Stepanka897 Stepanka897 komentáře u knih

☰ menu

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Od knížky jsem čekala víc. Zajímavý námět, velice se mi líbilo vykreslení baťovského Zlína, ale jinak to je spíš taková pohádka. Spousta neskutečných, nereálných náhod, šťastné konce.

24.10.2023 3 z 5


Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

Příběh citlivého chlapce vyrůstajícího v 80.letech v Glasgow ve zchátralých obecních bytech. Život bez práce, čekání na sociální dávky, dluhy, alkohol. To je kulisou pro osobní příběh Shuggieho matky, alkoholičky. Smutek, beznaděj.... Člověk se při čtení musí zamyslet nad tím, jak strašně moc záleží na tom, kde se narodí. Neexistuje nic jako rovné startovní podmínky. Rodina z jiné sociální vrstvy, kde se matka potýká s alkoholem, má zcela jiné možnosti jak situaci řešit. Děti opuštěné alkoholičky na dávkách, vyrůstající v prostředí sociálního bydlení mohou mít sebekrásnějšní sny a touhy po lepším životě, ale většina z nich skončí stejně. Možná bez alkoholu, ale stejně neutěšeně. Brzký odchod z domova a založení nové rodiny jako útěk z rodiny současné, nedokončé vzdělání, výdělek, který nestačí na pokrytí základních potřeb, zubní protéza v 15 letech, protože je to levnější než oprava zubů. Kniha mě dostala.

03.09.2023 4 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Silná, smutná, vysilující kniha. Přečteno za jeden večer. Vztahy v rodině, otázka co je ještě výchova a co už týrání. Přístup školy a učitelů k náznakům, že v rodině k týrání dochází. Závěr bohužel vůbec nepřekvapil.

31.07.2023 4 z 5


Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Emočně náročné, silné, smutné čtení.
Dospívání, dopad rozchodu rodičů na děti, tragédie v rodině, nemoc, úmrtí rodičů, ale i malá sociální sonda do života samotné, rozvedené ženy s malým klukem, které chybí peníze. Opožděné alimenty, dluhy, práce v supermarketu. Knížka určitě stojí za přečtení.

29.07.2023 4 z 5


Uprostřed Uprostřed Martin Selner

Prostředí autistů, suchý humor, přečteno za pár hodin. Oddychovka, která jde pod povrch. Určitě sáhnu po další autorově knížce.

25.07.2023 4 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Jedna z knih popisující hrůzy holokaustu ne ze strany obětí, ale ze strany jejich vrahů, v tomto případě Rudolfa Hösse. Těžké čtení, které se vryje pod kůži. Dětství s despotickým otcem a ustrašenou matkou, armáda, bída, hlad, fanatismus, všudypřítomný antisemitismus. Kde se v člověku bere zlo? Jak se stává zrůdou, která se neštítí vůbec ničeho? Rodí se s tím už člověk? Nebo by takto dopadl kdokoliv, kdo by byl vychováván ve stejném prostředí?

16.06.2023 4 z 5


Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

Poutavý, zajímavý příběh o životě v pracovním táboře během hosp.krize v USA. Těžký život, láska, dobro, zlo, přátelství.... Knížka se čte jedním dechem, ale proč je přirovnávána ke knížce Kde zpívají raci, to jsem nepochopila. Je to dost slabý odvar,, Raků".

13.06.2023 3 z 5


Karanténa Karanténa Peter May

May mě velice nadchnul svojí severskou sagou, úplně jiný styl než třeba Nesbo. Na Karanténu jsem se tedy moc těšila, přečetla za pár hodin, děj rychle ubíhá, napětí ale zároveň na Maye velké zklamání. Aktuální téma, ale celé mi to přišlo spíš jak špatný americký film. Konec úplně hrozný - takové prozření záporáka.

22.05.2023 2 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Výborné téma, zajímavé a pěkně napsané. Příběh Řeků, kteří za občanské války v Řecku po 2.světové válce utekli do zemí východního bloku. Nový život v cizí zemi, stesk po domově, naděje na návrat. Přečteno jedním dechem.

13.05.2023 4 z 5


Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Zvláštní, fascinující knížka, těžká a milá zároveň. Autorka má úžasný vypravěčský talent. Krásný příběh plný emocí. Určitě si od autorky přečtu něco dalšího.

03.05.2023 4 z 5


Neónová bible Neónová bible John Kennedy Toole

Působivé, tísnivé, temné. Vyprávění kluka z amerického středozápadu 30.-50.let jen na několika málo stránkách.Napsat něco takového v 16ti letech je neskutečné. Knížka se mi dostala do ruky úplnou náhodou a opravdu nelituji.

10.04.2023 3 z 5


Pád titánů Pád titánů Ken Follett

Skvělá sága a učebnice dějepisu v jednom. Přečteno jedním dechem, hned pokračuji druhým dílem.

05.12.2022 4 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Po pravdě jsem měla od knihy větší očekávání. Téma je skvělé, originální, dosud málo zpracované. Hvězdičky dávám za první část knihy - osudy řeholnic v 50. letech. Velice silné čtení. Druhá část knihy byla spíše zklamáním. Na můj vkus příliš mnoho napravených osob v jednom příběhu, spousta stránek fiktivních policejních protokolů, vadilo mi i téma kněžek v církvi resp. způsob zpracování tohoto tématu. Mít kniha o 200 stránek méně asi bycj hodnotila lépe.

27.08.2022 3 z 5


Nemajetní Nemajetní Szilárd Borbély

Depresivní, temné, kruté. Nejedná se o celistvý příběh, ale o útržky vyprávění malého chlapce žijícího na malé vesnici v Maďarskuv 60. - 70.letech minulého století. Chudoba, bída, pověry, násilí, velice syrový pohled na venkovský život.

09.07.2022 3 z 5


Psychologie sériových vrahů Psychologie sériových vrahů Andrej Drbohlav

Skvěle napsané. Srozumitelné i pro laiky,čtivé. Knížka rozdělena na teoretickou a případovou část.

22.06.2022 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Úžasná, hluboká knížka plná emocí o lásce, stáří, vztazích. Smála jsem se i plakala zároveň.

11.06.2022 5 z 5


Stíny Valbone Stíny Valbone Josef Habas Urban (p)

Do čtení prvního dílu jsem se pustila, protože ta místa z knížky znám, často tam jezdím a zajímám se o vše kolem Kosova, o válečné události 1999-2004. První díl ušel, fikce nalepená na reálný příběh. Druhý díl totální katastrofa. Jedná se už jen a pouze o fikci a ještě dost přitaženou za vlasy. Autor se měl spokojit pouze s prvním dílem, tohle už bylo zbytečné.

23.03.2022 1 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Přečetla jsem od Mornštajnové vše, Listopád hodnotím jako průměr. Knížka se četla dobře, děj ubíhal, ale v celku mi vadil úzký záběr příběhu, málo propracované. Něco tomu prostě chybí. Stejně jako Hana mi i Listopád přijde čtenáři dost nadhodnocený.

15.03.2022 3 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Ze začátku mi neseděl styl, jak je kniha napsaná, ale s dalšími stránkami to přestalo vadit. Skvěle vykreslená psychologie postav. Problémový kluk, který je matce na obtíž a je odsunut k babičce, kde to vypadá, že zas tak problémový není, to spíš jeho matka. Určitě zkusím další knížku od autorky.

06.03.2022 3 z 5


Bahnitá pole Bahnitá pole Hillary Jordan

Úžasně čtivá knížka. Rasismus, postoj k ženám v Americe po 2. světové válce, americký jih. Člověk má chvílemi pocit, že se ocitl minimálně o století dřív.

10.02.2022 5 z 5