Pod sněhem

Pod sněhem https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233977/bmid_pod-snehem-YTV-233977.jpg 4 1339 339

Zdánlivě běžná situace: Tři sestry nasedají jednoho zimního dne do auta a vyrážejí k rodičům na oslavu otcových narozenin. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a ipadem, Kristýna s kocovinou. V plném autě se však spolu s nimi ocitají i jejich životní příběhy, vzpomínky na dětství, nenaplněné sny a frustrace, a atmosféra tak už po několika kilometrech jízdy houstne. A to ještě žádná ze sester netuší, že další nepříjemnosti je čekají v domě rodičů. V rodinných vztazích a na první pohled obyčejných událostech dokáže Soukupová zachytit otisky spletitých osudů s takovou bravurou, že před čtenářem vyvstávají jako jedinečná životní dramata. Autorčin typický způsob vyprávění s přirozenou lehkostí podtrhuje autenticitu příběhu a vtahuje do něj čtenáře natolik, že se sám stává jedním z pasažérů auta jedoucího zimní krajinou.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Host
více info...

pige
pige
29.01.2024 5 z 5

Zdálo by se, že si autorka vybrala banální téma, jednoduchy pohled na věc.
Ale příběh je vrstevnatý, má mnoho skrytého a nevyřčeného. Je nadmíru smutný, osudy postav nemají žádné východisko, jsou jakoby zaseknuté.
Nikdo a nic se nezmění. Jen banální maličkosti. (Které možná jednou přerostou v něco velkého, ale to teď nevidí.)

Určitě se v příběhu najde nejedna matka, žena či sestra.
Vztahy vystihla autorka bravurně.

nakavusterezou
nakavusterezou
23.01.2024 4 z 5

Od Petry Soukupové jsem již pár knih přečetla a vždy mě bavily. Vždy si vybere jednoduché téma, ze kterého vykouzlí skvělou knihu. Chvilku mi trvalo, než jsem si zase navykla na styl psaní (například absence uvozovek u přímé řeči), ale po chvíli to bylo tatam a knihu jsem přečetla během chvilky.

Zmíním ještě jednu věc a to tu, že se mi opravdu líbí, jak dokáže popsat myšlenky při dané situaci u každé jedné osoby. Díky tomu vidíte do hlavy opravdu všem účastníkům v knize a dokážete se s nimi více spojit a dokážete je více pochopit.

Ač nedám knize plný počet hvězd, s hrdostí ji budu doporučovat dál.


dzejkbeltygros
dzejkbeltygros
22.01.2024 4 z 5

Nejdřív jsem si musela zvyknout na autorčin styl psaní, ale po pár stránkách si to celkem sedlo.
Všechny knížky nemusí být pozitivní, tahle to taky nesplňuje a já takové knížky oceňuju, protože jich je málo.
Konflikty mezi sestrami a rodiči byly dost reálné. Pocity a myšlenky všech skvěle popsané.
Skončilo to náhle uprostřed děje, což mě překvapilo, čekala jsem nějaký závěr.
Celkově to považuju za skvělý kousek.

čtenářka76
čtenářka76
15.01.2024 5 z 5

Petra Soukupová mě opět nezklamala. Umí skvěle popsat realitu myšlenky, která se honí hlavou každému z nás. V komentáři někdo napsal, že si nenašel oblíbenou postavu. Po přečtení knihy, jsem si na komentář vzpomněla. Ani jedna ze sester mi nebyla sympatická. Možná by to chtělo více mluvit a méně spekulovat nad tím, jak to kdo myslel. 5*

skark
skark
10.01.2024 3 z 5

Knížka mě chytla a bavila. Vykreslení postav je věrohodné, přirozené a to i když se jedná o několik zcela rozdílných povah a osudů.
Osvěžující jsou pohledy vyprávění více postav, což byl důvod, proč jsem knihu zařadila do výzvy 2024. Kniha odsýpala a dobře se četla, taková oddychovka.. jen konec mě trochu zklamal...

LenkaMacak
LenkaMacak
31.10.2023 4 z 5

Přečteno jedním dechem, jako všechny knihy od autorky. Čte se rychle, děj plyne poměrně rychle, ale hlavní postavy mi neskutečně pily krev. Všechny, snad krom Marie, které mi zase bylo líto. 4/5*

pakoshka
pakoshka
19.10.2023 5 z 5

Nechtěla bych mít za sestru ani jednu z těchto tří sester. Nechtěla bych s žádnou z nich nikam jet, s žádnou se bavit. Ale i když jsou všechny tak nějak krávy, každou jednu z nich svým způsobem chápu. Klasické postavy Petry Soukupové - a já to miluju a stále to žeru.

KatyM.
KatyM.
02.10.2023 4 z 5

První setkání s autorkou, kniha mě zaujala. Tři sestry, které společně s dětmi cestují autem na oslavu narozenin k rodičům. Kniha plná křivd, traumat, mezilidských i rodinných vztahů, které odtajňují hlavní hrdinky.

Pisquosus
Pisquosus
30.09.2023 3 z 5

Další přečtená a za mě nejslabší. Místy mě to trochu nudilo a nutila jsem se knihu dočíst.

Kopretina_aku
Kopretina_aku
29.08.2023 3 z 5

Úplně mi nevyhovuje autorky styl, ale zvykla jsem si rychle . Příběh tři hašteřivých a urážlivých sester by měl mít nějaký konec. Třeba prozření, co je potřeba v životě nebo na sobě samé změnit, ale nic takového se nekonalo. Jediná jejich matka dokázala se svým životem na stará kolena něco udělat. Takže na konci má čtenář pocit, že to celé čtení vyšlo úplně naprázdno.

Zemlja
Zemlja
28.08.2023 4 z 5

Bavily mě typy žen, dialogy. Odsejpá to.

Kasty
Kasty
28.08.2023 5 z 5

Byla to jízda. A to doslova. Jedno velké auto, tři sestry, čtyři děti a pes. Všichni jedou na rodinnou oslavu. Tři sestry, každá jiná, všechny mají určité zkušenosti, svoji pravdu, náhled na život. V jednu chvíli souhlasíte s tou nejstarší, potom vám je sympatičtější ta nejmladší. Do toho děti, kterým je ta cesta dlouhá. Všechno se najednou komplikuje. Doslova se stáváte dalším pasažérem v autě. A oslava narozenin? Všechno je jinak než se doposud zdálo.

E_Lan
E_Lan
22.08.2023 4 z 5

Příjemné, smutné, ale neskutečně věrohodné čtení plné smutných a víceméně nevyrovnaných duší. Spory, konverzace a psychologie postav jsou výborně rozvedeny a vtáhnou do mikropříběhu velmi umně. Moc dobrá kniha!

MarceD.
MarceD.
07.08.2023 5 z 5

Číst Pod sněhem je jako koukat na Výměnu manželek: prakticky skoro celou dobu spadlá čelist a úžas, že toto snad ani nemožné a že už není možné to posunout někam dál. A po skončení úleva, že naše rodina je vlastně ještě dost normální. Skvěle napsané, uvěřitelné.

PištaPištík
PištaPištík
05.08.2023 5 z 5

Autorka musí být neuvěřitelně empatická, jinak to vůbec nechápu, jak dokáže sledovat myšlenkové pochody a pocity a emoce všech zúčastněných z jejich pohledu a ještě to tak skvěle napsat :) Klobouk dolů!

josska
josska
30.07.2023 5 z 5

Mě prostě Petra Soukupová baví,,příběhy klidně ze života,vztahy,nedorozumnění,křivdy,,prostě umí skvěle vykreslit.. poslouchala jako audioknihu...

Blanka219
Blanka219
09.07.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o vztazích v rodině. Na Petře Soukupové obdivuji, jak se dokáže vcítit do různých typů postav a ve svých knihách vytváří naprosto uvěřitelné charaktery, v nichž se mnozí z nás mohou najít. S velkým pochopením popisuje krizové a stresující životní situace z různých úhlů pohledu. Její knihy doporučuji každému, koho zajímá psychologie postav a vztahy mezi lidmi.

Mosofa
Mosofa
05.07.2023 5 z 5

Je to román o tom, že přestože si myslíme, že se vymykáme, že jsme jiní, tak nejsme. Všude je to stejné. V každé rodině dochází ke stejných dialogům, hádkám i nepochopení. Je to o rodině, vztazích a je to napsané věcně.

Prim
Prim
14.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Začala jsem číst knihu, ale byla jsem ráda když jsem dostala nabídku k poslechu audioknihy.
Příběh ze života který popisuje, že je to všude "stejné" a každý má to svoje trápení a svůj pohled na život. Proto nehodnotím život druhých a jsem empatická. Což ovšem sestry v této knize nebyly. Zlá jedna na druhou to jsem vůbec nechápala jak se tak k sobě můžou chovat.

majakmp3
majakmp3
07.06.2023 1 z 5

(SPOILER) Tři sestry jedou na oslavu otcových narozenin. Každá si z domova veze své ratolesti (až na tu nejmladší, ktera je zatím bezdětná) a z mládí hromadu křivd, které neustále řeší.
Prostřední nemůže překousnout, že ji rodiče nedávali najevo lásku jako ostatním ségrám. Nejmladší musela nosit hadry po starších a nejstarší musela suplovat funkci rodičů, zatímco ty dvě mladší si hrály - křivdy a nespravedlnost které, jak jistě chápavý čtenář pochopí, se musí zdlouhavě a nudně řešit.
Jedna sestra je nešťastně vdaná se tremi dětmi, jedna je svobodná matka bez partnera a benjamínek chodí s ženáčem a ještě jedním dalším ňoumou - všechny nešťastné a nespokojené a pochopitelně to neustále řeší.
Do toho zlobí jejich potomci, což dámy pochopitelně opět řeší.
Auto nakonec i přes defekt dorazí do cíle.
Oslava se příliš nevyvede a dcerky se jako bonus doví, že se rodiče rozešli, což se opět musí řešit.
Poselstvím knihy je velké nic nebo také óda na nespokojenost, kterou všichni řeší.
Kniha mě opět minula.
Hrdinky knihy mi byly nesympatické, jejich děti nevychované, pribeh o ničem, ale nejvíc mě iritoval ústřední motiv knihy - neustálé řešení něčeho, co se ze své podstaty vyřešit nedá. Navíc řešení které spočívá v tom, že každá protagonistka přednese svou křivdu a ostatní ji litují a utvrzují ji v tom, jak to má těžké a společně haní domělé pachatele vyřčených nespravedlností.
Tohle opravdu dál už nehodlám řešit 40%.