Ty chladné oči přehled
Scarlett Wilková
Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil donucený bojovat za wehrmacht. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace, a tak jim nezbývá než opatrný život ve strachu. Utají svou minulost a dokážou se po tom, co zažili, dívat na svět i jinak než chladnýma očima? A může strach ospravedlnit krutost spáchanou na jiných? Scarlett Wilková přichází s druhým románem, v němž opět otevírá citlivé a málo reflektované téma novodobých dějin.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ty chladné oči. Přihlašte se a napište ho.

Román je rozdělený do třech částí, let čtyřicátých a padesátých, šedesátých a sedmdesátých, osmdesátých a devadesátých.
Mě asi nejvíce bavila první část, kdy sledujeme hlavní hrdinku Neonilu, která se jako mladinká dívka vdá, porodí dceru a pak udělá řadu těžkých i nepopulárních rozhodnutí, aby nejenom přežila, ale aby se v rámci možností měla dobře.
Tahle linka provází Neonilu celou knihou a já bych tedy nechtěla být v její kůži. Strach a rozhodnutí, která v životě udělala, jí nezávidím.
Ačkoli mi Neonila nebyla úplně sympatická, tak jsem jí fandila. Ačkoli jsem s Neonilou ve spoustě věcí nesouhlasila, nežila jsem v té době, nemusela jsem činit její rozhodnutí a kdo jsme my, abychom soudili činy předchozích generací.
Čtení to není úplně lehké, ale určitě čtivé a zase je to jeden z příběhů, který nám dokresluje příběhy minulých generací, které nesužovala jen válka, ale i komunistický převrat a posléze uvolněná devadesátá léta. A jak se a tím kdo popasoval, je už na jeho svědomí.

Kniha má velmi zajímavé téma. Trochu mi připomínala Krále Krysu od Jamese Clavella (doporučuji!). Přinášela otázky jako: Co je morální tváří tvář strachu ze smrti; když člověk čelí strachu z vyloučení, odsouzení, opuštění nebo dokonce vyhoštění? Kdo rozhoduje, kde je ta hranice dobra a zla?
Do knihy se mi sice hůř začítalo, ale poté dostala spád především vložením nových pohledů jiných lidí.
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)
01.09.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Ty chladné oči v seznamech
v Přečtených | 1 273x |
v Mé knihovně | 240x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
druhá světová válka (1939–1945) tajemství Sovětský svaz rodinná tajemství komunistický režim přežitíAutorovy další knížky
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
Parádně členěný román, zajímavě konstruované osudy postav, výborný poutavý příběh. Nešlo odložit.