Aréna smrti přehled

Aréna smrti
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34595/mid_arena-smrti-3CF-34595.jpg 5 6606 6606

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají… Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce. Uznávaná spisovatelka Suzanne Collinsová, autorka Underworld Chronicles z žebříčku bestsellerů New York Times, představuje napínavé i filozofické, dobrodružné i romantické dílo zasazené do budoucnosti se zneklidňujícími paralelami k naší současnosti.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Hunger Games , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Aréna smrti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (894)

Honey0105
16.07.2024 4 z 5

Arénu smrti jsem viděla ve filmovém zpracování před x lety. Vím, že se mi film docela líbil, ale další díly už jsem nezvládla dokoukat. Tam to prostě začalo nějak drhnout. Poslední dobou mě ale velmi chytl žánr young adult a já si začala pohrávat s myšlenkou, že bych mohla vyzkoušet i tuhle sérii. Jakmile jsem jí objevila v audioverzi, tak už bylo jasno. Noční jsem si zpříjemnila poslechem a musím říct, že se mi kniha opravdu líbila. Navíc mě velmi překvapilo, co vše jsem si ještě pamatovala z filmu.
Dobře zpracovaný příběh a myslím, že se někdy propracuju i k dalším dílům. Trochu lituji, že jsem předtím znala filmovou verzi, ta mi to asi trochu znechutila. Proto jsem po poslechu nesáhla hned po dalším dílu. Vím, že filmově pro mě byl druhý díl nezajímavý a bojím se, že mě nebude tolik bavit ani knížka. Ale uvidíme. Časem tomu určitě dám šanci.

MeLeny
14.07.2024 5 z 5

Doháním zásadní resty, které jsem nastřádala v průběhu posledních 20 let, kdy jsem beletrii (ani filmy) moc nesledovala. A musím říct, že tohle teda byla hodně silná jízda. Ze začátku jsem tedy byla neskutečně naštvaná a cítila jsem se podvedená - ani ne před půl rokem jsem doháněla jiný svůj rest v podobě romantické série Selekce od Kiery Cass, ze které jsem byla nadšená. Pak najednou otevřu Hunger games a mám pocit dejavù... Hlavní kostra příběhu jak přes kopírák a to i včetně různých detailů - JEDINÝM rozdílem je to, že v Selekci bojovala skupina dívek o to, aby si je vybral princ a ony se tak staly princeznou a v Hunger GAMES bojuje skupina teenagerů o to, kdo z nich přežije. Spousta lidí si při představě boje o prince pohrdavě odfrkne, ale ruku na srdce - teenageři nedobrovolně bojující o svůj život v přímém přenosu pro pobavení určité části obyvatel - to taky nezní zrovna seriózně. Takže jsem si samozřejmě krátce po začtení musela vyhledat data vydání a potvrdilo se mi, co jsem tušila - samozřejmě že originálem jsou Hunger games. To je bohužel ta nevýhoda, když člověk čte knihy takto výrazně opožděně a mine ho dobový vývoj :-( Ano teď už jsem chytřejší a zjistila jsem si, že po úspěchu Hunger games se rázem vyrojilo mnoho jiných knih na podobné téma, stejně jako se to o pár let předtím stalo třeba s upírskými ságami po úspěchu Stmívání. Ok, doplnila jsem nějaké kulturní vzdělání a ačkoli jsem věděla, že nemohu vinu házet na Susanne Collins, tak přesto celou úvodní část knihy do nástupu splátců do arény jsem cítila pachuť toho, že čtu něco takřka na vlas stejného jako před pár měsíci. A ano předpokládám a doufám, že Kiera Cass použila přesný scénář Hunger games akorát v jiném prostředí vědomě a cíleně - že to nebylo prostoduché kopírování, ale snaha přinést čtenářům jejich oblíbený koncept v jiných kulisách, stravitelnější i pro mladší čtenáře nebo ty, kteří neradi čtou o zabíjení lidí. Na tomto místě je nutno podotknout, že jak Collins, tak Cass se jejich díla opravdu povedla a právem mají úspěch, ale i tak mě ta příšerná detailní podobnost obou děl zaráží.

Pachuť toho, že čtu znovu to samé, ovšem přešla hned, jak začala hra v aréně, tam už se logicky obě knihy začaly rozcházet. Oceňuji, že boj v aréně byl podstatně rychlejší a přímočarější než boj o princovo srdce. Na druhou stranu mě překvapilo, že boj to byl opravdu brutální, takže kniha je určena staršímu a podstatně "odolnějšímu" publiku než nevinná Selekce. V případě Hunger games také zatím po přečtení první knihy mírně bojuji s nastavenou logikou fungování světa Panemu, resp. hlavně s logikou existence samotných hladových her jakožto jakési připomínky poslušnosti pro jednotlivé kraje. Obecně politikou a fungováním světa se první díl příliš nezabývá, ale závěr dává naději, že to další díly snad napraví, tak uvidím. Nicméně, když už jsem tedy očividně tuto recenzi pojala jako srovnání dvou sérií :-) tak v budování logiky světa měla Selekce navrh, protože tam mi dávalo všechno smysl hned od začátku. Já si na logiku daného světa totiž celkem potrpím, tak pokud by mi další díly nedaly uspokojivé vysvětlení, zvážila bych ještě přehodnocení svého hodnocení, které teď po dočtení prvního dílu nastavuji s přimhouřenýma očima na plných 5 hvězdiček (reálně 4,5*).


Bety093
08.07.2024 5 z 5

Jedním slovem Wow! Knížka byla úžasná, překypující emocemi, bylo tam zkrátka všechno, co bych očekávala a ještě spousty navíc. Je tady všechno, láska, strach a bolest. Když pominu fakt, že mi Katniss přišla chvílemi až trochu sebestředná, tak se jí, ani ostatním postavám nedá co vytknout. Mám také srovnání s filmem a musím říct, že kniha je lepší a doporučuji pořadí kniha-film. Za mě opravdu bomba. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (34. týden)

18.08.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Ocenění knihy (1)

2010 - Deutscher Jugendliteraturpreis (Preis der Jugendjury (Cena poroty))


Zfilmováno

Aréna smrti (2002)


Kniha Aréna smrti v seznamech

v Právě čtených56x
v Přečtených10 087x
ve Čtenářské výzvě781x
v Doporučených1 018x
v Knihotéce1 635x
v Chystám se číst872x
v Chci si koupit244x
v dalších seznamech48x