Balada o ptácích a hadech

Balada o ptácích a hadech https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447101/bmid_balada-o-ptacich-a-hadech-Atk-447101.jpg 4 1392 339

Je ráno v Den sklizně, který zahajuje desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow se v Kapitolu připravuje na svou jedinou příležitost získat slávu jako trenér, jeho šance jsou však mizivé. Dostal ponižující úkol trénovat největšího outsidera, splátkyni z Dvanáctého kraje. V Aréně bude probíhat boj na život a na smrt. Mimo ni Coriolanus začne se svou splátkyní soucítit a stane před zásadním rozhodnutím: řídit se pravidly, nebo přežít?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Ballad of Songbirds and Snakes , 2020


více info...

Přidat komentář

Gi-Gi
předevčírem 5 z 5

(SPOILER) Mně se to líbilo, tak nějak to k tomu Snowovi patří. Jen jsem čekala, kdy mu dojde, že u něj láska/zamilování prostě nejsou v TOP5. Na druhou stranu se přiznávám, že jsem mu jako napovídala - třeba v aréně s hady. Seiana mi bylo líto, mladý idealista neměl vedle Snowa žádnou šanci.

tereza5675
11.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Nebylo to vůbec špatné, ale od té chvíle, co Snow opustil Kapitol, mě to už tolik nebavilo. Čekala jsem, že jejich láska vzplane ve velkém a přitom se viděli všeho všudy asi třikrát a ani ta omáčka okolo nebyla tak zajímavá. Takže dvě třetiny super a poslední už ne tak super.


FoxFox
19.03.2024 4 z 5

S ohledem na desetiletou pauzu, která uběhla od přečtení Hunger Games a této knihy, jsem měla trošku obavy, jestli už jsem z této série "nevyrostla". Ale ne, Balada mě bavila a po jejím přečtení jsem dostala chuť pustit se i do původní série.
Knížce by možná prospělo zkrácení o pár stránek, ale není to žádná zásadní výtka. Ke konci už mě trošku unavovalo přílišné rozebírání politické situace, které mi zkazilo celkový dojem ze čtení, proto jedna hvězdička dolů.

zuzana4291
17.03.2024 5 z 5

Kniha od této autorky opět nezklamala. Hunger games jsem přečetla celé jedním dechem a tato kniha nebyla výjimka. A nejvíc mě dostalo posledních pár stránek, které mě nejen uchvátily, ale i hodně překvapily.

SáraR.
14.03.2024 4 z 5

Za mě skvělý nápad a zpracování je taky moc dobré. Na knihu jsem měla značná očekávání, ale nakonec měla úplně jiný vibe, než jsem čekala. Což nemyslím vůbec zle. Celý příběh byl protkaný narážkami na budoucnost a někdy mi bylo až do breku ( prostě ta scénka u jezera... ), nebo naopak tam byly vysvětleny některé momenty ze základní trilogie. Nechci spoilerovat, já sama jsem si četla jen anotaci u prvního dílu a pak jsem se na ně už ani nedívala, takže jsem o knize věděla jen to, že je to příběh prezidenta Snowa. Myslím, že jsem ho díky tomuto příběhu opravdu poznala, pochopila jeho počínání. Ale myslím, že na to by si každý měl přijít sám. Ke konci jsem už maličko nedávala ty zvraty a všechno. Závěr pro mě byl poslední ranou. * ! Spoiler! Jinak knihu moc, moc doporučuji!! ;)


* !! Spolier !!
Ze zamilovaného hocha se nám lusknutím prstu stal paranoidní psychopat, který byl schopný postřílet celý les, jen aby možná trefil Lucy Gray. Já jsem na ty stránky koukala s otevřenou pusou, jak kdyby se každou chvilku písmenka měla přeskládat zpátky do reality, protože to není možný!! :0

Áža707
29.02.2024 4 z 5

Pokud jste viděli moje recenze na sérii Hunger Games, tak jistě víte, že nepatřím mezi skalní a oddané fanynky. I přesto mě zajímalo, kdo byl prezident Snow a co ho dovedlo, tam kde byl. Baladu jsem poslouchala formou audioknihy v brilantním podání Miroslava Táborského, byla velmi dobře namluvená a moc pěkně se to poslouchalo.

Ani nevím, kde přesně začít... V Baladě se ocítáme v podstatě u úplného počátku her, jelikož jsou teprve desáté, což je o 64 let dříve než se odehrává děj trilogie Hunger Games. Rozhodně musím říct, že ten rozdíl mě doopravdy bavil. V Hunger Games je solidně propracovaný systém her a splátci jsou vlastně uctívaní a obletováni, ovšem v Baladě se o ně nikdo pořádně nezajímá, když někdo umře před hrou samotnou, tak to s nikým ani nepohne. Novinka právě 10. her jsou trenéři aneb studenti z akademie a mezi nimi i Snow.

Postavy jsou záměrně napsané tak, abyste si oblíbily ty "správné". Lucy Gray si doopravdy zamiluje každý, dostávala mě její odvaha a energie. Snow mi naopak k srdci vůbec nepřirostl a to po celou dobu příběhu. Svým způsobem je to zmetek, který ve směs hledí jen na sebe a svůj prospěch - no hlavně aby nebylo pošpiněno jméno Snow. Když se seznámí s Lucy, začne se jeho vidění světa v některých ohledech měnit. I v tu chvíli jsem si ho neoblíbila, ale byla jsem napjatá, co z něj mohlo udělat toho Snowa, jak ho známe. Když jsem u těch postav, tak mě naprosto odrovnala doktorka Gaul o které nelze říct nic jiného než je naprosto šílená a naopak Sejana Plintha jsem si oblíbila.

Děj ubíhal dobře a většinou mě i bavil a byla napjatá, co se vlastně stane. Bylo zde pár momentů, které mě naprosto překvapily, ale i některé části, kdy jsem si říkala, že tento popis byl zbytečný. Bylo zde i pomerně dost částí, kdy mi postav bylo líto a kdy mě příběh donutil se zamyslet. Doopravdy musím říct, že autorka udržela mojí pozornost a byla jsem zvědavá, co příjde jako hlavní vrchol. Jenže přesně tady přišel kámen úrazu!! Ráda bych podotkla, že jsem skoro většinu knihy přemýšlela o tom, že hodnocením bude na 5/5 a to jsem byla ochotná i pominout to, že z hladových her a jejích "zdokonalení" jsme nedostali nic extra. ALE ten finální zvrat byl vlastně naprosto o ničem a ten epilog to ještě víc pokazil. Působí to stylem, že autorka měla vymyšlenou tu linii mnohem dál, ale v tom jí někdo řekl ať to zestruční a místo toho, aby vynechala opakované popisy pekařského umění mamky, tak smazala posledních X kapitol a konec nějak splácla dohromady.

Takže i přesto, že kniha měla velmi slušně najeto, tak ten konec to zabil na nejvyšší možné úrovni. Pokud čekáte, že zrod Snowa z HG bude něco epického, tak se naproto pletete. Osobně jsem čekala, že do toho bude zapletený kapitol/splátci/obyvatelé 12. kraje (v podstatě kdokoliv), ale to co se zde událo jsem naprosto nepochopila a nic to nevysvětlilo. Na závěr mohu říct, že jsem čekala více Snowa a jeho přeměny, vice o hladových hrách. Prostě něco víc!

⭐ 4/5

Lenisk@
22.02.2024 5 z 5

Mě kniha nadchla. Doma jsem ji měla několik let, než jsem ji konečně otevřela. Po těch letech jsem si dokonce i celé Hunger Games pamatovala spíš letmo (filmy jsem viděla jednou, knihy jsem četla na začátku roku 2018). A bylo to velké plus, tak moc velké, že jsem četla příběh nějakého Snowa (ano, já si dokonce myslela, že to je nějaký předek Snowa z HG, neměla jsem souvislosti, kolik času zbývá do nám známého děje původních knih) a ani jsem netušila, jak to skončí. Teď se sobě směju, ale myslím, že právě díky své nevědomosti jsem si knihu užila. Asi to nebudu dál rozebírat, jen dodám, že okamžitě po dočtení jsem během týdne (podruhé) přečetla celou trilogii. A pořád je to dobrý!

april4
21.02.2024 4 z 5

Mimo jiné pohled do historie Hladových her, kdy člověk může porovnat, co vše (a jak) se během let změnilo. Zajímavý je i vývoj a "růst" Coriolana Snowa. Napsáno stejně čtivě, jako samotné Hunger Games.

Brou
20.02.2024 5 z 5

I přes svou délku se jedná o velmi čtivou knihu. Velmi příjemně překvapilo provázání s trilogií a vykreslení hlavní postavy.
Suzanne Collins opět nezklamala - vykreslila děsivý svět Hladových her, který vás pohltí a i přesto, že chcete knížku znechuceně zavřít, čtete dál. O několika postavách budu ještě dlouho přemýšlet.

Johana
12.02.2024 3 z 5

Nejprve mi kniha přišla dobrá - ale celkem rychle se ukázalo, že ústřední postava není ani tak zajímavě rozporuplná, což asi měla být, jako spíš pilinami vycpaná a dočista tím marná, otravná a nudná. Ostatní figury taky nestály za mnoho a sám popis her se mi vlekl jak úterý...

Baladu jsem se snažila přečíst asi rok, nakonec se povedlo, nicméně nedoporučuji. Jedině snad skalním fanouškům série.

risha03
05.02.2024 5 z 5

Velmi čtivá kniha, stejně jako samotné Hunger games. Člověk se dokáže vcítit do Coriolana, neb byť byl záporák, kniha je z jeho pohledu. A každý je hrdina vlastního života.

Současně je zde propracovanější myšlenka hladových her. Tam kde jsi si pokládal u Hunger games otázky typu “jak a “proč, a odůvodňoval to to “orwellolovka pro puberťáky, která se ale dobře čte, zde mluvíme o pěkných vysvětlení chováni lidí při nebezpečí, a ukázání, že v každém z nás je zvíře, jsme pouze svázání Lockovou či Hobbsovou Společenskou smlouvou. Poklona spisovatelce.

Neil Gaiman prohlásil, že neexistuje špatná kniha pro děti. Nechte je si vybrat své vlastní knihy, byť vám jejich myšlenky mohou připadat jak pouhé klišé. Ty knihy jsou dobré, pokud je od beletrie dovedou mnohem dál. A tato kniha opravdu vede úvahami dál. Kdo ví, třeba si díky ní někdo přečte Leviathana.

xninax
01.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Knížka se mi vcelku líbila, ale nepřišla jsem na důvod, proč by se do sebe měli vůbec zamilovat. Neměli vůbec nic společného. To co jeden zbožňoval, druhý nesnášel (hudba, příroda, volnost x pravidla, moc, pověst). Proto jsem jim nevěřila a nebyla ani tolik vytažena do jejich románku.

ReziEngli
30.01.2024 3 z 5

Dočteno. Musím říct, že jsem tuhle knihu trošku protrpěla. Asi mi hodně uškodilo, že jsem od ní měla velká očekávání. Původní trilogii Hunger Games miluju, a těšila jsem se, že se do toho světa prostřednictvím Balady vrátím. Ale bohužel nadšená jsem byla opravdu jenom chvíli, zbytek knihy jsem spíš trpěla. Dle mého by ta kniha mohla být o dost kratší, proškrtaná. Vůbec mi nesedly ani hlavní postavy, jediná která mě jakž takž bavila byl Coriolanus, a to hlavně kvůli jeho myšlenkám. Naopak Lucy Gray mě celou knihu příšerně štvala.

Je to fakt škoda, ale ke knize se v budoucnu vracet nebudu. Jednou stačilo, ráda zůstanu jen u původní trilogie.

vevera6
22.01.2024 4 z 5

Původně jsem tuhle knihu vůbec číst nechtěla - čekala jsem, že kniha o Snowovi bude nudná politická fraška, kde semtam někoho otráví. Nakonec mi trochu zklamalo, že knížka zabírala pouhých pár měsíců jeho života a že nejspíše o něm vyjde další knížka (smíšené pocity - bude to zajímavé, ale víceméně ho nesnáším, takže to bude i "otravné").
Úryvek ke konci mi rozsekal : "Coriolanovi se zalily oči slzami. Oběsí ho, ale ona mu bude nabízku a budevědět, že byl nefalšovaně dobrý člověk" ....jelikož Korja rozhodně není ani falešně DOBRÝ. Cokoliv "dobrého/správného" co vždycky udělal, bylo pouze ze sobeckého důvodu toho, že on bude působit dobře, že z toho bude mít peníze, slávu a podobně. Lucy manipuloval od začátku až do konce, ale převrátil si to v hlavě tak, že z ní udělal manipulátorku a z toho jak byl extrémně zamilovaný se dostal během 5 minut, kdy na ní najednou vyběhl s puškou připravený zabíjet.

První dvě čási knížky až do konce her jsou poutavé, i když samotné hry nejsou zrovna akční. Třetí část mi osobně bavila nejméně.
Celkově je to napsaný hezky. Na to, že Suzanne se "specializuje" spíše na dětské knížky jí psaní Hunger Games opravdu jde.

Edona
03.01.2024 4 z 5

Ke knize jsem se sice dostala až po shlédnutí filmové adaptace, ale vůbec to ničemu nevadilo. Naopak jsem mohla srovnávat.. Díky tomuto spin-offu můžeme vidět, jak se proměňuje Snowova povaha směrem k charakteru, který známe z Hunger games. Ačkoliv se zpočátku může zdát Snow líbivý, vše dělá jen na oko. Vše dělá ve svůj prospěch, ve svém nitru je zlý a zákeřný od začátku. Postava Lucy Gray nedostala mnoho prostoru a to mě trochu mrzí. Závěr mě nenechává chladnou, škoda, že se asi nedovíme, co se stalo dál.

Doporučuji!

Belisima
01.01.2024 3 z 5

Prvni polovina knihy me velmi bavila. Pak uz me to spis otravovalo.

koki.veru
01.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Jelikož mám sérii Hunger Games moc ráda,těšila jsem se,až se dostanu k této knize. Ze začátku jsem byla dost překvapená, jaký Snow byl, chvílemi jsem ho měla i docela ráda,ale postupně se začal pěkně vybarvovat. Konec byl velice překvapivý, zvlášť co se týče Lucy,ale na druhou stranu jsem to asi měla čekat,že ti nějak takhle dopadne. Byla jsem trochu zklamaná ze samotných hladových her,že tam nebyl víc popisovaný ten jejich souboj a že byly takové nijaké,ale je pravda,že on je teprve Snow (jakmile se stane prezidentem) více rozvine a "zlepší". Každopádně se velice těším na film.

Roux
31.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Rychle jsem knihu četla, abych si mohla pustit film. Teď vlastně nevím jestli ho chci vůbec vidět. Zřejmě jsem jediná, kdo si u smrti Sejana řekl: "Konečně. Cos jako čekal?". Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. U Corionaluse mi nepřišel ten zrod Prezidenta Snowa jako opodstatněný. Vlastně se tak moc nestalo, v knize se několikrát ukázalo, že ho pouze doháněla jeho bujná fantasie a vykonstruované teorie, které nebyli pravdivé (ano milý Snowe, nevytvářejte si žádné domněnky). Od Lucy jsem čekala trošku víc. A opravdu jsem čekala, že ta tyranie, kterou Snow předváděl bude mít hlubší kořeny a logiku. Konec? O tom pomlčím. Je pravda, že na: "Trvalo to deset, patnáct let, ale nakonec mě přemluvil." to nemá....

Nechápejte mě špatně, Hunger Games má v mém srdci stálé místo (samozřejmě až na ten epilog), ale tohle byl takový čajíček. Z lásky k trilogii a vodítkům k ní dávám takhle vysoké hodnocení.

Taufa
31.12.2023 5 z 5

Jazyk má kniha krásný, čte se sám a detailní ženský popis příběh ještě zlepšuje. Balada o ptácích a hadech dává skvělý čtenářský zážitek z fantasy minulosti a možná i budoucnosti o zbytečnosti války... Hlavní postava zastává spíše negativní názory, což je zajímavě neobvyklé. U této knihy jsem si uvědomil, jak nelze u filmu zpracovat vše a oprávněně má kniha 84 %! Trilogie Hunger games je ještě o stupínek lepší, ale rozhodně DOPORUČUJI!...

Barakoudel
27.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Dlouho jsem nečetla knížku, která by mě nutila tak intenzivně číst dál, že jsem ji přečetla za tři dny. V některých chvílích jsem dokonce zůstala sedět s otevřenou pusou údivem nad zvratem v ději.

Na hodnocení však srážím jednu hvězdičku.
1) Dva překlepy v knize.
2) Za Cor. vlasy, které byly údajně spálené, ale v dalším ději se na to zapomnělo.
3) Za uspěchanost / nenávaznost romantické linky.

Musím však říct, že ve mně knížka vyvolala spoustu neodbytných pocitů. Třeba zrovna na s478 velkou váhavost, zda tu knížku chci vůbec dočíst a zda si radši nechci vymyslet svůj vlastní konec.

Určitě však budu mít příběh v hlavě ještě hodně dlouho.