Maraiser Maraiser komentáře u knih

☰ menu

Smrt šumavského poustevníka Smrt šumavského poustevníka Vlastimil Vondruška

Stručně - už jsem si normálně začínal myslet, že se Ota usadí :-)

26.04.2024 4 z 5


2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur C. Clarke (p)

Stává se mi pravidelně, že kniha, kterou jsem četl někdy před čtvrtstoletím (to jsem už tak starej?), mne v době "prvočtení" fakt bavila. Ale když jsem se k ní vrátil po letech, tak ono okouzlení již nenastalo nebo jsem nechápal, jak jsem to mohl číst (paradoxně klasická Odyssea).
V případě 2001: Vesmírné odysey se tak ale nestalo. Bavilo mne to, ale zároveň jsem si uvědomil, že jak tehdy, tak i nyní byl na mne konec až moc filozofický.

15.04.2024 4 z 5


Zákeřná Ebola Zákeřná Ebola Richard Preston

3 až 4 hvězdy. Nakonec ale tři. Zajímavé téma, popis působení viru Ebola na lidské tělo fakt ekelhaft, ale jakoby to celé bylo takové překombinované, divně přeskládané.

12.04.2024 3 z 5


Šest žen Jindřicha VIII. Šest žen Jindřicha VIII. Alison Weir

Velmi zajímavá kniha a ne úplně jednoduchá. Velké množství informací, velké množství jmen. Je trochu patrné, že autorka měla k některým z královen větší sympatie nežli k ostatním. Kateřina Aragonská - TOP a Annu Boleynovou dost strhala.

08.04.2024 5 z 5


Hvězdná pěchota Hvězdná pěchota Robert A. Heinlein

Přečteno poprvé někdy v devadesátkách, teď jsem si to zopakoval. Pořád spokojenost.
Zajímavý názor Heinleina na demokracii.
Kdo jste viděl zároveň film, tak nebe a nudy. Film je totálně zpatlanej.

22.03.2024 4 z 5


Vražedná pole Vražedná pole Haing S. Ngor

Velmi, velmi silná kniha. Nebudu zastírat, i slzy se u mne objevily. Konec kapitoly "Překročit moře" mne hodně dostal. Totální hrůzovláda, kde mne ale zaujalo, že Rudí Khmerové se vůbec nedopouštěli "tradičního" násilí na ženách. Toho jsme se dočkali až po "osvobození". Haing Ngor nebyl jednoduchý člověk, jak vyplývá z Epilogu, který je sám o sobě fascinující.
Díky za Johna Malkoviche.

17.03.2024 5 z 5


Stezka Českem Stezka Českem Martin Úbl

Skvělé počtení, zajímavé příběhy. Není to zbytečně překombinované, jednotlivé trasy jsou popsány až překvapivě stručně.
Utvrdilo mne to v rozhodnutí, které jsem nedávno učinil. Taky se vydat na cestu. Neplánuji ale jít Stezkou Českem, naplánoval jsem si svoji vlastní trasu, takže žádní Andělé, nic k tomu nikde nenajdu.

13.03.2024 5 z 5


Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Tato kniha předchází dvěma knihám, které napsal Etzler sám a které už mám za sebou. Takže jsem se musel trochu posunout v čase. Tomáš Etzler se opravdu nebojí nazývat některé věci a některé lidi pravými jmény (toto píši, jelikož s ním v tomto souzním). Je ale taky patrné, že se v roce 2019 v Česku teprve rozkoukával, takže je tam patrná určitá naivita. Tato naivita vzala již již evidentně za své, když v roce 2023 dopisoval svou druhou knihu.

10.03.2024 5 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Nečekal jsem, že mne ta kniha tak zaujme. Každopádně příběhy některých minulých životů mi přišly až zbytečně obsáhlé a často i dost nepravděpodobné, takže to berme s rezervou. Nejvíce mne zaujal příběh Daniela Fosse.

10.03.2024 4 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Až teprve Doslov mi celý ten příběh objasnil.

04.03.2024 4 z 5


Stiskni ENTER Stiskni ENTER John McLaren

Poprvé jsem to četl před cca 25 lety a moc se mi to líbilo. A zaujalo mne to i teď. Má to spád, má to myšlenku, je to i chvílemi i dojemný. Prostě STISKNI ENTER

03.03.2024 5 z 5


Nedotknutelní Nedotknutelní Feri Lainšček

Od knížky jsem nic nečekal, narazil jsem na ni náhodou. A taky se mi líbilo foto na obálce.
Bavilo mne to. Jak je napsáno o komentář níže, jde spíše o cikánský pohled na svět posledních tří desetiletí minulého století.
Ale hlavně Cikán je Cikán. Není to žádný Rom. I já chodil do třídy s Cikánama a ne s Romama.

01.03.2024 4 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Čte se to dobře, má to děj, ale je to o ničem. Ona ho miluje, on jí taky, pak jí nemiluje, takže pro ní končí svět. Ta druhá je zase rozumná, taky miluje, ale střízlivě, když přijde na to, že je to jinak, tak to jakoby pochopí, ale vlastně vůbec nepochopí.
Pracovat netřeba, protože ty prachy prostě mám (to jsem nějak nepochopil). Všichni furt paří, drbou.
Když proti tomu postavíte Olivera Twista, tak nebe a dudy. Neurazí, ale nic jsem si z toho neodnesl. Jen, že byli všichni tak nějak divní. 65/100

28.02.2024 3 z 5


Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Neoslovilo mne to tolik, jako když jsem to dočetl poprvé před mnoha lety. Nejsem z toho tak vyjukaný jako kdysi. Myšlenka skvělá, ale tak nějak mi k tomu něco chybělo. Závěr? Nijaký.

24.02.2024 3 z 5


Oheň na pláži Oheň na pláži Chris Ould

Trilogie dočtena. První díl byl takový rozjížděcí, druhý díl naprosto skvělý a třetí? Zbytečně natahovaný, skoro bych řekl, že už takový navíc. Jasně, bylo potřeba se dozvědět, jak to bylo s Reynovou matkou, ačkoli, že bych měl pocit, že jsme se k něčemu dobrali, tak to tedy nemám. Zápletka okolo mi přišla už přitažená za vlasy.
A závěr jsem tedy očekával jiný. To ale asi každý z nás.

24.02.2024 4 z 5


Zátoka smutku Zátoka smutku Chris Ould

Já se na ty Faery snad budu muset vrátit!! To ponuré, mlhavé počasí je něco, co je mi prostě blízké. Stejně jako většina z hodnotících přede mnou i já tomuto dílu dávám lepší hodnocení nežli dílu prvnímu. Mělo to zajímavější děj, ačkoli z toho byla nakonec trošku bondovka.

18.02.2024 5 z 5


Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Některé pasáže mi přišly zbytečně natažené, ale je to Hrabal, tak co naděláme. V mnoha ohledech byla knížka velmi něžná. Oproti filmu je Maryška docela dost prostá a jednoduchá žena.

18.02.2024 4 z 5


Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Jsem poněkud rozpolcen. Začátek a především třetí kapitola mi dala strašně zabrat. Byl jsem dost mimo. Pak to konečně začalo mít děj, něco odehrávalo, bavilo mne to. A pak konec. Jakože cože?

12.02.2024 3 z 5


23:55 23:55 Jan Hlubek

Z povídek mne oslovila pouze Sněhobílá smrt. Ty ostatní mi přišly takové jakoby nedokončené.

10.02.2024 3 z 5


Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

No nevím. Ano, kniha je plná zajímavých a pravdivých myšlenek, ale asi nejsem dostatečně duchovně založen, abych si řekl: "Páni!"

09.02.2024 3 z 5