Knihonoš

Knihonoš
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485053/bmid_knihonos-xa5-485053.jpg 4 693 693

Každého večera, když knihkupectví U Brány zavře, Carl Kollhoff vezme opatrně do rukou každou z objednaných knih, jemně je pohladí, zavine je do papíru a ukládá do měkce vystlaného batohu jako do peřinky. Potom s nimi vyráží na procházku uličkami Starého Města. Nosí je svým neobyčejným zákazníkům. Pan Darcy, paní Dlouhá punčocha, Herkules a doktor Faust mají sice v civilním životě jiná jména, ale pro Carla Kollhoffa představují postavy z románů. Má je rád a velmi mu na nich záleží. On sám pro ně tvoří důležité pouto se světem. Když však náhle přichází o místo, je třeba, aby Kollhoff, knihy a jedna prostořeká devítiletá holčička spojili síly. Carsten Henn v románu Knihonoš vypráví laskavý, chytrý a dojemný příběh o hodnotě přátelství, o kouzlu čtení a o moci, kterou nám knihy dávají.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Der Buchspazierer , 2020


více info...

Přidat komentář

Jara.v
předevčírem 3 z 5

Krásný příběh, ale jak píše „kolacky“, je to nedotažené. Četlo se to svižně, ale jako by autor potřeboval mít knihu rychle ukončenou. Nápad a celkově láska ke knihám v tomto příběhu se mi líbila.

kolacky
20.07.2024 3 z 5

Není to špatné, ale tak nějak nedotažené. Nebo nedobarvené. Prostě tomu něco chybí. Počtení na jedno odpoledne.


Alma-Nacida
19.07.2024 3 z 5

Knížka na nějakých stoosmdesáti stranách rozehrává příběh, který působí trochu naivně, sem tam podstrčí nějaký ten vtípek a občas promrhá šanci vtělit čtenářovi seznam dobrých knih. Působilo to na mě tak dětsky, jednoduše, dojetí se nedostavilo. Za mě dvě a půl hvězdy.

lucakuca
30.06.2024 3 z 5

Nedokázala jsem se rozněžnit tak jak si to kniha zasluhuje. Nenavázala jsem s hrdiny osudový vztah. Kniha je fajn, navečer sice na mě působila jako uspávačka hadů, ale přes den se četla dobře.
Zbožňuji spojování lidských životů jednou nenápadnou nitkou... Tady je je nitka: Knihonoš a Šáša. Šáša mne bavila, Knihonoš mě nedojímal, nevím jak to vyjádřit lépe.

kamolka
24.06.2024 5 z 5

Tato kniha ve mě zanechala hořkosladkou pachuť a to už od začátku. Je to milé, je to smutné, je to lidské, je to reálné. Je to definice věty: "Budeš trpět, ale náramně si to užiješ." Na to, že kniha má v součtu jen 200 stran je v ní tolik myšlenek, které ve mě zůstanou ještě dlouho.

Věřím tomu, že každá kniha není pro všechny, ale pro všechny existuje ta pravá kniha. Stejné poselství má Knihonoš. Je jedno, co čtete, jakým způsobem nebo jak rychle, hlavně že čtete.

Mindy
16.06.2024 3 z 5

Vcelku milá knížka, která potěší všechny milovníky knih. Dá se říct, že tedy každého, kdo se do ní pustí. Ale... něco tomu chybí. Autor je Němec a u německých tvůrců (ať už se jedná o knihu nebo film) to vždycky nějak není ono.

Evaho73
15.06.2024 5 z 5

Román Knihonoš od Carstena Henna je predovšetkým venovaný sile kníh a medziľudským vzťahom. Kniha je plná humoru, múdrosti a lásky k literatúre. Príbeh sleduje starého knihovníka Carla Kollhoffa, ktorý každý deň nosí knihy svojim verným čitateľom a popri tom nachádza nové priateľstvá a životné zmysly. Jeho postava je hlboko prepracovaná a plná ľudskosti. Okrem neho kniha predstavuje aj množstvo ďalších zaujímavých a rozmanitých postáv, ktoré Carl stretáva na svojich knihovníckych pochôdzkach.
Autor tu veľmi jemne a citlivo vykresľuje ich vnútorné svety a osobné príbehy, čím vytvára bohatú a dojímavú mozaiku ľudských osudov.
Veľmi sa mi páčili aj popisy každodenných scén a prostredia malomesta, ktoré dodávajú príbehu reálnosť a umožňujú nám čitateľom úplne sa ponoriť do deja.
Knihonoš je oslavou kníh a ich schopnosti spájať ľudí. Carlova vášeň pre literatúru a jeho oddanosť čitateľom sú ústrednými motívmi príbehu, ktoré potešia každého milovníka kníh.

Ísačop
15.06.2024 5 z 5

Milá knížka, která probudí dobro v každém z nás.

Jelikož nemám ráda přechytralé děti, měla jsem trochu obavy, že mi Saša poleze na nervy a knížku ani nedočtu.

Naštěstí se tak nestalo a musím říct, že je to takové pohlazení po duši, prostě pohádka, kde hlavní hrdina není princ, ale starý knihkupec.

Rozhodně stojí za přečtení.

ikul
06.06.2024 4 z 5

Někdo tu napsal, že je to pohádka pro děti. Dá se to tak nazvat. Je to ale také kniha k zamyšlení pro dospělé. Zamyšlení nad osudy lidí starých, opuštěných, nepochopených a třeba i týraných. Ano, ten konec v životě nebývá reálný, ale stále dává naději, že lidé jsou snad ještě dobří. A naděje umírá naposled.

mrsterezz
03.06.2024 4 z 5

Opravdu povedený román. Milý příběh o knihách a lidech, kteří je milují. Příjemně se četlo, během dvou dní jsem byla hotová. Sympatické postavy, každý svým způsobem. Jednu hvězdičku jsem ubrala z toho důvodu, že mi kniha přišla malinko prvoplánová. Ale i tak určitě stojí za přečtení.

Ruzaaa
25.04.2024 5 z 5

Tak tenhle román byl fakt pohlazení. Strašně milý příběh, krásně se četl a člověk si postavy hned oblíbil.

Magrata15
14.04.2024 5 z 5

Příběh byl hlavně o knížkách a vztahu mezi lidmi. I z úplně neznámých lidí se, díky společné zálibě, mohou stát přátelé. A to bez ohledu na věk, nebo společenské postavení.
Příběh se mi moc líbil. Bylo to nápadité, smutné i veselé a hlavně to dobře dopadlo.

soukroma
09.04.2024 3 z 5

Nic moc pro mne - příliš pohádkové, jak na straně zla (hned dva brutální tyrani mezi tou hrstkou postav?), tak na straně dobra (vše se vyřeší, v dobré navrátí, tyran napraví?). I o těch knihách v krátkém německém příběhu toho zase tolik nebylo, aspoň nic k zaznamenání. Takže jen přečteno, tečka.
Mám dojem, že autor knížku psal hlavně pro svoji dceru, Šašu.

Pozn.: nevěřím, že by se dnes v německém městě našel dospělý analfabet.

Káťa484
31.03.2024 5 z 5

Krásný příběh o tom, že nejenom mladá generace se má co učit od té starší, ale taky naopak. Kdo hledá způsob, vždy ho najde.

gladya
17.03.2024 5 z 5

U takových knížek ztrácím schopnost být kritickým čtenářem, Je to dojemné, je to i o knížkách a asi je to opravdu kýč. No a co? Pohladilo mě to po duši, copak to nestačí?

Venda32
11.03.2024 5 z 5

Pár úvodních stránek a říkal jsem si, že to je takové nijaké. Zároveň to ale bylo s takovým skrytým potenciálem. A ten se s dalšími stranami vynořoval více a více. Nakonec jsem knihu přečetl v podstatě na jeden zátah. Tak byl příběh poutavý.
Je to milý příběh, který je místy smutný, místy vás donutí přemýšlet, vše ale vybalancují situace úsměvné a krásný konec.

Hall3006
09.03.2024 5 z 5

Velmi silná kniha, občas bylo těžké nemrkat, za zmínku o Trisolaranech to dává plný počet. Těším se na druhé čtení. Doporučuji.

ANDY28
05.03.2024 5 z 5

krásné pohlazení pro duši

Kačkalka
29.02.2024 4 z 5

Krásný příběh u kterého jsem se usmívala, ale i mračila. U knihy jsem se i zamyslela a určitě si ji ve své knihovně nechám :) <3

Teddy2023
29.02.2024 4 z 5

Pohádkový příběh pro zahojení duše poukazující na sílu přátelství

Když je člověk na dně, má po ruce přátelé, kteří ho podrží.

Pokud se zajímáme o druhé, opětují nám to stejnou mincí.

Knihy nás všechny spojují, přestože se neznáme.

Doporučuji si užít tento skvost před spaním :)