Až uvidíš moře přehled

Až uvidíš moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491418/bmid_az-uvidis-more-uO1-491418.png 5 1233 1233

Cizincem ve vlastní zemi. Románový debut známé novinářky. V roce 1948 přijalo Československo tisíce uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. S první vlnou emigrantů přichází i desetiletá Sotiria – neumí česky, o svých rodičích nemá zprávy a neví, co s ní bude. Roky plynou a na pozadí jejího osudu se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria řecké moře? Pokud se do své vlasti skutečně vydá, možná tam najde víc, než čekala… Dvě dcery řeckých uprchlíků, dva životy mezi dvěma zeměmi. Jaké to je, když se v deseti letech dítě ocitne samo v daleké cizí zemi, neumí jazyk, neví, kam se ztratili jeho rodiče, a vůbec nechápe, co se s ním stalo? Toto prožívaly v roce 1949 tisíce řeckých dětí, kterým po občanské válce v Řecku poskytlo Československo azyl. Mezi nimi byly i dvě osamocené holčičky Sotiria a Koula. Na pozadí jejích osudů se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria a Koula řecké moře? A kde jsou vlastně doma?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Až uvidíš moře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (326)

lalela
11.07.2024 5 z 5

Dlouho dlouho jsem měla připravenou knížku k přečtení, ale vždy jsem ji odložila pro nějakou jinou. Asi jsem od ní čekala něco jiného, proto jsem četla jiné knížky místo ní. Ale, tak mě vtáhla do děje, tak moc hezky se četla že bych mohla číst další a další příběhy všech Řeků v Čechách. Sice jsem měla povědomí, že kdysi přišli Řekové k nám do republiky, ale co tomu předcházelo a jak se tady posléze cítili už jsem nevěděla. Když jsem knížku dočetla, došlo mi, proč se člověk tak rád vrací tam, kde měl kořeny, vždy, když jsem v cizí zemi, i když se mi tam líbí, moc ráda se vracím domů, a tak to cítí téměř všichni. Proto jel Miltiadis zemřít do Řecka, stejně tak i Zacharula a Elpida, tam měli své kořeny.

Veggi
05.07.2024 5 z 5

Do knihy jsem se pustila díky Výzvě, jinak bych po ní nesáhla, ale byla by to škoda.
Čekala jsem jen nějakou romantiku a ona taková sága!
Osudy jednotlivých postav byly velmi zajímavé a neumím se vůbec vcítit do malých dětí, které zažily úprk z rodné země, vyrůstali v dětském domově stovky km od rodné země, kde bylo všechno jiné od jídla, počasí, lidí a samozřejmě jazyka.
Velice mě překvapila chudoba, která je popisována v Řecku a ne jen po 2.sv.v., ale i později, když se Sotirie snažila najít své příbuzné.


Aroucaria
05.07.2024 4 z 5

Zřejmě to vypadá, že mám řecké předky! Jídlo je středobod vesmíru naší rodiny Knihu dostala mamka pod strom, četla ji 2x a hned poté si našla recepty na ta jídla! To byla slast!

Kniha se mi líbila, ale ty časové proluky na mě byly moc dlouhé. I bych víc ocenila vykreslit příběh. Ale chápu, že by to bylo na ságu. Každopádně Řekové byli i v našem městě a víme o nich prd, naše škoda!

všechny komentáře

Související novinky (8)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

01.09.2023


100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Až uvidíš moře v seznamech

v Právě čtených23x
v Přečtených1 691x
ve Čtenářské výzvě464x
v Doporučených150x
v Knihotéce338x
v Chystám se číst922x
v Chci si koupit172x
v dalších seznamech10x