Pikalenka Pikalenka komentáře u knih

☰ menu

Komnata ozvěn Komnata ozvěn John Boyne

Velmi kvalitně zpracovaná knížka! O generačních rozdílech. O nástrahách sociálních sítí. O želvách a o čokoládě. Některé situace byly zahnány do krajnosti, ale myslím, že to jen podtrhlo myšlenku celé knihy. Vřele doporučuji nejen pro lidi kteří se chtějí zamyslet nad moderním světem žitým více online než offline.

27.02.2024 5 z 5


Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Moc milá knížka o lásce, ale ne té romantické. O lásce ke knihám, jeden k druhému, k životu. O tom, že konáš-li v životě dobro a jsi laskavý k lidem, vrátí se Ti to.

09.02.2024 5 z 5


Na vrchol Na vrchol Nicholas Binge

Knížka je velmi čtivě napsaná, bavilo mě ji číst. Avšak čím víc nad ní zpětně přemýšlím, tím menší mi dává smysl. Kromě některých pro mě do očí bijících nesmyslů (určitě by takováhle výprava šla bez jakýchkoliv zkušeností do tak vysokých hor) bylo v příběhu více podivností (ale chápu scifi schová ledasco).
Ten konec absolutně nenaplnil potenciál celého příběhu. Škoda. Ty nesrovnalosti bych i přešla ale ten konec mě vlastně dost zklamal. Dovedu si představit řadu lepších koncovek, které by z knížky vykřesaly myšlenku.

30.01.2024 3 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Pro mě se jedná o dechberoucí čtení. Dlouho mě žádná kniha tak moc neokouzlila. Barvité popisy přírody hladí po duši. V prvních momentech mi kniha připomínala knihu Pryskyřice, zejména samotou hrdinky, která v jednom případě (v této knize) je způsobena nedostatkem lásky, v případě knihy Pryskyřice přemírou lásky. Je pravda, že detektivní příběh tam je možná trochu navíc a kdyby tam nebyl, tak to knize rozhodně neubere. Ale pokud chcete oddechové čtení plné krásných slov, můžu jedině doporučit.

16.11.2022 5 z 5


Příliš vysoká očekávání Příliš vysoká očekávání Karolina Hošek

Tak já vám nevím. Mě ta knížka teda vůbec nebavila. Devadesátky jsou do knihy vpasované za mě až moc na sílu, příběh vcelku o ničem.

19.04.2022 1 z 5


Žít a nechat žít Žít a nechat žít Hendrik Groen

Příběh lehce bizarní, ale v dobrém slova smyslu. Některé věci v knize jsou opravdu k zamyšlení. Na druhou stranu kniha neurazí, ale ani mě příliš nenadchla.

19.04.2022 2 z 5


Zabiják Zabiják Émile Zola

Zabijáka bych zařadila do seznamu nejnáročnějších knih, které jsem kdy četla. A to nemyslím po stránce čtivosti, jelikož styl psaní Zoly je naprosto geniální! Ale temná atmosféra, chátrání lidí a zejména čistý naturalismus, který z knihy přímo crčí je opravdou zkouškou vaší psychické odolnosti. Nadruhou stranu jsem opravdu ráda, že jsem tuto klasiku mohla držet v ruce a přečíst!

21.02.2022 5 z 5


Neopouštěj mě Neopouštěj mě Laura Kneidl

O tom, jak moc se mě dotkla první kniha Laury Kneidl asi vypoví vše, když řeknu, že ihned po dočtení jsem běžela do knihkupectví pro její pokračování - Neopouštěj mě. Kniha mě rozhodně nezklamala. Otevřela ve mně všechny pocity rozchodů, vztahových problémů, ale i jejich řešení. To, že tahle komunikace nikdy není jednoduchá, to, že nikdy není jednoduché se někomu oddat se všemi svými kostlivci ve skříni je prostě fakt. To, jak se tohoto úkolu chopila autorka oceňuji a obdivuji.
Jediným zklamáním pro mě byl tak rychlý konec. Myslím si, že rozuzlení mohlo přijít o něco dříve v knize a mohlo mu být věnováno více času, jak by si zasloužilo.
Rozhodně však musím přidat autorku mezi své oblíbené.

08.11.2021 4 z 5


Dcery jezera Dcery jezera Wendy Webb

Tahle knížka mi učarovala zejména svou atmosférou. Záhada, sny, předtuchy, tajemno, nadpřirozeno, láska, příroda... a to všechno v ideálním poměru. Pro všechny něžné duše, které mají rády trochu toho tajemna vřele doporučuji.

08.11.2021 5 z 5


Někdo nový Někdo nový Laura Kneidl

Wow. Tak tahle kniha mě naprosto odzbrojila. Četla jsem i předešlé knížky: Nedotýkej se mě a Neopouštěj mě, které jsem přečetla jedním dechem, ale knihu Někdo nový autorka posunula ještě o level dál. Hlavní hrdinka Mickey je naprosto úžasná osoba, se kterou se mi velmi příjemně ztotožňovalo. Kniha eskaluje a konec by si zasluhovala ohňostroj. Přečtěte si jí a sami uvidíte! Díky za takové romány, které nezůstávají plytké, ale naopak se nebojí vkročit do hloubky i kontroverzních témat. Zanechala ve mě velmi hluboké dojmy i podněty k přemýšlení. Zasluhuje si právem 11 bodů z 10.

08.11.2021 5 z 5


Madly Madly Ava Reed (p)

Jak Truly, tak Madly mě při čtení pohltily. Knížka je velmi čtivá a líbí se mi, že se nejedná jen o plytký román, ale dotýká se i hlubších témat. Ale (jak už bylo v jiném komentáři zmíněno) např. Laura Kneidl dostává romány ještě o level výš. Rozhodně se však jedná o odpočinkové, příjemné čtení.

08.11.2021 4 z 5


Nedotýkej se mě Nedotýkej se mě Laura Kneidl

Už dlouho mě žádná kniha tak nepohltila. Každý den jsem se těšila, až si ke knize sednu a budu pokračovat ve čtení. Postavy mají hloubku, jsou naprosto skvěle vykreslené a člověk se s nimi velmi rychle ztotožní. Líbí se mi, že román řeší celkem zásadní téma a to je zneužívání a jeho následky. Na druhou stranu nejde jen o to. V každém příběhu a postavě je vidět to, co si s sebou člověk nese z dětství/ ze své rodiny a to, že ho to provází po celý život. Moc se mi líbí i aktivní přístup k problémům, který je často v knize vykreslován - tedy nesedět jen doma a litovat se, ale posouvat se, pracovat na sobě, na překonávání problémů. A v neposlední řadě bych chtěla vyzdvihnout krásnou formu destigmatizace psychologických návštěv i důležitost podpůrné sítě přátel, kteří nás nenechají ve štychu.

A ten konec knížky autorce odpouštím jen proto, že byl nevyhnutelný pro navázání druhého dílu (pro který jsem si mimochodem běžela hned v den, kdy jsem dočetla ten první). Doufám, že druhý díl nebude zklamáním, ale první díl hodnotím 10/10 a děkuji za něj!

13.09.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Nápad rozhodně zajímavý, přesto se mi zdálo, že takový režim a ještě k tomu tímto způsobem je dlouhodobě neudržitelný (ale co já vím a rozhodně můžeme být rádi za to, co máme). Provázání dějových linek bylo celkem předvídatelné a nepříliš překvapující. Knížce by neuškodil nějaký dynamičtější zvrat. Na druhou stranu autorka zkrátka umí psát poutavě, nemůžu říct, že by mě čtení této knihy nebavilo. Ale bohužel, na seznam svých oblíbenců jí nezařadím.

09.09.2021 3 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Knížka naplnila moje očekávání (přestože byla dost vysoká!). Celou sérii Hunger Games knížek mám velmi ráda a proto mě potěšilo, jak krásně je doplňuje. Skoro bych i řekla, že je to takový pohled do backstage celých Hunger games. Líbí se mi, že se člověk dozví některé souvislosti o kterých ho při čtení první trilogie nenapadlo ani přemýšlet. Jelikož se jedná o knihu časově zasazenou před trilogii Hunger games, je směr konce této knihy předvídatelný, ale přesto musím zatleskat za bravurní rozuzlení celé zápletky tak, že dává smysl v kontextu všech knih. No co víc dodat, knížku můžu jedině doporučit!

09.09.2021 5 z 5


Bird Box Bird Box Josh Malerman

Naprosto skvělá, poutavá knížka! Jen těžko se od ní člověk odtrhne. Trochu mi svým nádechem připomněla knihu Den Trifidů, kterou miluju! Knížka moc hezky vykresluje to, jak člověk dokáže být zranitelný, ale i přizpůsobivý. Nalézt v sobě naději a vnitřní sílu to je, to co nám pomáhá přežít, to je to, co my lidé dokážeme.

09.08.2021


Pryskyřice Pryskyřice Ane Riel

Nejedná se o úplně běžný příběh. Ale asi právě tím, jak je neobyčejný si vás dokáže získat. Knížka nabízí hned několik témat k zamyšlení a psychologie postav je teda hodně dobře propracovaná! Rozhodně bych jí však nedoporučila pro slabší povahy.

09.08.2021 4 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Někdy prostě potřebujete v životě jistotu. A tahle knížka vám od začátku přináší jistotu hezkého, velmi předvídatelného konce. Asi právě proto se jedná o velmi milé čtení, které vás pohladí po duši.

09.08.2021 4 z 5


Lovkyně Lovkyně Kate Quinn

Ta kniha mě naprosto odrovnala. Strhující příběhy hlavních postav dokonale propletené v hlavní linku knihy. Kniha je velmi čtivá, jen těžko se od ní odtrhnete. Vlastně nevím, co víc k ní dodat snad jen to, že ji doporučuji na potkání!

17.06.2021 5 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Obyčejné příběhy obyčejných lidí. Myslím si, že v knize se najde snad úplně každý, včetně veselých i trochu smutnějších vzpomínek na dětství. Líbil se mi styl psaní autorky, knížka je velmi příjemně čitelná, oceňuji i to, že na život této rodinky nakoukneme z pohledu všech členů. Je však nutné dodat, že má spíše melancholický až depresivní podtón.

31.03.2021 4 z 5


Wim Hof – Ledový muž Wim Hof – Ledový muž Wim Hof

Wim Hof jako člověk je bezesporu inspirativní. Jak jeho příběh, tak jeho metody dávají smysl. Ale musím se přiznat, že mě kniha velmi zklamala. Nic co by se nedalo napsat v jednom článku, neustálé omýlání toho samého dokola... A nejsem si jistá, zda je v originále ta kniha lepší, ale český překlad mi velmi nesedl a knihu pro mě srazil ještě o stupínek níž. Škoda.

21.03.2021 2 z 5