Ušlechtilá stezka

Ušlechtilá stezka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508879/bmid_uslechtila-stezka-BQ4-508879.jpeg 4 102 33

Otec a dospívající dcera bojují o přežití ve válkou zmítané Kambodži. Podaří se jim k sobě najít cestu? V roce 1978 je v Kambodži u moci komunistický režim. Jack Elliot se živí jako žoldák a lidský život — i ten jeho — má pro něj nízkou cenu. Když ho bohatý kambodžský uprchlík Áng Júon požádá, aby zachránil jeho rodinu před Rudými Khmery, Elliot počítá s tím, že tento úkol nemusí přežít ani on sám. Mezitím Elliotova dospívající dcera Lisa pohřbila matku a zůstala na všechno sama. Svého otce doposud považovala za mrtvého a je pro ni překvapením, když zjistí, že je naživu. Ve snaze neznámého rodiče poznat vyrazí až do dalekého Bangkoku, kde padne do zajetí. Příběhy otce a dcery — oddělených stovkami mil — se proplétají. Elliot a Lisa se vydávají po kruté cestě nebezpečnou džunglí k sebepoznání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

The Noble Path , 1992


více info...

Přidat komentář

Miláček484
30.03.2024 5 z 5

Petera Maye čtu velmi ráda. Tato kniha mě opět zaujala, je to něco jiného než jsem u Maye zvyklá, ale zase jsem si početla.

čtenářka76
13.03.2024 5 z 5

Jiný Peter May než jsem čekala. Na začátku knihy jsem měla docela problém se zorientovat. Ale dokázala jsem se rychle začíst a 500 stran uteklo jako nic. Jsem moc ráda, že jsem po knize sáhla.


IvaKo
18.01.2024 4 z 5

Peter May je můj oblíbený autor, četla jsem snad všechny jeho detektivky a tak mě nepřekvapilo, že i tato kniha, která se tematicky vymyká, je napsána velmi čtivě. Poutavé životní osudy hlavních postav, do nichž fatálně zasáhne krutá realita období vládnutí Rudých Khmérů v Kambodži, jsou rozhodně zajímavé, i když občas skoro neuvěřitelné. Je to také o odčinění viny, odpouštění, životních hodnotách a lidské odvaze.

Rhodopis
17.12.2023 4 z 5

Knihy od PM mám v oblibě, a proto jsem sáhla i po této novince. Trochu jsem se obávala tématu, ale kniha je dobře napsaná a já jsem se dozvěděla mnoho zajímavého. Kdysi jsem zaslechla něco o řádění Rudých Khmérů, ale hlouběji jsem to nezkoumala. Díky této knize jsem si ještě pár věcí doplnila a zjistila jsem jaké hrůzy dokážou lidi dělat pro nějaké ideály :-(

Any935
11.12.2023 4 z 5

Moje první kniha od autora. Příběh mi přišl hodně zajímavý, jenom bych při přístím čtení vynechávala pasáže s dcerou. Mám totiž pocit při čtení těchto pasáží, že je úplně blbá a je jí tak 12 let. Já se v jejím věku (cca 18) určitě takto nechovala. Příde mi, že autor se nedokázal v tomto scela trefit. Dívky dozpívají mnohem dříve než chlapci. Takto naivně by se vetšina dívek jejího věku nechovala. Ale pokud vynechám tento detail, tak je kniha moc hezky napsaná a určitě se k ní vrátím.

mila2411
21.11.2023 3 z 5

Námětem, stylem i místem vyprávění asi nejméně typický PM. Jinak vše funguje a běží zcela po "Májovsku" tedy svižně a uvěřitelně. Každopádně detektivky ať už ze Skotska, Číny nebo Francie se mi líbily o kousek více.

Kopretinka784
05.11.2023 5 z 5

Tentokrát mi knihu přidala k mým vybraným paní knihovnice s tím, že byla zrovna vrácena a já ji ještě nečetla.
Tak Maye nelze odmítnout. Když jsem ale si doma přečetla o čem kniha je, trochu jsem zaváhala. Nicméně zvědavost, jak se s příběhem autor vypořádal, převážil a pustila jsem se do čtení.
Přiznám, že jsem o Rudých Khmerech, Pol Potovi slyšela, ale nic bližšího se mi nevybavilo. Tak pomohl strejda Google.
Nebyla to typická detektivka, ale stejně jsem fiktivní příběh odehrávající se v nedávné skutečné politické situaci v Thajsku a Kambodži hltala.
Už jsem přečetla 15 knih od Maye a myslím si, že ať si vybere jakékoli téma, vždy ho skvěle zpracuje.

nula87
02.10.2023 4 z 5

Mayův román o děsivé kapitole dějin jihovýchodní Asie. Velmi dobře vykreslené postavy, detailní a naturalistický popis prostředí a hrůz, které se v Kambodži odehrávaly. Přínosné nejen jako kvalitní kniha, ale také jako zdroj mnoha historických informací o tomto úseku dějin.

Tída
27.09.2023 5 z 5

Zajímavý pohled na, pro mě poměrně neznámou, část novodobých asijských dějin. Budu si muset dohledat víc informací o Rudých Kmerech a zjistit, jak to je v Kambodži teď. Připadá mi až neuvěřitelné, že kniha byla napsána před 30 lety, zdála se mi tak současná. Hrůzy válek a uprchlíků se bohužel opakují pořád dokola. Zajímalo by mě, jestli jsou osmnáctileté holky vážně tak naivní jako Lisa.

Clara_C
09.08.2023 5 z 5

Po dlouhé době Peter May v plné kráse. Sice v kulisách pravda dost strašných, o to horší, že reálných. A díky knize velmi barvitě vylíčených. Asie se vším všudy.

" Stejně jako jsou Asiaté v Africe a Evropě a Židé v Evropě a Americe předmětem závisti a nenávisti, jsou v jihovýchodní Asii předmětem závisti a opovržení etničtí Číňané - pro svůj obchodní a finanční talent, pro své tvrdohlavé odmítání zavrhnout starobylé dědictví, mnoho generací vzdálené.

Ve tmě můžeš věřit, že už nikdy nic neuvidíš. Ve dne je těžký uvěřit, že někdy umřeš. "

orson
04.08.2023 4 z 5

Napsané je to dobře, děj je napínavý, ale na mě to bylo už trochu moc. Mám raději autorovy detektivky než tyhle válečné knihy.

Standa24
31.07.2023 5 z 5

Na knize mi přišlo nejzajímavější prostředí, kde se děj odehrává. Podobně jako mnoho dalších čtenářů jsem si dohledával informace o Kambodži a Rudých Khmerech. Nebyl by to Peter May, kdyby se i v příběhu odehrávajícím se v takto exotickém prostředí neobjevila zmínka o Skotsku. Jinak je kniha úplně jiná, než např. trilogie z ostrova Lewis nebo Akta Enzo. Zajímavé také bylo, že v knize není žádná postava, která by byla vysloveně pozitivní, hlavně Lisina naivita byla místy až neuvěřitelná.
Celkově se jedná o velmi povedený thriller, ve kterém se fiktivní příběh odehrává v nedávných skutečných historicko-politických kulisách Thajska a Kambodži.

majakmp3
21.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Ušlechtilá stezka aneb Peter May jako ho neznáme.

Titul byl v originále vydán před více než třiceti lety (v roce 1992), ale stále je to velmi aktuální a čtivě napsaná kniha o Vojácích štěstěny, Rudých Khmerech, utečencích a v neposlední řadě i o vztazích a to nejenom o vztazích mezi otcem a dcerou, kteří se na vlastní oči viděli pouze jednou.
Nečekejte příběh ze souostroví Hebridy ani z Číny, v ušlechtilé stezce nás autor zavede do jihovýchodní Asie, a to především do Kambodži a Thajska. Kniha se rovněž netočí okolo vyšetřování zločinu staneme se účastníky záchranné mise a to vše napínavě podané a se znalostí místní topografie a reality Kambodži osmdesátých let minulého století, kdy byla ovládána Rudými Khmery.
Líbí se mi, že příběh není zcela předvídatelný, že je podán napínavě, ale bez zbytečného patosu.
Interpretace Aleše Procházky je velmi slušná.
Audioknihu celkově hodnotím 85%.

Sixao
20.06.2023 5 z 5

Historické thrillery nebo jak žánr pojmenovat, je důvod, proč Peter May patří k mým nejoblíbenějším spisovatelům. Námětem připomíná Ostrov Entry, který také doporučuji všemi deseti. Ušlechtilá stezka nás přivádí do Kambodži na konci 70. let 20. století ovládané komunisty a Rudými Khmery. Válečný veterán Jack Elliot se nechá najmout, aby z pracovního tábora zachránil rodinu bohatého uprchlíka Ánga. Již překročení hranic mezi Thajskem a Kambodžou se pro Elliota a jeho dva parťáky promění v boj o život. Děj je napínavý od začátku do konce a protagonistům jsem neskutečně fandila, aby se dostali konečně na svobodu. Jen postava Lisy mi byla hrozně nesympatická. Nechápu, jak někdo tak naivní a hloupě umanutý se rozhodne studovat žurnalistiku. Kniha by byla dost působivá i bez jejích útrap. Konec nebyl takový happy end, jak bych si přála. Některá úmrtí už si autor mohl odpustit, ale nebudu více prozrazovat.

Vevericka.eva
17.06.2023 5 z 5

Není to obvyklá detektivka, na kterou jsme u Maye zvyklí. Příběh je napínavý, strhující na pozadí skitečných událostí. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco nového z historie na pozadí vymyšleného příběhu.

Verrrunka
12.06.2023 3 z 5

Peter May je taková moje sázka na jistotu, takže tahle novinka mi v knihovně neunikla!

Jako nic se teda nevyrovná trilogii z ostrova Lewis, to už asi nikdy nepřijde, ale v každé jeho knížce člověk objeví úplně novou zemi, kulturu, tentokrát i historické souvislosti.

Příběh ze sedmdesátých let v Kambodži, tématem možná trochu víc pro chlapy, protože zbraně, válka, vojáci, Rudí Khmérové, dost mrtvol, ale tím zajisté nepohrdne ani lecjaká žena.
Svižné čtení, já jsem si teda pořád musela připomínat, že jsme v sedmdesátkách a že si jako hlavní hrdinové jen tak něco nenajdou na netu jako my, ale byly to fakt příjemně napínavé chvilky.

šipek
25.05.2023 4 z 5

Po této knize jsem sáhl v knihovně, jelikož tento autor je u mě v oblíbených. Tak jsem tohle téma knihy vůbec nečekal. Kdybych to věděl, taj jsem se asi rozmýšlel jestli číst nebo nečíst. Nakonec jsem rád že jsem si knihu vypůjčil. Takže za mě dobrý.

Luigi1
24.05.2023 5 z 5

Tak trochu jiný May ale laťka stejně vysoko

myryjam
04.05.2023 3 z 5

Kniha mne celkem zklamala, těšila jsem se na neotřelé prostředí s tím, že se něco dovím a historii Kambodže (tak jak v čínské sériii o čínské kulturní revoluci), ale nic. Děj byl místy nelogický, některé věci mi tam připadali napsané na efekt. Teď jsem zjistila, že knížku napsal dávno, tak to jo, asi ještě neuměl.

martin3020
04.05.2023 4 z 5

Jak mám Maye rád, tak tentokrát trochu zklamání. Tematika je mi blízká, s tím problém nemám. Oproti jeho ostatním knihám mi tam však trochu chybí dynamika. Hezky si v knize hraje s charaktery, pěkně popisuje historické události, ale je to takové rozvláčné.