Nejlepší pro všechny

Petra Soukupová

Jak můžeme vědět, co je pro ostatní nejlepší, když sami být šťastní neumíme? Desetiletý rozmazlený průšvihář Viktor žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem neví příliš rady. Když jednoho dne Hana dostává nabídku na natáčení seriálu na druhém konci republiky, bere ji jako příležitost, jak všechny své problémy vyřešit. Aby se mohla věnovat natáčení, přestěhuje Viktora přes jeho odpor k babičce na venkov. Namlouvá si přitom, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku, která nedávno přišla o manžela, bude dobré, když nezůstane sama. Viktor se cítí zrazený a podvedený a jeho zoufalství je tím větší, že dominantní babička má jasnou představu o tom, jak by měl jeho život i život jeho matky vypadat. Kromě dramatického sžívání se s venkovem, sleduje román i další osudy Hany bojující se seriálovou rolí, s Viktorem, se svojí matkou i příležitostnými milenci. A rovněž příběh babičky, která si vedle Viktora začíná uvědomovat své slabosti a neodvratně přicházející stáří. A všichni přitom chtějí jeden pro druhého jen to nejlepší. Petra Soukupová ve své vrcholné formě znovu ukazuje, jak bravurně dokáže zachytit vyhrocené rodinné vztahy a prožívání dětského hrdiny v okamžiku, kdy si uvědomuje svou bezmoc ve světě dospělých. A také bezmoc dospělých vůči svým vlastním představám o štěstí. Jedna z důležitých událostí, kterou Viktor na venkově prožije, pak tvoří příběh souběžně vydávané dětské knihy Petry Soukupové Kdo zabil Snížka?... celý text

Komentáře knihy Nejlepší pro všechny

AlbionFoxyFox
18.10.2025

Pro mě to byla velmi silná kniha. Ani jednu z postav jsem neměla ráda a zároveň je chvílemi chápala. Vztahy a pohnutky postav jsou skvěle zachycené, čtení mě nesmírně bavilo. Půl hvězdy dolů za absenci uvozovek v přímé řeči, komplikuje mi to čtení a nemám to ráda :)

Jutyska
05.10.2025

Opět autorka ukázala, jak skvěle dokáže zachytit vyhrocené rodinné vztahy a prožívání, pocity a myšlenky dítěte v různých situacích, zejména jeho bezmoci ve světě dospělých. Mám moc ráda způsob psaní autorky, kdy se střídá vyprávění a pohled všech tří hrdinů. Z počátku mi Viki trochu lezl na nervy jako problémový spratek, ale během čtení člověk pochopí, jak těžké to má a nakonec si ho zamiluje. Super kniha, autorce tleskám.

advik
02.10.2025

Chvili fandite jedne postave, po chvili zase druhe a tu prvni nesnasite a za par stranek.je zase vsechno jinak. Emoce s vama cloumaji od zacatku do konce, ktery jsem, byt byl ocekavatelny, jsem obrecela. A paneboze...nektere situace a chovani...jako by se sesla nase rodina. Skvela kniha, autorce dekuju.

stju
02.09.2025

Petra Soukupová patří v poslední době mezi mé nejoblíbenější autorky. Je mi sympatické, že ve svých příbězích řeší problémy, které jsou běžným čtenářům často blízké - mezilidské, generační a především docela běžné rodinné vztahy, radosti i strasti, které život provází. Velmi také obdivuji, jak dokáže svým, převážně ženským hlavním postavám, vdechnout život, představuje je s jejich přednostmi i chybami, ve kterých se často i najdeme. A tentokrát mě dokonce, jako babičku vnuka právě ve Viktorově věku, opravdu příjemně překvapila. Protože stejně jako jsou v autorčině podání pravdivé ženské hrdinky, totéž jsem cítila při čtení těch částí knihy, kde je příběh vyprávěn ústy malého kluka. Takže kniha "Nejlepší pro všechny" byla pro mne opět velmi příjemným čtenářským zážitkem.

Mišák240
13.08.2025 audiokniha

Poslouchala jsem jako audioknihu, která je moc pěkně namluvená, hezký příběh ze života jedné rodiny.

mirek7450
01.08.2025

Spolužačka vracela tuto knihu v naší knihovně, od Soukupový jsem nic nečetl, tak jsem si ji půjčil a nelituji. Je sice psaná zvláštním stylem z přímého pohledu mladého Viktora a nepřímo (skoro jako scénář) z pohledu sobecké matky Hany a snaživé babičky Evy. Zpočátku jsem nesnesl Hanu i Viktora, ale ten se u babičky Evy změnil, takže jediná záporná postava zůstala máma Hana.

Mr.Pajek
11.06.2025

Trošku mi trvalo si zvyknout na absenci přímých řečí. Trochu to nutí víc přemýšlet kdo, co řekl, ale vlastně mi to ve finále nevadilo. Knihu hodnotím kladně.

knihovna1
05.05.2025 audiokniha

Poslech knihy se mi moc líbil. Hlavně Jan Cina, který načetl postavu kluka Viktora, který byl přestěhován přes svou nevoli k babičce na venkov. Byl to příběh rodiny napsán střídavě pohledy tří hlavních postav. babičky, maminka herečky a jejího syna Viktora.

Val
15.04.2025

Knížka nejen o tom , že mnohdy nevíme , co je nejlepší pro nás samotné, ale většinou přesně víme , co je nejlepší pro ostatní .
Pohled na život a události očima tří hlavních postav. Desetiletého Viktora , jeho matky Hany a babičky Evy .
Výborná kniha , ve které se rozhodně najde každý z nás.

boeink
11.04.2025

Moje druhé setkání s P. Soukupovou a jsem nadšená. Její styl psaní je zvláštní, pro ni typický, ale snadno jsem si na něho zvykla. Ve vyprávění se střídají desetiletý Viktor, matka Hana a babička Eva, nabízející každý svůj jediný správný pohled, Viktor jako jediný promlouvá v první osobě. Kniha je o rodinných vztazích, které nejsou vždycky úplně jednoduché, ale všechny situace vycházejí ze života. Postavy jsou naprosto autentické, určitě se chvílemi poznáte v každé z nich, ve frackovitém Viktorovi, sobecké Haně, snaživé a pracovité Evě.
Dokonalá knížka.

haniny.knihy
09.04.2025

Nedávné Listování mě na tento příběh naladilo a tak mě to ,,chytlo”, že jsem potřebovala vědět jaké je to vyprávění celé.
A nemýlila jsem se, audiokniha mě absolutně nadchla. Je to příběh, který se vám zavrtá pod kůži a ještě dlouho po doposlouchání ve vás rezonuje.
Soukupová mistrovsky vykresluje složité rodinné vztahy a s neuvěřitelnou empatií nahlíží do nitra svých postav. Každá z nich je jedinečná, se svými touhami, strachy a slabostmi. A právě ta lidskost, ta opravdovost, mě na knize nejvíc zasáhla.
Interpretace je fantastická. Milena Steinmasslová, Martina Krátká a Jan Cina dokonale vystihli emoce a charaktery jednotlivých postav. Jejich hlasy jsou tak přirozené a procítěné, že jsem měla pocit, jako bych se sama stala součástí příběhu.
Titul „Nejlepší pro všechny“ není žádná oddechovka. Nutí vás přemýšlet o mezilidských vztazích, o tom, jak často se míjíme v porozumění a jak těžké je najít to „nejlepší pro všechny“. Ale zároveň je to příběh plný naděje a lásky, který ukazuje, že i v těch nejtěžších chvílích se můžeme najít a posunout dál. A která postava mě nejvíce zaujala? Viktor, protože autorka naprosto vystihla myšlení chlapce na základní škole na přelomu prvního a druhého stupně, nesmírně mě bavil, byl to příjemný výlet do školních let.
Tuto audioknihu mohu s čistým svědomím doporučit všem, kteří hledají silný a emotivní příběh, který je donutí zamyslet se nad vlastním životem a vztahy s lidmi kolem sebe.

Kitty
14.03.2025

(SPOILER) Poslouchala jsem jako audioknihu.
Tři generace osob a jejich pohled na život. Dokázala jsem pochopit lumpa Viktora, byla mi milá Eva, ale Hana mi byla krajně nesympatická svojí sebestředností a sobectvím.
Konec mi přešel takový odbytý, jakoby autorka nechtěla použít "a žili štastně až do konce" a nevěděla, jak to ukončit.

hanyny
12.03.2025

Moc milá knížka, četlo se to samo. Úplně jiný způsob vyprávění. Ponoření se do 3 hlav hlavních hrdinů odlišné generace a jejich vlastního přístupu k životu. Zároveň zachycení určité všednosti. Každý máme někoho ve svém okolí a víme, co je pro něj nejlepší, jen se ho třeba nikdy nezeptáme, co si myslí on a nebo nikdy nedáme dostatečně najevo, jak moc ho máme rádi.
Vřele doporučuju.

Kopretinka784
10.03.2025

Perfektní sestavení pohledu na život neúplné rodiny očima zástupců tří generací. Paní spisovatelka umí skvěle popsat, čím jednotlivé postavy prochází, jak se cítí, jak reagují na změny ... . A tím se dostat čtenářovi pod kůži tak, že těžko od rozečteného odchází. Aspoň já to u všech zatím přečtených knih paní Soukupové tak mám.

Lucky_one
28.02.2025

Moje první setkání s Petrou Soukupovou. :) Skvěle vykreslené postavy, zajímavý styl psaní, dobře se to čte, vzbuzuje to emoce a je to takové ... všedně opravdové. Jsem zvědavá na další od této autorky. Ráda doporučuji. :)

lydie7986
23.02.2025

Petra Soukupová je skvělá vypravěčka a ještě lepší pozorovatelka světa. Takže příběh to je jako ze života, a to z pohledu všech generací.
Každý má svoji pravdu, každý vidí situaci trochu jinak. Dostáváme možnost do jednotlivých názorů nahlédnout. V tom, co by bylo nejlepší pro všechny, mohou aktéři příběhu sotva nalézt shodu.

AnnaR.
21.02.2025

Upřímně - nesnášela jsem Hanu. Sebestředná, sobecká postava. Sice na konci, když už teklo do bot a milovaný synáček Adam se vybarvil, šla trochu do sebe, ale i tak muselo vždy být po jejím. Upřímně si myslím, že tím že matku vytrhla z jejího prostředí, urychlila její konec. Ale jak bylo naznačeno v závěru, asi jí byla tato životní lekce ku prospěchu a dále její život pokračoval v pozitivnějším módu.

Janaves
10.02.2025

Skvělá kniha, která nutí k zamyšlení. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout.Doporučuji.

Mandlevest
10.11.2024

O co později jsem tuto autorku objevila, o to více se mě její příběhy ze života dotýkají. A konkrétně tento stál tedy za to. Eva, Hana, Viktor...matka, dcera, vnuk a příběh jednoho roku, ve kterém všichni prožijí něco mimořádného, jsou nuceni vystoupit ze své komfortní zóny, něco nacházejí, něco ztrácejí. Opravdu oceňuji jak autorka dokáže proniknout do duší dětí i seniorů, obsáhnout dosti odlišné vidění a prožívání světa, klobouk dolů! A mezi nimi Hana, herečka, máma a dcera. Ale také žena, která si chce urvat i pro sebe ten kousek štěstí a úspěchu. No, skvělé to bylo, zase jsem se nemohla odtrhnout. A musím zmínit i konec knížky, poslední kapitolu, zamáčkla jsem slzu. A tak, kdo jste ještě Petru Soukupovou neobjevil, zkuste ji a ponořte se do vnitřních monologů jejich hrdinů, budou Vám blízké, budete jim rozumět. Ten styl psaní možná není na první dobrou jednoduchý, ale časem se do něj ponoříte a už Vás nepustí. Maximální hodnocení, určitě vyhledám i další autorčiny knihy.

J&B
27.09.2024

Opět bravurní popis každodenních životních situací, které vás vtáhnout do děje, že nemůžete přestat číst a máte pocit, že jste účastníkem příběhu. Skvělá kniha!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Petra Soukupová také napsal(a)

Petra Soukupová
česká, 1982