Ty chladné oči přehled
Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil donucený bojovat za wehrmacht. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace, a tak jim nezbývá než opatrný život ve strachu. Utají svou minulost a dokážou se po tom, co zažili, dívat na svět i jinak než chladnýma očima? A může strach ospravedlnit krutost spáchanou na jiných? Scarlett Wilková přichází s druhým románem, v němž opět otevírá citlivé a málo reflektované téma novodobých dějin.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Ty chladné oči" od Scarlett Wilkové přináší příběh ruské zdravotnice Neonily, která se snaží přežít v těžkých podmínkách druhé světové války. Její chování je často chápáno jako bezcitné, ale je výsledkem traumat, kterými si prošla. Neonila se přizpůsobuje různým situacím, což vyvolává otázky o morálce a lidskosti. Autorka se nebojí otevírat těžká témata a ukazuje složitost lidských rozhodnutí v krizových obdobích. Kniha je psaná poutavým stylem a nutí čtenáře zamýšlet nad historickými událostmi a jejich dopady na jednotlivce.
Příběh je obohacen o historické kontexty a přináší nový pohled na méně známé kapitoly naší historie. I když je hlavní postava kontroverzní, čtenáři ocení autorčinu schopnost zachytit nuance lidského chování. Kniha si zaslouží pozornost pro svou hloubku a emotivní náboj. Více v komentářích.
Komu by se kniha Ty chladné oči mohla líbit?
- Čtenáři, kteří mají zájem o historické romány
- Milovníci silných a komplexních postav
- Ti, kdo chtějí prozkoumat morální dilemata v těžkých časech
- Fanoušci Scarlett Wilkové a jejího stylu psaní
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ty chladné oči. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 282 komentářůSouvisející novinky - Ty chladné oči (5)
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)
01.09.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Ty chladné oči v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 21x |
| v Přečtených | 1 636x |
| ve Čtenářské výzvě | 397x |
| v Doporučených | 100x |
| v Mé knihovně | 281x |
| v Chystám se číst | 614x |
| v Chci si koupit | 130x |
| v dalších seznamech | 10x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
druhá světová válka (1939–1945) tajemství Sovětský svaz rodinná tajemství komunistický režim přežitíScarlett Wilková také napsal(a)
| 2022 | Až uvidíš moře |
| 2023 | Ty chladné oči |
| 2024 | Když přišli psi |
| 2025 | Vekslačka |
| 2023 | Desetkrát a dost |

89 %

Za mě skvělá kniha. Kraj, který trochu znám a zajímá mě velmi jeho nelehká historie, neotřelé a často nezpracovávané téma, skvěle napsané - stroze a přece silně. Má duše volá - Ještě, ještě!