Knihonoš
Každého večera, když knihkupectví U Brány zavře, Carl Kollhoff vezme opatrně do rukou každou z objednaných knih, jemně je pohladí, zavine je do papíru a ukládá do měkce vystlaného batohu jako do peřinky. Potom s nimi vyráží na procházku uličkami Starého Města. Nosí je svým neobyčejným zákazníkům. Pan Darcy, paní Dlouhá punčocha, Herkules a doktor Faust mají sice v civilním životě jiná jména, ale pro Carla Kollhoffa představují postavy z románů. Má je rád a velmi mu na nich záleží. On sám pro ně tvoří důležité pouto se světem. Když však náhle přichází o místo, je třeba, aby Kollhoff, knihy a jedna prostořeká devítiletá holčička spojili síly. Carsten Henn v románu Knihonoš vypráví laskavý, chytrý a dojemný příběh o hodnotě přátelství, o kouzlu čtení a o moci, kterou nám knihy dávají.... celý text
Originální název: Der Buchspazierer, 2020
Komentáře knihy Knihonoš
"Knihám se zelenou obálkou se nedalo věřit."
Knihonoš, feel good román, který by mi doma ležel nepřečtený ještě nějaký ten pátek, kdyby nebylo losovačky.
Po přečtení si říkám, jaká to byla škoda, že jsem se ke knize dostala až teď. Je překrásná!
Na těchto ani ne 200 stranách se nachází příběh staršího muže, který svůj volný čas věnuje roznášením nových knih zákazníkům. Jednoho dne se k němu přidá naše malá hlavní hrdinka a vše tak najednou neprožívá sám...
Knih o přátelství mezi starším mužem a dítětem už tu bylo celkem dost, ale tento byl v něčem konečně jiný, byl tak moc knihomolský! Odkazoval na tolik literárních děl...
Knihonoš je tak milé, laskavé čtení. Užívala jsem si každou stránku a přála si, abych se s postavami mohla setkat.
Knihonoš byl příběh obyčejného muže, který v knihách viděl jejich kouzlo.
Miluju!
Na této knize nejlépe pozoruji propast mezi generacemi. Ti mladí jsou tak krásně nadšeni ze současné doby...
Ach jo, jsou tak mladí...
Hluboce působivý příběh o síle literatury, lidské blízkosti a naději, která se může zrodit i v těch nejtemnějších chvílích. Velký podíl na tom má i skvělá práce Kristýny Greňové, jejíž citlivý a kultivovaný překlad zachovává emocionální hloubku textu. Jazyk je přirozený, plynulý a zároveň poetický tam, kde je to třeba. Překlad umožňuje českému čtenáři plně se ponořit do atmosféry příběhu, aniž by měl pocit jazykové bariéry. Mimochodem - myslím si, že v češtině musí být mnohem krásnější, než ve strohé němčině ;o).
PS: Je velká škoda, že skončila aktualizace stránky Bibliohelp - léčba knihou (https://www.bibliohelp.cz/). Tento studentský projekt by si zasloužil pokračování.
Laskavé čtení o kouzlu knih a se spoustou hlubokých lidských poselství mezi řádky. O naději, odvaze, síle přátelství a vzájemné podpory.
"Je jedno, kolik knih člověk přečte. Vždycky je jich víc, které ještě nečetl. To je ta tragédie. Kdo totiž rád čte, chce přečíst dobré knihy všechny do jedné."
"Rozdíl mezi románem se štastným koncem a románem bez něj je jen v tom, kdy člověk přestane příběh vyprávět."
"knihomolové jsou hrozně vzácná zvířata, většina je vysloveně plachá. A jako druh vymírají, měli by se chránit."
"Víš, lidé čím dál víc zapomínají číst. Přitom mezi obálkami žijí lidé, jejich příběhy. V každé knize se skrývá srdce, které začne bít, když je čtena, protože se mezi ním a srdcem čtenáře vytvoří pouto."
Miloučká kniha o netradičním přátelství a střetu zkostnatělého stáří a nespoutaného dětství. Už jsme to určitě všichni četli/viděli mnohokrát - samotářská, tak trochu nabručená hlavní postava zdánlivě na sklonku života dostane nový impulz, většinou v podobě potrhlého dítěte, které je ve skutečnosti moudřejší, než se na první pohled zdá, a spolu prožijí nečekané dobrodružství. V případě Knihonoše to není ani tak dobrodružství, spíše jde o spletenec drobných lidských dramat, která spolu Carl a Šaša postupně rozplétají a vedlejší postavy postrkují do nového směru.
Možná svým hlavním tématem není Knihonoš bůhvíjak originální, ale je velmi čtivý a (jak už jsem psala) neuvěřitelně milý.
Knihy od Carstena Henna se mi vždy moc líbí, najdou světlo i tam, kde je jinak tma. Postavy si vždy zamiluji, když ne všechny, tak aspoň jednu vždycky.
Krásná to kniha z kategorie tzv. Pohlazení po duši. Laskavá, pozitivní, taková na pohodu.
Hezký se rozvíjející příběh zaujme a dobře se čte. Trochu mne zklamal konec, připadl mi uspěchaný až odfláknutý.
Milý příběh se zajímavým námětem pro všechny milovníky knih. Je to trochu nerealistické, až trochu pohádka, ale moc pěkně se to četlo.
Nádherná knížka. I když se mi první kapitola četla těžko, hlavně kvůli všem těm jménům u kterých by si jeden překousl jazyk, jakmile se na scéně objevila Šaša se svými všetečnými otázkami, hned jsem si ji zamilovala. Co mě možná trochu zarazilo byl konec, bylo mi divné, že by se po Carlovi nikdo nesháněl. U Šaši mi bylo jasné, že nemohla ale co ti ostatní, kterým nosil knihy? Také ta věc s jejím otcem byla taková divná a nedořešená. Jinak se mi knížka líbila, byla velmi čtivě napsaná, vtipná, smutná ale taky milá. Rozhodně doporučuji a přečtu si i další autorovy knihy.
"Psané slovo bude pořád, paní Schäferová. Dokud budou věci, které nelze lépe vyjádřit. A knihtisk je též nejlepší způsob uchování všech myšlenek a příběhů. Proto trvají celá staletí."
Po předchozí depresivní četbě jsem měla chuť sáhnout po něčem laskavém - a Knihonoš od německého spisovatele Carstena Henna mě rozhodně nezklamal!
Starý pán Carl Kollhoff už dlouhá léta přes den pracuje v knihkupectví a po zavírací době roznáší knihy po městě svým zákazníkům, které si pojmenovává podle literárních postav. Jednoho dne se k němu přidá prostořeká devítiletá holčička Šaša a začne bezelstně měnit pohled na život jak u Carla, tak i u jeho zákazníků. Když však Carl náhle přijde o práci, všichni musí spojit síly, aby mohl pokračovat ve svém knihonošském poslání...
Od této miloučké knížky jsem dostala přesně to, co jsem potřebovala a očekávala - dojemný a laskavý příběh o přátelství, lásce a kouzlu čtení. Nečekejte žádnou komplikovanou či akční zápletku - děj plyne spíše pomalu a je vyprávěn velice lidsky. Vše obklopuje "feel-good" prostředí plné knih a objevuje se tu tolik citátů a mouder o čtení, že bych si nejraději zvýraznila skoro celou knihu (a to to normálně nedělám)! I když se jednalo o takovou oddechovku, ke knížce se určitě ještě někdy vrátím, až budu opět potřebovat povzbudit milým vyprávěním.
Doporučuji všem knihomolům i (ne)čtenářům bez rozdílu věku, starším i mladším, jako nenáročný příběh, který vás pohladí po duši!
Hodnocení: 4,5*
Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)
Krátká, ale moc fajn knížka. Velmi čtivě napsáno. Hezky vymyšlený příběh, při čtení jsem měla stejný pocit, jako když jsem čítávala dětské knížky. Zajímaly mě postavy i děj, ale nechtěla jsem být na konci, protože se mi nechtělo s postavami tak rychle loučit.
Když Knihonoš hledal jméno pro Šašu, napadla mě Kästnerova hrdinka Kulička. Taky je taková střelená a ukecá každého.
Ideální, když potřebujete zklidnit, pohladit, pousmát se nad krásou, uvěřit v dobro a dobré lidi a cítit se součástí knihomolecké komunity. Je to krásný, trochu pohádkový a naivní příběh o knihách a lidech kolem nich, o síle čtení a radosti pomáhat, o podivných lidech a jejich zvláštních životech, o nejistotách a strachu, o tom, jak jiní jsme, ale přesto si můžeme navzájem hodně dát.
Něžné a milé. Doporučuji.
Bylo to milé a napsané tak, aby to člověka upokojilo a zanechalo se zasněným úsměvem na rtech. Tak jak nemám ráda to v současnosti často používané (až opoužívané) slovo "wellbeing", tak sem se hodí: je to dobré pro váš wellbeing, přečíst si tuto knihu. Ale musíte to vzít jako pohádku, jak píše Laféeverte, jinak ten tuze přeslazený závěr prostě nedáte.
Za mě je to spíš pohádka na dobrou noc pro dospělé než román. Příběh je poetický, plný lásky ke knihám a zvláštních přátelství. Rozhodně to bylo ale potřeba číst jako pohádku, jelikož mi spousta věcí přišla nerealistická, naivní, prostě jsem některým postavám to chování nevěřila. Jako pohádka ano, jako román za mě ne.
Nemohla jsem se do knihy začíst, a to je důvod proč hodnotím pouze 3 hvězdičkami. Námět byl velmi zajímavý, jen mi tam prostě cosi vadilo. Možná jsem se nedokázala zorientovat v textu, což může být dáno sofistikovaným humorem a výčtem postav z knih, které jsem ještě do svého knižního repertoáru nezařadila :). Bylo to ovšem nakonec milé čtení...Smutek tomu taky nechyběl. Třeba jsem jen nebyla na podobný text správně naladěna :)
Dojemný příběh o jednom dědovi, jehož práce je mu posláním.
Carl dělá roznášku knih, miluje svou zaběhnutou rutinu a se svými klienty má vztah, o němž ani oni nemají tušení. Jenomže doba se mění a tak Carlovi hrozí, že o svou práci přijde. Navíc mu jeho zaběhnutou rutinu naruší malá holčička a tato holčička brzy změní život nejen Carlovi, ale také mnoha jeho klientům.
Moc se mi líbí, že Carl dal svým klientům přezdívky po knižních postavách. Nejen, že to hladí knihomolskou duši, ale také to velmi usnadňuje čtenáři vyznat se v mnoha postavách.
Nektere knihy, ktere jsem cetla v cizim jazyce, potrebuji nutne cist i v nasi krasne cestine. Tato je jedna z nich, a duvodem tentokrat neni jen obsah a jazyk, u teto me take nadchla dokonala obalka :-)
No a ted k pribehu, ktery kdyz jsem zacala cist, tak jsem zacala v knize pouzivat lepiky, aby jsem si pak mohla zapsat, at uz myslenky, ci citaty, ale hodne rychle jsem prestala, jelikoz jsem pochopila, ze to nema cenu, ponevadz by jsem asi vice lepikovala, nez cetla, a to asi nechcete .
A co pribeh samotny ?
O knize, ve ktere maji hlavni roli knihy, se neda napsat nic jineho, ze ji asi nutne budete potrebovat.
Pro me bylo potesenim se pri cteni ocima a mysli prochazet ulickami jednoho mestecka, a jit od jednoho domu k dalsimu, kde kdyz zaklepete na dvere, otevre Vam nekdo, kdo uz netrpelive ceka na to, az jim postarsi muz Carl, devitileta holcicka Sasa a kocka pejsek prinesou dalsi knihu ke cteni.
A pan Darcy, pani Dlouha puncocha, nebo treba Herkules jsou zvykli na to, ze je ta jejich kniha nejen peclive vybrana, ale take hezky zabalena do papiru. No reknete sami, ktery knihomol by nebyl nadsen.
Pribeh je to mily plny pratelstvi, misty vesely, jindy dojemny, a nekdy i smutny. Ale pohladi Vas po dusi, alespon po te knihomolske. :-)
Takze az si poridim ceske vydani,mile rada se se vsemi postavami, at uz skutecnymi, ci kniznimi znovu setkam.
"Rika se, ze knihy si nachazeji sve ctenare. Obcas vsak potrebuji nekoho, kdo jim ukaze cestu."
"Vis, lide cim dal vic zapominaji cist. Pritom mezi obalkami ziji lide, jejich pribehy. V kazde knize se skryva srdce, ktere zacne bit, kdyz je ctena, protoze se mezi nim a srdcem ctenare vytvori pouto."
"Clovek by mel ke kazde knize take dostat tolik casu, aby si ji mohl precist v klidu."
"Ja pujdu sam a ty sama vedle me."
Myslim, ze vic netreba dodat :-)
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Carsten Henn také napsal(a)
| 2022 | Knihonoš |
- O lásce ke knihám, o lásce k člověku / Adéla Grimes, iLiteratura.cz

88 %
74 %
Knihonoš

Milý poetický příběh, ale nějak se mi do něj nepodařilo opravdu ponořit.