pamlsek, abychom zaslechli lákavé zurčení vody, a jsme v tom. Naprosté okouzlení. Úžas. Naplno tady a teď. Pak vyrosteme a zestárneme a tyhle maličkosti a nicotnosti na nás už dávno nedělají takový dojem. Už to všechno známe a víme a je nám to lhostejné. Jenomže tím o dost přicházíme, viďte? Vyvstává nám z toho naléhavě několik pozoruhodných otázek. Je možné znovu obnovit původní ničím nezastřené nadšení ze života, které nám kdysi bylo tak přirozené a vlastní? Dokážeme přestat být lhostejní a necitliví?... celý text

Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: , Synergie

The Dalai Lama's Cat: Awaken the Kitten Within, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dalajlamova kočka: Probuď v sobě kotě. Přihlašte se a napište ho.

Rihatama
05.04.2025 5 z 5

S himálajskou kočkou Jeskou, alias Sněžnou lvicí, alias alias... jsem se po dostala až k buddhistickému vnímání/přijímání konce života a smrti, resp. radosti na konci života. Pokračování dobrodružství dalajlamovy kočky bylo tentokrát na vážnější notu než předchozí části. Michie se věnuje těžkému, mnohde tabuizovanému tématu, stárnutí se nadto dotýká i samotných protagonistů. Netřeba se ale bát. Jak navozuje titul knihy, a nejenom na konci života – řekla bych já – nemáme zapomínat na dítě v sobě, dítě, ze kterého jsme vyrostli a nechali se zasypat starostmi, bolestmi, prací, úkoly, termíny, dluhy... Příběh i tentokrát nabízí drobná moudra, laskavosti, potěšení z nezištného přátelství a pomoci druhým a třeba i poučení. I o evoluční astrologii jsem například slyšela poprvé. To vše a mnoho dalšího Michie nabízí v dalším pokračování Dalajlamovy kočky.

"Chceme-li znovu získat joie de vivre, měli bychom často dělat něco, při čem naše srdce zpívá. Věnovat se něčemu čistě proto, že nám to přináší nekomplikované štěstí."

MoniMonika
08.03.2025 5 z 5

Dalajlamova kočka: Probuď v sobě kotě je kniha, která mě naprosto okouzlila svou hloubkou myšlenek a zároveň jemným humorem. David Michie opět ukazuje svůj mistrovský talent propojit buddhistickou moudrost s příběhem plným emocí. Jeska, kočka Jeho Svatosti, nás provází nejen klášterem v Himálaji, ale hlavně naší vlastní myslí. Příběh mě přiměl zastavit se a zamyslet, jestli i já dokážu probudit své vnitřní kotě a znovu se radovat z maličkostí, které život přináší. Byla jsem dojatá i rozesmátá, když jsem sledovala Jesku, jak se učí přijímat přítomný okamžik a nacházet krásu v každodennosti. Dialogy s dalajlamou byly moudré a inspirativní – často jsem se přistihla, že si nad nimi dlouho dumám. Tato kniha není jen o kočce, ale o nás všech, kdo někdy zapomínáme žít tady a teď. Po dočtení jsem cítila klid a naději, ale zároveň lehkou melancholii, že to už skončilo. Už teď se nemůžu dočkat posledního 6. dílu a jsem zvědavá, jaké další životní lekce mi Jeska přinese. Tuhle knihu doporučuji všem, kdo hledají radost, moudrost a trochu té hravosti v každodenním shonu.

Marcela52
05.10.2024 5 z 5

Krásné, dojemné a poučné čtení, které vás donutí zamyslet se nad tím jak a proč žijeme. Pokračování Dalajlámovy kočky je stejně poutavé a moudré, takže doporučuji těm, kteří nechtějí ztratit radost ze života...

Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)

26.06.2022

Kniha Dalajlamova kočka: Probuď v sobě kotě v seznamech

v Mé knihovně62x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)