Jáma

Jáma https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414426/bmid_jama-KAk-414426.jpg 4 1459 427

Kříďák, drásavý a děsivý psychothriller C. J. Tudor, se stal nejúspěšnější knižní prvotinou roku 2018. Nyní je tu Jáma, příběh, v němž autorka co do hrůznosti a napětí ještě přitvrdila... Joe se nikdy nechtěl vrátit do rodného Arnhillu. Ne potom, co zažil se svou partou: šikanu, zradu, sebevraždu. Ne potom, co zmizela jeho sestra Annie. Ne potom, co přišel o rodiče. Ale Joe nemá na vybranou. Protože to, co se kdysi stalo Annie, se děje zase. Protože minulost má ve zvyku se vracet. Protože nejhorší den Joeova života nebyl ten, kdy se jeho sestra ztratila, ale ten, kdy se vrátila.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Hiding Place (or The Taking of Annie Thorne) , 2019


více info...

Přidat komentář

Ronny97
18.04.2024 3 z 5

Knížka se četla dobře, ale asi jsem čekala víc. Konec byl podle mě trochu překombinovaný.

andrea5754
03.04.2024 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, ačkoliv se k ní už nevrátím, tak průměrem bych jí neohodnotila. Nemusela jsem se k ní nutit, jako u některých rozečtených knih, příběh jel jak po másle. Zatím je to moje první kniha od autorky, tak uvidím jak dopadnou ty ostatní.


Luccinda
02.04.2024 2 z 5

Kříďák mě neoslovil, přesto jsem se rozhodla dát autorce ještě jednu šanci, ale bohužel, ani Jáma si mě nezískala. Vlastně mi v některých ohledech přišla ještě slabší než Kříďák. Ten byl podle mě překombinovaný, ale Jáma? To byl přesný opak. Příběh absolutně bez nápadu, zkrátka tuctový thriller, kterému ale ještě navíc chybí zajímavé zvraty i napětí.

A ty hororové prvky? Ty byly kde? Protože já jsem je tam teda nenašla. Netušila jsem, že můžu být po Kříďákovi ještě víc zklamaná, ale bohužel, na téhle knize nemůžu pochválit vůbec nic. Audioknihu trošku zachraňuje Vasil Fridrich, který má krásný hlas a dobře se poslouchá, takže jen díky němu jsem to vydržela až do konce.

k@rol
01.04.2024 3 z 5

Moje první kniha této autorky a musím říct, že velké zklamání. Plynulo asi zejména z toho, že jsem očekávala jiný žánr. Kniha je zařazena mezi thrillery, ovšem ve skutečnosti se jedná o horor: v thrilleru neočekávám nadpřirozené bytosti. Kdybych věděla, do čeho jdu, možná by se mi to líbilo. Dám jí ještě jednu šanci s očekáváním reálného žánru a uvidím.

Zuzíček77
17.03.2024 3 z 5

Tady jsem trochu v rozpacích. Od této autorky jsem ještě nic nečetla, takže nemám s čím porovnat. Příběh to byl zajímavý svými detaily. Některé věci mě tam naopak úplně vytáčely. Postavy mi bohužel nijak k srdci nepřirostly, nějak mě spíše všichni štvali. Kniha ale jinak četla dobře a nakonec to tak vygradovalo až mě to překvapilo.

konicekbily
21.02.2024 3 z 5

Podle mne je to mnohem slabší než Kříďák. Hledám slovo, jak popsat to, co mi vadí. Je to nevyvážené. Chvilku mi připadá, že by kniha mohla být super, ale následuje zklamání - překombinované či nedůsledně napsané . Proto průměr.

evin84
21.02.2024 5 z 5

Jáma mě bavila. Přečteno za chvili. Místy mi připomínala Řbitov zvířátek od Kinga. Určitě sáhnu po další knize této autorky.

Hall3006
04.02.2024 3 z 5

Po Křídákovi jsem si dal další knihu autorky a měl jsem neodbytný pocit, že má osvědčenou kostru příběhu - temné tajemství z minulosti ovlivňuje přítomnost - a tu znovu použila. Tentokrát se vrací učitel Joe do školy svého dětství rodného města, odkud utekl po děsivé tragédii v rodině. Tu si oficiální historie pamatuje docela přímočaře, ale sám Joe ví, že je mnohem spletitější. Jeho dávní spolužáci a jejich rodiny si pamatují různé verze co jí předcházelo. Jedno je však spojuje. Jáma. Velká díra v zemi, která nevznikla díky intenzivní těžbě uhlí jako sloje okolo, ale díky starodávné víře. Co se stane, pokud člověk této víře podlehne a nechá se jámou pohltit?
Tajemství kolem jámy bylo zajímavé, ale to okolo mě spíš vadilo. Podrobně popsaná šikana a utrpení dětí i zmar jejich rodičů v chudém kraji po zavření dolů na uhlí. Napětí nebylo takové jako u Křídáka, ale spíše dokreslovalo celkovou temnotu života v Arnhillu. Za mě slabší než prvotina, takže tři hvězdy.

lulucinax
04.02.2024 4 z 5

Chtěla jsem zkusit po delší době horor a také tuto autorku. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na její styl psaní, ale nebylo to vůbec špatné. Jáma vás určitě nenechá chladnými.
Litovala jsem dětí, které v knize trpěly. Šikana by se měla vymýtit, protože důsledky jsou katastrofální.
Takže se mi kniha nečetla lehce, ale byla čtivá a příběh napínavý. Střídala se minulost s přítomností a to mám v knihách ráda.
Přišlo mi, že na některé otázky jsem nedostala odpověď, ale možná to tak mělo být, možná je něco mezi nebem a zemí. Nicméně já jako realista na takovéhle divotvornosti, nebo jak bych to popsala, zkrátka nejsem a trochu mi vadily. Čekala jsem, že přijde logické vysvětlení, ale chápu, že někteří to naopak ocení.
Za přečtení jsem ráda, ale mám pomyslně odškrtnuto a dál už zkoušet tuto autorku nepotřebuji.

ElikaS
31.01.2024 4 z 5

Thriller od C. J. Tudor jsou jedny z mála, které mě baví. Mám ráda, že do nich přidává i paranormálno, ale zase to moc nepřehání.
Čtivá knížka rozhodně je a celkem mě bavila, bohužel však inspirace Kingem je víc než patrná a to mě trošku mrzelo.

Galadwen
20.01.2024 3 z 5

Třetí kniha od Tudor, a myslím, že nadlouho stačilo. Přijde mi, že její příběhy jsou jako přes kopírák - pokaždé stejné nebo podobné schéma. U této mne navíc dost štval hlavní hrdina, nesympatický opilec a ztracená existence. Konec a konfrontace u Jámy byly vyloženě divné (a vůbec celá postava Glorie nedává smysl). Navíc jsem čekala trochu lepší vysvětlení toho, co se vlastně v městečku a kolem Jámy děje (Annie, Ben...) a proč.
Bavilo mne víc než Kříďák, míň než Upálené, což může být dáno i volbou postav a jejich problémů, protože, jak už jsem napsala, všechny tři knihy jsou si hodně podobné (návrat trochu divné postavy do místa, kde strávila dětství, to dětství bylo problematické, nedořešený problém z něj přetrval, objevují se nedovysvětlené prvky nadpřirozena...).

grimik
09.01.2024 1 z 5

Dočteno za 2 dny, hezky vypravená kniha, příjemný font, pevná vazba, kvalitní přebal, pečeť "Světový bestseller"..., ale po dočtení si stejně musím položit zásadní otázku. Co to mělo být? Proč takové náklady s takovou knížkou? Proč taková propagace? Proč tolika krásným knihám nevěnují vydavatelé ani desetinu toho, co tomuhle něčemu?
Nejsem žádný fanda horroru, mám přečteno všehovšudy 4 knihy od Kinga a jednu od Kariky a jiné horrory jsem asi v ruce neměl a ani nemusím mít. Knihu jsem dostal a dal jsem jí šanci, jelikož pasuje do tématu čtenářské výzvy, ale upřímně, považuji to za ztrátu času, kniha mi nedala vůbec nic. Jen hromadu otázek, které zůstanou nezodpovězeny.
Když už jsem zmínil Kinga, notně mi ho to připomínalo atmosférou, např. příběh Outsidera. Tam jsem taky dlouho čekal na to (v domnění, že vše bude mít reálný-racionální vysvětlení) a vyvrbilo se to v nevysvětlené nadpřirozeno. Jáma je jak přes kopírák.
Neříkám, že je nějak zvlášť špatně napsaná, to bych to nepřečetl tak rychle, ale autorka nemá schopnost udržet kontrolu ani nad jednou rozjetou linkou, natož, když se tu pustila do tří. V každé zůstává hromada neuzavřených odboček, momentů a nevysvětlených věcí. Linka s dluhem sem vůbec nepatří, je k ničemu, nemusela by tu být. Postavy se chovají jak blázni. Hlavní hrdina nesympatický loser, který byl celou knihu tak trochu blb, aby na konci knihy jiskřil skvělým intelektem. Měl na to nějaký prášky nebo co?

Vlastně jsem celou dobu čekal na nějaké zvraty, nějaké překvapení a ono nic, pořád nic a najednou konec ve stylu superheroes, který vás překvapí, avšak ne pozitivně. Celou dobu jsem měl pocit, že tohle už jsem stokrát viděl (a to i přesto, že jsem psal, jak málo horrorů jsem četl), jen zde se jedná o takové to vaření pejska a kočičky, odevšad něco a zamícháme. Atmosféru to vyvolá, ale nestačíte kroutit hlavou.

No, jsem rád, že to mám za sebou, a že nemusím číst jiné knížky autorky. Celkově kniha patří možná tak do pětice nejhorších knih, co jsem kdy četl. Knížka předurčená k tomu, aby se dávala zdarma k objednávce jiných.

Iva095
06.01.2024 1 z 5

Jáma mi připomíná Hřbitov zvířátek.
Kniha byla lepší než Kříďák, ale jen o trošku, zase byla až moc překombinovaná.
Nejsem si jistá jestli se ještě do nějaké knihy od autorky pustím.

minirock
05.01.2024 3 z 5

Námět celkem zajímavý, ale děj zůstává tak nějak napůl cesty. Prvky nadpřirozena ale velmi povrchní. Vysvětlení žádné. Neutěšené prostředí hornického městečka, mizerné dětství, šikana ve škole, nezaměstnanost rodičů, to vše na mě nepůsobilo dobře. A největší problém jsem měl s postavami knihy, které jsou v podstatě všechny svým způsobem ztroskotanci hledající smysl života, někdo v pomstě, někdo v bohatství, jiní přátelství nebo lásku a ti největší zoufalci volí sebevraždu. Takový je bohužel i hlavní hrdina, neustále kouří, chlastá, má dluhy které by rád splatil ale vlastně ani neví jak. Nejsem z knihy zklamaný ale tohle nebyl můj šálek kávy.

Krbi
28.12.2023 5 z 5

Stejně jako řada jiných čtenářů jsem se do Jámy pustil hned po Kříďákovi. A nelitoval jsem. Obdržel jsem poutavý thriller s prvky hororu. V podstatě nejde o krimi ,protože je zde přítomen mírně nadpřirozený prvek. Myslím, že nejsem sám který si při čtení párkrát vzpomenul na Stephena Kinga.
Co mě začalo postupně unavovat byla prvoplánová a naprosto všudypřítomná depresivní a negativní atmosféra. Všichni se tu chovají jako hipsteři jejichž život je v troskách a nemá smysl. V tomto směru kraluje hlavní hrdina, který nebudí přílišné sympatie. Jde v podstatě o stroskotance, gamblera a mírného alkoholika se sklonem k lhaní a podvodům.
O to více jsem ale ocenil, že se děj slušně valí vpřed. Když přišlo na řadu podzemí a nevysvětlitelno, byl jsem spokojen jako želva.
SPOJLER: Závěrečná bitka na férovku byla cítit hollywoodským klišé podobně jako v Kříďákovi, ale jelikož jsem čekal že to skončí poněkud jinak, opět musím ocenit autorčinu schopnost čtenáře překvapit. Ve vzduchu zůstalo viset několik otázek, na které bych rád znal odpověď, ale celkově kniha naplnila mé očekávání. Mám v plánu i nadále "Tudorovat".

petulkap0698
16.12.2023 3 z 5

Jámu jsem začala číst po Kříďákovi a těšila jsem se na ní o dost víc. Námět měl velký potenciál a příběh jsem chvilkami i hltala, ale po dočtení jsem jaksi nebyla uspokojena. Čekala jsem od ní něco víc. Ale i tak to bylo poutavé čtení.

durinka
09.12.2023 2 z 5

kniha se čte velice rychle, to ano. Celkově mi ale přijde překombinovaná!

GošaGoša
08.12.2023 4 z 5

Kniha ke mně doputovala jako dárek k nákupu. Dlouho jsem ji odkládala, ale k mému překvapení se mi četla skvěle. Autorka ví, jak přimět čtenáře otáčet stránky.
Příběh je temný, depresivní, strašidelný stejně jako charaktery protagonistů. Mystično balancuje na hraně toho, co má reálné vysvětlení a nakonec většina tohoto potenciálu má sestupnou křivku. Závěr je plný vysvětlování a ujišťování, aby čtenář vůbec pochopil všechno předchozí kličkování.
Tuhle knihu nebudu číst znova, protože jsem tam nenacházela žádné světlo. Ani na konci. Hvězdy dávám za čtivost a vykreslení atmosféry.

Tomk0
03.12.2023 3 z 5

Nějak mě to nenadchlo, už vlastně nevím o čem to bylo což není dobrá vizitka knihy. 47%

Lucyeinstory
27.11.2023 3 z 5

Od autorky jsem četla kromě Upálené a Závěje vše, takže vím, jak je schopná vykreslit děj, tajemno i napětí.
Jáma byla za mě takový průměr. Některé pasáže byly opravdu dobré a přenesly na vás tu temnotu a strach, ale moc jich tam nebylo. Bohužel.
Hlavní hrdina mi moc nesedl, stejně jako ostatní postavy. Podle mě měl děj hodně nevyužitý potenciál, protože zde bylo opravdu hodně scén, které by mohly být psycho, mrazivé, hlavně ke konci, ale nebyly.
3 za mě vedou TI DRUZÍ